- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μάξιμος: Να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη ενίσχυσης του στρατού

«Όταν φτάνει πια ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν να μιλάει για ‘‘εγκεφαλικά νεκρό’’ ΝΑΤΟ, καταλαβαίνετε ότι εμείς είμαστε το σύνορο της Ευρώπης, εμείς είμαστε το ανατολικό άκρο της ΕΕ και του δυτικού κόσμου. Αν γίνει οτιδήποτε, πρώτοι μόνοι μας θα πρέπει να σηκώσουμε τα όπλα για να υπερασπιστούμε τη χώρα μας και την Ευρώπη. Δεν θα περιμένουμε άλλους». Τα παραπάνω σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στον «ΘΕΜΑ 104,6» και στους δημοσιογράφους κ.κ. Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη, σχετικά με την πρότασή που διατύπωσε από το βήμα της Βουλής για αύξηση των αμυντικών δαπανών και της στρατιωτικής θητείας.

Ερωτηθείς αν «είναι πιο σωστή η τακτικής της κας Μπακογιάννη που λέει να πάμε να λύσουμε τις διαφορές με τους Τούρκους ώστε να μην έχουμε μελλοντικά συνεχώς εξοπλισμούς», ο Θεσσαλός πολιτικός απάντησε ότι «ποιος δεν θέλει να λύσουμε τις διαφορές μας με τους Τούρκους; Αλλά εσείς πιστεύετε ότι μια χώρα, η οποία δεν έχει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα και την εθνική της ανεξαρτησία, μπορεί να προσέλθει ως ίσος προς ίσο με τον συνομιλητή της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;».

 

Αύξηση θητείας

Στο ερώτημα γιατί πρότεινε την αύξηση της στρατιωτικής θητείας ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέφερε ότι «είχα την εμπειρία να διατελέσω αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Δημογραφικού στην προηγούμενη βουλή που επεξεργάστηκε το οξύ δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Λοιπόν εγώ δεν θέλω να δημιουργήσω φοβίες σε κανέναν, αλλά να έχουμε υπόψη μας τα εξής δεδομένα: Το 1928, λίγα χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή μετρηθήκαμε στην Ελλάδα και βρεθήκαμε μαζί με τους πρόσφυγες που ήρθαν από την άλλη μεριά του Αιγαίου 6.200.000. Οι Τούρκοι τότε ήταν κάπου 13 εκατομμύρια, σχεδόν υπερδιπλάσιοι. Το ’74, όταν έγινε η εισβολή στην Κύπρο, εμείς ήμασταν 8 εκατομμύρια και οι Τούρκοι 30 εκατομμύρια. Σήμερα είμαστε 10 εκατομμύρια, από τις πλέον γηρασμένες χώρες, και στην Τουρκία έχουν ξεπεράσει τα 80 εκατομμύρια. Δεν το λέω για να φοβίσω κανέναν. Αλλά να συνειδητοποιήσουμε ότι η χώρα έχει ένα ζήτημα που πρέπει να το δει κατάματα και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα. Χαίρομαι γιατί καταλήξαμε σε ένα ομόφωνο πόρισμα στην προηγούμενη βουλή και πρέπει επιτέλους να το αντιμετωπίσουμε. Σήμερα είναι πάνω από 25 εκατομμύρια αυτοί που είναι κάτω των 18 ετών στην Τουρκία και εδώ το 1/3 του πληθυσμού είναι άνω των 65 και όλη η κουβέντα στην Ελλάδα είναι για τις συντάξεις αν θα μειωθούν, αν θα αυξηθούν, τι αναδρομικά θα πάρουμε. Να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε ένα υπαρξιακό πρόβλημα ως έθνος. Αν δεν το συνειδητοποιήσουμε και απλά κάνουμε διαχείριση της μιζέριας μας, ε δεν προμηνύονται καλά».

Καταλήγοντας ο κυβερνητικός βουλευτής επισήμανε ότι «το ξέρω ότι δεν είναι δημοφιλή αυτά που λέω, αλλά ας συνειδητοποιήσουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Μακάρι να ανοίξει μια κουβέντα. Μακάρι να αποκτήσουμε μεγαλύτερη αυτογνωσία».