Κυρώσεις για τη μόλυνση του Τιταρήσιου ποταμού ζητά ο Μάξιμος


Tags |

«Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβείτε και ποιες κυρώσεις προτίθεσθε να επιβάλετε στους υπαίτιους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ριζικά το φαινόμενο της μόλυνσης των λιγοστών πλέον νερών του Τιταρήσιου ποταμού, το οποίο επαναλαμβάνεται, δυστυχώς, σε τακτά χρονικά διαστήματα;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτηση που απευθύνει στους υπουργούς Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη, Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο  και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του αναφέρει ότι «έντονη ενόχληση στους κατοίκους των οικισμών πέριξ της κοίτης του Τιταρήσιου ποταμού έχει προκαλέσει νέο κρούσμα μόλυνσης του νερού, με αποτέλεσμα τις διαμαρτυρίες και τις εκκλήσεις για ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σε ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας (ert.gr, 27.01.2020) για τη μόλυνση των υδάτων του ποταμού από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, δηλαδή την απόρριψη λυμάτων επιχειρήσεων της περιοχής της Ελασσόνας, γίνεται λόγος για οικολογική καταστροφή. Πέραν, όμως, των άμεσων προφανών κινδύνων που εγκυμονεί η μόλυνση για τους ανθρώπους και την πανίδα, το γεγονός ότι τα νερά του ποταμού είναι ο μοναδικός τροφοδότης του υπόγειου υδροφορέα για μια μεγάλη έκταση, πολλαπλασιάζει τους κινδύνους, υποθηκεύει την ποιότητα του υδατικού δυναμικού της περιοχής και ενδεχόμενα θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον στο κοντινό μέλλον. Δυστυχώς, στο ίδιο έργο θεατές έχουμε γίνει ουκ ολίγες φορές και στο παρελθόν, ενώ κατ’ επανάληψη έχουν απασχοληθεί για το ίδιο πρόβλημα οι ελεγκτικές αρχές. Ωστόσο, το φαινόμενο της μόλυνσης του ποταμού επαναλαμβάνεται συνεχώς, και οι κάτοικοι, ζητούν την άμεση παρέμβαση της πολιτείας και την παραδειγματική τιμωρία όσων το ρυπαίνουν, για να δοθεί έτσι και ριζική λύση στο πρόβλημα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή του Τυρνάβου ήδη έχει καλέσει τις αρμόδιες υπηρεσίες να ξεκινήσουν ελέγχους για να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι».

Καταλήγοντας ο κ. Χαρακόπουλος ζητά να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς:

  1. Αν έχουν ενημερωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες που διενεργούν τις ανάλογες μετρήσεις για τα επίπεδα μόλυνσης του Τιταρήσιου ποταμού, καθώς επίσης και για τους υπαίτιους αυτής.
  2. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβούν και ποιες κυρώσεις θα επιβάλουν στους υπαίτιους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ριζικά το φαινόμενο της μόλυνσης των λιγοστών πλέον νερών του Τιταρήσιου ποταμού, το οποίο επαναλαμβάνεται, δυστυχώς, σε τακτά χρονικά διαστήματα;
  3. Αν είναι ικανοποιημένοι από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και την αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών, κι αν όχι τι θα πράξουν.