- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό στη Θεσσαλία

Ορίστηκαν από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό σε όλη τη χώρα σε συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών(ΚΕΣΥΠΕ).

Στη συνεδρίαση στην οποία προήδρευσε ο υπουργός Υγείας, παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος κοροναϊού στην Ελλάδα.

Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών έχει καταγράφει επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.

Επίσης έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς είναι ανά Υγειονομική Περιφέρεια τα εξής:

«Οι συναρμόδιοι φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Γ.Γ Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες, ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα επικαιροποιούν το σχέδιο δράσης σε τακτική βάση», αναφέρει σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Τι είναι ο νέος κοροναϊός;

Το επιστημονικό όνομα του νέου κοροναϊου ή κινεζικού κοροναϊού ή κοροναϊού της Ουχάν είναι «2019-nCoV».

Δεν είναι τυχαίο ότι ονομάζεται «νέος κοροναϊός», καθώς πρόκειται για ένα εντελώς καινούργιο είδος στην οικογένεια των κοροναϊών. Έτσι, σε αντίθεση με άλλους κοινούς ιούς, όπως αυτός της γρίπης, ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει αναπτύξει τα αντισώματα για την αντιμετώπισή του.

Όπως και οι άλλοι κοροναϊοί, προέρχεται από τα ζώα.

Ο συγκεκριμένος ιός θεωρείται ότι ξεκίνησε στα τέλη της περασμένης χρονιάς από αγορά θαλασσινών στην κεντρική κινεζική πόλη Ουχάν όπου πωλούνταν παράνομα θαλασσινά, ερπετά και άλλα ζώα – ζωντανά ή ήδη σφαγμένα.

Από κοροναϊούς προέρχονται και οι πολύ γνωστές ασθένειες SARS και MERS (αναπνευστικό σύνδρομο Μέσης Ανατολής).

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ενώ ο ασθενής δεν έχει παρουσιάσει συμπτώματα

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας έχει επιβεβαιώσει ότι ο κοροναϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Δύο είναι τα πιο ανησυχητικά στοιχεία σε σχέση με τον νέο κοροναϊό.

Βλέποντας τον τριπλασιασμό των κρουσμάτων στην Κίνα, είναι φανερό ότι η ικανότητα μετάδοσης του κοροναϊού έχει ενισχυθεί, όπως παραδέχθηκε και εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της χώρας.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι η περίοδος επώασης του κοροναϊού μπορεί να κυμαίνεται από μία έως 15 ημέρες.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να έχει προσβληθεί και να μη το γνωρίζει, ενώ ο κοροναϊός είναι μολυσματικός και κατά την επώαση.

Σύμφωνα με προσωρινούς υπολογισμούς του ΠΟΥ, προς το παρόν ο μέσος αριθμός νέων λοιμώξεων ανά μολυσμένο άτομο είναι 1,4 έως 2,5 ασθενείς (συγκριτικά στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα).

Τέλος, δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για τους κινδύνους που δημιουργούν οι μεταλλάξεις του ιού.

Πώς μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο;

Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι η επαφή με σταγονίδια από βήχα ή φτέρνισμα ατόμου που έχει ήδη προσβληθεί.

Επίσης, πιθανή είναι η μετάδοση με την προσωπική επαφή (π.χ. άγγιγμα χεριών), με το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών (π.χ. πόμολο πόρτας) και στη συνέχεια με το άγγιγμα του στόματος ή της μύτης, προτού κανείς πλύνει τα χέρια του, καθώς επίσης μέσω μολυσμένων κοπράνων.

Φυσικά, μίας και πρόκειται για πολύ κοινό τρόπο μετάδοσης ασθενειών, τα παραπάνω ισχύουν για άτομα που κατάγονται από την επαρχία όπου βρίσκεται η  πόληΟυχάν της Κίνας ή που επισκέφτηκαν την συγκεκριμένη επαρχία στο πρόσφατο παρελθόν.

Συμπτώματα

Ο νέος κοροναϊός προκαλεί μία μορφή πνευμονίας. Όσοι έχουν προσβληθεί από αυτόν εκδηλώνουν συμπτώματα όπως βήχα, πυρετό και δυσκολία στην αναπνοή.

Σε πολύ βαριές περιπτώσεις, ο νέος κοροναϊός προκαλεί κατάρρευση βασικών οργάνων.

Όπως όλες οι ασθένειες που προκαλούνται από ιούς, τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να βοηθήσουν σε αυτήν την περίπτωση. Αναποτελεσματικά είναι και τα φάρμακα για τη γρίπη.

Σε περίπτωση εισαγωγής στο νοσοκομείο, οι ασθενείς λαμβάνουν φάρμακα για τη στήριξη των πνευμόνων και άλλων οργάνων τους, καθώς και διάφορα υγρά.

Η ανάρρωση εναπόκειται στην ισχύ του ανοσοποιητικού συστήματος του εκάστοτε ασθενή.