Κέλλας: Κάθε κράτος θα πρέπει να αποφασίζει ποιος θα εισέλθει στην επικράτειά του


Tags |

«Το παράνομο μνημόνιο που υπέγραψε ο κ. Σάρατζ με τον κ. Ερντογάν παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και άλλων κρατών και αντιβαίνει στο Δίκαιο της Θάλασσας. Παράνομες ενέργειες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.»

Τα ανωτέρω επισήμανε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου (PAM) και αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, από το βήμα της Συνόδου Ολομέλειας του Οργανισμού, που διεξάγεται στην Αθήνα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων 34 κρατών, διεθνών οργανισμών και ακαδημαϊκών.

Ψήφισμα για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Ο Λαρισαίος πολιτικός, ως οικοδεσπότης της Συνόδου,τόσο στο πλαίσιο της συνάντησής του με το προεδρείο της PAM, όσο και κατά τη διάρκεια επαφών με ομολόγους του, ζήτησε να στηριχτεί ψήφισμα που τονίζει την παρανομία του μνημονίου και την ακυρότητα όλων των σχετικών ενεργειών Ερντογάν και Σάρατζ.

Τα μέλη της Συνέλευσης στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας στηρίζοντας το αίτημα του αν. Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ σχεδόν ομόφωνα, πλην Τουρκίας και ενός μέλους της ιορδανικής αντιπροσωπείας.

Καταδίκη της τουρκικής εισβολής στη Συρία

Περαιτέρω, ο κ. Κέλλας, αφού τόνισε ότι «η Ελλάδα στηρίζει την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία Λιβύης και Συρίας» καθώς και την επίτευξη «πολιτικών λύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», καταδίκασε την τουρκική εισβολή στη Συρία σημειώνοντας:

«Συνιστά κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και κάθε προσπάθεια δικαιολόγησης και ανοχής της ευνοεί περαιτέρω έκνομες συμπεριφορές. Ανησυχούμε ιδιαίτερα γιατις συνέπειες της κατοχής, τη μετακίνηση του πληθυσμού, τη δημογραφική σύνθεση, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».

Επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο

Τέλος, ο Λαρισαίος Βουλευτής έδωσε έμφαση στο μεταναστευτικό αναφέροντας:

«Όλες και όλοι, όσοι ανήκουμε στην ΕΕ, και ειδικά εμείς, που είμαστε πύλη εισόδου, γνωρίζουμε, πολύ καλά, ότι χρειαζόμαστε μία συνεκτικότερη μεταναστευτική πολιτική. Πρέπει συλλογικά και συντονισμένα να αντιμετωπίσουμε τα εγκληματικά δίκτυα, που εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο και την εμπορία ανθρώπων, και να προωθήσουμε την αποτελεσματική και βιώσιμη επιστροφή και επανεισδοχήόσων δεν δικαιούνται άσυλο.

Κάθε κράτος θα πρέπει να αποφασίζει ποιος θα εισέλθει στην επικράτειά του και με ποια διαδικασία. Τόσο σε διεθνές, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, πρέπει να σταθούμε μαζί απέναντι σε αυτήν την ιστορική πρόκληση και να δείξουμε την προσήκουσα αλληλεγγύη, σεβόμενοι την εθνική κυριαρχία, τις εθνικές αρμοδιότητες και την εθνική νομοθεσία κάθε κράτους».