Tags: , ,

Ξεκινά η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης Στομίου

Ξεκινά τις αμέσως επόμενες ημέρες ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο για τα παράλια της Λάρισας, που αφορά στην κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης Στομίου, προϋπολογισμού 1.690.000,00 € με πόρους από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ο Δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας υπέγραψαν τη σύμβαση κατασκευής του έργου με τον ανάδοχο. Δικαιούχος και Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας Περιφέρειας Θεσσαλίας και Κύριος η ΔΕΥΑ Δήμου Αγιάς.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός: «Ξεκινά ένα έργο ουσίας που έχει πυξίδα τον άνθρωπο. Με το έργο αυτό κατασκευάζουμε 6 χλμ αγωγών που πρόκειται να συνδεθούν με τον βιολογικό καθαρισμό. Πρόκειται για ένα έργο πολύπαθο το οποίο είχε ενταχθεί στο τομεακό ΕΣΠΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και απεντάχθηκε λόγω overbooking. Σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα, με σχέδιο και στρατηγική καταφέραμε να το εντάξουμε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Έργο χρήσιμο για το περιβάλλον, τους κατοίκους, τη θάλασσα, που δίνει λύση στο πρόβλημα αποχέτευσης της περιοχής. Παράλληλα στηρίζει θέσεις εργασίας και ρίχνει χρήμα στην τοπική οικονομία».

Απ’ την πλευρά του κ. Α. Γκουντάρας τόνισε τα εξής: « Το σημαντικό αυτό έργο που υπογράψαμε σήμερα δείχνει γιατί διεκδικούμε αρμοδιότητες και πόρους ως τοπική αυτοδιοίκηση. Όπως είπε και ο Περιφερειάρχης, το έργο αυτό ξεκίνησε με χρηματοδότηση από το Υπουργείο και ενώ ήταν να ξεκινήσει, απεντάχθηκε λόγω επιπλέον δέσμευσης πόρων. Η τοπική αυτοδιοίκηση από την άλλη κατάφερε μέσα σε μικρό διάστημα να ολοκληρώσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και σήμερα να ξεκινά. Πρόκειται για το κυριότερο έργο στην περιοχή και θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη απ’ τους κατοίκους γι’ αυτή την καθυστέρηση. Μακάρι όμως να μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά. Ενόψει και του νέου νομοσχεδίου για την αυτοδιοίκηση ας δουν κάποιοΙ τις αλλαγές που πρέπει να κάνουν, γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση είναι εκείνη που βρίσκεται κοντά στους πολίτες και όχι τα Υπουργεία».

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή 6.000 μ. περίπου δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων. Για την εξυπηρέτηση του δικτύου κατασκευάζονται περίπου 173 φρεάτια ακαθάρτων. Η λειτουργία του δικτύου εξασφαλίζεται με 1 ενδιάμεσο αντλιοστάσιο. Το έργο θα κατασκευαστεί εξ’ ολοκλήρου εντός του οικισμού Στομίου του Δήμου Αγιάς.

Το έργο αυτό εντάχθηκε στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020, με συνολικό προϋπολογισμό 1.690.000,00 και επιλέξιμο προϋπολογισμό 1.262.000,00 ευρώ, ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. και εθνικούς πόρους. Ο ΦΠΑ βαρύνει την ΔΕΥΑ Αγιάς.

Tags: , ,

Ερώτηση Κέλλα για αποζημιώσεις των καλλιεργητών δημητριακών

«Την ώρα που ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου βρισκόταν στο κέντρο της Λάρισας, “φρουρούμενος” από διμοιρίες των ΜΑΤ, λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, στο Δήμο Κιλελέρ, εκατοντάδες καλλιεργητές δημητριακών οδηγούνται στην καταστροφή εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας.

Καλώ τον κ. Αποστόλου, καταθέτοντας μάλιστα σχετική ερώτηση, να δρομολογήσει κάθε διαδικασία, ώστε να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ οι πληγέντες παραγωγοί του Δήμου Κιλελέρ».

Σ’ αυτή τη δήλωση προχώρησε ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, φέρνοντας στη Βουλή με ερώτησή του, τις μεγάλες καταστροφές σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών δημητριακών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κιλελέρ από την παρατεταμένη ανομβρία, μετά και από ενημέρωση που είχε με σχετική επιστολή από τον Δημάρχο Κιλελέρ κ. Αθανάσιο Νασιακόπουλο.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Μεγάλος προβληματισμός και έντονη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις εκατοντάδων καλλιεργητών δημητριακών του Ν. Λάρισας, καθώς έναν μήνα πριν τον αλωνισμό, η παρατεταμένη ανομβρία έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές ζημιές.

Στο Δήμο Κιλελέρ, ειδικότερα – που έχει τη μεγαλύτερη καλλιεργήσιμη γη στη χώρα με περίπου 700.000 στρέμματα, το 60 με 70% των οποίων είναι σπαρμένα με δημητριακά -, έχει σημειωθεί ιστορικό χαμηλό βροχοπτώσεων.

Σε επιστολή, μάλιστα, του Δημάρχου Κιλελέρ κ. Αθανασίου Νασιακόπουλου, η οποία μου κοινοποιήθηκε, περιγράφεται η οριακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η συντριπτική πλειοψηφία των καλλιεργειών δημητριακών, αφού πρόκειται για ξερικά χωράφια, που “αρδεύονται”  από τη βροχή.

Επειδή οι ζημιές στις καλλιέργειες δημητριακών σε αρκετές περιοχές του Δήμου Κιλελέρ έχουν ξεπεράσει το 80% και στις υπόλοιπες πλησιάζουν το 50%.

Επειδή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν προβλέπονται αποζημιώσεις λόγω ανομβρίας.

ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να δρομολογηθεί ειδική διαδικασία, για να υπάρξουν αποζημιώσεις από τον Οργανισμό για τους πληγέντες καλλιεργητές δημητριακών και αν ναι, ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;

 

Tags: , ,

Ποιητικό-θεατρική βραδιά προς τιμήν του ποιητή Ν. Βαλαωρίτη

Ποιητικό-θεατρική βραδιά προς τιμήν του ποιητή Νάνου Βαλαωρίτη, στα πλαίσια της έκθεσης φωτογραφίας ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ της Αμαλίας Λιάκου στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, στην οποία, μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται πορτραίτα του Νάνου Βαλαωρίτη, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Μαΐου στις 20.30 στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας με την φιλική συμμετοχή του νεοσύστατου θεατρικού σχήματος «Φαέθων» του συλλόγου «Η Ανατολική Ρωμυλία νομού Λάρισας», κι υπό την σκηνοθετική επιμέλεια της θεατρολόγου κ. Βίλλης Κίτσιου.

Μέσα σ’ ένα κλίμα συμβολικής σκηνικής παρουσίας, τα ποιήματα του Νάνου Βαλαωρίτη, ενός εκ των σημαντικότερων σύγχρονων Ελλήνων ποιητών με διεθνή αναγνώριση, θ’ αποτελέσουν εισιτήρια για τον επόμενο σταθμό του ταξιδιού της σκέψης μας. Γιατί, μέσα από τη θεατρική απόδοση των ποιημάτων, οι λέξεις αναγνωρίζουν τη δύναμη του νοήματος της σύγχρονης ζωής. Η ποίηση του Νάνου Βαλαωρίτη είναι διαβατήριο σε χώρους δημιουργίας! Πιο συγκεκριμένα, θα ακουστούν ποιήματα από τις εξής συλλογές του Νάνου Βαλαωρίτη: «Ουρανός σε χρώμα βανίλιας» , « Η Ανισόρροπη Μούσα», «Κεντρική Στοά», «Η Τιμωρία των Μάγων» , «Κύριο Σώμα» , «Χρίσματα», «Άστεγος ο Μέγας», «Αλληγορική Κασσάνδρα». Τα ποιήματα θα αποδώσουν μέλη της Ομάδας «Φαέθων»: Νίκος Μπόλωσης, Τάνια Μεχτερίδου, Αντώνης Παπανικολάου, Ξένια Καλαμαρά, Δέσποινα Πατσιατζή, Μαίρη Βαβακαλινά, Βάσω Σπανούλη, Πετρούλα Κυράτσα, Γιώργος Παπανικολάου, Έφη Τουφεξή.

 

 

Μουσική συνοδεία: Χρήστος Χαραλάμπους

Σκηνοθετική καθοδήγηση: Θεατρολόγος κ. Βίλλη Κίτσιου.

Διάρκεια παράστασης: 40 λεπτά. Η εκδήλωση είναι δωρεάν για το κοινό.

Πριν την ποιητική βραδιά, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή ξενάγηση στην έκθεση ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ από την Αμαλία Λιάκου στον χώρο της έκθεσης,  αίθριο του 1ου ορόφου, στις 19.30.

Λίγα λόγια για το Νάνο Βαλαωρίτη

Ο Νάνος Βαλαωρίτης γεννήθηκε στη Λωζάννη της Ελβετίας το 1921. Σπούδασε φιλολογία και νομικά στα πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου και Σορβόννης. Παρουσίασε με άρθρα και μετέφρασε πρώτος στο Λονδίνο εκτενώς Έλληνες ποιητές του 1930- Σεφέρη, Ελύτη, Εμπειρίκο, Εγγονόπουλο, Γκάτσο. Στην Αγγλία έζησε από το 1944 έως το 1953 κι απ’το 1954 στη Γαλλία, όπου γνώρισε τον Αντρέ Μπρετόν και τον κύκλο του. Το 1960 γύρισε στην Ελλάδα και διηύθυνε το περιοδικό Πάλι (1963-1967). Το 1969 παρουσίασε ελληνική ποίηση στο γαλλικό περιοδικό Λετρ Νουβέλ (Lettres Nouvelles). Από το 1968 έως το 1993 δίδαξε συγκριτική λογοτεχνία και δημιουργική γραφή στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο. Οργάνωσε παρουσίαση των Ελλήνων υπερρεαλιστών στο Κέντρο Πομπιντού, το 1990-1991. Ποιητικά του κείμενα εκδόθηκαν από τον Οίκο Σίτι Λάιτς (City Lights) του Φερλινγκέτι. Διηύθυνε από το 1989 έως το 1995 με τον ποιητή Ανδρέα Παγουλάτο το περιοδικό Συντέλεια, το οποίο επανεκδόθηκε το 2004 με τίτλο Νέα Συντέλεια. Έχει παρουσιαστεί σε ξένα περιοδικά εκτενώς, Αγγλία, Αμερική, Γαλλία, Ρωσία, κ.α. Τον ελεύθερο χρόνο του ζωγραφίζει. Το 1959 βραβεύτηκε με το Β κρατικό Βραβείο Ποίησης, το οποίο και αρνήθηκε. Πήρε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1982) και το Κρατικό Βραβείο Χρονικού-Μαρτυρίας (1998). Επίσης έλαβε κι ένα βραβείο του N.P.A. (National Poetry Association) [Aμερικανική Εταιρεία Ποίησης] το 1996-βραβείο που είχε δοθεί προηγουμένως στους Φερλινγκέτι, Γκίνσμπεργκ και άλλους. Έχει λάβει το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το ποιητικό του έργο (2006). Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής (2006). Το 2009 τιμήθηκε με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Βιβλία του έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό σε αγγλικές και γαλλικές μεταφράσεις. Έχει γράψει ποίηση, πεζά, δοκίμια και θεατρικά έργα. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Στην Ελλάδα επέστρεψε μόνιμα το 2004.

Tags: , ,

Αθλητικά έργα 400.000 ευρώ στο Δήμο Κιλελέρ

Αθλητικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 400.000 ευρώ προγραμματίζουν Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμος Κιλελέρ, καθώς ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ο Δήμαρχος Κιλελέρ κ. Θανάσης Νασιακόπουλος υπέγραψαν την Προγραμματική Σύμβαση για την υλοποίηση των έργων. Συγκεκριμένα πρόκειται να βελτιωθούν τα κλειστά γυμναστήρια Χάλκης και Πλατυκάμπου, τα ανοικτά γήπεδα Μελίας, Μελισσοχωρίου, Νέου Περιβολίου και Ομορφοχωρίου και οι αθλητικοί χώροι στο σχολείο του Κιλελέρ.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Θανάση Νασιακόπουλο υπογράψαμε την Προγραμματική Σύμβαση για να ανακατασκευάσουμε αθλητικούς χώρους για τον Δήμο Κιλελέρ, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ. Πρόκειται για έργα ουσίας, χρήσιμα για τους πολίτες και ιδίως τους νέους. Με τον τρόπο αυτό δείχνουμε το έμπρακτο ενδιαφέρον μας για τον αθλητισμό, για την νεολαία και για τους αθλητές, γιατί ο αθλητισμός για εμάς είναι φιλοσοφία ζωής, που δίνει χρόνια στη ζωή και ζωή στα χρόνια».

Απ’ την πλευρά του ο κ. Θ. Νασιακόπουλος ανέφερε τα εξής: «Ξεκινά ένα έργο ανακατασκευής έξι γηπέδων στο Δήμο μας. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ευχαριστήσουμε την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό για τη δημιουργική συνεργασία και το ενδιαφέρον του για το Δήμο μας. Πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερα χρήσιμο για τα χωριά μας, έτσι ώστε να αθλούνται οι πολίτες, οι ομάδες και οι αθλητές. Ο Δήμος αδυνατούσε οικονομικά να προχωρήσει στις ανακατασκευές και έτσι η Περιφέρεια έβαλε τη χρηματοδότηση».

 

 

 

Tags: , ,

Σύλληψη αλλοδαπού για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα

Συνελήφθη, χθες (03-05-2018) το απόγευμα στη Λάρισα, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Λάρισας, ένας 28χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι κατά τον έλεγχο βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μία νάιλον συσκευασία με καπνό, βάρους (110) γραμμαρίων, χωρίς την ειδική ένσημη ταινία φορολόγησης.

Tags: , ,

Τέχνη και εκπαίδευση, εκπαιδευτικοί και μαθητές

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο  Εκπαιδευτικών ν. Λάρισας, διοργανώνουν  Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο με τίτλο: «Τέχνη και εκπαίδευση, αισθητική της καθημερινότητας, εκπαιδευτικοί και μαθητές: Βίοι παράλληλοι με κοινούς στόχους», που θα γίνει στις 11 & 12 Μαΐου 2018 σε χώρους του 4ου & 37ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας (Κουμουνδούρου 17 Λάρισα).

Πασχάλης Τερζής - Δεδομένο
Άντζελα Δημητρίου - Αν είχα έναν άνθρωπο
Γιάννης Πλούταρχος - Μια καλησπέρα
Τόλης Βοσκόπουλος - Φίλε
Παντελής Παντελίδης - Θυμάμαι
Αντώνης Ρέμος - Δεν κατάφερα
Χάρης Κωστόπουλος - Σε χρειάζομαι
Νίκος Μακρόπουλος - Έτσι είχες πει
Γιώργος Τσαλίκης - Λεκές
Νότης Σφακιανάκης - Θέλω να ζήσω

 


Μάιος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031EC