Μάξιμος: Αποφασιστικότητα έναντι των τουρκικών προκλήσεων!


Tags |

«Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, και περισσότερο εσείς λόγω της πλούσιας εμπειρίας σας από την προσφορά σας στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, η φετινή χρονιά θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για τα εθνικά μας θέματα». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει στην κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού του Παραρτήματος Λάρισας από τον πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Βλάχο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «δυστυχώς, σε ένα πρωτοφανώς ρευστό διεθνές περιβάλλον, η εξ ανατολών γείτονα χώρα έχει οξύνει τις διεκδικήσεις της έναντι της πατρίδας μας, επιδιώκοντας να καταλύσει κυριαρχικά μας δικαιώματα. Οι συνεχείς απειλές, ο ανιστόρητος αναθεωρητισμός και η αλαζονεία της Άγκυρας αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Η Ελλάδα, βεβαίως, συμμετέχει στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η ΕΕ απέχει πολύ από την πλήρη ενοποίηση. Δεν έχει κοινή εξωτερική πολιτική και στρατιωτικό βραχίονα. Βλέπετε στην κρίση της Λιβύης άλλες χώρες να βοηθούν τον Σάρατζ και άλλες τον Χαφτάρ, ανάλογα με τα στενά νοούμενα εθνικά τους συμφέροντα. Και βεβαίως, η ΕΕ δεν έχει στρατιωτικό βραχίονα, δεν έχει ευρωπαϊκό στρατό. Η άμυνά της έχει αφεθεί ουσιαστικά στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η βορειοατλαντική συμμαχία, καθώς Ελλάδα και Τουρκία είναι μέλη της, ανεξαρτήτως από το ποιος έχει δίκιο στην ελληνο-τουρκική διένεξη επιλέγει τον ρόλο του Ποντίου Πιλάτου, μια πολιτική ίσων αποστάσεων. Επιπλέον, με τον Τραμπ, οι ΗΠΑ δεν είναι αυτές που ξέραμε. Άλλη είναι η προσέγγιση του προέδρου Τραμπ, που με κάθε ευκαιρία αποκαλεί φίλο του τον Ερντογάν, κι άλλη η ανάγνωση που κάνει για την κρίση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο το Κογκρέσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Γι’ αυτό και στην κορυφαία συζήτηση που ετησίως γίνεται στη Βουλή, αυτή του προϋπολογισμού, μίλησα για την ανάγκη ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων και της απορριπτικής ικανότητας της χώρας.

Η Ελλάδα, είναι σταθερά φιλειρηνική χώρα και υπέρ της καλής γειτονίας. Δεν μπορεί, όμως, να δεχθεί καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Με αποφασιστικότητα αλλά και ψυχραιμία απαντά όπου και όταν χρειάζεται με όλα τα μέσα που διαθέτει. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η εθνική ενότητα και η ομοψυχία του ελληνισμού που αποτρέπει τις επιθετικές διαθέσεις οποιουδήποτε».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχήθηκε, επίσης, υγεία και ειρήνη στον πρόεδρο κ. Αθανάσιο Μαργαρίτη και στις οικογένειες των μελών της Ένωσης Αποστράτων Αεροπορίας του Παραρτήματος Λάρισας, που επίσης πραγματοποίησε τον ετήσιο χώρο του.