- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Υπόμνημα του ΣΒΘΣΕ προς τον Υφυπουργό Εξωτερικών

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, απηύθυνε Υπόμνημα προς τον κ. Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη, Υφυπουργό Εξωτερικών, καθώς και προς τον κ. Γρηγόριο Δημητριάδη, Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με ζήτημα που έχουν αναδείξει επιχειρήσεις-μέλη του, οι οποίες ενεργοποιούνται επιχειρηματικά σε τρίτες χώρες και ιδιαίτερα σε χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρθηκε στην επιστολή του Συνδέσμου:

Είναι γνωστό ότι οι χώρες που βρίσκονται στην εν λόγω περιοχή – Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο, Λιβύη, Αίγυπτος- παρουσιάζουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον για ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κατασκευαστικά έργα, σε έργα βιομηχανικών αυτοματισμών, σε δομικά υλικά και εξοπλισμό.

Στο πλαίσιο των επιχειρηματικών επαφών είναι αρκετές φορές απαραίτητη η παρουσία των αλλοδαπών συνεργατών τους στη χώρα μας, για συζητήσεις, εκπαίδευση σε θέματα χειρισμού μηχανημάτων, σύναψη συμφωνιών συνεργασίας κλπ, γεγονός το οποίο προϋποθέτει την έκδοση της απαραίτητης Θεώρησης Εισόδου στη χώρα (VISA).

Όπως επισημάνθηκε από τις επιχειρήσεις μέλη μας σε ορισμένες από τις Πρεσβείες μας παρατηρείται μεγάλη χρονική καθυστέρηση, μεταξύ της ημερομηνίας που η Ελληνική επιχείρηση στέλνει την απαραίτητη πρόσκληση για τον συνεργάτη -πελάτη της, στην Πρεσβεία μας, στην τρίτη χώρα, και της ημερομηνίας, που η Ελληνική Πρεσβεία ορίζει το ραντεβού με τον ενδιαφερόμενο επιχειρηματία-στέλεχος, ώστε να καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα για την έκδοση της σχετικής Θεώρησης Εισόδου.

Αν στο χρονικό αυτό διάστημα, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει και τους δυο μήνες, υπολογισθεί και το διάστημα που χρειάζεται από την αίτηση μέχρι και την έκδοση της Θεώρησης Εισόδου, οι χρόνοι γίνονται απαγορευτικοί για το κόσμο του Επιχειρείν.

Συνέπεια αυτής της καθυστέρησης είναι η αβεβαιότητα της  ημερομηνίας επίσκεψης του αλλοδαπού επιχειρηματία-στελέχους στη χώρα μας, της προγραμματιζόμενης εργασίας και των σχετικών  διατυπώσεων ταξιδιού και διαμονής.

Το πιο δυσμενές όμως για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι ότι αρκετές φορές οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες προκειμένου να επιτύχουν την έκδοση Θεώρησης Εισόδου απευθύνονται σε πρεσβείες άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, που ανήκουν στο χώρο SCHENGEN, με αποτέλεσμα να εισέρχονται σε κοινοτικό έδαφος μέσω άλλης χώρας.

Το γεγονός αυτό επιφέρει αρνητικές εντυπώσεις για τις επιθυμητές συνέργειες, επιβαρύνοντας το κλίμα απέναντι στο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας μας, για την επίλυση προβλημάτων που ενδέχεται να δημιουργηθούν κατά την διάρκεια υλοποίησης μιας συνεργασίας.

Είναι βεβαίως πλήρως κατανοητό από όλους, ότι ορισμένες από τις χώρες στην εν λόγω περιοχή αντιμετώπισαν αρκετά προβλήματα στην εσωτερική τους κατάσταση τα τελευταία χρόνια και οι σχετικές διαδικασίες για την έκδοση Θεώρησης Εισόδου θα πρέπει να τηρούνται με την δέουσα επιμέλεια και σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Ενωσιακή Νομοθεσία.

Ο Σύνδεσμος υπογράμμισε ότι:

Με δεδομένο ότι αποτελεί Κυβερνητική Στρατηγική η ανάπτυξη ενός μοντέλου οικονομικής διπλωματίας, που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην προώθηση εξαγωγών και στην προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να διερευνηθούν οι κάτωθι προτάσεις του για:

Κλείνοντας την επιστολή του ο Σύνδεσμος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι προτάσεις του, για το εν λόγω θέμα, θα εξετασθούν από τους αρμόδιους και θα ληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για την υποστήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Διαβεβαίωσε επιπλέον ότι είναι στην διάθεση του Υπουργείου, για την ανάπτυξη κάθε καλής συνεργασίας.