Απάντηση Παπακωνσταντίνου σε Ροντούλη για την εγγυημένη τιμή στα φωτοβολταϊκά


 Ερώτηση είχε υποβάλλει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. και βουλευτής Λάρισας Αστέριος Ροντούλης, στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για το θέμα της εγγυημένης τιμής αγοράς ρεύματος στα φωτοβολταϊκά συστήματα που έχουν εγκατασταθεί ή πρόκειται να εγκατασταθούν στην χώρα μας. Το ζήτημα προέκυψε μετά από πρόσφατα δημοσιεύματα που ανέφεραν πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης των υφιστάμενων συμβολαίων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (φωτοβολταϊκά), με σκοπό την μείωση των εγγυημένων τιμών ανά κιλοβατώρα. Στην ερώτηση ο βουλευτής Λάρισας,  ρωτούσε αν αληθεύουν τα φημολογούμενα σενάρια περί μείωσης  της εγγυημένης τιμής και τόνιζε το γεγονός ότι πρέπει τουλάχιστον να διατηρηθούν ως έχουν τα υφιστάμενα συμβόλαια, διότι αυτό αποτελεί την ελάχιστη ένδειξη φερεγγυότητας του Κράτους προς τους επενδυτές.

 Ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Παπακωνσταντίνου, μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του έδωσε απάντηση στην ερώτηση του βουλευτή Λάρισας, η οποία έχει ως εξής:

«Σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει μείωση των εγγυημένων τιμών σε υφιστάμενες συμβάσεις, αφού μια τέτοια ενέργεια θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα καθιστούσε μη ασφαλές το επιχειρηματικό περιβάλλον».

Σχολιάζοντας την απάντηση του Υπουργού, ο κ. Ροντούλης τόνισε:

«Είναι πράγματι ευχάριστο που ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύεται για την διατήρηση των εγγυημένων τιμών των υφιστάμενων συμβολαίων και είναι εποικοδομητικό που αντιλαμβάνεται την ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε αυτή την οικονομική συγκυρία που η Κρατική αξιοπιστία δεν είναι δεδομένη.

Όμως, στην ίδια απάντηση ο αρμόδιος Υπουργός αφήνει παραθυράκι για την εγγυημένη τιμή στις νέες συμβάσεις, αναφέροντας τα εξής: «Οι εγγυημένες τιμές θα πρέπει να βρίσκονται σε συμφωνία με την εξέλιξη του (διαρκώς μειούμενου) κόστους του εξοπλισμού των διαφόρων τεχνολογιών σε σχέση με την (ολοένα αυξανόμενη) αποδοτικότητά τους. Η εξέλιξη και ωρίμανση των τεχνολογιών ΑΠΕ σε συνδυασμό με την μεγέθυνση της αγοράς τους που βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού, συμβάλει στη μελλοντική σημαντική περαιτέρω μείωση του κόστους τους».

Εν κατακλείδι, ο Λαρισαίος βουλευτής τόνισε τα παρακάτω: «Μακάρι ο κ. Παπακωνσταντίνου να κρατήσει τις υποσχέσεις του ως προς τις εγγυημένες τιμές στα ήδη υφιστάμενα συμβόλαια. Ο ΛΑ.Ο.Σ. θα παρακολουθεί στενά το ζήτημα ελπίζοντας να μην επαναληφθούν φαινόμενα ανακολουθίας λόγων και πράξεων κάτι στο οποίο μας είχε συνηθίσει ο κ. Παπακωνσταντίνου όταν ήταν Υπουργός των Οικονομικών».

Προηγούμενο άρθρο Απάντηση Σκανδαλίδη σε Μάξιμο: Εξατομικεύσεις ζημιών στα Φάρσαλα
Επόμενο άρθρο ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΠΟΛΙΣ : Η δημοτική αρχή με ανάλγητο τρόπο παραδίδει στο τσιμέντο τα τρία πολύτιμα οικόπεδα