- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας: ΣΔΙΤ δια πάσαν νόσον

«Δεσμεύτηκε» ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας την περασμένη Κυριακή σε εκδήλωση στη Λάρισα, για τα δύο νοσοκομεία, πως «ότι λείπει θα αποκτηθεί άμεσα»! Έτσι απλά και χωρίς τίποτα συγκεκριμένο.

– Ο υπουργός δεν είπε τίποτα για τους 950 γιατρούς του ΕΣΥ που η πρόσληψή τους εκκρεμεί ακόμα από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και το χειρότερο, κάτι συζητιέται στο υπουργείο για 950 επικουρικούς γιατρούς. Αν είναι έτσι, οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται για εμπαιγμό. Οι επικουρικοί γιατροί πληρώνονται από τα έσοδα των νοσοκομείων και όχι από το υπουργείο και ότι είναι υπάλληλοι για δύο το πολύ χρόνια.

– Δεν είπε τίποτα για τους 1.300 νοσηλευτές που θα έπρεπε ήδη να βρίσκονται στα νοσοκομεία. Αντ΄ αυτού είπε ότι 1.500 ειδικευόμενοι νοσηλευτές θα «βοηθούν» τους γιατρούς των νοσοκομείων. Τσάμπα πράγμα, δηλαδή…

– Ο υπουργός όμως είπε για τα ΣΔΙΤ. Για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, που θέλει να φέρει στην Υγεία. Και όχι μόνο στους ταλαίπωρους κλάδους της καθαριότητας, της σίτισης και της φύλαξης. Εκεί που οι εργαζόμενοι υπογράφουν για 4 ώρες εργασίας και δουλεύουν 6-8 ώρες. Θέλει να βάλει στα νοσοκομεία ιατρική μηχανήματα με ΣΔΙΤ, που θα τα δουλεύουν αρχικά οι γιατροί του ΕΣΥ, και σίγουρα στη συνέχεια «ενοικιασμένο» ιατρικό και εργαστηριακό προσωπικό. Με αυτή την πρακτική, η υπερκοστολόγηση μηχανημάτων και υπηρεσιών θα βυθίσει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και παράλληλα θα εκθρέψει φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής.

– Όσον αφορά το Ογκολογικό Κέντρο, που πρέπει να γίνει στη Λάρισα, τί εννοούσε ο υπουργός λέγοντας: «Ας βάλει η Περιφέρεια Θεσσαλίας την χρηματοδότηση και εμείς εδώ είμαστε να το υλοποιήσουμε»; Δεν υπάρχουν δημόσια κονδύλια για αυτόν τον ιερό σκοπό και πρέπει να «υποκλαπούν» από κονδύλια της Υγείας που χειρίζεται η Περιφέρεια για όλα τα Ιδρύματα; Μήπως όμως υπονοούσε ο υπουργός το γνωστό «ζήσε Μαύρε μου να φας…»

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι κορυφαία έργα Δημόσιας Υγείας, όπως το Ογκολογικό Κέντρο, είναι αποκλειστική υπόθεση του κράτους. Θυμίζουμε ότι υπάρχει η πρόταση Φωτάκη, που είναι εφικτή, βιώσιμη και με σημαντική προστιθέμενη αξία.

Στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι δομές της νοσοκομειακής φροντίδας προστατεύτηκαν ως κόρη οφθαλμού. Για να μπορεί να λέει ο υπουργός σήμερα ότι «το 99 % των ασθενών παραμένουν στη Λάρισα για τη νοσηλεία τους», εμείς σε δύσκολους δημοσιονομικά καιρούς δώσαμε μάχες για τη Δημόσια Υγεία, κόντρα σε κάθε πρόβλεψη.

Ως ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας στεκόμαστε κριτικά απέναντι στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας στο χώρο της Υγείας και καταγγέλλουμε την παράδοση της Δημόσιας Υγείας σε κερδοσκοπικές λογικές, τύπου ΣΔΙΤ.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος στη μετατροπή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Δεν θέλουμε την μετατροπή ενός Πανεπιστημιακού Νοσοκομειακού Ιδρύματος σε πεδίο εφαρμογής νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών. Η ίδρυση ενός τέτοιου Ν.Π.Ι.Δ. έχει στόχο να διευκολύνει την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στο χώρο της Υγείας και θα προκαλέσει μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, άρση της μονιμότητας για τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο, ξεπούλημα ιατρικών δραστηριοτήτων, ακόμη και ολόκληρων κλινικών σε πρόθυμους διαπλεκόμενους επενδυτές, που θα στοχεύουν μόνον και αποκλειστικά στο κέρδος.

Οι ασθενείς, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα πληρώνουν από την τσέπη τους την κερδοφορία ενός τέτοιου Ν.Π.Ι.Δ.

ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ