Διαμαρτυρία του Συλλόγου Εκτάκτων Εκπαιδευτικών του πρ. Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας


Tags |

15 μήνες μετά και οι εργαζόμενοι, Έκτακτοι εκπαιδευτικοί του πρώην Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας παραμένουμε απλήρωτοι, έρμαια ενός συνεχιζόμενου εμπαιγμού από όλες τις κατευθύνσεις των υπευθύνων. Παρά το γεγονός των κινητοποιήσεων κατά το προηγούμενο διάστημα οι οποίες λοιδορήθηκαν από τη νέα Διοίκηση του πρώην Τ.Ε.Ι., παρά το γεγονός της δικαστικής προσφυγής του Συλλόγου Εκτάκτων για τις ασυμφωνίες μεταξύ προκήρυξης και σύμβασης, η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εξακολουθεί να αδιαφορεί, αλλά και να υποτιμά όπου σταθεί και όπου βρεθεί, το έργο και τις απαιτήσεις των εργαζομένων συναδέλφων. Την ίδια ώρα και παρά τη σαφή οφειλή τόσο των δεδουλευμένων Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2018(!!) όσο και των αντίστοιχων μηνών του 2019 και της αποζημίωσης αδείας, οι Πρυτανικές Αρχές του ιδρύματος αντί να βρούνε λύση στο μείζον αυτό ζήτημα, εξαπολύουν υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς υποτιμούν και υποβαθμίζουν το πρόβλημα και το ανάγουν σε ευθύνη άλλων φορέων και Ιδρυμάτων για τη διάλυση και «συγχώνευση» των οποίων έβαλαν πλάτη όλο το προηγούμενο διάστημα. Η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ακολουθώντας την τακτική «τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας», ανάγει το ζήτημα της οφειλής των δεδουλευμένων στο Τ.Ε.Ι., σε ένα Τ.Ε.Ι. φάντασμα για τη διάλυση του οποίου, επαναλαμβάνεται, έβαλαν συνειδητά πλάτη και έχυσαν πολλά κιλά μελάνης για την επιχειρηματολογία σε αυτή την κατεύθυνση, αδιαφορώντας για την εξέλιξη των προγραμμάτων σπουδών των εν ενεργεία τμημάτων τα οποία παραπαίουν, καθώς και για την αποκατάσταση των αποφοίτων τους και την εργασιακή τους αβεβαιότητα. Ποιος μπορεί άλλωστε να ξεχάσει τις φιέστες της διοίκησης του Πανεπιστημίου, τόσο με την προηγούμενη διοίκηση του Υπουργείου Παιδείας, όσο και με τη σημερινή, σε αναπτυξιακά συνέδρια και επισκέψεις των Υπουργών, στις οποίες επιχειρηματολογούσαν για το μεγαλειώδες έργο του Ιδρύματος. Υπενθυμίζουμε πως τόσο τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όσο και κάθε άλλος χώρος είναι οι εργαζόμενοί τους και οι φοιτητές τους  και όχι μια έννοια αφηρημένη.

Την ίδια στιγμή και το Υπουργείο Παιδείας, εμπαίζει τον κλάδο καθώς παρά το γεγονός της υποβολής υπομνήματος με τον πιο επίσημο τρόπο από το Σύλλογό μας καθώς και τις συνεχείς οχλήσεις, εδώ και αρκετούς μήνες δείχνει επίσης να αδιαφορεί επικαλούμενο αδυναμία προώθησης του αιτήματος από το ένα γραφείο στο άλλο. Αν όμως επρόκειτο για οφειλές δεδουλευμένων σε Βιομηχάνους το πρόβλημα θα είχε λυθεί την ίδια μέρα.

Τέλος, η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση, εξαπολύοντας επιθέσεις σε συναδέλφους οι οποίοι τόλμησαν να ορθώσουν το ανάστημά τους. Αλήθεια, ποια ήταν η στάση και οι κινήσεις της Πρυτανείας και δη τις Αντιπρυτανείας Οικονομικών όλο αυτό το διάστημα των 14 μηνών που ουσιαστικά το Τ.Ε.Ι. ως φορέας δεν υφίσταται; ΚΑΜΙΑ.

Ποια ήταν η στάση της Πρυτανείας και της Αντιπρυτανείας Οικονομικών όταν ο επικεφαλής του συμβουλίου ένταξης αποκαλούσε ανήθικο με επίσημο, υπογεγραμμένο κείμενο,  τον τρόπο αντίδρασης των εργαζομένων συναδέλφων οι οποίοι αρνιόντουσαν, με συλλογική απόφαση, να συμμετάσχουν στην εκπαιδευτικοί διαδικασία Απλήρωτοι; ΚΑΜΙΑ.

Αντιθέτως. Η Διοίκηση του Πανεπιστημίου σε όποιο πόστο βρεθεί συνάδελφος να υπερασπιστεί το αυτονόητο (Συγκλήτους, Δικαστικές διαμάχες κ.α.) εξαπολύει υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς απέναντι σε όποιο συνάδελφο το κάνει αλλά και στο σύνολο του κλάδου συνολικά με πολύ μεγάλη ευκολία. Με την ίδια ακριβώς ευκολία με την οποία έστησε απεργοσπαστικό μηχανισμό στην καθαριότητα στο Βόλο, απέναντι στην προσπάθεια των εργαζομένων του κλάδου να μη χάσουν τη δουλειά τους. Και ήταν τέτοια η υπερηφάνεια της που το ανακοίνωσε ακόμη και με δελτίο τύπου σε όλα τα Μ.Μ.Ε. Όταν όμως εμείς κάνουμε το ίδιο, για το δίκαιο, αν μη τι άλλο αίτημά μας για πληρωμή των δεδουλευμένων και αξιοπρεπείς συμβάσεις εργασίας και όχι συμβάσεις των 250 ευρώ το μήνα δείχνει να θίγεται, να απειλεί και να μας αποκαλεί ανήθικους.

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ

Απαιτούμε :

  • Άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων που οφείλονται σε όλους τους συναδέλφους, ακόμη και αν δεν έχουν σχέση εργασίας πλέον με το (όποιο) Ίδρυμα τους τελευταίος 15 μήνες
  • Συμβάσεις αξιοπρέπειας και όχι φτώχειας με πλήρες ωράριο
  • Κανείς συνάδελφος να μη χάσει τη δουλειά του λόγω της συγχώνευσης- Κατάργησης του πρώην Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας.