Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑ.Λ.


Tags |

Το «Μεταλυκειακό  Έτος – Τάξη Μαθητείας» αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. είναι ένα μαθησιακό περιβάλλον που εναλλάσσεται μεταξύ χώρου εργασίας και φορέα εκπαίδευσης ή κατάρτισης και εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ο μαθητευόμενος συνδέεται με σύμβαση μαθητείας  με τον εργοδότη, λαμβάνει αμοιβή & επιδότηση (το 75% του ολόκληρου ημερομισθίου),  έχει πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και εποπτεύεται από εκπαιδευτικό αντίστοιχης ειδικότητας επιτυγχάνοντας έτσι συνεργασία εκπαιδευτικής δομής – επιχείρησης (εκπαιδευτικός-επόπτης και εκπαιδευτής στο φορέα απασχόλησης).

Το «Μεταλυκειακό  Έτος – Τάξη Μαθητείας» αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. διεξάγεται με βάση Πρόγραμμα  Σπουδών της κάθε ειδικότητας με συγκεκριμένα  μαθησιακά αποτελέσματα, συντελεί στην αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων των μαθητευομένων και οδηγεί σε πτυχίο επιπέδου 5 μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης των προσόντων τους από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.).

 

Για την Δ’ Φάση υλοποίησης του «Μεταλυκειακού  Έτους – Τάξη Μαθητείας» αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. στην περιφέρεια Θεσσαλίας λειτουργούν 49 τμήματα μαθητείας σε σύνολο 18 σχολικών μονάδων, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

Η κατανομή των τμημάτων στην Θεσσαλία έχει ως εξής:

ΑΡΙΘΜΟΣ  ΤΜΗΜΑΤΩΝ
ΣΥΝΟΛΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑ ΛΑΡΙΣΑ ΤΡΙΚΑΛΑ
49 9 9 18 13

 

Ο αντίστοιχος αριθμός μαθητευομένων έχει ως εξής:

ΑΡΙΘΜΟΣ  ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΩΝ
ΣΥΝΟΛΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑ ΛΑΡΙΣΑ ΤΡΙΚΑΛΑ
405 57 67 193 88

 

Προσδοκώντας σε ευρύτερη συνεργασία με τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς , τους ευχαριστούμε θερμά για την συμμετοχή τους στην υλοποίηση της Δ΄ φάση  μαθητείας, όπως και τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων που λειτουργούν τμήματα  «Μεταλυκειακού  Έτους – Τάξη Μαθητείας» για την συνδρομή τους.