Tags: , ,

Προσλήψεις 98 ατόμων στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας

Ανακοινώνεται  η πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά 98 ατόμων για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων ή επειγουσών περιστάσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, των ΠΕΔΥ – Κέντρων Υγείας και των ΠΕΔΥ – Μονάδων Υγείας αρμοδιότητας, που εδρεύουν.

Tags: , ,

Εν αναμονή 18 νέων ασθενοφόρων στη Θεσσαλία

Δεκαοχτώ καινούργια ασθενοφόρα, δωρεά του ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, αναμένεται να ενταχθούν στον στόλο του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας μέχρι το τέλος του μήνα. Με ακόμη 13 ασθενοφόρα θα ενισχυθεί το ΕΚΑΒ Θεσσαλίας από τις αρχές του χρόνου, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, η Βάσω Αυγέρη, δ/ντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, ανέφερε ότι δύο από αυτά τα καινούρια ασθενοφόρα θα είναι 4Χ4. Το ένα από αυτά θα τοποθετηθεί και θα εξυπηρετεί το Πήλιο και το άλλο την Ελασσόνα.

 

 

Tags: , ,

Κέλλας: Πλήγμα στην επαγγελματική εκπαίδευση το κλείσιμο Τμημάτων

Με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Δημήτρη Μπαξεβανάκη, συναντήθηκε ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με κύριο θέμα συζήτησης την κατάσταση που επικρατεί στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, μετά και τις αποφάσεις του Υπουργείου για κατάργηση ολιγομελών τμημάτων στα Επαγγελματικά Λύκεια.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, είχε αναδείξει μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο την απορρύθμιση και υποβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως “μαζική αποβολή” σε μαθητές των ΕΠΑΛ, που οδηγεί στην οριστική διακοπή των σπουδών τους, τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργείου για κατάργηση Τομέων και Ειδικοτήτων και “κλείσιμο” τμημάτων που δεν συμπληρώνουν τον απαιτούμενο ελάχιστο αριθμό μαθητών.

Στο Ν. Λάρισας, μάλιστα, σύμφωνα και με την απόφαση του Υπ. Παιδείας,  τρία ολιγομελή τμήματα δεν θα λειτουργήσουν στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Λάρισας και στο ΕΠΑΛ Φαρσάλων, με τον αν. Τομεάρχη Παιδείας του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης να τονίζει στον Υφυπουργό Παιδείας το μείζον πρόβλημα που δημιουργείται με τη μετακίνηση των μαθητών από το ΕΠΑΛ Φαρσάλων στη Λάρισα, για να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Η λύση που προκρίνεται για φέτος, μετά την συζήτηση των δύο ανδρών, είναι η μεταφορά των μαθητών με ταξί, από το ΕΠΑΛ Φαρσάλων στο 2ο ΕΠΑΛ Λάρισας, στο οποίο λειτουργεί τμήμα με την ειδικότητα Τεχνικού Οχημάτων, κατόπιν συνεννοήσεως της Διεύθυνσης του Σχολείου με τη Διεύθυνση Β’θμιας Εκπαίδευσης και την Περιφέρεια.

Επιπρόσθετα, το κυβερνητικό στέλεχος δεσμεύτηκε στον Λαρισαίο πολιτικό πως το ολιγομελές τμήμα της Ειδικότητας Τεχνικού Οχημάτων του ΕΠΑΛ Φαρσάλων θα λειτουργήσει κανονικά για την Γ’ τάξη, την ερχόμενη σχολική χρονιά.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Κέλλας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ζήτησα από τον Υφυπουργό κατά τη συνάντηση που είχαμε, να επαναλειτουργήσουν όλα τα Τμήματα των Επαγγελματικών Λυκείων του Νομού Λάρισας, καθώς θεωρώ άκαιρη την απόφαση του Υπουργείου για κατάργησή τους, μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και μάλιστα για μαθητές της Γ’ τάξης, που έχουν επιλέξει την ειδικότητα που θέλουν να ακολουθήσουν.

Στόχος του Υπουργείου πρέπει να είναι η στήριξη και αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και ως εκ τούτου μόνο ικανοποιημένοι δεν είμαστε από την απόφαση για εξαίρεση από την κατάργηση των 8 από τα 11 ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ του Ν. Λάρισας.

Η διαβεβαίωση για προσωρινή λύση του προβλήματος της μετακίνησης των μαθητών από το ΕΠΑΛ Φαρσάλων,  μας ικανοποιεί εν μέρει.

Η πλήρης αποκατάσταση της αδικίας θα επέλθει με την επαναλειτουργία του τμήματος τη νέα χρονιά, όπως δεσμεύτηκε ο Υπουργός.

Το κλείσιμο τμημάτων στα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας, συνιστά καίριο πλήγμα στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, που οδηγεί σε σχολική διαρροή και τελικά στην απορρύθμιση και υποβάθμισή της.

Ευελπιστώ ότι το Υπουργείο Παιδείας, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα, θα αμβλύνει τα προβλήματα, που το ίδιο με τις αποφάσεις του, δημιούργησε».

 

 

 

 

 

Tags: , ,

Συλλήψεις φυγόποινων στη Λάρισα

Συνελήφθη, χθες (09-11-2017) το μεσημέρι στη Λάρισα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, ένας 41χρονος ημεδαπός, διότι εκκρεμούν σε βάρος του δύο αποφάσεις του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας  και του Τριμελούς Εφετείου Λάρισας, με συνολική ποινή φυλάκισης δύο ετών και ενός μήνα, καθώς και χρηματική ποινή (700) ευρώ,  για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της απόπειρας απάτης, καθώς και για μη έγκαιρη καταβολή εργοδοτικών εισφορών.

Επίσης, συνελήφθη, χθες (09-11-2017) το απόγευμα στη Λάρισα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, ένας 36χρονος ημεδαπός, διότι εκκρεμεί σε βάρος του απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας, με ποινή φυλάκισης δύο μηνών,  για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Tags: , ,

Μεγαλοπρεπώς εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου

Μεγαλοπρεπώς εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, επισκόπου Πενταπόλεως, του εν Αιγίνη, στο ιερό παρεκκλήσιο του στην Λάρισα.
Συγκινητική ήταν η στιγμή της λιτανεύσεως της ιεράς εικόνος του Αγίου Νεκταρίου αλλά και του χαριτοβρύτου λειψάνου του, που πραγματοποιήθηκε στους δρόμους της συνοικίας το βράδυ της κυριωνύμου ημέρας της εορτής του Οσίου, Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017.
Πλήθη πιστών χριστιανών συμμετείχαν στην πολύ καλά οργανωμένη λιτανεία, ενώ θαυμάσια ήταν και πάλι η εμφάνιση της φιλαρμονικής της ενορίας του αγίου Γεωργίου της Εθνικής οδού, η οποία κατά την διάρκεια της λιτανείας παιάνιζε πανηγυρικούς ήχους, τέρποντας τις ακοές των πιστών χριστιανών.
Ακόμη συμμετείχαν στην ξεχωριστή αυτή εορτή και πανήγυρι πολλά αγόρια και κορίτσια, ενδεδυμένα με τις παραδοσιακές τους στολές, μυροφόρες μαθήτριες εκ των κατηχητικών σχολείων της ενορίας του αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, Αναγνώστες, Ιεροψάλτες και Ιερόπαιδες, προς τους οποίους απηύθυνε ευχαριστίες ο π.Αχίλλιος, ομιλώντας συγχρόνως για την ηγιασμένη μορφή και την ενάρετη πολιτεία του μεγάλου Αγίου, του προηγουμένου αιώνος μας και ευχαριστώντας ιδιαίτερα τον π.Νικηφόρο και τους συνεργάτες του για το πλούσιο ενοριακό και νεανικό έργο που επιτελούν.

Tags: , ,

Με εκπροσώπους συλλόγων Ρομά της Ν. Σμύρνης συναντήθηκε ο δήμαρχος Λαρισαίων

Συνάντηση με εκπροσώπους συλλόγων της κοινότητας Ρομ της Νέας Σμύρνης, είχε στο πρωί της Παρασκευής ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης, μια ημέρα μετά το τραγικό περιστατικό του θανάτου 11χρονου παιδιού, το οποίο παρασύρθηκε από αμαξοστοιχία του ΟΣΕ.

Στη συνάντηση τέθηκε το ζήτημα της ασφάλειας της περιοχής, ώστε να μην υπάρξουν νέα θύματα, με το δήμαρχο Λαρισαίων να τονίζει την αναγκαιότητα να ασκηθεί πίεση στον ΟΣΕ, για λήψη άμεσων μέτρων ασφαλείας στην περιοχή και όπου αλλού, εντός της πόλης χρειάζεται.

Σημειώνεται ότι χθες το πρωί ο κ. Καλογιάννης βρίσκονταν στην Αθήνα,  σε σύσκεψη με ανώτερα στελέχη των εταιρειών του ΟΣΕ για τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η πόλη από τη διέλευση των σιδηροδρομικών γραμμών από τον αστικό ιστό. Αμεσως μετά την γνωστοποίηση του τραγικού συμβάντος, ο δήμαρχος επικοινώνησε εκ νέου με τα στελέχη του ΟΣΕ, που συμμετείχαν στην πρωινή σύσκεψη και έτσι αποφασίστηκε στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΟΣΕ να βρεθούν στις περιοχές απ΄ όπου διέρχονται σιδηροδρομικές γραμμές προκειμένου να διαπιστωθεί που χρειάζονται παρεμβάσεις για ενίσχυση της ασφάλειας.

Οι εκπρόσωποι της κοινότητας των Ρομά, ενημέρωσαν το δήμαρχο ότι υπάρχει η πρόθεση των κινητοποιήσεων ακόμα και για συμβολικό αποκλεισμό των σιδηροδρομικών γραμμών, με το δήμαρχο να σημειώνει πως η δημοτική αρχή σ΄ αυτές τις κινητοποιήσεις θα είναι παρούσα.

Tags: , ,

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ε.Ο. Λάρισας – Κοζάνης

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, ύστερα από απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, λόγω τέλεσης αγώνα αυτοκινήτου με την επωνυμία «2η Ανάβαση Ελασσόνας» διακόπτεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην Ε.Ο. Λάρισας – Κοζάνης, από τη χ/θ 40+100 έως και τη χ/θ 47+700, για αύριο Σάββατο (11-11-2017) κατά τις ώρες 10:00 έως 16:00 και μεθαύριο Κυριακή (12-11-2017) κατά τις ώρες 10:00 έως 15:00.

 Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές, ως ακολούθως:

 

 • Κατεύθυνση κυκλοφορίας από Ελασσόνα προς Κοζάνη:

 

Όλα τα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία, με προορισμό την Κοζάνη, θα εκτρέπονται από την πόλη της Ελασσόνας στην Ε.Ο. Ελασσόνας – Δεσκάτης και μέσω της Επαρχιακής Οδού Δεσκάτης – Καρπερού, θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό στο ύψος των Γρεβενών.

 

 

 • Κατεύθυνση κυκλοφορίας από Κοζάνη προς Ελασσόνα:

 

Όλα τα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία, με προορισμό την Ελασσόνα, θα κινούνται στην Εγνατία Οδό και μέσω της επαρχιακής οδού Δεσκάτης – Καρπερού και της Ε.Ο. Ελασσόνας – Δεσκάτης, θα εισέρχονται στην πόλη της Ελασσόνας.

 

 • Κατεύθυνση κυκλοφορίας από Ελασσόνα προς Κατερίνη:

 

Όλα τα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία, με προορισμό την Κατερίνη, θα κινούνται στη Ν.Ε.Ο. Λάρισας – Κοζάνης και μέσω της δημοτικής οδού Τυρνάβου – Αμπελώνα – Γυρτώνης και του Ανισόπεδου Κόμβου Γυρτώνης, θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε. και θα κατευθύνονται προς Κατερίνη.

 

 • Κατεύθυνση κυκλοφορίας από Κατερίνη προς Ελασσόνα:

 

Όλα τα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία, με προορισμό την πόλη της Ελασσόνας, θα κινούνται στον αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε. και μέσω του Ανισόπεδου Κόμβου Γυρτώνης και της δημοτικής οδού Τυρνάβου – Αμπελώνα – Γυρτώνης, θα εισέρχονται στη Ν.Ε.Ο. Λάρισας – Κοζάνης και θα κατευθύνονται στην Ελασσόνα.

 

 

Tags: , ,

Προτάσεις της Νέας Λάρισας για τον πολιτισμό

Με το βλέμμα πάντα στην Αιχμή του Πολιτιστικού δόρατος της πόλης μας, το Αρχαίο μας Θέατρο,  η Νέα Λάρισα καταθέτει 3 σημαντικές προτάσεις για τη Λάρισα του Πολιτισμού και του Μέλλοντος.

 • Ίδρυση του Θεσμού με ονομασία «Φεστιβάλ Λάρισας & Κοινού των Θετταλών»
 • 1ος Καλλιτεχνικός Διευθυντής – Δημιουργός του Φεστιβάλ ο Κώστας Τσιάνος
 • Ίδρυση «ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ»

 

Πάντα με την αδημονία και την εγρήγορση όλων των πολιτών να καταστεί το Αρχαίο μας Θέατρο επαρκέστερα επισκέψιμο και λειτουργικό ως ένας παγκόσμια προνομιακός χώρος θέασης και ακρόασης στα «σπλάχνα» της πόλης μας

Η Λάρισα έχει το μοναδικό προνόμιο να έχει 2 Αρχαία Θέατρα, το Α’ και το Β’ Αρχαίο Θέατρο μέσα στα «σπλάχνα της.

Με το επίκεντρο της προσοχήςμας πάντα στην αιχμή του Πολιτιστικού δόρατος της πόλης μας εμφορούμαστε όπως όλοι οι συμπολίτες μας από την αδημονία και την εγρήγορση να καταστεί το Αρχαίο μας Θέατρο επαρκέστερα επισκέψιμο και λειτουργικό ως παγκόσμια προνομιακός χώρος θέασης και ακρόασης.

 1. Ίδρυση νέου Θεσμού

Λαμβάνουμε υπ’ όψιν τις σημερινές δεδομένες δυνατότητες πραγματοποίησης εκδηλώσεων σ’ αυτά.

Έχοντας όμως,στραμμένο το βλέμμα μας στο άμεσο ορατό μέλλον και την ελπίδα ότι, μέχρι τη λήξη της παρούσης Προγραμματικής Χρηματοδοτικής περιόδου οι δυνατότητες  αυτές θα βελτιωθούν ειδικά στο Α’ Αρχαίο Θέατρο προτείνουμε ο Δήμος Λαρισαίων να προχωρήσει άμεσα στην πρωτοβουλία για την ίδρυση του Θεσμού με ονομασία «Φεστιβάλ Λάρισας & Κοινού των Θετταλών».

Αυτό θα αποτελέσει έναν κορυφαίο και μοναδικό Περιφερειακό δημόσιο Πολιτιστικό Οργανισμό.

Σε μια συγκυρία κοινωνικής και πολιτισμικής κρίσης που εξελίσσεται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια παράλληλα με την οικονομική κρίση, το «Φεστιβάλ Λάρισας & Κοινού των Θετταλών»πιστεύουμε ότι μπορεί  να συμβάλει καίρια στην κοινωνική καλλιέργεια και να ενθαρρύνει την αγάπη του Υψηλού.

Ταυτόχρονα καλείται να υποστηρίξει έμπρακτα τον σύγχρονο καλλιτέχνη. Η ανάδειξη της σύγχρονης δημιουργίας, αλλά και η σφυρηλάτηση και διαπαιδαγώγηση ενός απαιτητικού κοινού συνιστούν θεμελιώδεις προϋποθέσεις λειτουργίας ενός υψηλού πολιτιστικού θεσμού που άμεσο στόχο έχει μια καλύτερη κοινωνία με ολοένα και υψηλότερα Πολιτισμικά αντανακλαστικά.

Το «Φεστιβάλ Λάρισας & Κοινού των Θετταλών»μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη νέα Πρωτοπορία για τη Λάρισα στον τομέα του πολιτισμού.

Στα χνάρια της καθιέρωσης μιας «γιορτής των τεχνών του υψηλού» » στην Αθήνα του 20ού αιώνα όπου ανάγεται στο 1955, όταν ο τότε αρμόδιος υπουργός, Γεώργιος Ράλλης, ανέθεσε στον σκηνοθέτη Ντίνο Γιαννόπουλο τη διοργάνωση. Που εξελίχτηκε στο παγκοσμίως γνωστό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

 

 1. 1ος Καλλιτεχνικός Διευθυντής – Δημιουργός του Φεστιβάλ ο Κώστας Τσιάνος

            Προτείνουμε ο Δήμος Λαρισαίων στην ίδρυση αυτού του θεσμού να εμπιστευθεί και να αναθέσει τα καθήκοντα του 1ουΚαλλιτεχνικού Διευθυντή- Δημιουργού στον καταξιωμένο Κώστα Τσιάνο.

Τιμητικά αλλά ταυτόχρονα και δικαιωματικά, γιατί είναι ο δικός μας, ο Λαρισαίος Κώστας Τσιάνος είναι ο πλέον ενδεδειγμένος.

 1. Ίδρυση «ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ»

            Προτείνουμε επίσης, στην ίδρυση του «ΛΥΚΕΙΟΥ  ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ».

Ένα Διεθνές Θερινό Σχολείο Αρχαίου Δράματος εφαρμοσμένης μελέτης του αρχαίου δράματος, που θα λειτουργεί κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Λάρισας & Κοινού των Θετταλών.

Τόσο στην περιοχή της Λάρισας όσο και στα άλλα Αρχαία Θέατρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Θα απευθύνεται σε φοιτητές/τριες Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών με κατεύθυνση θεατρικής πρακτικής, σε σπουδαστές/τριες και απόφοιτους  Ακαδημιών Θεάτρου και Δραματικών Σχολών από όλο τον κόσμο.

Με στρατηγικό  στόχος την  δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου που θα ανταλλάσσει γνώσεις και εμπειρίες σχετικά  με τις σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους δραματουργίας, υποκριτικής και σκηνοθεσίας.

H συνεργασία με σημαντικούς οργανισμούς, θεσμούς και ιδρύματα του εξωτερικού, θα αποτελέσει τη βάση ενός πολυδιάστατου  διαλόγου σε σχέση με τα σύγχρονα ερευνητικά και παραστασιακά ζητήματα του αρχαίου δράματος.

Ταυτόχρονα, είναι δεδομένο ότι, θα διασφαλιστεί σε υπερθετικό βαθμό η υψηλή ποιότητα των εκδηλώσεων που θα λαμβάνουν χώρα εντός των δύο αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης της πόλης μας, του Α’ & Β΄ Αρχαίου Θεάτρου .

Η απογείωση της εξωστρέφειας και της παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας της Λάρισας  θεωρούμε ότι θα επιτευχθεί μέσα από την υλοποίηση των προτάσεων που καταθέτουμε.

Η Λάρισα μπορεί και πρέπει να γίνει ο Πρώτος Περιφερειακός Πόλος και στον Πολιτισμό.

Για τη Νέα Λάρισα

ΚωνσταΝτίνος Διαμάντος,                                            

Δημοτικός σύμβουλος,

επικεφαλής Νέας Λάρισας

 

Αικατερίνη Ζιαζιά- Σουφλιά                                         

Δημοτική σύμβουλος

Γ. Γραμματέας ΔΣ

Τομεάρχης για θέματα Πολιτισμού

 

            Τομέας Πολιτισμού Νέας Λάρισας

 

Μαρία Νούσια, Αρχαιολόγος –μέλος ΔΣ Θεσσαλικού Θεάτρου          

Ιωάννης Σαμαράς, Ηλεκ/γος Μηχανικός- Μουσικός, μέλος ΔΣ ΔΩΛ

Χριστίνα Μητρούλα, Φιλόλογος Εκπαιδευτικός Ειδ. Αγωγής, μέλος ΔΣ Δημοτικής Πινακοθήκης-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα & πρ. μέλος ΔΣ Θεσσαλικού  Θεάτρου

Πέτρος Χατζής, πρ. μέλος ΔΣ ΔΩΛ & της Φιλαρμονικής Ορχήστρας ΔΩΛ

Έπη Μίχη- Ζέγγου, Κτηνίατρος – Συγγραφέας, μέλος ΔΣ ΔΩΛ

Χρυσόστομος Κυπριτζής, Αρχιτέκτων

Γαρυφαλλιά Κουτσελίνη, Μουσικός

Πάνος Μωραΐτης, Ζωγράφος

Θωμάς Παρασκευάς, Αρχιτέκτων – πρ. Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων ν. Λάρισας

Εύα Σταμούλη, Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ,Εικαστικός Καλλιτέχνης –  Designer, μέλος του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας

Βασίλης Πράππας, Εικαστικός Καλλιτέχνης –  Γραφίστας, μέλος του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας

Δημήτρης Καναβούρας, Αντιπρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Κοινότητας Φίλων Αργεντίνικου Tangο Λάρισας

 

Tags: , ,

Εντοπίστηκε καφενείο όπου διενεργούνταν παράνομα τυχερά παίγνια

Εντοπίστηκε σήμερα (09-11-2017) το μεσημέρι στη Λάρισα, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, καφενείο – επιχείρηση παροχής υπηρεσιών διαδικτύου,  στο οποίο διενεργούνταν παράνομα τυχερά παίγνια.

 Στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, συνελήφθησαν μία 59χρονη ημεδαπή, προσωρινά υπεύθυνη του καταστήματος και ένας 69χρονος ημεδαπός, ο οποίος συμμετείχε ως παίκτης σε απαγορευμένο τυχερό παίγνιο.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παραβίαση της νομοθεσίας περί παιγνίων, ενώ ο 51χρονος ημεδαπός, ιδιοκτήτης του καταστήματος, αναζητείται για να συλληφθεί για το ίδιο αδίκημα.

Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων για διενέργεια τυχερών παιγνίων στο προαναφερόμενο κατάστημα, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικό έλεγχο.

Κατά τον έλεγχο, διαπίστωσαν ότι η συλληφθείσα είχε θέσει σε λειτουργία δύο κεντρικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές (servers) εντός διαδικτύου, με διασυνδεδεμένους σ’ αυτούς άλλους έντεκα (11) ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε πλήρη λειτουργία, για την διενέργεια του παράνομου τυχερού παιγνίου, τύπου «φρουτάκια», στο οποίο συμμετείχε ως παίκτης ο 69χρονος συλληφθείς.

Τα προαναφερόμενα δεκατρία (13) συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών κατασχέθηκαν, ενώ επιπλέον  από το χώρο του καφενείου και την κατοχή του 69χρονου κατασχέθηκε το συνολικό χρηματικό ποσό των (140) ευρώ.

 Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν στο κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ το προανακριτικό έργο διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λάρισας.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: , ,

Μάξιμος: Ζήτημα διαβλητότητας επιλογής Διευθυντών Β΄βάθμιας

«Η διαδικασία επιλογής διευθυντών των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Λάρισα έχει δημιουργήσει πολλές αντιδράσεις στην τοπική εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς καταγγέλθηκαν μεθοδεύσεις και αυθαιρεσίες, που έπληξαν καίρια το αξιοκρατικό και το αδιάβλητο της όλης διαδικασίας». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου.

Ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρει ότι σύμφωνα με τις καταγγελίες συνδικαλιστικών φορέων της εκπαίδευσης:

««Α. Σε πολλές περιπτώσεις, η προφορική βαθμολόγηση επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα, ανατρέποντας την κατάταξη που είχε δημιουργηθεί με βάση την αντικειμενική μοριοδότηση. Υποψήφιοι διευθυντές, πολλοί από τους οποίους είχαν διατελέσει ήδη διευθυντές, με προσόντα και υψηλή μετρήσιμη μοριοδότηση, κατά τη συνέντευξη αξιολογήθηκαν με βαθμούς που από μόνοι τους εγείρουν εύλογα ερωτηματικά.

Συγκεκριμένα, στον αξιολογικό πίνακα, επί συνόλου 170 υποψηφίων:

 • 92 Υποψήφιοι Διευθυντές ανέβηκαν έως και 40 θέσεις,
 • 71 Υποψήφιοι Διευθυντές κατέβηκαν έως και 40 θέσεις.

Β. Υπήρξε διαφορετική  αξιολόγηση  από πλευράς του Συμβουλίου Επιλογής, σε σχέση με τη  διατύπωση γνώμης του Συλλόγου Διδασκόντων. Τα διορισμένα μέλη του Συμβουλίου Επιλογής έλαβαν υπόψη το τρίτο κριτήριο, τη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων, κατά το δοκούν. Συγκεκριμένα σε υποψηφίους με υψηλό ποσοστό θετικής γνώμης του Συλλόγου Διδασκόντων αποδόθηκε χαμηλή βαθμολογία ενώ σε άλλους υποψηφίους με μέσο  ή χαμηλό ποσοστό θετικής γνώμης αποδόθηκε η μέγιστη δυνατή βαθμολογία. Ενδεικτικά:

 • Υποψήφιοι με 82% έως 98% θετικές γνώμες του Συλλόγου Διδασκόντων αξιολογήθηκαν από 3,8 έως 5,5.
 • Υποψήφιοι με 60% αρνητικές γνώμες του Συλλόγου Διδασκόντων βαθμολογήθηκαν από 6,5 έως 8.
 • Υποψήφιοι που δεν είχαν γνώμη Συλλόγου Διδασκόντων (π.χ. προϊστάμενοι εκπαιδευτικών θεμάτων, σχολικοί σύμβουλοι) άλλοι πήραν άριστα 8, ενώ άλλοι έλαβαν χαμηλή βαθμολογία, επειδή αυτό θεωρήθηκε αρνητικό στοιχείο.

Γ. Επιπλέον, δεν δόθηκαν τα αντίγραφα των φύλλων αξιολόγησης που αιτήθηκαν οι υποψήφιοι, όπως προβλέπεται, σύμφωνα με το Ν. 2690/1999  άρθ. 5, ως έχοντες έννομο συμφέρον, παρά μόνο μετά από αντίστοιχες εισαγγελικές παραγγελίες. Μάλιστα, στα πρακτικά της διαδικασίας της συνέντευξης απουσιάζει η προβλεπόμενη από τον νόμο αιτιολογημένη αξιολογική κρίση των μελών του Συμβουλίου, ούτε καν το περιεχόμενο της συνέντευξης, έστω και συνοπτικά.

Επιπρόσθετα, ζητήματα  διαβλητότητας της διαδικασίας εγείρονται σχετικά  με τις δηλώσεις  προτίμησης  των Σχολικών Μονάδων από κάθε υποψήφιο. Συγκεκριμένα:

 • Η Διεύθυνση Δ.Ε. Λάρισας με έγγραφό της υποχρέωσε τους υποψηφίους να καταθέσουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά και όχι μέσα σε κλειστούς φακέλους, όπως συνέβη σε άλλες Διευθύνσεις της Θεσσαλίας. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό:

α) με το ότι δεν δόθηκε άμεσα αριθμός πρωτοκόλλου με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής στις 25/7/2017 αλλά την επομένη 26/7/2017, και

β) οι αιτήσεις δεν πρωτοκολλήθηκαν στο επίσημο βιβλίο πρωτοκόλλου της υπηρεσίας, οδηγεί σε βάσιμη αμφισβήτηση του αδιάβλητου των διαδικασιών καθώς κάποιοι «αρεστοί» θα μπορούσαν να είχαν εσωτερική πληροφόρηση για τις δηλώσεις προτίμησης άλλων υποψηφίων και συνεπώς να τροποποιήσουν αναλόγως τις δικές τους δηλώσεις.

Ο κ. Χαρακόπουλος καταλήγει, καλώντας τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει α) αν θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τον έλεγχο της νομιμότητα των διαδικασιών επιλογής Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Λάρισα και β) αν θα υπάρξει απόδοση ευθυνών εφόσον αποδειχθεί παράβαση της νόμιμης διαδικασίας.

 

 

 

Tags: , ,

Εκδήλωση του Δικτύου για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

«Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου»: Ο στίχος αυτός του Οδυσσέα Ελύτη στο σχολείο που φέρει το όνομά του στα Τρίκαλα (3ο Λύκειο) αντικατόπτρισε πλήρως την εκδήλωση του «Δικτύου για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη». Υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά ένα μάθημα γλωσσολογίας – ετυμολογίας σε σχέση με την ελληνική γλώσσα στην Ευρώπη. Ο Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ και Υπεύθυνος του Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, η δημοσιογράφος κ. Βίκυ Φλέσσα και η Επιστημονική Σύμβουλος του ΔΙΚΤΥΟΥ (που ιδρύθηκε από την π. υπουργό κ. Άννα Διαμαντοπούλου) κ. Εύη Χατζηανδρέου, όρισαν το πλαίσιο πραγματοποίησης μια χρήσιμης εκδήλωσης.

Οι εκπαιδευτικοί του 3ου Λυκείου κ. Μαρία Σαμαρά και Φέρνες Ρουσιαμάνη, η Θεατροπαιδαγωγός κ. Αντονέλλα Χήρα, ο κ. Χάρης Καλλιάρας, Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου Τρικκαίων και η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παν. Πειραιά  Λυδία Βαϊοπούλου, μαζί με 12 μαθητές/τριες της Β τάξης του σχολείου, ανίχνευσαν ετυμολογήσεις και κοινές ρίζες γλωσσών στην ΕΕ. Κυρίως, ασχολήθηκαν με την κοινή ρίζα ελληνικών λέξεων που, μαζί με τι λατινικές, αποτελούν τους πυλώνες του αξιακού και γλωσσικού υποβάθρου της ΕΕ.

Μέσα από μια βάση δεδομένων που δημιούργησε ο κ. Χαραλαμπάκης, παρατέθηκε τεκμηρίωση της ετυμολογικής πορείας κάθε μιας, καθώς και η συσχέτισή  της με τα οφέλη που σαν πολίτες έχουμε λόγω των ευρωπαϊκών πολιτικών στο αντίστοιχο θέμα.  Στη συνέχεια οι λέξεις αυτές «μετείχαν» σε κουίζ ανάμεσα σε 2 ομάδες, τα μέλη των οποίων έβρισκαν τη λέξη και προσπαθούσαν να βρουν τη γλωσσολογική της εξέλιξη. Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου IDEA, με στόχο να ενημερωθούν κυρίως οι νέοι για τα οφέλη που έχουν οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην καθημερινότητά του πολίτη. Στο αμφιθέατρο του σχολείου, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α και της Β τάξης νωρίτερα είχαν ακούσει την αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Τρικκαίων κ. Έφη Λεβέντη να αναφέρεται στα ζητήματα των κοινών αξιών και της κοινής παράδοσης στην ΕΕ. Η διευθύντρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Βάσω Κάκλα τόνισε τη σημασία της συγκεκριμένης δράσης σε μια πόλη με αυξημένο γνωσιακό επίπεδο, ενώ ο διευθυντής του σχολείου κ . Ευαγ. Αργυρόπουλος τόνισε την αξία της εκδήλωσης, στην οποία παρέστη και ο τ. Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Χρήστος Λάππας. Έξω από το αμφιθέατρο εκδηλώσεων το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας είχε τοποθετήσει ενημερωτικό υλικό και πληροφορούσε τους μαθητές για τη λειτουργία και  τις δράσεις του κέντρου.

Tags: , ,

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Εκατοντάδες  έγκριτοι επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης, που προέρχονται -εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο- από τις χώρες: ΗΠΑ, ,Μεγ. Βρετανία, Καναδά, ,Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αίγυπτο, Κατάρ ,Τουρκία κ.ά. θα βρεθούν για τρεις ( 3) -τουλάχιστον- μέρες στο Βόλο , στις 1 έως 3 Δεκεμβρίου 2017.

Ο σκοπός τους θα είναι  να λάβουν μέρος στο πρωτοπόρο και καινοτόμο για τη χώρα , 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς-EuroMed 2017«(«2nd Pan-Hellenic Conference on Digital  Cultural Heritage-EuroMed 2017»)  , που διοργανώνεται από τους  εξής Φορείς  ,οι οποίοι  το καθιέρωσαν για την Ελλάδα: Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου , ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. ,Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας  και Δίκτυο «Περραιβία»-Δευτεροβάθμιος Οργανισμός   Πολιτισμού και Επιστημών .

Για τον λόγο αυτό προσκλητήριο έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα  για τη συμμετοχή  επιστημόνων είτε ως εισηγητών ,είτε ως συνέδρων,  από όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στο σπουδαίο και χρήσιμο για τη χώρα αυτό Συνέδριο  , που θα γίνει στην Ελλάδα ,στην όμορφη πόλη του Βόλου,  κατά το χρονικό διάστημα από την Παρασκευή 1 έως και Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017 , στο κτίριο «Παπαστράτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  ( Οι εγγραφές συνέδρων συνεχίζονται στο link : http://euromed2017.eu ).

Χρήστος Πάζης - Πιο τρελός
Λευτέρης Πανταζής - Να πεθάνουν οι γυναίκες
Στέλιος Διονυσίου - Απολογισμός
Άννα Βίσση - Εκατομμύρια
Χρήστος Χολίδης - Ποιός σε κρατάει
Γιάννης Πλούταρχος - Τα αυτονόητα
Πασχάλης Τερζής - Πρόσωπο με πρόσωπο
Αλέκος Ζαζόπουλος - Στην υγεία της αχάριστης
Βασίλης Καρράς - Πέρασε ο καιρός
Αντώμης Ρέμος - Εκατό φορές κομμάτια