Ερώτηση Χρήστου Κέλλα για τους δασικούς χάρτες


Tags |

“Τα προβλήματα που δημιούργησε στους πολίτες η διαδικασία κύρωσης των Δασικών Χαρτών, αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και την ενδεχόμενη οριστική απώλεια κοινοτικών ενισχύσεων”, αναδεικνύει, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κκ. Κωστή Χατζηδάκη και Μάκη Βορίδη.

Ο Λαρισαίος πολιτικός τονίζει αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ότι, “ενώ έχουν εκδοθεί διοικητικές πράξεις (διανομές, αναδασμοί, νόμιμες εκχερσώσεις κλπ) καθώς και διατάξεις προς εφαρμογή από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δασαρχεία, Διευθύνσεις Δασών), που αφορούν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας γεωργικών εκτάσεων, δεν μπορούν να γίνουν μεταβιβάσεις, πράξεις αποδοχής κληρονομιάς και πάσης φύσεως συναλλαγές για τις συγκεκριμένες ιδιοκτησίες, έως την οριστική κύρωση των Δασικών Χαρτών, καθώς, προς διεκπεραίωση των παραπάνω περιπτώσεων, οι αρμόδιοι φορείς αναμένουν έκδοση διευκρινιστικών εγκυκλίων”.

“Ανάλογη είναι η κατάσταση”, συνεχίζει ο Χρήστος Κέλλας “και με την ενδεχόμενη οριστική απώλεια κοινοτικών ενισχύσεων”, αφού, όπως τονίζει, “ενώ πολλοί καλλιεργητές, με νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας γεωργικών εκτάσεων από διοικητικές πράξεις (διανομή, αναδασμό, νόμιμες εκχερσώσεις κλπ), εφαρμόζοντας κοινοτικά προγράμματα, λάμβαναν κοινοτικές ενισχύσεις, από την μερική κύρωση των Δασικών Χαρτών και μετέπειτα, οι δασικές υπηρεσίες, προκειμένου να άρουν τον δασικό χαρακτηρισμό, που προσδόθηκε στις συγκεκριμένες εκτάσεις από τους μερικώς κυρωμένους Δασικούς Χάρτες, ζητούν  διευκρινίσεις από την  αρμόδια κεντρική διοίκηση του ΥΠΕΝ, που δεν έχουν δοθεί ως σήμερα”.

Ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς κκ. Χατζηδάκη και Βορίδη “να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες, λόγω της διαδικασίας κύρωσης των Δασικών Χαρτών αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τις κοινοτικές ενισχύσεις των κατόχων γεωργικών εκτάσεων με νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας”.