Tags: , ,

Εκοιμήθη ο αείμνηστος Μητροπολίτης Πενταπόλεως κυρός Ιγνάτιος

Εκοιμήθη εν Κυρίω σήμερα το πρωί, Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017 στην Αθήνα, ανήμερα της εορτής του Αγίου Νεκταρίου, του και προστάτου του, ο φλογερός Ιεροκήρυξ της Εκκλησίας, μεγάλος και διακεκριμένος  Ιεραπόστολος και τίμιος εργάτης του Ευαγγελίου, αείμνηστος Μητροπολίτης Πενταπόλεως κυρός Ιγνάτιος, ο ευλογημένος άνθρωπος του Θεού και ο πνευματικός ποδηγέτης πολλών ευσεβών χριστιανών.
 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πενταπόλεως κ. Ιγνάτιος Μαδενλίδης γεννήθηκε το 1930 στην Έδεσσα. Έλαβε το πτυχίο της Θεολογίας το 1950. Υπηρέτησε ως λαϊκός Ιεροκήρυκας από το 1950 μέχρι το 1968. Συνδέθηκε με την αδελφότητα Θεολόγων «Ο Σωτήρ», στην οποία προσέφερε πολλά και της οποίας ηγάπησε όσο κανείς το ευλογημένο της έργο. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1968 και Πρεσβύτερος το 1969, από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Λαρίσης κυρό Θεολόγο. Στην Λάρισα επετέλεσε για πολλές δεκαετίες πολύ μεγάλο και σπουδαίο  πνευματικό, λειτουργικό,  φιλανθρωπικό και κυρίως κατηχητικό και νεανικό έργο, διακρινόμενος πάντοτε για την ενάρετη και ασκητική  βιοτή και πολιτεία του καθώς και  για την ιδιαίτερη και γεμάτη αγάπη προθυμία του για την  καλλιέργεια του λόγου του Θεού στις διψασμένες ψυχές των ανθρώπων και κυρίως των νέων εκείνων που κοντά του γνώρισαν τον Χριστό και αγάπησαν την αγία Του Εκκλησία.  Ακόμη, υπακούοντας στην φωνή της Αγίας μας Εκκλησίας, υπηρέτησε επί πολλά έτη στο Ιεραποστολικό Κλιμάκιο της Κανάγκα (Ζαΐρ, σημερινό Κονγκό), πλησίον του μακαριστού αγίου γέροντός του, φλογερού Ιεραποστόλου π. Χαρίτωνος Πνευματικάκη.
Στις 16/3/2003 εξελέγη και χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής, από τον Μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας κυρό Πέτρο και λίγο αργότερα ενθρονίσθηκε στην καρδιά της Ιεραποστολικής Μητροπόλεώς του, επιτελώντας και από την θέση αυτή μεγάλο πνευματικό, ποιμαντικό και ιεραποστολικό έργο, καθιστώντας την αχανή μητροπολιτική του περιφέρεια πρότυπο ιεραποστολικής εργασίας αλλά και Ορθοδόξου μαρτυρίας σε όλη την Αφρικανική ήπειρο. Στις 4/3/2010 παραιτήθηκε για λόγους υγείας και ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος τιμητικώς τον ανύψωσε  στις 23/11/2010 σε  τιτουλάριο Μητροπολίτη Πενταπόλεως, δίδοντάς του για πρώτη φορά τον τίτλο της επισκοπής του μεγάλου Αγίου των ημερών μας, Οσίου Νεκταρίου, επισκόπου Πενταπόλεως, του εν Αιγίνη, του θαυματουργού. Αξιώθηκε δε, να δει συνεχιζόμενο  το Θεάρεστο έργο της ιεραποστολικής του επαρχίας, από τον άξιο διάδοχό του, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη  Κινσάσας κ. Νικηφόρο.
Ο Κύριος της δόξης τον εκάλεσε κοντά του τις πρωϊνές ώρες της Πέμπτης 9 Νοεμβρίου 2017, ανήμερα του προστάτου του Αγίου Νεκταρίου, για να αυλίζεται τώρα πλησίον του, στην άληκτη χαρά της βασιλείας των Ουρανών, όπου ο Δικαιοκρίτης Κύριος θα του απονείμει όλα εκέινα τα ουράνια έπαθλα για όσα υπέρ Εκείνου έπραξε και υπέμεινε καθ’ όλη την διάρκεια της ευλογημένης, κοπιαστικής και τόσο αγωνιστικής ιερατικής και αρχιερατικής βιοτής του.
«ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕ ΙΕΡΟΚΗΡΥΚΑ ΚΑΙ ΤΙΜΙΕ ΕΡΓΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΑ ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ ΙΓΝΑΤΙΕ – ΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΣΟΥ!»
Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Ιγνατίου θα ψαλεί το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στις 11:00π.μ. στον Άγιο Νικόλαο Πευκακίων.

Tags: , ,

Τροχονομικές δράσεις της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας

Αστυνομικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στις 8.11.2017 σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, εστιάζοντας στην πρόληψη και δραστική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και στην εξασφάλιση ευμενέστερων συνθηκών για ασφαλή οδήγηση.

Συγκεκριμένα, στις συντονισμένες δράσεις, με τη συμμετοχή αστυνομικών από Υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομίας Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας, δόθηκε έμφαση στην αστυνόμευση του οδικού δικτύου, τον έλεγχο των οχημάτων και  των επιβαινόντων ατόμων, την αντιμετώπιση των επικίνδυνων παραβάσεων.

Κατά τη διάρκεια των δράσεων ελέγχθηκαν:

 • (1.016) άτομα και
 • (952) οχήματα.

Προσήχθησαν (34) άτομα.

Συνελήφθησαν (13) άτομα και συγκεκριμένα:

 • Δύο (2) ημεδαποί για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης.
 • Τρεις (3) ημεδαποί, για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.
 • Ένας (1) ημεδαπός για κλοπή.
 • Έξι (6) αλλοδαποί, τρεις υπήκοοι Αλβανίας, δύο υπήκοοι Πακιστάν και ένας υπήκοος Μπανγκλαντές, για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.
 • Ένας (1) ημεδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση για παράβαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Βεβαιώθηκαν (321) παραβάσεις και συγκεκριμένα:

 • Τριακόσιες οκτώ (308) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ήτοι:
  • (3) για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,
  • (1) για αντικανονικούς ελιγμούς,
  • (5) για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας,
  • (22) για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
  • (4) για μη χρήση προστατευτικού κράνους,
  • (5) για ΚΤΕΟ,
  • (52) για υπέρβαση ορίου ταχύτητας,
  • (4) για χρήση κινητού τηλεφώνου,
  • (5) για φθαρμένα ελαστικά και
  • (207) λοιπές παραβάσεις.
 • Τρεις (3) παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.
 • Μία (1) παράβαση του αδικήματος της κλοπής.
 • Έξι (6) παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών.
 • Τρεις (3) παραβάσεις για επαιτεία.

 

Κατασχέθηκαν: (20) ναρκωτικά δισκία και μικροποσότητα κάνναβης.

Ανάλογοι τροχονομικοί έλεγχοι θα πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθόσον η οδική ασφάλεια και πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων αποτελούν θέμα μείζονος σημασίας για το κοινωνικό σύνολο.

Tags: , ,

Προβολείς στο γήπεδο του Μαυροβουνίου

Το γήπεδο του Μαυροβουνίου, κατά τη διάρκεια της προπόνησης της ποδοσφαιρικής ομάδας της τοπικής Κοινότητας, επισκέφθηκε ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος και επιθεώρησε το περατωμένο έργο των προβολέων του γηπέδου. Ο δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον Α.Ο. Μαυροβουνίου να δίνει και νυχτερινούς αγώνες αλλά και να πραγματοποιεί βραδινές προπονήσεις. Παράλληλα ευχήθηκε στον πρόεδρο της ομάδας Γ. Ριζόπουλο, στον προπονητή Λ. Αγγλόπουλο και στους ποδοσφαιριστές  της  καλά αποτελέσματα και προώθηση του αθλητικού πνεύματος και ιδεώδους. Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Μαυροβουνίου Κ. Μπάγκας, ο πρόεδρος του συλλόγου και τα αντίστοιχα συμβούλια ευχαρίστησαν το δήμαρχο για την άμεση ανταπόκριση του στο αίτημά τους για τον ηλεκτροφωτισμό του γηπέδου και υποσχέθηκαν ότι θα πράξουν ό,τι είναι δυνατόν η ομάδα να συνεχίσει να αποτελεί κοιτίδα αθλητισμού προωθώντας κυρίως νέα παιδιά. Στην προπόνηση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ΔΣ του Δήμου Κιλελέρ Αχ. Βαρδακούλης, οι αντιδήμαρχοι Αθλητισμού και ΔΕ Νίκαιας και Κραννώνα Κ. Φιλιππούλης και Χ. Τσιχίτας, ο δημοτικός σύμβουλος και τέως αντιδήμαρχος ΔΕ Κραννώνα Σ. Καλέτσιος και ο πρόεδρος της ΤΚ Κραννώνα Κ. Τσιαγκλάνης.

 

Tags: , ,

Θαυμάζοντας ένα έργο Τέχνης της Μόνιμης Συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης

Ξεκινάει από 1 Νοεμβρίου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Βλέπω – παρατηρώ – Μαθαίνω – Θαυμάζω, Θαυμάζοντας ένα έργο Τέχνης της Μόνιμης Συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με βασικούς άξονες την προσωπογραφία και την τοπιογραφία.

Οι στόχοι του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών με το χώρο του Μουσείου, η γνωριμία με τα έργα τέχνης της Συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα, η σύνδεση  εικαστικών ρευμάτων όπως της Σχολής του Μοναχού με σύγχρονα εικαστικά ρεύματα, η  ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων των μαθητών και η δημιουργική έκφραση των συναισθημάτων τους. Οι μαθητές θα γνωρίσουν κάποια από τα πιο σημαντικά έργα της Συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα, την Προσωπογραφία του Κ. Μελά του Νικηφόρου Λύτρα, το Λαύριο του Κ. Μαλέα και την Πολιτεία του Α. Αστεριάδη μέσω της “περιήγησις” τους στους χώρους της Μόνιμης Συλλογής και του ειδικά σχεδιασμένου εκπαιδευτικού φυλλαδίου. Βασική επιδίωξη επίσης είναι η επίσκεψη στο Μουσείο να είναι μία ευχάριστη εμπειρία και να αποτελέσει την αφορμή για δραστηριότητες στη τάξη του σχολείου.

 

Ημερομηνίες υλοποίησης: 1 Νοεμβρίου 2017 – 2 Ιουνίου 2018, Δευτέρα με Παρασκευή

Ώρες υλοποίησης: Δευτέρα κλειστά, Τρίτη – Παρασκευή 10:00 – 12:00

Κρατήσεις: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 12:00 τηλ. 2410-621205

Σχεδιασμός/Yλοποίηση: Γ. Χριστάκης – Ιστορικός Τέχνης/Εικαστικός

 

Tags: ,

Μάξιμος: Υπαρκτός ο κίνδυνος μείωσης αγροτικών επιδοτήσεων λόγω brexit

«Μέχρι το 2020 που διαρκεί η υφιστάμενη προγραμματική περίοδος, ισχύουν οι δεσμεύσεις της Μεγάλης Βρετανίας στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) ή θα υπάρχει υπαναχώρηση, γεγονός που θα σημάνει αμέσως είτε οριζόντιες μειώσεις των επιδοτήσεων είτε μεγαλύτερη εθνική συμμετοχή των κρατών μελών στα κονδύλια της ΚΑΠ;». Τα παραπάνω ερώτημα έθεσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα την παρακολούθηση των θεσμικών εξελίξεων σχετικά με τη διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Ο Θεσσαλός πολιτικός τόνισε ότι «η Μεγάλη Βρετανία είναι από τους καθαρούς δότες στον κοινοτικό προϋπολογισμό (14% είναι η συμμετοχή της). Το μεγαλύτερο μέρος του κοινοτικού προϋπολογισμού κατευθύνεται στην ΚΑΠ» και έθεσε και ένα δεύτερο ερώτημα για το «τι γίνεται μετά το 2020, αν και είναι νωρίς να πει κανείς κάτι παραπάνω γι’ αυτό, αλλά θα πρέπει να το δούμε, διότι εάν έχουμε μια δραματική συρρίκνωση της ΚΑΠ, αυτό θα έχει, επίσης, δραματικές συνέπειες και στο αγροτικό εισόδημα. Επιμένω σε αυτό, διότι ήδη οι αγρότες βιώνουν τις οδυνηρές συνέπειες της υπέρμετρης φορολόγησης, της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών και του υψηλού κόστους παραγωγής. Θα ήταν πολύ επώδυνο να υποστούν και μια επιπλέον μείωση του εισοδήματός τους μέσω των περικοπών των κονδυλίων της ΚΑΠ, άρα και των αγροτικών επιδοτήσεων».

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «το Brexit, αυτό το διαζύγιο Μεγάλης Βρετανίας και ΕΕ είναι ένα σύμπτωμα της υποχώρησης του ευρωπαϊκού οράματος. Μέχρι πρότινος μιλούσαμε για διευρύνσεις, πλέον συζητούμε για αποχωρήσεις». Και συνέχισε ότι «επιβεβαιώνει το γεγονός ότι δεν είναι πια θελκτική η ΕΕ, το βλέπουμε από την αναβίωση εθνικισμών, το βλέπουμε από την υποχώρηση ευρωπαϊκών αξιών πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και χαρακτηριστική είναι η υποχώρηση της αξίας της αλληλεγγύης, της ευρωπαϊκής αρχής, την οποία βιώνουμε και στο ελληνικό οικονομικό πρόβλημα στα χρόνια της κρίσης, τη βιώνουμε και στο μεταναστευτικό- προσφυγικό».

 

Τι συζήτησε ο Τσαβούσογλου με τον Γαβρόγλου;

Τέλος, ο κ. Χαρακόπουλος ζήτησε να πληροφορηθεί γιατί «ενόψει του ταξιδιού του Προέδρου της Τουρκίας κ. Ερντογάν στη Ελλάδα, συναντήθηκε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης κ. Τσαβούσογλου με τον Έλληνα υπουργό Παιδείας, ερήμην του Υπουργείου Εξωτερικών, μια συνάντηση για την οποία δεν υπήρξε καμία ενημέρωση και καμία πληροφόρηση».

 

Κατρούγκαλος: Φαίνεται όχι…

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, απαντώντας στον κ. Χαρακόπουλο, ανέφερε τα εξής: «κύριε Χαρακόπουλε ευτυχώς ως προς το 2020, φαίνεται ότι η νέα πρόταση του Ηνωμένου Βασιλείου να τηρήσουν κατά γράμμα τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή μέχρι και το 2020, φαίνεται να ικανοποιεί αυτό που εμείς από την πλευρά μας, ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέκαθεν λέγαμε, ότι θα πρέπει και οι εκκρεμείς υποχρεώσεις να εκπληρωθούν και επομένως και για την ΚΑΠ τη χρηματοδότησή της μέχρι το 2020, φαίνεται όπως έχει η κατάσταση να μην υπάρχει θέμα.

Για τους λόγους που πολύ ορθά αναπτύξατε σε ότι αφορά το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο εκεί πράγματι θα υπάρξει ζήτημα και για την ΚΑΠ καθαυτή και για άλλες γραμμές του προϋπολογισμού, γιατί τα θέματα που κυρίως αφορούν εμάς τα θέματα συνοχής και ΚΑΠ, πρέπει να τα συνδυάσουμε και με νέες προκλήσεις, όπως το μεταναστευτικό, η ανάγκη προσαρμογής στις τεχνολογίες. Είναι από τις μεγάλες συζητήσεις που θα πρέπει να κάνουμε για το μέλλον της Ευρώπης».

 

Tags: , ,

Η εορτή του Αγίου Νεκταρίου στον Πυργετό

Με ιερά κατάνυξη και με πολλή ευλάβεια οι πιστοί χριστιανοί συμπροσευχήθηκαν στην εορτή του Αγίου Νεκταρίου, στο όμορφο μοναστήρι του στον Πυργετό.  Στο νέο καθολικό της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ψηλά στον Πυργετό, η εκκλησία  της  οποίας είναι αφιερωμένη στον μεγάλο άγιο του προηγουμένου αιώνος μας, Άγιο Νεκτάριο, τον Θαυματουργό, παρέστησαν πολλοί πατέρες, οι οποίοι τέλεσαν τον πανηγυρικό εσπερινό και μελίρρυτα έψαλε ο χορός των Ιεροψαλτών με χοράρχη τον Σχολάρχη της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Ο Άγιος Αχίλλιος» κ. Ηλία Παπαδόπουλο, ενώ ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Αχίλλιος επικαλέσθηκε την χάρη του Αγίου Νεκταρίου, ο οποίος όπως είπε δοκιμάσθηκε σε αυτόν τον κόσμο «ως χρυσός εν χωνευτηρίω» και με την γενναιότητα της ψυχής του διήλθε όλες τις επίγειες δοκιμασίες δοξάζοντας το όνομα του Θεού. Στο τέλος ευχήθηκε καλή δύναμη , τόσο  στους πολυπληθείς προσκυνητές, που ευλαβούνται τον θαυματουργό άγιο της εκκλησιας  και αγαπούν το νέο αυτό Μοναστήρι, όσο και στην Οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη, Γερόντισσα Αγάπη, την και ιδρύτρια της Ιεράς Μονής.Tags: , ,

Έκδοση καταστάσεων πληρωμής για δικαιούχους νιτρορύπανσης

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει τους δικαιούχους της Δράσης 2.1 «Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών» του Μέτρου 2.1.4., ότι έχουν εκδοθεί οι αναλυτικές καταστάσεις 1ης πληρωμής του έτους 2016 (νέα πενταετία) και έχουν αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων της υπηρεσίας. Για τη νέα πενταετία υπολογίστηκε το ποσό ενίσχυσης των 3.487.368,63 € για 876  δικαιούχους.

Ένσταση κατά των καταστάσεων πληρωμής μπορούν να υποβάλλουν από 09 Νοεμβρίου 2017  έως 15 Νοεμβρίου 2017. Οι ενστάσεις θα υποβάλλονται στη ΔΑΟΚ Π.Ε. Λάρισας, Καλλισθένους 27 & Θεοφράστου.

Επισημαίνεται ότι οι ενστάσεις θα πρέπει να είναι απόλυτα δικαιολογημένες, τεκμηριωμένες, σαφείς και να επισυνάπτονται όλα τα δικαιολογητικά που θα βοηθήσουν την επιτροπή ενστάσεων στην εξέτασή τους, καθώς δε θα υπάρχει δυνατότητα συμπλήρωσης νέων δικαιολογητικών σε μεταγενέστερο χρόνο.

 

Tags: , ,

Σύλληψη ημεδαπού για κλοπή

Συνελήφθη, χθες (08-11-2017) το πρωί στη Λάρισα, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) Λάρισας, ένας 17χρονος ημεδαπός, διότι τις βραδινές ώρες της (07/08-11-2017) αφαίρεσε δίκυκλο μοτοποδήλατο 77χρονου ημεδαπού. Το αφαιρεθέν όχημα κατασχέθηκε και αποδόθηκε στο νόμιμο δικαιούχο του.

Tags: , ,

Το ΕΚΝΛ για την κατάργηση σταθερού εργάσιμου χρόνου

Την ίδια ώρα που ο  Πρωθυπουργός δηλώνει στο twitter δήθεν μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και ελέγχους, η κυβέρνηση έφερε με την μορφή του κατεπείγοντος σαν τον κλέφτη νομοσχέδιο για να μην πάρουν χαμπάρι οι γιατροί, οι εργαζόμενοι μια μεγάλη ανατροπή κατά απαίτηση του ΣΕΒ και της Ε.Ε. Την κατάργηση του σταθερού και ημερήσιου χρόνου εργασίας και την πλήρη ευελιξία των εργασιακών σχέσεων (διευθέτηση κλπ.).

Το νομοσχέδιο αφορά όχι μόνο τους γιατρούς αλλά συνολικά τους εργαζόμενους. Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη.  Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να επιχειρήσουν να φέρουν και το χτύπημα της απεργίας, της συλλογικής δράσης και οργάνωσης, το πετσόκομμα των επιδομάτων και των κοινωνικών παροχών. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα.

Υπάρχει άλλωστε το προηγούμενο στην Ε.Ε, στη Γερμανία όπου και εκεί το ξήλωμα του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας και η ευελιξία ξεκίνησαν από τους γιατρούς και επεκτάθηκαν παντού.

Πρέπει να πάρει απάντηση η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις που έχει αποφασίσει η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών.

Προετοιμαζόμαστε για 24ωρη πανεργατική απεργία όταν η κυβέρνηση επιχειρήσει να φέρει τα αντεργατικά μέτρα στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης και τον αντισυνδικαλιστικό νόμο.

Καλούμε όλα τα σωματεία να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της σε κάθε χώρο δουλειάς, με συνελεύσεις και συσκέψεις με τους εργαζόμενους.

Tags: , ,

Τραγωδία στη Λάρισα: Τρένο παρέσυρε 12χρονο παιδί

Ένα τραγικό περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Πέμπτης στη περιοχή της Νέας Σμύρνης της Λάρισας, καθώς αμαξοστοιχία παρέσυρε ένα 12χρονο παιδί, τραυματίζοντας το θανάσιμα. Επί τόπου έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ όπου και μετέφερε το παιδί στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: , ,

Απόσυρση επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενημερώνει τους επαγγελματίες αλιείς ότι εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση – Πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης – χρηματοδότησης πράξεων που αφορούν στην «Οριστική παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων αλιευτικού σκάφους» – Δράση “Διάλυση αλιευτικού σκάφους” – Μέτρο 6.1.10 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (Ε.Π. Αλ. & Θ).

Η αίτηση θα υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ aposyrsi.alieia.gr και στη συνέχεια θα υποβάλλεται ταχυδρομικά  ο πλήρης φάκελος δικαιολογητικών στην ΕΥΔ. ΕΠΑΛΘ (Μιχαλακοπούλου 103, Τ.Κ. 11527, Αθήνα).

Η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων ορίζεται η 9-11-2017 και ώρα 10.00πμ. και ημερομηνία λήξης ορίζεται η 4-12-2017 και ώρα 15.00μ.μ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Αλιείας της ΔΑΟΚ Π.Ε. Λάρισας, στο τηλέφωνο 2413511160.

Tags: , ,

Να τσακίσουμε τους ναζί και την κυβέρνηση που τους κάνει πλάτες

Πριν μερικές μέρες έξω από το χώρο που διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής τα «πρωτοπαλίκαρα» της χτυπούν υπό την προφανή προστασία των κρατικών αρχών την Ευγενία Κουνιάκη, δικηγόρο της πολιτικής αγωγής στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης. Την περίοδο της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, εθνικιστικά και ρατσιστικά σκουπίδια πετούν πέτρες στο σπίτι του Αμίρ, ανήλικου Αφγανού μαθητή του δημοτικού, λόγω του «θράσους» του να διαμαρτυρηθεί, επειδή του αρνήθηκαν να κρατήσει τη σημαία του σχολείου του. Στις αρχές Οκτώβρη τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής επιτίθεται και χτυπάει άγρια Πακιστανούς εργάτες γης. Αυτή είναι η δράση της Χρυσής Αυγής που με μία άνευ προηγουμένου κάλυψη και νομιμοποίηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα όργανά της, επιχειρεί να κάνει δημόσια εκδήλωση στα Τρίκαλα το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, με τον Μιχαλολιάκο, στοχεύοντας στη διάδοση και εμπέδωση του εθνικιστικού και ναζιστικού της δηλητηρίου.

Σε μία περίοδο που οι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή μας και ευρύτερα οξύνονται, και οι αστικές δυνάμεις μαζί με το γενικευμένο κοινωνικό πόλεμο που εξαπολύουν στην κοινωνική πλειοψηφία των μητροπόλεων τους, «ζεσταίνουν» διαρκώς και την πολεμική τους μηχανή, η φασιστική και εθνικιστική ρητορεία είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο συνεκτικό στοιχείο της κυρίαρχης πολιτικής. Τα δόγματα και οι ιεραρχήσεις εξάλλου της αστικής πολιτικής όλο και περισσότερο προσεγγίζουν τον ολοκληρωτισμό και το καθεστώς εξαίρεσης για όλους τους αδύνατους, που αποτελεί την πολιτική βάση του φασισμού και των μορφωμάτων του.

Η πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ για την αντιμετώπιση των προσφύγων ως «ασύμμετρη απειλή», η αναβάθμιση του πολεμικού ρόλου της χώρας στην περιοχή (επίσκεψη στις ΗΠΑ, αναβάθμιση ΝΑΤΟικού στρατηγείου Λάρισας, συζήτηση για νέες βάσεις κτλ) και κυρίως η αντιδραστική αφήγηση για την «ανάπτυξη» και την «παραγωγική ανασυγκρότηση» που ουσιαστικά θα πατήσει πάνω στο πτώμα των εργασιακών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων της εργαζόμενης πλειοψηφίας, αποτελούν την υλική πολιτική και οικονομική βάση αλληλεξάρτησης της κυβέρνησης και της Χρυσής Αυγής.

Η πανκινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων (βλ. Αλμυρό, Λάρισα, Τρίκαλα κτλ) σαν ομπρέλα ασφαλείας στην ομαλή τέλεση του έργου της Χρυσής Αυγής, σε κάθε επιχείρηση δημόσιας εμφάνισης των στελεχών της, αποτελεί απλά την επισφράγιση όλων των παραπάνω. Καμία επικοινωνιακή τρίπλα δεν μπορεί να ακυρώσει την ελευθερία κινήσεων που δίνουν οι κυβερνητικοί μηχανισμοί στο έργο της Χρυσής Αυγής.

            Καλούμε το λαό της Θεσσαλίας να διαδηλώσει ενάντια στην εμφάνιση του αρχιφασίστα Μιχαλολιάκου στην πόλη των Τρικάλων και να μετατρέψει την εκδήλωσή τους σε μια απομονωμένη και αυτοαναφορική μάζωξη που τελείται σε αντιπαράθεση με το σύνολο της πληττόμενης πλειοψηφίας. Να διαδηλώσουμε ενάντια σε όποιος θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε πως τα προβλήματα μας θα λυθούν αν «πιούμε το αίμα» των αδυνάτων (μεταναστών, ανέργων κτλ), αν εκκινήσουμε ένα «σαφάρι» για το ποια εκμεταλλευόμενη ομάδα θα έχει λιγότερα δικαιώματα από την άλλη, συσκοτίζοντας πως τα δικαιώματα κατακτώνται μόνο με πάλη εναντίων των πλουσίων και των δυνατών. Να αντεπιτεθούμε ενάντια στο ρεύμα του ανορθολογισμού και του σκοταδισμού που επιχειρεί να απαξιώσει κάθε προσπάθεια υπέρβασης της υφιστάμενης τάξης πραγμάτων και να εγκλωβίσει την ανθρώπινη αναζήτηση στην άβυσσο των εθνικιστικών μυθευμάτων. Πάνω απ όλα όμως να παλέψουμε ενάντια στο γενικευμένο καθεστώς «εκτάκτου ανάγκης» που απειλεί να κλείσει για χρόνια της ζωές μας στο «γύψο», για να κατακτήσουμε στο επίπεδο της διαβίωσης, άλλα και της ελευθερίας τους όρους θεμελίωσης μιας κοινωνίας αλληλεγγύης και δικαιοσύνης.

            Ο φασισμός τσακίζεται στους δρόμους και στις κοινωνικές μάχες. Για αυτό παλεύουμε να χάσουν οι φασίστες κάθε δυνατότητα σποράς του ναζιστικού τους κηρύγματος στις πόλεις, στις γειτονιές, στους χώρους δουλείας, στους χώρους της νεολαίας. Για αυτό παλεύουμε να κλείσουν τα γραφεία τους παντού, και στα Τρίκαλα. Για αυτό θα είμαστε στο δρόμο ενάντια σε όλα τα μαντρόσκυλα της αστικής πολιτικής.

Όλοι στην πανθεσσαλική αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία το Σάββατο 11/11 στις 17:00 στην πλατεία Ρ. Φεραίου στα Τρίκαλα.

Τοπικές επιτροπές της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στη Θεσσαλία

Tags: , ,

Διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης: Μία δίκαιη και δημοκρατική Ευρώπη

Έντονο ήταν  το ενδιαφέρον για την  επίκαιρη ανοικτή Ημερίδα-Στρογγυλή Τράπεζα Ευρωπαϊκού πολιτικού προβληματισμού, για την πορεία και το Μέλλον της Ευρώπης, που διοργανώθηκε  το Σάββατο  4 Νοεμβρίου 2017,  στο αμφιθέατρο του  Τμήματος  Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο Βόλου), με τίτλο: «Το Μέλλον της Ευρώπης: Μια δίκαιη και Δημοκρατική Ευρώπη! Ναι, αλλά πως;» στην οποία συμμετείχαν από πλευράς Ευρωβουλής  ο κ.  Νότης Μαριάς και κ. Νίκος Χουντής ,από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας οι καθηγητές κ. Χρήστος Κόλλιας, κ. Θεόδωρος Μεταξάς και κ. Ανδρέας Στεργίου και από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος της ομάδας «Ευρώπη»,  κ. Λευτέρης  Αντωνόπουλος.

Ήταν μια πρωτοβουλία του  Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας και του 2/βάθμιου Φορέα Πολιτισμού και Επιστημών Δικτύου «Περραιβία», με συνδιοργανωτές το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-Τμήμα Οικονομικών Επιστημών  και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας , προκειμένου να διερευνηθεί ποιο μπορεί να είναι το μέλλον της Ευρώπης και να διαμορφωθούν πολιτικές για μια πιο Δίκαιη και Δημοκρατική Ευρώπη, που να υπηρετεί πρώτα απ’ όλα άνθρωπο και όχι τους αριθμούς.

Χαιρετισμό στη σημαντική αυτή εκδήλωση έκανε εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της ΠΕ Μαγνησίας -Βορείων Σποράδων ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Γεώργιος Καλτσογιάννης, ενώ ο επικεφαλής του Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Βασ. Χατζηκαμαγιάννης, στην εισήγησή του παρουσίασε αναλυτικά το πολύπλευρο έργο που επιτελεί το Κέντρο ,για την ενημέρωση των Θεσσαλών  πολιτών πάνω στα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ΕΕ και επηρεάζουν την Ελλάδα  και την οικονομία της. Τόνισε, ότι αυτές οι θετικές παρεμβάσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον, για τη δημιουργία, πάνω απ’ όλα ,ενημερωμένων Ευρωπαίων Πολιτών .

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, κ. Νότης Μαριάς, πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα ο άλλος δρόμος» και τίτλο εισήγησης «ΕΛΛΑΔΑ-ΕΥΡΩΠΗ: Ο Άλλος Δρόμος» ανέφερε από την πλευρά του, ότι το μέλλον της Ευρώπης θα εξαρτηθεί από τον συσχετισμό δυνάμεων. Ο ίδιος εξέφρασε την αντίθεσή του απέναντι στην προοπτική της «νεοαποικιακής πολιτικής στην Ευρώπη» ενώ τόνισε ότι «επιθυμούμε να υπάρξει μια Ευρώπη ισότιμων κρατών, μια Ευρώπη στην οποία τα κράτη δεν θα χωρίζονται σε δανειστές και οφειλέτες».

Ο ευρωβουλευτής κ. Νίκος Χουντής ο οποίος διατέλεσε αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε στην εισήγηση του στη “δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο καθηγητής κ. Χρήστος Κόλλιας,  με τίτλο εισήγησης : «Από την Ευρωπαϊκή Αμυντική Κοινότητα στην Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση; Η οπτική των οικονομικών της άμυνας»  ανέλυσε το θέμα της Αμυντικής Πολιτικής σε επίπεδο Ε.Ε. και τόνισε ότι:: «Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει, κρίση ταυτότητας και αμφισβήτησης.

Ο Επίκουρος Καθηγητής  κ. Θεόδωρος Μεταξάς  με τίτλο εισήγησης «Σχεδιάζοντας στρατηγικά την ανάπτυξη στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον: Από την παγκόσμια γενίκευση στην τοπική ιδιαιτερότητα»,  Ο Επίκουρος Καθηγητής  Ανδρέας Στεργίου με τίτλο εισήγησης : «Η ενεργειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» παρουσίασε το μεγάλο θέμα της ενεργειακής αυτάρκειας και αυτοτέλειας της Ε.Ε. και της Ελλάδας, αναδεικνύοντας την γεωστρατηγική της θέση.

To Μέλος της «Ομάδας Ευρώπη» της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Ελευθέριος Αντωνόπουλος, PhD, με τίτλο εισήγησης: «Η πολιτική Συνοχής μετά το 2020: προκλήσεις και προοπτικές με βάση την 7η έκθεση της Επιτροπής για τη Συνοχή», παρουσίασε τις πολιτικές για την επίτευξη της Συνοχής μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια και την άμβλυνση των ανισοτήτων που παρατηρούνται στις χώρες της Ε.Ε., οι οποίες και λαμβάνονται υπόψη στη διαμόρφωση των πολιτικών.

Ο πρόεδρος του «Δικτύου Περραιβία» κ. Κώστας Σκριάπας επεσήμανε ότι «είναι απαραίτητη περισσότερο από κάθε άλλη φορά  η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την πορεία και το μέλλον  της Ευρώπης και του διεθνή της ρόλου, που μπορεί να έχει.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε διεξοδική συζήτηση για τη  Λευκή Βίβλο , που έχει ως βασικά ζητούμενα την  ανάπτυξη της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης, την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, την τιθάσευση της παγκοσμιοποίησης,  το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας και  το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ. (ΟΝΕ) .

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης , ακολούθησε  στρογγυλή τράπεζα ,που ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, αφού  έγινε ανοιχτή συζήτηση ,μέχρι αργά το απόγευμα και δόθηκε η ευκαιρία όχι μόνο σε Φορείς, αλλά και σε όλους τους συμμετέχοντες  στις εργασίες ,όχι μόνο να καταθέσουν τον προβληματισμό τους για την πορεία της Ευρώπης, αλλά και να υποβάλλουν ερωτήσεις στους εισηγητές, οι οποίοι και απάντησαν εμπεριστατωμένα σε κάθε ερώτηση.

Tags: , ,

Ενημέρωση από τη Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλίας

Ανακοίνωση από τη Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλίας, αναφορικά με την επίσκεψη του Νίκου Μιχαλολιάκου στα Τρίκαλα, που αναφέρει: «Ανακοινώθηκε η έλευση στην πόλη των Τρικάλων, του αρχηγού του νεοναζιστικού μορφώματος, της εγκληματικής οργάνωσης των υπόδικων για κακουργήματα, «χρυσής αβγής» .

Φυσικά και δεν περιμέναμε ίχνος ντροπής από τους φασίστες, αλλά το να επισκέπτεται, έξι μόλις μέρες πριν την 17η Νοέμβρη ο Μιχαλολιάκος την πόλη των 5 ΕΠΟΝιτών, του Στρατηγού Στέφανου Σαράφη, την πόλη που απελευθέρωσε από τους ιδεολογικούς τους προγόνους ο Άρης Βελουχιώτης και ο τιμημένος Ε.ΛΑ.Σ., αυτό από μόνο του προκαλεί το δημοκρατικό αίσθημα της συντριπτικής πλειοψηφίας Τρικαλινής κοινωνίας .

Το Σάββατο δεν θα έρθει στα Τρίκαλα ο αρχηγός ενός κοινοβουλευτικού κόμματος, αλλά ο αρχηγός μιας συμμορίας, που μέχρι πρότινος δεν μπορούσε να απομακρυνθεί από τα γεωγραφικά όρια του νομού Αττικής, λόγω των περιοριστικών όρων που του είχε θέσει ο εφέτης –ανακριτής των εγκληματικών υποθέσεων του μορφώματος του οποίου είναι αρχηγός,  για να διαδώσει τα ρατσιστικά του ιδεολογήματα και το φασιστικό κήρυγμα μίσους ενάντια στους πρόσφυγες, τους μετανάστες, τις μειονότητες, αλλά και για να υπονομεύσει τη δημοκρατία και τις ατομικές ελευθερίες .

Επειδή το φασισμό δεν πρέπει να τον αγνοείς, αλλά να τον πολεμάς μέσα από ένα μαζικό και αποτελεσματικό αντιφασιστικό κίνημα, η πόλη,  το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων, συνδικαλιστικές οργανώσεις, συλλογικότητες και φορείς, 15μελη συμβούλια σχολείων, έχουν αποφανθεί ότι ο «Φύρερ» νεοναζί είναι ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ στα Τρίκαλα.

Ας τον υποδεχθούμε λοιπόν όπως του αξίζει, συμμετέχοντας στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο που οργανώνει η Ανοιχτή Συνέλευση του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Τρικάλων , το Σάββατο 11 Νοέμβρη , στις 5 το απόγευμα στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου».

 

Tags: , ,

Λαθροθήρες επιτέθηκαν στον πρόεδρο της κυνηγετικής ομοσπονδίας Θεσσαλίας

Δολοφονική επίθεση από λαθροθήρες  δέχθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας, Ευάγγελος Μπαλατσός, στα γραφεία της Ομοσπονδίας στη Λάρισα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δυο άτομα, ένας άνδρας και μια γυναίκα που φέρονται να είναι μητέρα και γιος, μπήκαν στα γραφεία της ομοσπονδίας με σκοπό να μιλήσουν στον Πρόεδρο Κυνηγετικής Ομοσπονδίας με τον οποίο είχαν κλείσει ραντεβού.

Σύμφωνα με το ihunt.gr, πρόκειται για γνωστούς λαθροθήρες που έχουν πιαστεί κατ’ επανάληψη για λαθροθηρία και ζήτησαν τον λόγο από τον κ. Μπαλατσό. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τα τα δύο άτομα βγήκαν εκτός εαυτού με τον άντρα να προσπαθεί να επιτεθεί στον κ. Μπαλατσό και τη γυναίκα να του επιτίθεται τελικά με ένα ψαλίδι. Στο επεισόδιο επενέβησαν ο αντιπρόεδρος και η επιστημονική συνεργάτης της Ομοσπονδίας και τελικά τα δυο άτομα τράπηκαν σε φυγή.

Ο κ. Μπαλατσός από τραυματίστηκε στο δάχτυλο και αναμένεται να χειρουργηθεί.

Οι δύο δράστες  έχουν συλληφθεί αρκετές φορές για λαθροθηρία, κυρίως λαγού, με σκοπό το εμπόριο και ήταν γνωστή η δράση τους στους κυνηγούς της περιοχής αλλά και στους θηροφύλακες.

 

Χρήστος Πάζης - Πιο τρελός
Λευτέρης Πανταζής - Να πεθάνουν οι γυναίκες
Στέλιος Διονυσίου - Απολογισμός
Άννα Βίσση - Εκατομμύρια
Χρήστος Χολίδης - Ποιός σε κρατάει
Γιάννης Πλούταρχος - Τα αυτονόητα
Πασχάλης Τερζής - Πρόσωπο με πρόσωπο
Αλέκος Ζαζόπουλος - Στην υγεία της αχάριστης
Βασίλης Καρράς - Πέρασε ο καιρός
Αντώμης Ρέμος - Εκατό φορές κομμάτια