Νέοι σταθμοί Μέτρησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στην Περιφέρεια


Tags |

Έξι νέους Σταθμούς Μέτρησης, συνολικού προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ,  προμηθεύεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας,  για την ενίσχυση του εθνικού δικτύου παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα αστικά κέντρα της  περιφέρειας.   Δύο  Σταθμοί Μέτρησης θα εγκατασταθούν στο Βόλο, δύο στη Λάρισα,  ένας στα Τρίκαλα και ένας στην Καρδίτσα.

«Αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σεβασμό το θέμα της Δημόσιας Υγείας. Ποτέ Περιφέρεια σε όλη τη χώρα δεν πήρε τόσα μέτρα για το περιβάλλον όσο η Περιφέρεια Θεσσαλίας» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. «Προκηρύσσουμε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας την αγορά και εγκατάσταση 6 νέων σταθμών μέτρησης της ποιότητας του αέρα, αφού πήραμε  την απαραίτητη για την ένταξή τους έγκριση από το  Υπουργείο Περιβάλλοντος. Παράλληλα, αξιοποιούμε όλα τα πιστοποιημένα, επιστημονικά εργαλεία και συνεργαζόμαστε με τα ελληνικά Πανεπιστήμια και με καταξιωμένους και έμπειρους ερευνητές. Σε συνεργασία με το μοναδικό στη χώρα πιστοποιημένο Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, μελετάμε την ποιότητα του αέρα στο Βόλο. Σε συνεργασία με το ΑΠΘ εγκαθίσταται στο Περτούλι ο πρώτος στην Ελλάδα Σταθμός Μέτρησης της Κλιματικής Αλλαγής.

«Θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί και τα αποτελέσματα της μελέτης να προέρχονται από πιστοποιημένες έρευνες και Εργαστήρια. Μόνο έτσι μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως αξιόπιστα εργαλεία πίεσης για τη διόρθωση και θεραπεία των όποιων προβλημάτων εντοπιστούν. Πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα έχει ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός μας με τις «Βιώσιμες Αστικές Αναπλάσεις»  σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα. Τα έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια  συμβάλλουν στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, στην ανάπλαση και εκσυγχρονισμό των πόλεων, στην αναζωογόνηση  υποβαθμισμένων περιβαλλοντικά εκτάσεων, στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.  Και προωθούμε μέτρα  για τον περιορισμό του θορύβου, όπως η  τοποθέτηση ηχοπετασμάτων σε  όλο το μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής του ΟΣΕ, εντός του αστικού ιστού της Λάρισας» προσθέτει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

 

Οι νέοι Σταθμοί Μέτρησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης

Η πρόσκληση με  τίτλο «Ενίσχυση του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας», αφορά στη χρηματοδότηση έξι νέων ολοκληρωμένων Σταθμών παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για εγκατάσταση στις πόλεις του  Βόλου, Λάρισας, Τρικάλων  και Καρδίτσας, συμπεριλαμβανομένης της τηλεμετάδοσης, καθώς και στην αντικατάσταση εξοπλισμού ενός υφιστάμενου σταθμού παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Λάρισα με βελτίωση λειτουργίας συστήματος τηλεμετάδοσής του. Η χρηματοδότηση αφορά στην προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού και στην εγκατάσταση του.

Στόχος της δράσης είναι η καλύτερη παρακολούθηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας και η πληρέστερη ικανοποίηση των απαιτήσεων των σχετικών Κοινοτικών Οδηγιών.

Η αξιολόγηση των προτάσεων θα είναι άμεση, με περίοδο υποβολής προτάσεων χρηματοδότησης από 10/02/2020 (ημερομηνία έναρξης υποβολής προτάσεων) έως 30/06/2020 (ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων). Η Πρόσκληση είναι αναρτημένη στον δικτυακό τόπο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας www.thessalia-espa.gr.