Tags: , ,

Στην 1η Έκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ο Περιφερειάρχης

Την 1η Έκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ), που διοργανώθηκε από  1-3 Νοεμβρίου, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.

Σκοπός της Έκθεσης ήταν να συστήσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της ΚΑΛΟ στο ευρύτερο κοινό, να δικτυώσει τους φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας αλλά και να φέρει σε επαφή τους εκπροσώπους των μεγάλων παραγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας με την ΚΑΛΟ.
Στην έκθεση συμμετείχαν 150 Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), Συνεταιρισμοί Εργαζομένων, Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ) και φορείς της Κοινωνικής κα Αλληλέγγυας Οικονομίας, με προϊόντα και υπηρεσίες που επεκτείνονται σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Σύμφωνα με την χαρτογράφηση, που πραγματοποίησε για πρώτη φορά η νεοσύστατη Ειδική Γραμματεία Κ.ΑΛ.Ο. του Υπουργείου Εργασίας, στην Ελλάδα τα εγχειρήματα της Κοινωνικής Οικονομίας δραστηριοποιούνται συνολικά σε 13 τομείς, μεταξύ των οποίων, η εστίαση, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η ενημέρωση, η υγεία, ο αγροδιατροφικός τομέας, η μεταποίηση, το περιβάλλον κ.ά.

Στην έκθεση συμμετείχαν και Θεσσαλικοί φορείς Κοινωνικής Οικονομίας με τους οποίους ο κ. Κ. Αγοραστός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει πάνω στους τρόπους με τους οποίους μπορεί η Κοινωνική Οικονομία και οι φορείς της να αποτελέσουν αντικείμενο, αλλά και εργαλείο υλοποίησης δράσεων της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, καθώς στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 – 2020 θα προκηρυχτούν προγράμματα για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.

Tags: , ,

Τοποθέτηση Ντίνου Διαμάντου για τον ισολογισμό του Δ. Λαρισαίων

Στην ειδική συνεδρίαση του ΔΣ της 31/10/2017 με θέμα:  «Έγκριση Ισολογισμού, Ταμειακού Απολογισμού και Αποτελεσμάτων Χρήσης έτους 2016 του Δ. Λαρισαίων». «Για να δει κανείς ένα εργαλείο όπως είναι ο προϋπολογισμός ή ο απολογισμός το οποίο είναι ένα καταρχήν οικονομικό εργαλείο αν το δει από την πλευρά του Επιστήμονα Οικονομολόγου ή του αυστηρά τεχνοκράτη προφανώς θα δει και θα αξιολογήσει κάποια νούμερα.

Από αυτήν την άποψη λοιπόν, τα τελευταία χρόνια και η αναφορά αφορά και στην περίοδο πριν την σημερινή δημοτική αρχή, στα τελευταία χρόνια της προηγούμενης ΔΑ, γι’ αυτό και αναφερόμαστε  στις Εκθέσεις του Ορκωτού Λογιστή που γνωρίζουμε από το 2011 και εντεύθεν, έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Τόσο στην κατεύθυνση της βελτίωσης των διαδικασιών και νομικής ορθότητας και συμμόρφωσης που τηρεί ο Δήμος εσωτερικά όσο και, στην κατεύθυνση της βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών του Δήμου.

Από τη σκοπιά αυτή λοιπόν, η ΔΑ παρέλαβε έναν Δήμο – με ή χωρίς εισαγωγικά- εύρωστο και τον διατηρήσατε εύρωστο. Έτσι απλά όμως μπορούμε να επικροτήσουμε τον «κληρονόμο» μίας περιουσίας που τη διατηρεί; Όχι. Γιατί καταρχήν, αυτή η ΔΑ έχει το μοναδικό προνόμιο στα χρονικά να έχει ψηφιστεί από τον πρώτο χρόνο προϋπολογισμός και απολογισμός της από παράταξη της αντιπολίτευσης και να έχει σημαντική ανοχή και από άλλες. Αυτό δυστυχώς, όχι μόνο δεν το αξιοποίησε η ΔΑ αλλά, εμείς θα λέγαμε ότι δεν το σεβάστηκε πολιτικά. Αν πάμε να κρίνουμε απλά τα νούμερα ναι, είναι ορθά τα νούμερα. Πίσω όμως τα νούμερα είναι μία πολιτική την οποία ασκεί μία ΔΑ.  Ποια είναι η πολιτική αυτή που ασκεί η ΔΑ ;

Πρώτον, μία συνεχής κοροϊδία απέναντι στους πολίτες για τα ανταποδοτικά τέλη. Το θέσαμε – όπως και άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης- από την αρχή της θητείας, η ΔΑ το αποδέχτηκε ως αναγκαίο να γίνει, το ανήγγειλε, το ξανά ανήγγειλε αλλά, είναι μία διαρκής κοροϊδία απέναντι στους πολίτες.

Δεύτερον, λέει η ΔΑ ότι,  3 χρόνια τώρα ότι βάζει σε μία σειρά το όραμά της και προετοιμάζεται με μελέτες διότι δεν βρήκε τίποτα από την προηγούμενη ΔΑ. Αλλά να προσέρχεται μετά από 3 χρόνια και να πανηγυρίζει σήμερα επειδή βάλαμε στην πόλη, πιλοτικά στην τρίγωνη πλατεία 2 υπόγειους κάδους; Δεν ήξερε όταν αναλάμβανε, δεν ήταν έτοιμη η ΔΑ  και τώρα, μαθαίνει στου κασίδη, στου πολίτη το κεφάλι.

Μπορούμενα αναφέρουμε κι άλλα ανάλογα παραδείγματα που ακόμα η ΔΑ ψάχνεται και δεν ανταποκρίθηκε επαρκώς 3 χρόνια τώρα στις προσδοκίες των δημοτών για την καθημερινότητά τους.

Αυτό το φτωχό αποτέλεσμα ΔΑ αποτυπώνεται με τα δικά της νούμερα και στον απολογισμό του 2016. Όπου καταγράφονται οι Επενδύσεις (αγορές, έργα, μελέτες) και η επίδοσή σας  είναι μόλις 15% ποσοστό επί του συνόλου των εξόδων (επί των βεβαιωθέντων). Στα πληρωθέντα δε καταγράφετε επίδοση 3,3%. Αυτή είναι η επίδοση – επένδυση της ΔΑ προς την πόλη.

Αυτό αποτιμάται στον απολογισμό της ΔΑ σε έργο, αυτό αποτιμάται και σε ταμείο.

Από τη μία έχει μικρό έργο και από την άλλη έχει ταμείο. Και μάλιστα να το αυξάνει χρόνο με το χρόνο. Ο Δήμαρχος – Σκρουτζ αυξάνει το θησαυροφυλάκιο του.

Ας δούμε και έναν άλλο δείκτη του απολογισμού. Ποια είναι τα έσοδα και πως προσπορίζουμε ως Δήμος έσοδα.

Με ικανοποίηση έως έπαρση ανέφερε στην εισήγησή της η ΔΑ ότι, ο Δήμος έλαβε το 2016 περισσότερους πόρους από τους ΚΑΠ.          Ασκώντας έτσι και τον φιλοκυβερνητικό της ακτιβισμό.

Είναι όμως γνωστό ότι οι Δήμοι υποχρηματοδοτούνται και εκ τούτου υπολειτουργούν. Και από τις προηγούμενες βέβαια Κυβερνήσεις.

Και πέρυσι αν πήραν κάτι παραπάνω είναι κάτι λίγα από εκείνα που χρωστά το Κεντρικό Κράτος. Και μάλιστα, από πόρους θεσμοθετημένους, ποσοστό από 3 κεντρικούς φόρους που προβλέπεται για τους Δήμους και που καταχρηστικά παρακρατούν οι Κυβερνήσεις.

Αυτός λοιπόν που πληρώνει το μάρμαρο ό πολίτης. Γιατί δεν είναι μόνο τα ανταποδοτικά που πληρώνει και πάνε άμεσα στο Δήμο. Είναι και η κεντρική φορολογία που πληρώνει και που ένα μέρος εξ αυτών έπρεπε να έρθει στους Δήμους προς όφελός του.

Άρα, το ταμείο για τον πολίτη είναι ότι, πληρώνει κεντρικά υπέρ Δήμου, πληρώνει ανταποδοτικά υπέρ Δήμου και τελικά, δεν έχει αυτό που πρέπει για την καθημερινότητά του, την διαβίωσή του στην πόλη.

Και συν αυτώ, έχει και την κοροϊδία της ΔΑ για την μείωση των ανταποδοτικών τελών που ακόμα έρχεται.

Εν κατακλείδι, με την αυστηρή τεχνοκρατική λογική και εμείς θα ψηφίζαμε τον απολογισμό.Η ΔΑ αύξησε το ταμείο, τακτοποίησε παλιές οφειλές, έκανε μία εν γένει χρηστή διαχείριση στον τομέα αυτό.

Όμως, σε επίπεδο παραγωγικού κοινωνικού προϋπολογισμού και με κριτήριο επί αυτού τις επιδόσεις της ΔΑ δεν μπορούσαμε να ψηφίσουμε τον απολογισμό του 2016. Τα δικά της νούμερα η ΔΑ που μας παρέθεσε και δεν αμφισβητούμε δεν μας επέτρεψαν να ψηφίσουμε ούτε λευκό ούτε παρόν.

Η καθημερινότητα που βιώνουν οι δημότες ως απολογισμός του έργου σας μας υποχρέωσε να καταψηφίσουμε τον απολογισμό του 2016».

 

Tags: , ,

Στ΄ Ημερίδα Λαρισαϊκών Αγιολογικών Σπουδών

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017, στα πλαίσια του εορτασμού των εν Λαρίση Αγίων, η έκτη κατά σειρά, επιστημονική ημερίδα Λαρισαϊκών Αγιολογικών Σπουδών, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου στη φιλόξενο αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας. Η ημερίδα ξεκίνησε με προσευχή προς τους αγίους της Λάρισας και καλοσώρισμα των συμμετεχόντων από τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μ. Λαρίσης και Τυρνάβου Αρχιμ. π. Αχίλλιο Τσούτσουρα. Η ημερίδα ήταν αφιερωμένη στους Νεομάρτυρες της Μητροπόλεως Λαρίσης και στην τοπική ιστορία κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Η πρώτη εισήγηση του κ. Κώστα Σπανού, δασκάλου-εκδότη του Θεσσαλικού Ημερολογίου με τίτλο: «Πληροφορίες για έξι μητροπολίτες της Λάρισας ‎(1601-1662)» επικεντρώθηκε στην παρουσίαση διάφορων πληροφορίων τις οποίες ο εισηγητής σταχυολόγησε σε ποικίλα έγγραφα και αφορούν στους μητροπολίτες της Λάρισας, Θεωνά ‎(1601-1603), Λεόντιο ‎(1604-1609;), Τιμόθεο ‎(1609-1617), Γρηγόριο ‎(1620-1643), Παΐσιο ‎(1645-1652) και Διονύσιο Γ΄ Βαρδαλή (‎1652-1662). Με αφορμή τους έξι μητροπολίτες ο εισηγητής έκανε και ενδιαφέρουσες προεκτάσεις στην ιστορία της πόλης κατά την περίοδο αυτή.
Η πρώτη συνεδρία έκλεισε με την ανακοίνωση του κ. Αλέξανδρου Γρηγορίου, διακεκριμένου επιστήμονος-ερευνητού με θέμα: «Οθωμανοί δωρητές και ευεργέτες των χριστιανικών ναών της Θεσσαλίας, ‎1430-1923. Μέρος Α : Εκκλησιαστική Περιφέρεια της Λάρισας».
Ο κ. Γρηγορίου τόνισε μεταξύ άλλων ότι η περίοδος της Τουρκοκρατίας στη Θεσσαλία ‎(1423-1881) αλλά και η περίοδος από την απελευθέρωσή της (1881) μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών (1923) υποκρύπτει μία πτυχή, σχεδόν άγνωστη στην τοπική ιστοριογραφία. Ενάρετοι Οθωμανοί υπήκοοι, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα με τις ευεργεσίες και τις δωρεές τους σε ιερούς ναούς και άλλα ευαγή ιδρύματα, ανέδειξαν τις διαχρονικές αξίες της φιλανθρωπίας, της αγάπης, της φιλοτιμίας και της αλληλεγγύης. Ειδικά στην Λάρισα και στα χωριά που υπάγονται στην εκκλησιαστική περιφέρειά της, έζησαν και δραστηριοποιήθηκαν Οθωμανοί οι οποίοι προσέφεραν μέρος της περιουσίας τους για τους παραπάνω σκοπούς: Τουραχάν βέης (1423), Πεϊράμ αγάς (1814), Χουσνή πασάς (1856), Ρεσίτ πασάς (1857), Χαλίλ βέης Φράσαρης (1858), Γκαλήπ εφένδης (1882), Σαΐτ Αλή Μαχαίρας (1883), Μεχμέτ Ραΐφ Αβδουλάχ (1886), Χασάν εφένδης Ετέμ αγάς (1887) και Φεϊμή εφένδης Ιμπραήμ (1892). Οι δωρεές των προαναφερθέντων προς την Εκκλησία έχουν γίνει γνωστές είτε από την προφορική παράδοση, είτε έχουν καταγραφεί σε κώδικες, σε συμβολαιογραφικά έγγραφα ή στον Τύπο της εποχής. Ασφαλώς υπάρχουν και άλλοι που οι πράξεις τους λησμονήθηκαν, αποσιωπήθηκαν, η «χάθηκαν» εσκεμμένα από την Ιστορία. Ο κ. Γρηγορίου παρουσίασε τους Οθωμανούς δωρητές των Ιερών Ναών που υπάγονται στην Εκκλησιαστική περιφέρεια της Λάρισας. Η  μελέτη  αποτελεί μία πρώτη καταγραφή και ενδέχεται να συμπληρωθεί, να τροποποιηθεί ή να αναθεωρηθεί στο μέλλον από άλλους ερευνητές.
Στο β΄ μέρος της ημερίδας η κ. Παρασκευή Παπαδημητρίου, Θεολόγος-Δρ. Βυζαντινής Τέχνης της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. μίλησε με θέμα «Η εικονογραφία του Οσιομάρτυρα Γεδεών του Καρακαλληνού». Η κ. Παπαδημητρίου επισήμανε το γεγονός πως για την εικονογραφία του Οσιομάρτυρα Γεδεών δεν έχει συνταχθεί καμία μελέτη. Εικονογραφικές αναφορές παρέχει ο Γεώργιος Φουστέρης, οι οποίες εστιάζουν στις εικόνες που βρίσκονται στη μονή Καρακάλλου. Οι ίδιες εικόνες του Aγίου, επαναλαμβανόμενα παρατίθενται, ως είθισται, στα προαναφερόμενα αγιολογικά κείμενα, χωρίς ασφαλώς να μελετώνται. Την παρούσα έρευνα της κ. Παπαδημητρίου απασχόλησαν πρώιμες απεικονίσεις του αγίου από τον 19ο αιώνα, αποφεύγοντας την αναφορά σε αυτές του 20ου αιώνα, οι οποίες είναι πλέον αρκετές. Έτσι γίνεται μια καταγραφή και μελέτη των απεικονίσεων του Aγίου, τόσο σε τοιχογραφίες, όσο και σε εικόνες, δημοσιευμένες και αδημοσίευτες, οι οποίες καλύπτουν γεωγραφικά, κυρίως την περιοχή του Αγίου Όρους και της Θεσσαλίας, περιοχών όπου έδρασε και μαρτύρησε ο Άγιος. Η μελέτη των παραπάνω φανερώνει ότι η απεικόνιση του νεομάρτυρα Γεδεών συντελείται λίγα χρόνια μετά το μαρτύριό του. Αυτό αποδεικνύει ότι άμεσα καθιερώθηκε στην κοινή συνείδηση των πιστών και η φήμη του μαρτυρίου του εξαπλώθηκε αποκτώντας γενικότερη σημασία και νόημα. Από την άλλη, όπως φαίνεται ότι συμβαίνει με όλους τους νεομάρτυρες, η διάδοση της τιμής τους, αρχικά τουλάχιστον, έχει τοπική εμβέλεια και μόνο στους κατοπινούς χρόνους μπορεί να διαπιστωθεί το εύρος που μπορεί να παρουσιάσει. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο χαρακτηρίζουμε τους Νεομάρτυρες και ως τοπικούς Αγίους.
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος μίλησε με θέμα: «Ο μέγας ιεραπόστολος, ισαπόστολος, εθναπόστολος και ιερομάρτυς Κόσμας ο Αιτωλός. Το πέρασμά του από τη Θεσσαλία». Αρχικά, ο κ. Ιουστίνος αναφέρθηκε στον Βίο του αγίου Κοσμά και με ιδιαίτερη αναφορά στη μαθητεία του στην Αθωνιάδα Σχολή, στην εγκαταβίωσή του στην Ι. Μ. Φιλοθέου Αγίου Όρους και στην άδεια και ευλογία που δέχθηκε από δύο Οικουμενικούς Πατριάρχες, τον Σεραφείμ τον Β΄ και τον Σωφρόνιο τον Β΄, να ξεκινήσει την ιεραποστολική του πορεία στην σκλαβωμένη Ελλάδα και στον μαρτυρικό του θάνατο. Κατά τη διάρκεια των περιοδειών του δίδασκε τους σκλαβωμένους κατά τέτοιον τρόπο που ομοιάζει με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα διδασκαλίας, αφού συνδιαλεγόταν με τον λαό και δεν δρούσε ως αυθεντία. Προστάτευσε επίσης τις γυναίκες από τη σεξουαλική κακοποίηση των αγάδων και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο κινούμενος τις μοίραζε μαντήλια ως μέσο προστασίας από τη μανία των Οθωμανών. Ενδιαφερόμενος για τη παιδεία του σκλαβωμένου γένους ίδρυσε 20 ανώτερα σχολεία, 210 ελληνκά και 1100 κατώτερα. Στη συνέχεια σκιαγράφησε την ιεραποστολική πορεία του Κοσμά του Αιτωλού σε όλη την ελληνική επικράτεια (Θεσσαλία, Θράκη, Πίνδος, Φλώρινα, Πάρος, Νάξος, Μύκονος, Γρεβενά, Καστοριά και πλήθος άλλων τόπων) και τη συμβολή του στη διατήρηση της ελληνικότητας και της ορθοδοξίας στα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας. Το 1765 βρέθηκε στη Θεσσαλία και επισκέφθηκε μεταξύ άλλων το Τρίκερι, το Προμύρι, τις Μηλιές, την Αγιά, το Μεταξοχώρι, την Μελιβοία και τη Λάρισα. Στη Λάρισα αντιμετώπισε τη δυσπιστία των κοτζαμπάσηδων οι οποίοι συνεργάζονταν με τους Τούρκους. Γι’ αυτό κι έφυγε σύντομα από τη Λάρισα με προορισμό τον Τύρναβο. Άλλοι σταθμοί της περιοδείας του ήταν η Ραψάνη, ο Πυργετός και τα Αμπελάκια. Με τα κηρύγματά του αφύπνισε τους Έλληνες και προετοίμασε το έδαφος για να πέσει σε γόνιμο έδαφος ο σπόρος της Επανάστασης.
Ακολούθησε μικρή ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ ομιλητών και ακροατηρίου.
Την ημερίδα έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους ομιλητές και το πολυπληθές ακροατήριο, για την αδιάλειπτη παρουσία τους στις ημερίδες που οργανώνει η Μητρόπολη Λαρίσης και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάδειξη οποιωνδήποτε νέων στοιχείων σχετικά με τους τοπικούς αγίους και γενικότερα με την ιστορία της Μητροπόλεως και της επαρχίας της. Η Ι. Μ. Λαρίσης και Τυρνάβου, τόνισε μεταξύ άλλων, θα είναι αρωγός σε κάθε επιστήμονα που επιθυμεί να συμβάλλει στην έρευνα σχετικά με την τοπική αγιολογία. Ευχήθηκε δε σε όλους τους παρισταμένους οι Άγιοί της Λάρισας να τους ενδυναμώνουν και να τους στηρίζουν στον καθημερινό τους αγώνα, ειδικά στις δύσκολες αυτές μέρες για την πατρίδα μας.
Την εκδήλωση συντόνισαν ο Πρωτοσύγκελος της Ι. Μ. Λαρίσης και Τυρνάβου π. Αχίλλιος Τσούτσουρας και ο κ. Χαράλαμπος Στεργιούλης, δρ. Βυζαντινής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, ιερείς της Μητροπόλεως και πλήθος κόσμου.

Tags: , ,

Μάξιμος: Με κυβερνητική ανοχή η “σαραντοποδαρούσα” της ανομίας αντεπιτίθεται!

«Η ΕΛΑΣ με αυταπάρνηση επιτελεί το καθήκον της και δίνει καθημερινά τη μάχη και κόβει αρκετά πόδια από τη σαρανταποδαρούσα της ανομίας, αλλά η σαρανταποδαρούσα με την ανοχή της κυβέρνησης γρήγορα αναρρώνει και αντεπιτίθεται. Νομίζω ότι η πραγματικότητα που βιώνουν  οι πολίτες όχι μόνον στην Αθήνα αλλά σε όλη τη χώρα είναι οδυνηρή».Τα παραπάνω δήλωσε ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κληθείς να σχολιάσει την επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα (στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και στην εκπομπή του δημοσιογράφου κ. Άρη Πορτοσάλτε).

Ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «συγχαίρουμε την ΕΛΑΣ για τις επιτυχίες της που με επαγγελματισμό και αυτοθυσία επιτελεί το καθήκον της στη δύσκολη αυτή οικονομική κρίση με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει, με το γερασμένο στόλο, με τις προβληματικές ενδοεπικοινωνίες. Το ότι δεν έχουμε συνολική αντιμετώπιση της ανομίας στη χώρα είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε μια κυβέρνηση που νομοθετεί, βάζοντας προσκόμματα στο έργο της ΕΛΑΣ. Για παράδειγμα ο νόμος Παρασκευόπουλου, δεν μπορεί να συλλαμβάνονται δύο και τρεις φορές στυγνοί εγκληματίες και να βγαίνουν σύντομα έξω. Αυτό πλήττει και το ηθικό των αστυνομικών. Έχουμε μια ανακυκλώσιμη εγκληματικότητα. Οι ίδιοι άνθρωποι βγαίνουν έξω και ξαναεγκληματούν. Έχουμε πολλές περιπτώσεις τέτοιες. Έχουμε τον νόμο Γαβρόγλου, που δημιουργεί πανεπιστήμια άντρα ανομίας, διακίνησης ναρκωτικών».

Ως κυβέρνηση η ΝΔ, ξεκαθάρισε το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πέραν της αυστηροποίησης του νομοθετικού πλαισίου, με την κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου και του νόμου Γαβρόγλου, θα προχωρήσει στη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας διότι «δεν είναι δυνατόν να πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ ότι μέσα από τις φυλακές λειτουργούν οι αρχηγοί των εγκληματικών οργανώσεων, δίνουν εντολές για συμβόλαια θανάτου».

 

Εν δυνάμει πρωθυπουργός…

Στην ερώτηση για τα σκάνδαλα που επικαλείται η κυβέρνηση, ο κ. Χαρακόπουλος, τόνισε ότι «πες πες πάντα κάτι μένει. Δυστυχώς, αυτή είναι μια σκληρή αλήθεια στην Ελλάδα.  Η κυβέρνηση Καραμανλή, έπεσε από το λεγόμενο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και τελικώς είδαμε που κατέληξε. Αυτοί που εμφανίζονταν ως δημόσιοι κατήγοροι πλήρωσαν και αγωγές στον Θοδωρή Ρουσόπουλο. Στην Ελλάδα ζούμε σε μια αχλή σκανδαλολογίας. Υπάρχουν σκάνδαλα που πρέπει η πολιτεία, τα επίσημα όργανα να τα διαλευκάνουν κάθε φορά και να επιβάλουν και παραδειγματικές ποινές. Υπάρχει και η σκανδαλολογία που δηλητηριάζει το σύνολο της πολιτικής ζωής».

Ο κ. Χαρακόπουλος κατέληξε λέγοντας ότι «όπου πάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζεται ως εν δυνάμει πρωθυπουργός. Σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης καταγράφεται ένα προβάδισμα πρωτόγνωρο, κυρίως στην καταλληλότητα πρωθυπουργού. Υπάρχουν κι αυτοί που ενοχλούνται που δυσαρεστούνται -πάντα θα υπάρχου στα μεγάλα κόμματα εξουσίας. Δεν νομίζω, όμως, ότι όλ’ αυτά μπορούν να ανακόψουν την πορεία της ΝΔ προς την εξουσία, δεν μπορούν να σταθούν εμπόδιο στο να γίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός της χώρας».

Tags: , ,

Εξιχνιάστηκαν δύο περιπτώσεις εκβίασης

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας εξιχνιάσθηκαν δύο περιπτώσεις εκβίασης σε βάρος τεσσάρων ημεδαπών. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος πέντε ημεδαπών, ηλικίας 45, 47, 48, 50 και 52 ετών, για το αδίκημα της εκβίασης.

Ειδικότερα, από την αστυνομική έρευνα εξακριβώθηκε ότι, κατά το χρονικό διάστημα από (18-05-2017) έως (30-08-2017), δύο από τους δράστες, ηλικίας 45 και 50 ετών, απαίτησαν τηλεφωνικά από δύο ημεδαπούς, ηλικίας 30 και 60 ετών, υπό την απειλή χρήσης σωματικής βίας και πρόκλησης βλάβης περιουσίας, την καταβολή στον 52χρονο συνεργό τους (ηθικό αυτουργό) αρχικά του χρηματικού ποσού των (10.000) ευρώ και στη συνέχεια των (20.000) ευρώ, ως οφειλή για προγενέστερη επαγγελματική συνεργασία μεταξύ τους. Υπό τον φόβο των συνεχιζόμενων εκβιασμών, ο 60χρονος εξαναγκάστηκε την (09-06-2017) να καταβάλει στον 52χρονο το χρηματικό ποσό των (600) ευρώ.

Επιπλέον, προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα από (04-07-2017) έως (13-07-2017), τέσσερις από τους προαναφερόμενους δράστες απαίτησαν τηλεφωνικά από 47χρονο ημεδαπό, με τη χρήση ίδιων απειλών, να καταβάλει σε 67χρονο ημεδαπό το χρηματικό ποσό των (9.600) ευρώ, ως οφειλή για προηγούμενη εμπορική συναλλαγή μεταξύ τους. Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον 67χρονο και αρχικά απαίτησαν από αυτόν την καταβολή χρηματικού ποσού, προκειμένου να μεσολαβήσουν για να του καταβληθεί άμεσα το οφειλόμενο ποσό, ενώ στη συνέχεια τον απείλησαν να τους καταβάλει χρήματα, θεωρώντας ότι έλαβε το ποσό από τον 47χρονο.

Χθες (02-11-2017) το πρωί στη Λάρισα εντοπίστηκαν τρεις από τους δράστες, ηλικίας 45, 50 και 52 ετών, προσήχθησαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, ενώ κατασχέθηκαν πέντε κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή τους.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ το προανακριτικό έργο συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας για τυχόν εμπλοκή των δραστών σε άλλα παρόμοια αδικήματα.

Tags: , ,

Έργα 1.6 εκατ. ευρώ για την Π.Ε. Λάρισας

Έργα συνολικού προϋπολογισμού 1.623.389,61 ευρώ για την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας είναι έτοιμα να υλοποιηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την διάθεση των πιστώσεων από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

«Σε μία δύσκολη περίοδο η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με σχέδιο και προγραμματισμό υλοποιεί έργα χρήσιμα για τον τόπο, έργα ανθρώπινα, στα οποία διεισδύουν οι επιθυμίες των κατοίκων της κάθε περιοχής», σημείωσε ο κ. Κ. Αγοραστός:

Πρόκειται για τα έργα:

– Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης Στομίου, προϋπολογισμού 1.262.096,78 ευρώ

– Επιχορήγηση ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ για τη λειτουργία Κέντρου Κοινότητας Δήμου Φαρσάλων, προϋπολογισμού 361.292,83

Tags: , ,

Ειδικές αστυνομικές δράσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας

Ειδικές αστυνομικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν στις 2.11.2017 από νωρίς το πρωί έως αργά το απόγευμα στους τέσσερις νομούς της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, της διαμόρφωσης ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών και της εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειάς τους.

Οι επιχειρήσεις οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν από τις Υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομίας Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας, σύμφωνα με το γενικό επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας.

Για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού συγκροτήθηκαν ομάδες αστυνομικών που είχαν ως αντικείμενο τον έλεγχο περιοχών με αυξημένη εγκληματικότητα – παραβατικότητα, την πρόληψη κλοπών και διαρρήξεων, την καταπολέμηση των ναρκωτικών, τον εντοπισμό φυγόποινων, τη διενέργεια ελέγχων σε επιχειρήσεις και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τον εξονυχιστικό έλεγχο οχημάτων και της νόμιμης κυκλοφορίας τους, τη δίωξη της επαιτείας, την προσαγωγή υπόπτων τέλεσης αξιόποινων πράξεων, τη σύλληψη δραστών εγκληματικών πράξεων και γενικότερα την αντιμετώπιση κάθε μορφής παραβατικής συμπεριφοράς.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρησιακών αυτών δράσεων,  ελέγχθηκαν:

 • (732) άτομα,
 • (699) οχήματα,
 • (6) επιχειρήσεις σκραπ και
 • (7) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Προσήχθησαν (27) άτομα.

Συνελήφθησαν (10) άτομα και συγκεκριμένα:

 • Δύο (2) ημεδαποί για κλοπή.
 • Τρεις (3) ημεδαποί για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.
 • Τρεις (3) ημεδαποί για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης.
 • Ένας (1) αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.
 • Ένας (1) ημεδαπός σε βάρος του οποίου εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση για μη έγκαιρη καταβολή εργοδοτικών εισφορών.

Βεβαιώθηκαν (245) παραβάσεις και συγκεκριμένα:

 • Δύο (2) παραβάσεις για κλοπή.
 • Τρεις (3) παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.
 • Μία (1) παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.
 • Μία (1) παράβαση για παράνομο υπαίθριο εμπόριο.
 • Δύο (2) παραβάσεις για επαιτεία.
 • Διακόσιες τριάντα έξι (236) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας:
  • (4) για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,
  • (2) για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας,
  • (3) για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
  • (2) για μη χρήση παιδικών καθισμάτων,
  • (3) για μη χρήση προστατευτικού κράνους,
  • (4) για ΚΤΕΟ,
  • (31) για υπέρβαση ορίου ταχύτητας,
  • (6) για χρήση κινητού τηλεφώνου,
  • (2) για φθαρμένα ελαστικά,
  • (179) λοιπές παραβάσεις.

Κατασχέθηκαν μικροποσότητα ηρωίνης και (37) ναρκωτικά δισκία.

Επισημαίνεται ότι ο σχεδιασμός των παραπάνω δράσεων είναι στοχευμένος και έχει ως κύριο σκοπό τόσο την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας όσο και την εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Παρόμοιοι αστυνομικοί έλεγχοι θα συνεχιστούν σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας.

 

Tags: , ,

Η Θεσσαλία είναι η πιο πράσινη περιφέρεια στη χώρα

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πιο «πράσινη» Περιφέρεια της χώρας με ούτε έναν ΧΑΔΑ (Χώρο Ανεξέλεγκτης  Διάθεσης Απορριμμάτων) ενεργό, με τρεις Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ Βόλου, Λάρισας, Καρδίτσας-Τρικάλων) οι οποίοι επεκτάθηκαν πρόσφατα και χωρίς περιβαλλοντικά πρόστιμα από την Ε.Ε.». Αυτή την δήλωση έκανε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός με αφορμή δημοσιεύματα του τύπου που αναφέρονται σε πρόστιμα που επέβαλαν τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών σε Δήμους της χώρας, που λειτουργούν ακόμα παράνομες χωματερές.

«Με στρατηγικό σχεδιασμό και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς διαχείρισης απορριμμάτων, έχουμε ολοκληρώσει έργα για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, αλλά και την δυνατότητα να μπορούν να δέχονται οι ΧΥΤΑ απορρίμματα για πολλά ακόμα χρόνια. Αυτό δείχνει στην πράξη ότι γίνεται σωστή δουλειά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με σεβασμό στο περιβάλλον, που είναι το κοινό μας σπίτι. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φορείς διαχείρισης απορριμμάτων, που συνεργαστήκαμε και φτάσαμε σ’ αυτό το αποτέλεσμα. Συνεχίζουμε με την μετατροπή των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ (Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) και παράλληλα έχουμε ζητήσει αύξηση tου προϋπολογισμού, από το αρμόδιο Υπουργείο για να καλύψουμε όλες τις υπάρχουσες ανάγκες.

Tags: , ,

4ο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας

Με την παρουσία υψηλού επιπέδου εκπροσώπησης του πολιτικού, επιχειρηματικού και αυτοδιοικητικού χώρου, πραγματοποιείται, στις 9 & 10 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, το 4o Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας το οποίο διοργανώνει κάθε χρόνο η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Η εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί από τον κ. Νίκο Παππά, Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, ενώ στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου θα μιλήσει ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης. Στην έναρξη του Συνεδρίου χαιρετισμό θα απευθύνουν οι κκ Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Φώφη Γεννηματά, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Λουφάκης Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Γιώργος Χαντζηνικολάου, Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, , Αλέξανδρος Κοντός ,Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΑΣΟΕΕ), Μάρκος Μπόλαρης – τέως Υπουργός ΑΑΤ, και κα Φωτεινή Αραμπατζή εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Σε ειδική θεματική ενότητα θα τοποθετηθούν, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός και οι Περιφερειάρχες, Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, Δυτικής Μακεδονίας, κ. Θεόδωρος Καρυπίδης, Στερεάς Ελλάδας, κ. Κώστας Μπακογιάννης και Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ με κεντρικό θέμα «Καινοτομία & γνώση στον πρωτογενή τομέα : Απελευθερώνοντας τη δυναμική της υπαίθρου», παραγωγοί, στελέχη συνεταιρισμών από την Ελλάδα και την Ευρώπη, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, καθώς και σημαντικοί επιχειρηματικοί φορείς της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων από την Ελλάδα και την ΕΕ, θα συγκεντρωθούν για να μοιραστούν το όραμά τους για την ελληνική και την ευρωπαϊκή γεωργία, αλλά και για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις τάσεις και τις πολιτικές που επηρεάζουν την ανάπτυξή της. Πενήντα πέντε (55) ομιλητές σε 3 θεματικές ενότητες και 4 εργαστήρια θα μοιραστούν τις γνώσεις και εμπειρίες τους με τους συνέδρους. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του Συνεδρίου, την Τετάρτη 8/11 στις 18:00, θα πραγματοποιηθεί, σε ειδική εκδήλωση στο ξενοδοχείο Porto Palace, η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου Εγκυκλοπαίδεια Ελαιοκομίας: «Το Ελαιόλαδο».

 

Το Συνέδριο συνδιοργανώνεται με τον ΣΕΒΕ (Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος) και τελεί υπό την αιγίδα της ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών Ελλάδος).

 

Οι χορηγοί του Συνεδρίου είναι: ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, INTERAMERICAN, TUV Austria Hellas, BASF, , BAYER, YARA HELLAS, BIOERGEX, FIAT, ΠΑΥΛΟΣ Ι. ΚΟΝΤΕΛΛΗΣ Α.Ε.Β.Ε., ΑΞΙΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ, AGRON, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΙNΔΟΣ, STHIL, AGROLAB, AGROLA, ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ – ΡΕΑ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο στο www.c-gaia.gr/congress2017/

Tags: , ,

Απογραφή ζωικού κεφαλαίου εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και χοίρων

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει όλους τους κατόχους αιγοπροβάτων και τους κατόχους χοίρων ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία πρέπει να προβούν στην υποχρεωτική ετήσια απογραφή των ζώων τους για το 2017 στο χρονικό διάστημα:

 

 • για τα αιγοπρόβατα από 1 Νοεμβρίου µέχρι 15 ∆εκεµβρίου και
 • για τους χοίρους από 1 ∆εκεµβρίου μέχρι 31 ∆εκεµβρίου

 

Υποχρέωση απογραφής έχουν και όσοι έχουν  μηδενικό αριθμό ζωικού κεφαλαίου

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων η κοινοποίηση της απογραφής των αιγοπροβάτων και χοιροειδών μπορεί να γίνει:

 

α)  µε  την  χρήση  από  τον  κτηνοτρόφο της  ψηφιακής  υπηρεσίας  στην  ηλεκτρονική διεύθυνση http://e-services.minagric.gr, ακολουθώντας τις οδηγίες που είναι αναρτημένες εκεί και χωρίς την φυσική παρουσία του κτηνοτρόφου στην κτηνιατρική υπηρεσία ή

 

β) µε την προσέλευση του κτηνοτρόφου στην κτηνιατρική υπηρεσία,

 

Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να γνωρίζει:

-Κατά την υποβολή των απογραφικών στοιχείων μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας ότι εκδίδεται σχετική βεβαίωση που την επισυνάπτει στο μητρώο του.

-Η ψηφιακή υποβολή δεν υποκαθιστά την υποχρέωση για ενημέρωση του μητρώου. Το μητρώο του θα πρέπει να είναι ενημερωμένο με τα απογραφικά στοιχειά και τις μεταβολές ζωικού πληθυσμού.

-Η υποβολή απογραφής γίνεται μια φορά το χρόνο.

-Η παράλειψη διενέργειας της απογραφής ,η αδικαιολόγητη μεταβολή στοιχείων (αύξηση – μείωση ζωικού πληθυσμού) και η μη ορθή συμπλήρωση του μητρώου αποτελούν παραβάσεις που επισύρουν διοικητικές κυρώσεις και περικοπές αποζημιώσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

-Ύστερα από τα παραπάνω καλούμε τους κτηνοτρόφους να προβούν εγκαίρως στην υποβολή της ετήσιας απογραφής τους.

-Για  περισσότερες πληροφορίες οι  ενδιαφερόμενοι μπορούν να  απευθύνονται στις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες.

 

Tags: , ,

Προετοιμασίες για το 13ο Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης

Την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017 ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης κ. Διαμαντής Γκίκας συνάντησε τον Δήμαρχο Μουζακίου και Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Θεσσαλίας κ. Γεώργιο Κωτσό στο γραφείο του στο Μουζάκι Θεσσαλίας, όπου και τον ενημέρωσε για τη διοργάνωση του 13ου Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης, που προγραμματίζεται και θαπραγματοποιηθεί  το Σάββατο 14 Απριλίου 2018 στο Ντύσσελντορφ.

Το 13ο Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης θα είναι αφιερωμένο στα θεσσαλικά προϊόντα καθώς και στην δυναμική προβολή και προώθηση τους στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο κ. Διαμαντής Γκίκας ενημέρωσε το Δήμαρχο ότι αποτελεί θεσμό,  κάθε Φεστιβάλ να συνδιοργανώνεται είτε με έναν διαφορετικό Δήμο της Θεσσαλίας είτε με έναν περιφερειακό οργανισμό της Θεσσαλίας και του μετέφερε την ισχυρή επιθυμία και ομόφωνη απόφαση της Ομοσπονδίας να είναι η ΠΕΔΚ Θεσσαλίας ο συνδιοργανωτής για το Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης 2018.

Ο κ. Γέωργιος Κωτσός αποδέχτηκε με χαρά την πρόταση για την παραπάνω συνεργασία και ορίστηκε νέα ημερομηνία για τη συζήτηση του περιεχομένου της εν λόγω συμμετοχής.

 

Για το Δ.Σ. της

Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης

 

Πρόεδρος                               Α’  Γραμματέας

 

Tags: , ,

Ανακοίνωση προγράμματος εξετάσεων των χειριστών μηχανημάτων έργου

Από την Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι την 10η του μηνός Νοεμβρίου  2017  ημέρα Παρασκευή στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίον Α.Ε» στο  Μοσχοχώρι –Λάρισας (πλησίον των διοδίων), θα πραγματοποιηθούν  οι εξετάσεις (Πρακτικού μέρους) για την απόκτηση επαγγελματικών αδειών της δραστηριότητας των Χειριστών Μηχανημάτων Έργου της 4ής Ειδικότητας Α Β  Ομάδας και θα συμμετέχουν οι κάτωθι υποψήφιοι οι οποίοι θα ενημερωθούν για τον ακριβή χρόνο εξέτασης από το αρμόδιο Τμήμα υποβολής της αίτησης :

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ 4ης  Ειδικότητας Α΄ ΟΜΑΔΑΣ

1 ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
2 ΚΟΥΤΣΙΑΡΙΔΑΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ 4ης  Ειδικότητας Β΄ ΟΜΑΔΑΣ

1 ΠΑΝΑΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
2 ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
3 ΜΠΕΛΛΟΣ ΦΙΛΛΙΠΟΣ
4 ΜΠΙΧΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

*Οι υποψήφιοι  κατά την προσέλευσή τους στους χώρους εξέτασης θα πρέπει να φορούν παπούτσια ασφαλείας και να έχουν και το Δελτίο της Αστυνομικής τους Ταυτότητας

Tags: , ,

Ποσό 388.751 ευρώ για διατροφικά επιδόματα στη Θεσσαλία

Tο ποσό των 6.110.912,66 ευρώ κατανέμεται από το υπουργείο Εσωτερικών στις Περιφέρειες της χώρας για την καταβολή του διατροφικού επιδόματος στους κατά νόμο δικαιούχους νεφροπαθείς, στους μεταμοσχευμένους νεφροπαθείς, στους μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων και μυελού των οστών καθώς και σε αλλοδαπούς και ομογενείς νεφροπαθείς, για το μήνα Οκτώβριο.

Περιφέρεια Θεσσαλίας 388.751 ευρώ

Tags: , ,

Απερρίφθη το ψήφισμα ενάντια στις κατασχέσεις εργατικών –λαικών σπιτιών

Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας (Τάσος Tσιαπλές, Αστέρης Χαλάτσης και Γιώργος Λούμας), καταθέσαμε στην συνεδρίαση της 25ης Οκτωβρίου 2017, το παρακάτω ψήφισμα, ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών εργατικών-λαικών νοικοκυριών και για τη λήψη μέτρων προστασίας τους, για να γίνει απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, αξιώνει από την κυβέρνηση να σταματήσει τώρα την πολιτική αρπαγής των σπιτιών και των καταθέσεων των εργατικών-λαικών νοικοκυριών, που αποτελούν τον κόπο και τον ιδρώτα μιας ολόκληρης ζωής, προς όφελος των τραπεζιτών και των αρπαχτικών.

Δεν μπορεί την ώρα που η ανεργία, η μερική απασχόληση και η απλήρωτη εργασία τσακίζουν κόκαλα, την ώρα που χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες και επαγγελματίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και πολλοί ξεκληρίζονται, την ώρα που οι μισθοί, οι συντάξεις και τα εισοδήματα των μικρομεσαίων αγροτών και επαγγελματιών μειώνονται δραστικά σε συνδυασμό και με την άγρια φοροληστεία, η κυβέρνηση να επιτρέπει τις κατασχέσεις των σπιτιών και των καταθέσεων εργατικών και λαικών οικογενειών, από τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία.  

Αυτό δείχνουν οι πάνω από 1.000 κατασχέσεις την ημέρα που στην πλειοψηφία τους αφορούν την εργατική τάξη, τους μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ, τους συνταξιούχους, οι πάνω από 500 πλειστηριασμοί την εβδομάδα που αυξάνονται μέρα τη μέρα απειλώντας χιλιάδες χρεωμένες λαϊκές οικογένειες.

Αυτή η κατάσταση θα επιδεινωθεί με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που αφορούν και την πρώτη κατοικία, θα γίνονται τρείς φορές την εβδομάδα (από μία που ίσχυε έως τώρα) και θα δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες να εκχωρούν τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια σε εταιρείες-αρπαχτικά, προκειμένου να προχωρούν άμεσα σε εκποίηση περιουσιών μαζί με τους τραπεζίτες, αφού η κυβέρνηση καταργεί ουσιαστικά την όποια προστασία υπήρχε στην πρώτη κατοικία, με την κατάργηση ή ελαχιστοποίηση των κριτηρίων προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, αξιώνει από την κυβέρνηση, να φέρει άμεσα για ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο, με το οποίο θα κατοχυρώνει το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας εργατικών-λαικών νοικοκυριών, λόγω οφειλών σε τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία.

 • Να σταματήσει τώρα κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης.
 • Πάγωμα πληρωμής οφειλών προς τις τράπεζες και τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς καμία πρόσθετη επιβάρυνση, για ανέργους και απλήρωτους για πάνω από 3 μήνες.
 • Διαγραφή όλων των ποσών από τόκους (συμβατικοί, υπερημερίας κ.λ.π.) και τόκων που κεφαλαιοποιήθηκαν.
 • Να μειωθούν άμεσα κατά 50% οι οφειλές προς τις τράπεζες, μετά την διαγραφή των τόκων, εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για καταναλωτικά και τις 20.000 ευρώ για τις πιστωτικές κάρτες.
 • Μείωση κατά 30% των οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, από επαγγελματικά δάνεια μικρών ΕΒΕ, μικρών γεωργών, κτηνοτρόφων και αλιέων, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, εάν διατηρούν την επιχείρησή τους και κατά 50% εάν την έχουν κλείσει και είναι άνεργοι και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ.
 • Με ευθύνη του κράτους διασφαλίζεται η παροχή από τα πιστωτικά ιδρύματα και χωρίς υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης περιουσιακών τους στοιχείων, άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε μικρομεσαίους γεωργούς και κτηνοτρόφους για να ανταποκριθούν στην αγορά καλλιεργητικών εφοδίων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.

Τα μέτρα αυτά αφορούν οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

 • Πλήρη απαλλαγή από φορολογία της πρώτης και δευτερεύουσας κατοικίας, που καλύπτουν τις στεγαστικές ανάγκες και τις ανάγκες αναψυχής της λαϊκής οικογένειας.
 • Να καταργηθούν ο ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ στα είδη διατροφής, φάρμακα, είδη υγιεινής, ένδυσης, υπόδησης, σχολικά είδη και ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και αγροτικό.
 • Να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία, τα κέρδη και τα συσσωρευμένα κεφάλαια της πλουτοκρατίας.
 • Καμιά διακοπή ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου, σταθερού τηλεφώνου».

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, το ψήφισμα που πρότεινε η Λαϊκή Συσπείρωση, δεν έγινε απόφαση του Περιφερειακού Συμβούλιου, αφού καταψηφίστηκε τόσο από την πλειοψηφούσα παράταξη της Ν.Δ, όσο και από τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής, ενώ απουσίαζε ο σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τα άλλα λένε ότι υπερασπίζονται τους εργάτες, τους μικρομεσαίους αγρότες και επαγγελματίες, τους ανέργους και τους συνταξιούχους. Στην πράξη όμως ταυτίζονται με την κυβερνητική πολιτική και τις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Γι’ αυτό η Λαϊκή Συσπείρωση (που στηρίζεται από το ΚΚΕ) καλεί τους εργάτες, τους μικρομεσαίους αγρότες και επαγγελματίες, να τους γυρίσουν την πλάτη, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, να οργανωθούν στα σωματεία και στους συλλόγους τους και σε κοινό αγώνα, για να βάλουμε φρένο στην βάρβαρη ταξική πολιτική που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους και να ανοίξουμε το δρόμο για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία που θα αναπτύξουν όλες τις παραγωγικές δυνατότητες προς όφελος της πλειοψηφίας του λαού.

Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας

Tags: , ,

Εκδήλωση για τη Xρήση Ψηφιακών Μαθησιακών Εφαρμογών

Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΤΗΜΜΥ/ΠΘ) και το Ινστιτούτο Βιο-οικονομίας και Αγρο-τεχνολογίας τουΕθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΒΟ/ΕΚΕΤΑ) σε συνεργασία με την κ. Βασιλική Παπαϊωάννου, Σχολική Σύμβουλο Αγγλικής Γλώσσας Α-θμιας και Β-θμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, συνδιοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Ψηφιακά Εκπαιδευτικά Εργαλεία για Υποστήριξη της Μάθησης της Αγγλικής Γλώσσας σε Πρώιμη Ηλικία».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο Ξενία Βόλου τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017 και θα διαρκέσει από τις 17:00 έως τις 19:00. Οι εγγραφές στην εκδήλωση θα ξεκινήσουν στις 16:30.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε καθηγητές Αγγλικής γλώσσας που εργάζονται με μαθητές μικρής ηλικίας καθώς και σε άτομα που ενδιαφέρονται για τη χρήση της τεχνολογίας υπολογιστών, και πιο συγκεκριμένα της τεχνολογίας ψηφιακών μαθησιακών παιχνιδιών, ως εκπαιδευτικού εργαλείου στο πλαίσιο ευρύτερων δραστηριοτήτων ανάπτυξης δεξιοτήτων σε ξένες γλώσσες.

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου LanguageGames το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο σκοπός του ερευνητικού έργου, στο οποίο συμμετέχουν και οργανισμοί από τη Ρουμανία, Εσθονία, και το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι να αναπτύξει ψηφιακά εργαλεία που βασίζονται σε αναδυόμενες μεθοδολογίες διερευνητικής μάθησης που προωθούν τη μάθηση γλωσσών σε νεαρή ηλικία, συμβάλλοντας θετικά στην πιο αποδοτική ικανότητα παραγωγής γλώσσας καθώς και στη γενικότερη γνωστική ανάπτυξη ενός παιδιού. Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου έχει αναπτυχθεί ψηφιακή εφαρμογή καθώς και υποστηρικτικό περιεχόμενο για καθηγητές. Η μαθησιακή εφαρμογή εφαρμόζει την τεχνολογία παιγνίων στη μάθηση της Αγγλικής γλώσσας από παιδιά νεαρής ηλικίας. Έχει σαν στόχο να αναπτύξει βασικό λεξιλόγιο των παιδιών σε θέματα που αφορούν στη ζωή τους, στο σχολείο και την καθημερινότητα.

Το ακροατήριο θα έχει την ευκαιρία να εκτεθεί σε θέματα που αφορούν σε καινοτόμες μεθοδολογίες μάθησης που χρησιμοποιούν την τεχνολογία παιγνίων για την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε γλώσσες, να παρακολουθήσει επίδειξη του ψηφιακού λογισμικού που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου LanguageGames, και να δει αποτελέσματα από τη χρήση της μαθησιακής παρέμβασης LanguageGames σε παιδικούς σταθμούς και δημοτικά σχολεία της Μαγνησίας.

Στο ακροατήριο θα δοθεί το λογισμικό LanguageGames, το υποστηρικτικό περιεχόμενο για καθηγητές, καθώς και βεβαίωση συμμετοχής.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ερευνητικού έργου http://languagegames.eu. Επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι ο κ. Ηλίας Χούστης, ενώ οργανωτικά υπεύθυνη είναι η κ. Χαρίκλεια Τσαλαπάτα. Επιστημονικά υπεύθυνος για το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης είναι ο κ. Διονύσης Μπόχτης. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα τηλέφωνα 24210 74513 (ΤΗΜΜΥ/ΠΘ) και 24210 96740 (ΙΒΟ/ΕΚΕΤΑ).

 

Χρήστος Πάζης - Πιο τρελός
Λευτέρης Πανταζής - Να πεθάνουν οι γυναίκες
Στέλιος Διονυσίου - Απολογισμός
Άννα Βίσση - Εκατομμύρια
Χρήστος Χολίδης - Ποιός σε κρατάει
Γιάννης Πλούταρχος - Τα αυτονόητα
Πασχάλης Τερζής - Πρόσωπο με πρόσωπο
Αλέκος Ζαζόπουλος - Στην υγεία της αχάριστης
Βασίλης Καρράς - Πέρασε ο καιρός
Αντώμης Ρέμος - Εκατό φορές κομμάτια