- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μάξιμος: Εύλογα αγωνιούν οι Βορειοηπειρώτες για το συνταξιοδοτικό!

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για την τιμητική πρόσκληση που μου απευθύνατε γι’ αυτή την όμορφη εκδήλωση. Θέλω να ξέρετε ότι ποτέ δεν είδα τους Βορειοηπειρώτες, σύμφωνα με την αγοραία έκφραση, “ως εκλογική πελατεία”. Έχω δακρύσει επισκεπτόμενος τα χωριά της Βορείου Ηπείρου και με ακολουθεί πάντοτε το φλογερό κήρυγμα του αείμνηστου Μητροπολίτη Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανού από τότε που τον πρωτάκουσα, κατά τη στρατιωτική μου θητεία το 1992 στη Λαμία ως έφεδρος Αξιωματικός». Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ξεκίνησε τον χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας «ο Πύρρος» κ. Γιάννη Νταγιάκα στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του Συλλόγου.

 

Ασκούν τρομοκρατία

Ο Θεσσαλός πολιτικός συνέχισε λέγοντας ότι «από τότε, έχω αρθρογραφήσει κατ’ επανάληψη ως βουλευτής, και όσοι με τιμάτε με την προσοχή σας έχετε δει ότι, πολλές φορές έχω θέσει τα ζητήματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στην εκάστοτε εκτελεστική εξουσία.

Δυστυχώς, η Βόρειος Ήπειρος, αν και από αρχαιοτάτων χρόνων γη ελληνική, λόγω συσχετισμών, συγκυριών και ατυχών γεγονότων δεν μπόρεσε να ενσωματωθεί στον εθνικό κορμό και βρέθηκε εκτός συνόρων. Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός πέρασε τα πάνδεινα και στην εποχή της οθωμανικής δουλείας η Χειμμάρα και η Μάνη ήταν οι δύο εστίες του Ελληνισμού που πάντοτε έδιναν τη σπίθα της επανάστασης. Και αργότερα, στους Βαλκανικούς πολέμους και στον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο που απελευθερώθηκε, δεν κατέστη δυνατό να ενσωματωθεί στη μητέρα πατρίδα. Και παρότι υπέμεινε και στα χρόνια της Εμβερικής δικτατορίας τα πάνδεινα του κουμμουνισμού, αυτό το κομμάτι του Έθνους δεν έχασε την ταυτότητά του. Και ακόμα και σήμερα φανατικά στοιχεία του Αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού ασκούν τρομοκρατία, επιχειρούν να πάρουν τις περιουσίες στη Χειμμάρα και αλλού και φτάνουν στο σημείο να δολοφονούν ομογενείς για να τρομοκρατήσουν τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου. Θέλω να ξέρετε ότι η Ελλάδα δεν λησμονεί ποτέ τα αδέρφια μας στη Βόρειο Ήπειρο!».

 

Σεβασμός στη μειονότητα 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλειρηνική, παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας με την Αλβανία και θέλουμε να στηρίξουμε την προοπτική της ένταξής της στην ΕΕ, γιατί αυτό θα δώσει συνθήκες ασφάλειας και στους Έλληνες που είναι εκεί άλλα και στους Ελλαδίτες που θέλουν να επενδύσουν σε μια ευρωπαϊκή Αλβανία. Προϋπόθεση, όμως, για τη στήριξη αυτής της ενταξιακής πορείας είναι ο σεβασμός όλων των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, που ζει στον νότο της Αλβανίας.

Ήθελα ακόμη να σας συγχαρώ γιατί όσοι βρεθήκατε εδώ είστε φιλότιμοι, φιλοπρόοδοι, εργατικοί, κρατάτε ψηλά τη σημαία των ηθών και των παραδόσεων του τόπου μας. Και να καλωσορίσω τους φίλους μας που ήρθαν από τη Βόρειο Ήπειρο για να ακούσουμε στη συνέχεια πολυφωνικά τραγούδια».

 

Συνταξιοδοτικό

Ο κυβερνητικός βουλευτής κατέληξε με αναφορά στο συνταξιοδοτικό των ομογενών. Όπως χαρακτηριστικά είπε «πριν παραδώσω το βήμα στον επόμενο δεν θα αρνηθώ την πρόκληση να τοποθετηθώ στο συνταξιοδοτικό. Με επισκέφθηκε ο πρόεδρος το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και μου μετέφερε τους προβληματισμούς και τις αγωνίες για τις προϋποθέσεις που βάζει ο υπό διαβούλευση νόμος για τα 40 χρόνια διαμονής στην Ελλάδα. Ήδη έχω δεχθεί αντίστοιχα αιτήματα από τους Ελληνοπόντιους παλιννοστούντες από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και έχω ενημερώσει εγγράφως τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, θα του θέσω και δια ζώσης το ζήτημα, γιατί το θεωρώ εύλογο. Τα κομμάτια του Ελληνισμού που πέρασαν τα πάνδεινα, οι Βορειοηπειρώτες και οι Έλληνες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης δεν αξίζουν αυτή τη μεταχείριση.

Καλή χρονιά με υγεία και συγχαρητήρια στο σύλλογο και όλους όσους κρατάτε ψηλά την ελληνική σημαία».