Α. Βαγενά: Η πραγματική εικόνα της οικονομίας για τη μικρομεσαία τάξη


Tags |

Γονάτισαν τα μικρά μαγαζιά της Λάρισας κατά την περίοδο των εορτών. Δυστυχώς, η πολυπόθητη ανάπτυξη για τη μικρή και μεσαία τάξη την οποία υποσχόταν η ΝΔ προεκλογικά και που με αυτή τη σπέκουλα κέρδισε τις εκλογές, όχι μόνο δεν ήρθε αλλά συνέβη το ακριβώς αντίθετο.

Σε όσα μαγαζιά του εμπορικού κέντρου της Λάρισας μπήκα αυτές τις μέρες, γιατί στην πατρίδα μου φροντίζω πάντα να ψωνίζω από μικρά μαγαζιά, οι έμποροι ήταν απελπισμένοι. Η πτώση του τζίρου σε σχέση με τις περσινές ημέρες των εορτών ήταν θεαματική.

Για παράδειγμα, μια κυρία που διατηρεί κατάστημα ρούχων σε κεντρικό πεζόδρομο της Λάρισας μου είπε χαρακραριστηκά, ότι την παραμονή των Χριστουγέννων έκλεισε με ημερήσιο τζίρο είκοσι ευρώ. Στα σαράντα χρόνια που έχει το μαγαζί, πρώτη φορά της συνέβη αυτό.

Λυπάμαι πολύ και φοβάμαι ότι θα δούμε και χειρότερα, γιατί η αγορά ακόμη κινείται με τη δυναμική που είχε αναπτύξει η οικονομία το προηγούμενο διάστημα. Όσο και αν θέλει η κυβέρνηση της ΝΔ να παρουσιάσει διαφορετικά την εικόνα που επικρατεί, τα νούμερα την διαψεύδουν.

Πιο συγκεκριμένα το τελευταίο εξάμηνο (Ιούλιος – Δεκέμβριος) ήταν το χειρότερο εξάμηνο των τελευταίων 18 ετών. Χάθηκαν άλλες 3.666 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο. Οι απώλειες σε θέσεις εργασίας τους τελευταίους έξι μήνες έφτασαν τις 173.708, ενώ ο υπουργός Εργασίας πανηγυρίζει για το ετήσιο θετικό πρόσημο (+127.644), που διαμορφώθηκε όμως το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Το ένα μετά το άλλο καταρρίπτονται τα αρνητικά ρεκόρ στην απασχόληση και για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, δηλαδή από το 2013, ο Δεκέμβριος έκλεισε με αρνητικό ισοζύγιο, καθώς οι απολύσεις είναι περισσότερες από τις προσλήψεις σχεδόν κατά 4.000.

Aξίζει να σημειωθεί ότι από αυτόν τον  κατήφορο δεν γλίτωσαν ούτε οι χώροι πολιτισμού. Την θεατρική περίοδο που διανύουμε τα θέατρα στην Αθήνα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, σημειώνουν πτώση του τζίρου τους κατά 45%. Ανάλογη είναι και η πτώση στις μουσικές σκηνές.