Tags: , ,

Χρ. Κέλλας: Ένταξη των ΑμεΑ ως αυτοτελής κατηγορία

Το θέμα “της ένταξης των Ατόμων με Αναπηρία, ως αυτοτελής κατηγορία, στο σύστημα αποδεκτών αποσυρόμενων προϊόντων που διατίθενται με δωρεάν διανομή” – κάτι που αποτελεί αίτημα και της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας -, φέρνει στη Βουλή με ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός ζητά από την αρμόδια Υπουργό να ενταχθούν τα Άτομα με Αναπηρία ως αυτοτελής κατηγορία , στο σύστημα αποδεκτών αποσυρόμενων προϊόντων που διατίθενται με δωρεάν διανομή ενώ προτείνει και αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια ένταξής τους, με αύξηση από τις 3000 στις 6000 ευρώ ανά άτομο.

Αναλυτικά η ερώτηση του Λαρισαίου βουλευτή:

Τα Άτομα με Αναπηρία και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα από την κατάσταση της υγείας τους, σε ένα, μάλιστα, ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, το οποίο επηρεάζει όχι μόνο την καθημερινότητά τους αλλά και αυτήν ακόμη την επιβίωσή τους.

Προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης των προβλημάτων που βιώνουν τα Άτομα με Αναπηρία, θα μπορούσε να συμβάλλει θετικά, η ένταξή τους στο πρόγραμμα διανομής αποσυρόμενων προϊόντων τα οποία διατίθενται με δωρεάν διανομή.

Σύμφωνα, όμως, με το Άρθρο 10 της Υπουργικής Απόφασης με Αρ. Πωτ 3630/87095/28.07.2016, τα Άτομα με Αναπηρία εντάσσονται μεν ως δικαιούχοι δωρεάν παροχής αγροτικών προϊόντων μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ), με προϋποθέσεις δε, εξαιρετικά περιοριστικές, καθώς καθορίζεται ως κριτήριο επιλεξιμότητας το εισόδημα 3000 ευρώ ανά άτομο, παραγνωρίζοντας τα ιδιαίτερα προβλήματα που προκύπτουν από την αναπηρία.

Προκειμένου να υπάρξει μια δίκαιη και λειτουργική αντιμετώπιση των Ατόμων με Αναπηρία και παροχή ουσιαστικής βοήθειας προς αυτά – σύμφωνα και με αίτημα της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας -, καθίσταται αναγκαία η ένταξή τους στο σύστημα αποδεκτών αποσυρόμενων προϊόντων που διατίθενται με δωρεάν διανομή, ως αυτοτελής κατηγορία, όπως ορίζουν οι σχετικές νομοθετικές διατάξεις.

Πάγιο αίτημα ακόμη των φορέων εκπροσώπησης των Ατόμων με Αναπηρία, αναφορικά με το κριτήριο της επιλεξιμότητας, αποτελεί η αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου από 3000 σε 6000 ευρώ ανά άτομο, μη συνυπολογιζομένου του εξωιδρυματικού επιδόματος ή των προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας,  που χορηγούνται από το κράτος.

Κατόπιν τούτων ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κυρία Υπουργέ

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να ενταχθούν τα Άτομα με Αναπηρία ως αυτοτελής κατηγορία , στο σύστημα αποδεκτών αποσυρόμενων προϊόντων που διατίθενται με δωρεάν διανομή και – όσον αφορά τα κριτήρια επιλεξιμότητας – να αυξηθεί το εισοδηματικό κριτήριο από 3000 σε 6000 ευρώ ανά άτομο, σύμφωνα με τα ως άνω αναφερόμενα;

 

 

Tags: , ,

Μάξιμος: Κύριε πρωθυπουργέ, οι Θεσσαλοί δεν είναι λωτοφάγοι!

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στην Λάρισα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δύο και πλέον χρόνια από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, όπου ο κ. Τσίπρας ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα, έρχεται στη Θεσσαλία για το λεγόμενο Αναπτυξιακό Συνέδριο. Επειδή όλοι πια τον έχουμε μάθει καλά, είμαστε βέβαιοι ότι το πέρασμά του από την πόλη μας, θα είναι για μια ακόμη φορά αφορμή για ακατάσχετη υποσχεσιολογία, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι κυβερνά μια χώρα λωτοφάγων, που μπορεί να λέει και να ξελέει χωρίς να δίνει λογαριασμό. Όμως, οι Θεσσαλοί δεν είναι λωτοφάγοι!

Όπως λέει ο λαός, “ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται”. Τα παραμύθια του κ. Τσίπρα έχουν ξεφτίσει και τα νέα αφηγήματα καταρρέουν από τη σκληρή πραγματικότητα. Παρά τις προσπάθειες των “μαγειρείων” του Μαξίμου, κανείς δεν ξεχνά ότι:

 • Αυτοί που βεβαίωναν ότι θα σκίσουν τα μνημόνια τώρα τα υπογράφουν το ένα πίσω από το άλλο.
 • Αυτοί που κραύγαζαν «Γκόου μπάκ μάνταμ Μέρκελ!», τώρα… απολαμβάνουν τους επαίνους των δανειστών για την υπακοή τους.
 • Αυτοί που κατηγορούσαν τους αντιπάλους τους ως “γερμανοτσολιάδες” συμμετέχοντας σε απαράδεκτους προπηλακισμούς, έβαλαν όλη τη δημόσια περιουσία στο αιωνόβιο υπερταμείο.
 • Αυτοί που σήκωναν παντιέρες κατά της μισητής τρόικας έθεσαν με την υπογραφή τους την οικονομία σε επιτροπεία για δεκαετίες.
 • Αυτοί που θα καταργούσαν τον ΕΝΦΙΑ, τώρα τον θεωρούν “καλό φόρο” ενώ μείωσαν και τον χρόνο αποπληρωμής του.
 • Αυτοί που εμφανίζονταν ως οι προστάτες των χαμηλοσυνταξιούχων κατακρεούργησαν το ΕΚΑΣ και τα κοινωνικά επιδόματα, οδηγώντας σε εξαθλίωση χιλιάδες αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας.
 • Αυτοί που υπόσχονταν 13η σύνταξη, μετά τις μειώσεις που ήδη έχουν κάνει, έβαλαν την υπογραφή τους για να κοπούν από 01.01.19 επιπλέον 1-2 συντάξεις με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Την ίδια ώρα είναι πρωτοφανείς οι καθυστερήσεις στην απόδοση νέων συντάξεων.
 • Αυτοί που διαρρήγνυαν τα ιμάτια τους για την ακρίβεια, επέβαλαν μια άνευ όρων φοροεπιδρομή.
 • Αυτοί που διαβεβαίωναν για αυξήσεις μισθών έχουν υπογράψει για την περικοπή τουλάχιστον ενός μηνιάτικου με την μείωση του αφορολόγητου.
 • Αυτοί που στηλίτευαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την γενιά των 700 ευρώ, δημιούργησαν την γενιά των 400 ευρώ και της μερικής απασχόλησης, που τώρα ξεπέρασε και επισήμως την πλήρη, διώχνοντας τα καλύτερα μυαλά από την χώρα.
 • Αυτοί που ήταν διαπρύσιοι κήρυκες της ηθικής, βρίσκονται βουτηγμένοι σε κάθε είδους σκάνδαλα, σε ένα νέο περιβάλλον διαπλοκής, που προσπαθούν παντί τρόπω να κουκουλώσουν, όπως απέδειξε και η πρόσφατη ιστορία Καμμένου.
 • Αυτοί που έκαναν μαθήματα αξιοκρατίας, καταπατούν κάθε κανόνα αξιολόγησης, επιδιώκοντας την ισοπέδωση προς τα κάτω, εχθροί της αριστείας.

 

Οι αγρότες δεν ξεχνούν…

Όσον αφορά στην πρωτογενή παραγωγή, η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης είναι γνωστή και στον τελευταίο γεωργό και κτηνοτρόφο:

 • Ο ΟΓΑ καταργήθηκε και οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών εκτοξεύτηκαν.
 • Το κόστος παραγωγής αυξήθηκε καθώς, καταργήθηκε η επιστροφή φόρου για το «αγροτικό πετρέλαιο», οι τιμές του «αγροτικού ρεύματος» αυξήθηκαν –παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες του κ. Αποστόλου-, ενώ μπαίνει “ταφόπλακα” στην ήπια εκτροπή του Αχελώου.
 • Η προκαταβολή φόρου έπιασε “ταβάνι” στο 100%.
 • Φορολογούνται -για πρώτη φορά από την ένταξή μας στην ΕΕ- οι αγροτικές επιδοτήσεις.
 • Η προκήρυξη των δράσεων του νέου ΠΑΑ -ένα χρηματοδοτικό εργαλείο της τάξης των 4,5 δις ευρώ- έχει βαλτώσει. Η κυβέρνηση προκήρυξε δράσεις σε μόλις 5 από τα 18 μέτρα.
 • Οι πετσοκομμένες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, οι οποίες για πρώτη φορά δεν πληρώνονται στο σύνολό τους αλλά σε ποσοστό 80% -παρά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών- καθυστερούν αδικαιολόγητα.
 • Επιβλήθηκε άδικος φόρος στο κρασί.
 • Επιμηκύνθηκε η διάρκεια του φρέσκου γάλακτος, σύμφωνα με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες του κ. Τσίπρα και τις δεσμεύσεις Αποστόλου για “τροπολογία Χαρακόπουλου” που θα επανέφερε τη διάρκεια ζωής στις 5 ημέρες.
 • Απειλείται η παραγωγή του τσίπουρου -λόγω κυβερνητικής αβελτηρίας- με βάση το νέο Κανονισμό της ΕΕ για τα αλκοολούχα ποτά Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης.
 • “Προικοδοτείται” εκ νέου η υπό εκκαθάριση ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία, μετά τον έλεγχο που παρήγγειλα ως αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ελέγχεται από τον Οικονομικό Εισαγγελέα για τη διαχείριση των επιχορηγήσεων που έλαβε από το 1994.

Αυτός είναι ο βίος και η πολιτεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ! Την αλήθεια αυτή την γνωρίζουν οι πολίτες της Θεσσαλίας. Το προσωπείο του φίλου των επενδύσεων και των παραγωγικών δυνάμεων, που πρόσφατα προβάρει ο κ. Τσίπρας δεν πείθει κανέναν. Το κεφάλαιο της “πρώτης φορά αριστερά” έχει ήδη κλείσει στη συνείδηση των πολτών. Μένει μόνον να ολοκληρωθεί και στις κάλπες, που ελπίζουμε για το καλό της χώρας να μην καθυστερήσουν».

 

 

Tags: , ,

Έκθεση με θέμα: Η μνήμη της πόλης- Λάρισα-Κατοχή-Απελευθέρωση 1941-44

Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου και ώρα 7.30 μ.μ. στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα η έκθεση “Η μνήμη της πόλης- Λάρισα-Κατοχή-Απελευθέρωση 1941-44” με 70 φωτογραφίες του αρχείου φωτογραφιών του Βύρωνα Μήτου, μαζί με 50 φωτογραφίες της συλλογής της Φωτοθήκης Λάρισας, της Ισραηλιτικής Κοινότητας, της συλλογής Ζαμπερίν και  της συλλογής Τάκη Τλούπα. Η έκθεση εντάσσεται στις εκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Λάρισας από την γερμανική κατοχή.

Ο επιμελητής της έκθεσης, Ιστορικός της Τέχνης, Γιάννης Μπόλης υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: Φωτογραφίες-σπαράγματα μνήμης μιας ζοφερής εποχής. Φωτογραφίες τραβηγμένες από Γερμανούς στρατιώτες κατά την περίοδο της εισβολής τους στην πόλη της Λάρισας και την ευρύτερη περιοχή:τα Τέμπη, τους Γόννους, τον Τύρναβο, την Ελασσόνα. Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες από τη Συλλογή του  Βύρωνα Μήτου συγκροτούν ένα ενιαίο σώμα, μια μοναδική αφήγηση, είναι ταυτόχρονα λόγος και εικόνα-πολύτιμο, ιστορικό ντοκουμέντο, άμεση μαρτυρία  και σύγχρονη καταγραφή από την πλευρά των “νικητών”. Πρόκειται για αποτυπώσεις που καταρχάς ενέχουν τη σημασία και τη λειτουργία του ενθυμήματος και του τεκμηρίου για τους Γερμανούς, της παρουσίας και της υπεροχής τους.  Αν και οι προθέσεις εκείνων που φωτογραφίζουν, σε καμία περίπτωση, δεν είναι καλλιτεχνικές, ωστόσο, αρκετές από αυτές τις φωτογραφίες παρουσιάζουν απροσδόκητες αισθητικές ποιότητες. Οι φωτογραφίες της Απελευθέρωσης της πόλης (1944) από τη Συλλογή της Φωτοθήκης Λάρισας, κλείνουν τον κύκλο, ορίζουν τον αισιόδοξο επίλογο μιας άγριας περιόδου, αλλά, ταυτόχρονα, την τραγική απαρχή μιας ακόμη σκοτεινής και αιματηρής σύγκρουσης. Εικόνες-ψηφίδες μνήμης ιστορίας. Μιας μνήμης που πληγώνει. Μιας μνήμης που αντιστέκεται και επιμένει. Η συλλογική μνήμη της πόλης και της ιστορίας της.

Η ομάδα ιστορικής έρευνας Φωτοθήκη Λάρισας που ανέλαβε και την ταυτοποίηση των φωτογραφιών, αναφέρει επίσης: Οι γερμανικές φωτογραφίες έχουν στρατιωτική και ιστορική αξία κι είναι και λαογραφικές. Εκτός των άλλων, δείχνουν και την καθημερινότητα της Ελλάδας της Κατοχής. Οι φωτογραφίες, γενικά προκαλούν θλίψη και συναποτελούν μια ελεγεία, θα έλεγε κανείς, της καταστραμμένης Λάρισας της Κατοχής.

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πλαισιώσουν μουσικά ο Ντίνος Καραποστόλου (κιθάρα,φωνή) και η Δάφνη Χατζηδάκη (πλήκτρα,φωνή).

Θα ανακοινωθεί σύντομα και το πρόγραμμα των ξεναγήσεων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο πλαίσιο της έκθεσης.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 10:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00
Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 14:00
Πληροφορίες: info@katsigrasmuseum.gr και 2410-672499

 

Tags: , ,

Η ομιλία του δημάρχου Τεμπών στο 4ο περιφερειακό συνέδριο

Ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος στο 4ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση: Η Θεσσαλία της επόμενης ημέρας. Στην τοποθέτηση του ο δήμαρχος Τεμπών  μίλησε  για την  ανάδειξη και  αξιοποίηση της κοιλάδας των Τεμπών.

Η πρόταση αυτή, αποσκοπεί στην ανάδειξη του πλούτου και της αξίας της Κοιλάδας Τεμπών, προκειμένου να την καταστήσει από τόπο διέλευσης σε τόπο προορισμού.

Υπάρχει, όπως γνωρίζετε μια ολοκληρωμένη πρόταση-σχέδιο για την ιδιαίτερη αυτή περιοχή. Αναμένουμε την υλοποίηση της δέσμευσης της παραχωρησιούχου – κατασκευάστριας εταιρείας , για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων μελετών, στα πλαίσια της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης και της ανταπόδοσης προς την τοπική κοινωνία.

Ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα όχι μόνο του Δήμου μας, αλλά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της χώρας μας, είναι η ύπαρξη της Κοιλάδας των Τεμπών. Φορτισμένη ιστορικά, αρχαιολογικά, μυθολογικά και θρησκευτικά, μέσα από τη διαδρομή αιώνων, συνεχίζει μέχρι τις μέρες μας να αποτελεί μια  σημαντική κοιτίδα  πολιτισμού. Η ανάδειξη και η αξιοποίηση της Κοιλάδας, μπορεί να επιτευχθεί, χωρίς πολλά και δαπανηρά έργα, καθώς κύριο χαρακτηριστικό της πρότασης είναι η αξιοποίηση των ήδη υπαρχουσών υποδομών και η πρόβλεψη ήπιων χρήσεων, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, στο σύνολο της έκτασής της. Αντιμετωπίζεται ως ένα πολυθεματικό – πολυσυλλεκτικό πάρκο, όπου θα δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να αναπτύξει πολλαπλές δραστηριότητες.

Οι ωφελούμενοι από την υλοποίηση του οράματός μας και από τη λειτουργία του πάρκου, είναι οι πολίτες της Θεσσαλίας. Οι θέσεις εργασίας που θα προκύψουν τόσο από τη λειτουργία του πολυθεματικού πάρκου, όσο και από τις παράπλευρες επιχειρήσεις θα τονώσουν την μικροοικονομία της περιοχής, καθώς είναι βέβαιο, ότι το πρόσημο στο οικονομικό αποτέλεσμα θα είναι θετικό.

Εξάλλου είναι πρόσφατη η εξαγγελία και η δέσμευση του Πρωθυπουργού για την ένταξη στο ΠΔΕ  και την υλοποίηση του έργου «Αξιοποίηση – Ανάδειξη της κοιλάδας των Τεμπών», μετά την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών.

 

Tags: , ,

Δ. Κιλελέρ: Εργασίες στην οδό Ηρ. Πολυτεχνείου

Σας ενημερώνουμε ότι στο πλαίσιο κατασκευής του έργου «Αποκαταστάσεις οδοστρωμάτων στη δημοτική κοινότητα Νίκαιας» προβλέπεται η ανακατασκευή της οδού Ηρ. Πολυτεχνείου και στο τμήμα της από την οδό Φαρσάλων έως και την οδό Ρ. Φεραίου. Οι εργασίες θα αρχίσουν στις 12η  Οκτωβρίου  και θα διαρκέσουν έως τις 21η  Οκτωβρίου 2017. Επειδή η εξυπηρέτηση του δρομολογίου του αστικού ΚΤΕΛ Νο 8 καθίσταται προβληματική θα τροποποιηθεί το δρομολόγιο της γραμμής και η κίνηση προς Αγ. Αναργύρους θα διεξάγεται μέσω της διαδρομής επί των οδών Φαρσάλων – Παύλου Μελά (S/M Γαλαξίας ), Αγ. Αναργύρων.

 

 

 

 

Tags: , ,

Σύλληψη δύο ημεδαπών για κλοπή

Συνελήφθησαν, χθες (10-10-2017) το μεσημέρι στον Τύρναβο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Τυρνάβου, δύο ημεδαποί και συγκεκριμένα μία 33χρονη και ένας 15χρονος, διότι αφαίρεσαν από σούπερ μάρκετ είδη τροφίμων. Τα κλοπιμαία κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν σε υπεύθυνη του καταστήματος.

Tags: , ,

Χρ. Κέλλας: κ. Τσίπρα απαντήστε στους Θεσσαλούς πολίτες

Με αφορμή την παρουσία του κ. Τσίπρα στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Περιμένω από τον κ. Πρωθυπουργό, κατά τη αυριανή του ομιλία στη Λάρισα να εξηγήσει στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες της Θεσσαλίας, πως από τους χαμηλούς συντελεστές φορολόγησης που υποσχόταν, καταλήξαμε στον “διωγμό” της επιχειρηματικότητας και την κατακόρυφη αύξηση των λουκέτων στην αγορά.

Περιμένω από τον κ. Τσίπρα να εξηγήσει στον αγροτικό κόσμο, πως από την “αγροτική άνοιξη” που του υποσχόταν, τον οδηγεί στην εγκατάλειψη της υπαίθρου.

Να καταστήσει σαφές με ποιον τρόπο θα λύσει το υδατικό πρόβλημα που απειλεί με ερήμωση τον Θεσσαλικό κάμπο, μετά τις παλινωδίες των κυβερνητικών στελεχών, αναφορικά με την μεταφορά νερού από τον Αχελώο.

Περιμένω από τον κ. Τσίπρα να απαντήσει στις αγωνίες των εκπαιδευτικών, που βλέπουν τα σχολεία με ελλείψεις, την επαγγελματική εκπαίδευση  στο “έλεος του Θεού” και την τριτοβάθμια εκπαίδευση να γυρίζει στη δεκαετία του ’80 επαναφέροντας το “άσυλο της ανομίας”.

Να απαντήσει σε μαθητές και γονείς, που βλέπουν τον “περιβόητο” σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας για το σχολείο του αύριο, συνδεδεμένου με την κοινωνία και τις ανάγκες της αγοράς, να αλλάζει  κάθε φορά που αλλάζει ο Υπουργός Παιδείας…

Περιμένω από τον κ. Τσίπρα να εξηγήσει στους συνταξιούχους, πως από την 13η σύνταξη που υποσχόταν, εν τέλει θα βρεθούν με 9 συντάξεις ετησίως.

Να εξηγήσει στις χήρες, γιατί χάνουν τις συντάξεις που δικαιούνται και οδηγεί τις οικογένειές τους στην ανέχεια.

Στους απόρους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, γιατί καταργείται το ΕΚΑΣ.

Περιμένω από τον κ. Τσίπρα, να απευθυνθεί στους νέους και να τους απαντήσει, πως από τον κατώτερο μισθό των 751 ευρώ που υποσχόταν, τελικά δημιούργησε τη γενιά των 360 ευρώ.

Περιμένω από τον κ. Τσίπρα να εξηγήσει γιατί φτάσαμε στη διάλυση των Νοσοκομείων της χώρας και στην υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας.

Μα πάνω απ’ όλα περιμένω από τον κ. Τσίπρα να πει ξεκάθαρα στους πολίτες της Θεσσαλίας, ποιο είναι το σχέδιο του – εάν αυτό υπάρχει – για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και πως θα χρηματοδοτηθεί η ελληνική οικονομία μετά τον Αύγουστο του 2018.

Εύχομαι και ελπίζω ο κ. Πρωθυπουργός να μην χρησιμοποιήσει για μια ακόμη φορά τη γλώσσα του ψέματος, μια γλώσσα, ταυτόσημη πλέον, με την πολιτική του ύπαρξη.

Περιθώρια για άλλες αυταπάτες… δεν υπάρχουν.

 

Tags: , ,

Για θέματα της Λάρισας ενημερώθηκε ο αν. υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης

Στο δημαρχείο της Λάρισας, βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννης Τσιρώνης, τον οποίο υποδέχθηκε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης.

Ο κ. Τσιρώνης, ο οποίος συμμετέχει στις εργασίες του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Θεσσαλίας, συζήτησε με τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Καλογιάννη  για το περιεχόμενο των εργασιών του συνεδρίου και τη μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων παραγωγικών φορέων αλλά και για τις προοπτικές που ανοίγονται στο πλαίσιο του νέου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης της χώρας και της Θεσσαλίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο αναπληρωτής δήμαρχος κ. Γιώργος Σούλτης, ο αντιδήμαρχος κ. Δημ. Μαβίδης και ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας και επικεφαλής της «Οικολογικής Θεσσαλίας» κ. Νίκος Πουτσιάκας.

Tags: , ,

Μάξιμος: Οι επιθέσεις του Ρουβίκωνα αποτέλεσμα της ανοχής στη βία!

«Στο Προσυνέδριο του Νοεμβρίου στην Ανατολική Αττική θα έχουμε την ευκαιρία να αναδείξουμε τους βασικούς άξονες του προγράμματός μας για την ασφάλεια των πολιτών, που βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Νέας Δημοκρατίας. Όπως φάνηκε και από το 1ο Προσυνέδριο, θέλουμε να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της κοινωνίας των πολιτών, χωρίς να περιοριζόμαστε μόνο στο κομματικό μας ακροατήριο». Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την εισήγησή του στο Συντονιστικό του Τομέα.

Στη αρχή της συνεδρίασης ο Γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ κ. Γιώργος Στεργίου ενημέρωσε για τις αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των προσυνεδρίων που στοχεύουν στο άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία. Ακολούθησε συζήτηση τόσο για την προετοιμασία όσο και για την αποτελεσματικότερη οργάνωση του Προσυνεδρίου.

Στην εισήγησή του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξακολουθεί να τηρεί πολιτική ανοχής έναντι κάθε ανομίας και ασυδοσίας από τους γνωστούς κύκλους της βίας που δρουν ανενόχλητοι. Οι επιθέσεις του “Ρουβίκωνα”, που σήμερα έφθασαν στο σημείο να εισβάλουν στην πρεσβεία της Ισπανίας, είναι το αποτέλεσμα της σκανδαλώδους κάλυψης των ενεργειών περιθωριακών ομάδων από την επίσημη πολιτεία!

 

Στοχοποιούν καθηγητές…

Είναι βέβαιο ότι αυτές οι ενέργειες, που καταρρακώνουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, θα συνεχιστούν όσο δεν υπάρχει πολιτική βούληση να κατασταλούν. Το παράδειγμα, άλλωστε, με τις απαράδεκτες αφίσες που στοχοποιούν καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, όπως και οι συνεχιζόμενοι προπηλακισμοί καθηγητών και φοιτητών σε διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα, την ώρα που η κυβέρνηση ενισχύει το περιβόητο άσυλο, καταδεικνύει ότι “κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας”.

Ωστόσο, η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη και την ανάγκη να παρουσιαστεί ότι ανησυχεί για την έξαρση της εγκληματικότητας σπεύδει να σφετεριστεί τις αναμφισβήτητες επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας στην δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος. Αυτές, όμως, ανήκουν αποκλειστικά στους άνδρες και τις γυναίκες της ΕΛΑΣ, που με αυταπάρνηση εκτελούν την αποστολή τους. Η υποκριτική στάση της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου αποκαλύπτεται περίτρανα όταν προκύπτει απόδοση ευθυνών, όπου δεν διστάζει να δείξει προς το μέρος των εργαζομένων, όπως έκανε με την περίπτωση των φετινών πυρκαγιών. Εκεί, ο κ. Τόσκας, με περισσό θράσος, και όταν ακόμη κάπνιζαν τα αποκαΐδια, κατηγόρησε το Πυροσβεστικό Σώμα, χάριν στο οποίο οι φωτιές δεν προκάλεσαν μεγαλύτερες καταστροφές.

Είναι πλέον κοινός τόπος ότι όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση, λύσεις στα ζωτικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, όπως είναι η ασφάλεια, δεν πρόκειται να δοθεί. Οι σημερινοί κυβερνώντες ούτε μπορούν αλλά ούτε και θέλουν να πράξουν τα αυτονόητα. Παραμένουν δέσμιοι των δικών τους εμμονών και δεσμεύσεων».

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Συντονιστής του Τομέα, π. βουλευτής Τρικάλων, κ. Ηλίας Βλαχογιάννης και οι επικεφαλής των Ομάδων Εργασίας.

 

Tags: , ,

Γ. Τσιρώνης : Η Θεσσαλία της επόμενης μέρας

Την Τρίτη 10/10 στις 18:00μμ, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση με τίτλο «Η Θεσσαλία της επόμενης μέρας» στην Λάρισα, ο Γιάννης Τσιρώνης μίλησε στην 1η Παράλληλη Απογευματινή Συνεδρία με θέμα: «Αγροτική Ανάπτυξη και Παραγωγική Ανασυγκρότηση».

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Αν. Υπουργού, Γιάννη Τσιρώνη:

Η ανεργία μειώνεται. Ίσως κάποιοι προσπαθούν να μειώσουν την σημασία, λέγοντας, ότι μειώνεται επειδή φεύγουν οι νέοι στο εξωτερικό ή ότι μειώθηκε ο πληθυσμός της χώρας. Ας μην μιλήσουμε λοιπόν για ανεργία, αλλά για απασχόληση: Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια αυξάνεται ο αριθμός των απασχολουμένων, όχι μόνο στην μερική απασχόληση, αλλά και στην πλήρη απασχόληση. Επίσης για πρώτη φορά, εδώ και πολλά χρόνια αυξάνεται η βιομηχανική παραγωγή και η αγροτική παραγωγή ενώ και οι άμεσες ξένες επενδύσεις αγγίζουν τα προ κρίσης επίπεδα.

Το πρώτο λοιπόν μήνυμα της σημερινής συνάντησης θα ήθελα να είναι ότι:

Τελειώνουμε με την Ελλάδα του χθες, τελειώνουμε με το πελατειακό κράτος. Οικοδομούμε την Ελλάδα του αύριο οπού με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον η βιώσιμη παράγωγη θα δίνει ένα καλό εισόδημα στον παράγωγο και ούτε ένα ευρώ δεν θα καταλήγει στον παρασιτισμό!!!

Και επιτρέψτε μου τώρα να αναφερθώ στο ολοκληρωμένο σχέδιο που ήδη έχει μπει σε εφαρμογή:

 • Συνεργασία και διάλογος: Ήδη υπάρχει εκτενής διάλογος με μελισσοκόμους. Στην δική μας λογική διακυβέρνησης δεν προχωράμε σε καμία απόφαση χωρίς εξαντλητικό διάλογο με τους μελισσοκόμους, τους κτηνοτρόφους, τους άμεσα ενδιαφερόμενους.
 • Δασικοί χάρτες: Είμαστε η κυβέρνηση που τόλμησε να αναρτήσει τους δασικούς χάρτες. Ανοίξαμε ένα απόστημα δεκαετιών. Οι πολίτες αυτής της χώρας ήταν όμηροι, πολιτικών, επίορκων δημοσίων υπαλλήλων και της διαπλοκής. Με την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών οι παραγωγοί μας θα γίνουν κύριοι της γης τους. Το τονίζω ότι ούτε ένα στρέμμα καλλιεργήσιμης γης δεν θα χαθεί. Ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι θα κερδίσουν πολύ περισσότερες εκτάσεις.
 • Διαχειριστικά σχέδια βοσκήσιμων γαιών: Μία υποχρέωση που την θυμάμαι από την δεκαετία του 80, γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Μαζί με τις περιφέρειες θα δώσουμε μάχη με τον χρόνο για να έχουμε ήδη τις πρώτες μετρήσεις φέτος την άνοιξη. Στόχος μας να προστατεύσουμε το δάσος και να ελαχιστοποιήσουμε την εισαγωγή ζωοτροφών, όπως κάνουν οι Ιταλοί ανταγωνιστές μας στην Σαρδηνία.
 • Σταβλικές εγκαταστάσεις: Εκτιμάμε ότι μέσα στον Οκτώβριο ολοκληρώνονται οι εργασίες της επιτροπής με στόχο οι αδειοδοτήσεις να βγαίνουν σε ελάχιστες μέρες!!! Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ακριβώς οι δαιδαλώδεις διαδικασίες που εκτρέφουν την διαπλοκή και τελικά οδηγούν και σε καταστροφή του περιβάλλοντος.
 • Ελληνικό σήμα: Έλεγχος, βελτίωση, ταυτοποίηση: Με τον συνάδελφο μου το κύριο Φωτάκη ενώνουμε τις δυνάμεις του ΥΠΑΑΤ με την ΓΓΕΤ, ώστε τα επιστημονικά εργαστήρια όλης της χώρας, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τους παραγωγούς να κάνουν στοχευμένη έρευνα για βελτίωση των ελληνικών φυλών και ποικιλιών, για ταυτοποίηση τους με στόχο την πάταξη των ελληνοποιήσεων και ανάδειξη των ευεργετικών τους ιδιοτήτων για την υγιεινή διατροφή.
 • Γαλακτοκομική σχολή: Με τον δήμαρχο Ελασσόνας προσπαθούμε να ιδρύσουμε μία απόλυτα αναγκαία γαλακτοκομική σχολή
 • ΤΕΙ Λάρισας: Αξίζει να γνωρίσετε την θαυμάσια δουλειά του ΤΕΙ Λάρισας στην εξοικονόμηση νερού με εξαιρετικές στρεμματικές αποδόσεις.
 • Αχελώος: Μιας και μιλάμε για νερό, ακόμα και με την βέλτιστη και πιο χρηστή διαχείριση, ένα λάθος σχέδιο θα οδηγήσει σε λάθος αποτελέσματα: Θέλετε να είστε όμηροι φαραωνικών έργων; Θέλετε να σπαταλάτε νερό και να το αναζητάτε αλλού; Αυτό δεν γίνεται πλέον σε κανένα μέρος του κόσμου και θα ξαναφέρω για παράδειγμα το Ισραήλ. Να θυμίσω ότι αρκετοί από όσους υπερασπίζονται το έργο, ταυτόχρονα υπερασπίζονται την ιδιωτικοποίηση του νερού. Ξέρετε τι κίνδυνο έχετε εάν σε μία διαφορετική πολιτική συγκυρία ιδιωτικοποιηθεί το έργο και πόσο θα σας χρεώνεται η μελλοντική του συντήρηση; Ξέρετε εάν αυτό που σήμερα λένε ότι περισσεύει μεθαύριο μπορεί να λείπει λόγω κλιματικής αλλαγής; Προτιμώ αγρότες αυτάρκεις και όχι αγρότες όμηρους της σπατάλης.
 • Στον νέο νόμο για τα νωπά προϊόντα, εξασφαλίζουμε μέγιστο χρόνο αποπληρωμής του παραγωγού μας τους 2 μήνες και κατοχυρώνουμε την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στα τυροκομικά προϊόντα και του κρέατος στα σημεία πώλησης.
 • Κοινωνική οικονομία: σε άριστη συνεργασία με το υπουργείο απασχόλησης βάζουμε τα προγράμματα κοινωνικής οικονομίας και στον πρωτογενή τομέα. Εδώ πρέπει να επισημάνω ότι η δουλειά του αγρότη είναι σύνθετη και απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις. Πρέπει να τελειώνουμε με τον μύθο ότι ένας επιστήμονας αξίζει περισσότερο από έναν κτηνοτρόφο. Ένας κτηνοτρόφος ή καλλιεργητής, πρέπει να έχει ιδιαίτερες γνώσεις, να επενδύει χρόνο, χρήματα για τις πρώτες ύλες, να αντιμετωπίζει αντίξοα καιρικά φαινόμενα, να διαπραγματεύεται την πώληση του προϊόντος, οπότε συνειδητοποιούμε γιατί είναι τόσο δύσκολο να ξαναγυρίσουν οι άνεργοι στον πρωτογενή τομέα. Για τους παραπάνω λόγους θεωρώ ότι για την επιτυχημένη επιστροφή ανέργων στον πρωτογενή τομέα επιβάλλεται η συνδρομή της κοινωνικής οικονομίας.

Tags: , ,

Τροχονομικές δράσεις της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας

Αστυνομικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στις 10.10.2017 σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, εστιάζοντας στην πρόληψη και δραστική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και στην εξασφάλιση ευμενέστερων συνθηκών για ασφαλή οδήγηση.

Συγκεκριμένα, στις συντονισμένες δράσεις, με τη συμμετοχή αστυνομικών από Υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομίας Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας, δόθηκε έμφαση στην αστυνόμευση του οδικού δικτύου, τον έλεγχο των οχημάτων και  των επιβαινόντων ατόμων, την αντιμετώπιση των επικίνδυνων παραβάσεων.

Κατά τη διάρκεια των δράσεων ελέγχθηκαν:

 • (1.370) άτομα και
 • (1.212) οχήματα.

Προσήχθησαν (13) άτομα.

Συνελήφθησαν (19) άτομα και συγκεκριμένα:

 • Επτά (7) ημεδαποί για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης.
 • Τρεις (3) ημεδαποί για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.
 • Δύο (2) ημεδαποί για κλοπή.
 • Δύο (2) ημεδαποί για παράνομο υπαίθριο εμπόριο.
 • Τέσσερα (4) άτομα, τρεις ημεδαποί και ένας υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος των οποίων εκκρεμούν καταδικαστικές αποφάσεις για κλοπή, μη καταβολή εργοδοτικών εισφορών, παράβαση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού και παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.
 • Ένας (1) ημεδαπός σε βάρος του οποίου εκκρεμούν Βούλευμα Συμβουλίου Εφετών και καταδικαστική απόφαση για ληστεία, καθώς και καταδικαστική απόφαση για ανυποταξία σε ειρηνική περίοδο.

Βεβαιώθηκαν (478) παραβάσεις και συγκεκριμένα:

 • Τετρακόσιες εξήντα εννέα (469) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ήτοι:
  • (3) για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,
  • (6) για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας,
  • (1) για κίνηση στην αντίθετη λωρίδα,
  • (22) για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
  • (1) για μη χρήση προστατευτικού κράνους,
  • (11) για ΚΤΕΟ,
  • (99) για υπέρβαση ορίου ταχύτητας,
  • (5) για χρήση κινητού τηλεφώνου,
  • (8) για φθαρμένα ελαστικά,
  • (1) για μέθη,
  • (312) λοιπές παραβάσεις.
 • Τρεις (3) παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.
 • Δύο (2) παραβάσεις του αδικήματος της κλοπής.
 • Δύο (2) παραβάσεις για παράνομο υπαίθριο εμπόριο.
 • Δύο (2) παραβάσεις για επαιτεία.

Κατασχέθηκαν (53) ναρκωτικά δισκία και αντικείμενα παρεμπορίου.   

Ανάλογοι τροχονομικοί έλεγχοι θα πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθόσον η οδική ασφάλεια και πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων αποτελούν θέμα μείζονος σημασίας για το κοινωνικό σύνολο.

Tags: , ,

Παρέμβαση του ΤΕΕ στο 4ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο

Παρέμβαση στο 4ο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση «Η Θεσσαλία της επόμενης ημέρας», που διοργανώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στη Λάρισα, το διήμερο 10 και 11 Οκτωβρίου 2017, έκανε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, Νικόλαος Παπαγεωργίου.

Λαμβάνοντας το λόγο κατά την 2η παράλληλη απογευματινή συνεδρία της Τρίτης 10 Οκτωβρίου, με θέμα «Επιχειρηματικότητα, Επενδύσεις και Αναπτυξιακή Πολιτική» και ομιλητές τους κ.κ. Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα, Γενικό Γραμματέα στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων, Λόη Λαμπριανίδη, πρόεδρο Enterprise Greece, Χρήστο Στάικο, ανέφερε τα ακόλουθα.

Η ανάπτυξη είναι το βασικό ζητούμενο στην αντιστάθμιση της κρίσης. Είναι αυτή που θα φέρει επενδύσεις, μείωση της ανεργίας, βελτίωση της οικονομίας και θα εξομαλύνει την κοινωνική ανισότητα. Το Περιφερειακό Τμήμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, οφείλει – αναλαμβάνοντας τον ρόλο του – να αναδείξει τόσο τα εμπόδια στην ανάπτυξη, όσο και τις αναπτυξιακές προτάσεις που έχει ανάγκη η Θεσσαλία.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ανάπτυξη είναι η αδυναμία των επιχειρήσεων να απορροφήσουν κοινοτικούς πόρους κάτι που δείχνει ξεκάθαρα πόσο μεγάλη ζημιά έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015. Αυτή η μη-απορροφητικότητα σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία, τα capital controls και την αδυναμία των Τραπεζών να παρέχουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις επιτείνουν το πρόβλημα. Διαφαίνεται ότι νέες επενδύσεις πριν από το 2019 δεν πρόκειται να γίνουν, με ελάχιστες εξαιρέσεις προγραμματισμένων επενδύσεων, που δεν μπορούν να αναβληθούν. Η οικονομία μας έχει πάει τρία ολόκληρα χρόνια πίσω, αφού επενδύσεις που έπρεπε να κλείσουν στις αρχές του 2015, θα κλείσουν αρχές του 2018.

Επιπλέον το σκούπισμα των αποθεματικών της Γενικής Κυβέρνησης και του ευρύτερου Δημοσίου οδήγησε σε στάση πληρωμών όσων είχαν αναλάβει έργα. Το ΕΣΠΑ 2007-2013 ήταν 24 δις € και έκλεισε στα 20,1 δις. €. Τρύπα λοιπόν 4 δις €. Τα 3,4 από αυτά πέρασαν ως «γέφυρα» στο ΕΣΠΑ 2014-2020, μειώνοντας έτσι το νυν πλαίσιο προκαλώντας ουσιαστικά διπλή ζημιά στην οικονομία.

Είναι προφανές πως ούτε φέτος θα υπάρξει η ανάπτυξη που όλοι αναμένουν, αφού οι εταιρείες δεν θα κάνουν επενδύσεις, άρα θα λείψει ο σχετικός τζίρος από την αγορά.

Η Θεσσαλία κατέχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε την γεωγραφική της θέση στο κέντρο της Ελλάδας και την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, τα οποία πρέπει να ενισχυθούν, ώστε η τοπική περιφερειακή ανάπτυξη να γίνει πραγματικότητα. Για το λόγο αυτό εισηγούμαστε και παρακαλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη τις ακόλουθες αναπτυξιακές μας προτάσεις:

 1. Έργα υποδομών – μεταφορών

Τα έργα υποδομών – μεταφορών συμβάλλουν οριζόντια σε όλους τους τομείς ανάπτυξης της τοπικής και εθνικής οικονομίας όπως τουρισμός – προσβασιμότητα, εξωστρέφεια, ανταγωνιστικότητα.

Εδώ και λίγο καιρό στην περιοχή μας παραδόθηκε έργο μεγάλης σημασίας για το δίκτυο μεταφορών της χώρας, οι σήραγγες των Τεμπών και του Πλαταμώνα, έργο που διευκολύνει τις γρήγορες και με ασφάλεια μετακινήσεις, με όλα τα γνωστά οφέλη. Μένουν ωστόσο σε εκκρεμότητα:

 1. Οδικά
 • Ολοκλήρωση Ε65. Απαιτείται η ολοκλήρωση των διαδικασιών έναρξης του βόρειου τμήματος του Ε65 και η επίσπευση των διαδικασιών του νότιου.
 • Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου. Η ύπαρξη ημικόμβου στον Πυργετό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην βορινή προσβασιμότητα της περιοχής μας. Η βορινή είσοδος στην Θεσσαλία σήμερα με την ύπαρξη ημικόμβου, απαγορεύει την εύκολη πρόσβαση στα παράλια της Π.Ε. Λάρισας, με αποτέλεσμα σημαντική ζημία της τοπικής οικονομίας. Απαιτείται η κατασκευή πλήρους κόμβου στον Πυργετό.
 • Απαιτείται ολοκλήρωση των παρακάτω αυτοκινητόδρομων:
 1. Λάρισας-Κοζάνης,
 2. Λάρισας – Φάρσαλων

III. Βορινή διασύνδεση ΠΕ Λάρισας με ΠΕ Μαγνησίας

 1. Τρικάλων- Άρτας
 2. Σιδηροδρομικά
 • Ολοκλήρωση Ηλεκτροκίνησης Λάρισας – Βόλου και Παλαιοφάρσαλα – Καλαμπάκα
 • «Σιδηροδρομική Εγνατία»: Καλαμπάκα – Γιάννενα – Ηγουμενίτσα και Καλαμπάκα- Κοζάνη – Καστοριά
 • Εμπορευματικός σταθμός στις ΒΙ.ΠΕ.
 1. Αερογραμμές
 • Εμπορευματική αξιοποίηση Αερολιμένα Ν. Αγχιάλου
 • Υδατοδρόμια σε Βόλο, Β. Σποράδες, Λίμνη Πλαστήρα, Αγιόκαμπο
 1. Δημιουργία Εμπορευματικού κέντρου Θεσσαλίας

Με αντίκτυπο στην Επιχειρηματικότητα – Ανταγωνιστικότητα – Εξωστρέφεια, ένα σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο στην Θεσσαλίας είναι σήμερα αναγκαίο περισσότερο από πότε. Σημαντικά κονδύλια επιβαρύνουν το κόστος του παραγόμενου Θεσσαλικού προϊόντος λόγω της μη-ύπαρξής του.

Κρίσιμα Σημεία είναι η ανάγκη για μελέτη ανάδειξης βέλτιστου σημείου χωροθέτησης στον γεωγραφικό χώρο της Θεσσαλίας, για την βέλτιστη διασύνδεση γραμμών οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων με εμπορευματικό Λιμένα και Αερολιμένα.

 1. Λιμενικά – Βελτίωση λιμενικών εγκαταστάσεων

Η βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων είναι απαραίτητη και θα συνδράμει στην αύξηση τόσο του εξαγώγιμου προϊόντος της Θεσσαλίας, όσο και αύξηση του Τουριστικού. Δημιουργία μαρίνων για ασφαλή ελλιμενισμό σκαφών στο λιμάνι του Βόλου και του Αγιοκάμπου.

 1. Ευρυζωνικά δίκτυα / προϊόντα και υπηρεσίες ΤΠΕ

Η ανάπτυξη και δημιουργία ευρυζωνικών δικτύων/προϊόντων και υπηρεσιών ΤΠΕ στην Θεσσαλία, θα συνδράμει οριζόντια στην ανάπτυξη των τομέων της Οικονομίας, του Τουρισμού και της Δημόσιας Διοίκησης. Η Θεσσαλία πρέπει να εκμεταλλευτεί το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα WiFI4EU που έχει ως στόχο να ενισχύσει τη δωρεάν ασύρματη συνδεσιμότητα Wi-Fi για τους πολίτες και τους επισκέπτες σε δημόσιους χώρους, όπως πάρκα, πλατείες, δημόσια κτίρια, βιβλιοθήκες, κέντρα υγείας και μουσεία.

 1. Περιβάλλον – Ενέργεια
 2. Νερό

Το νερό αποτελεί κρίσιμο σημείο στην ανάπτυξη της Θεσσαλική οικονομίας, καθώς η Θεσσαλία διαθέτει πέντε (5) εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης (την μεγαλύτερη στη χώρα) καθώς επίσης κλίμα και έδαφος ιδανικά για παραγωγή μιας τεράστιας γκάμας προϊόντων γεωργίας – κτηνοτροφίας. Από αυτά σήμερα αρδεύονται τα 2,5 εκατομμύρια στρέμματα. Το υδατικό έλλειμα των

νερών στον Θεσσαλικό κάμπο καλύπτεται κυρίως από τον υπόγειο υδροφορέα προκαλώντας μεγάλη περιβαλλοντική βλάβη.

Οι λόγοι αυτοί, που σημειώνονται και στην σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων του 2014, καθιστούν αναγκαία και επίκαιρη την μεταφορά νερών από την λεκάνη του Αχελώου στον θεσσαλικό κάμπο.

Επιπλέον η ολοκλήρωση της εκτροπής του Αχελώου σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των φραγμάτων της Μεσοχώρας – Γλύστρας, εξασφαλίζουν τα παρακάτω:

 1. Την διατήρηση (ή και αύξηση) των αρδευόμενων στρεμμάτων και των εργαζομένων σε αυτά,
 2. την συμμόρφωση με την οδηγία 60/2000 της Ε.Ε. για εξασφάλιση αποθέματος για περιπτώσεις λειψυδρίας

III. την άμεση έναρξη αποκατάστασης του υπόγειου υδροφορέα

 1. την παραγωγή επιπλέον 300GWh ετησίως από πράσινη ενέργεια
 2. την αύξηση κατά 17% της ισχύος των ΥΗ μονάδων παραγωγής ενέργειας της χώρας
 3. το χαμηλό κόστος απάντησης στα προβλήματα (εκτίμηση για 0,3 δις € για ολοκλήρωση των έργων, )

VII. την πλέον σύντομη απάντηση των προβλημάτων (εκτίμηση για αποπεράτωση έργων σε 5 έτη)

Αναγκαία είναι επίσης – όπως περιεγράφηκε ανωτέρω – η ολοκλήρωση των Υ/Η σταθμών παραγωγής ενέργειας Μεσοχώρας και Συκιάς.

 1. Απορρίμματα

Υπολείπεται στην Θεσσαλία ο εκσυγχρονισμός ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ και η κατασκευή μονάδων βιολογικού καθαρισμού και δικτύων αποχέτευσης και σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων.

 1. Προστασία

Ανάγκη για ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης περιβαλλοντικών κινδύνων και κινδύνων φυσικών καταστροφών (Risk management) για την προστασία ανθρώπινων ζωών, του περιβάλλοντος και περιουσιών. Παραδείγματα προς αποφυγή: πετρελαιοκηλίδα – «παράλυση» Δήμων λόγω παγετού.

III. Τουριστική Ανάπτυξη

Για την τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλίας όπου επικρατούν και δύο επιπλέον ιδιαίτερα είδη τουρισμού – ο θρησκευτικός και ο ιατρικός – απαιτείται (εκτός από τα απαραίτητα έργα υποδομής που αναφέρονται παραπάνω) η ολοκλήρωση της θεσμοθέτησης του εθνικού και τουριστικού χωροταξικού.

 1. Θέματα των Μηχανικών
 2. Το 80% των διπλωματούχων μηχανικών – ελεύθερων επαγγελματιών δεν μπορούν πλέον να ασκήσουν το επάγγελμά τους. Για την άμεση εκτόνωση της πίεσης, προτείνονται τα εξής συγκεκριμένα μέτρα:
 • η θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου για το σύνολο των επιβαρύνσεων, φορολογικών και ασφαλιστικών, σε ένα ποσοστό ίσο με το 50% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα,
 • η ένταξη των ελευθέρων επαγγελματιών στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού οφειλών.
 1. Σύστημα παραγωγής Δημόσιων Έργων: Απαιτείται η έκδοση εγκυκλίου περί Α.Χ.Π., θέσπιση κατώτερων ορίων εργοληπτικών πτυχίων και επαναφορά του μαθηματικού τύπου για έργα μικρότερα των 3.000.000,00 €.
 2. Η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την πιστοποίηση του τεχνικού κόσμου και ενίσχυση του ρόλου του ΤΕΕ στην διαπίστευση και έλεγχο των εμπλεκομένων στη διαδικασία παραγωγής έργων.
 3. Ο ψηφιακός χάρτης όλων των απαραίτητων για την αδειοδότηση γεωχωρικών δεδομένων, όπως έχει προταθεί από τον πρόεδρο του ΤΕΕ.
 4. Χωροταξικός Σχεδιασμός. Είναι το κατεξοχήν πεδίο όπου απαιτείται μία ουσιαστική προσπάθεια μεταρρύθμισης. Χρειάζεται ένα συγκροτημένο πρόγραμμα εφαρμογής, προσαρμογής, στήριξης και παρακολούθησης όχι μόνο του στόχου, αλλά και του ρυθμού επίτευξής του.
 5. Εξαίρεση από τον ΕΝΦΙΑ όλων των απούλητων διαμερισμάτων.

 

Ζαφείρης Μελάς - Όνειρο αν είσαι
Διονύσης Μακρής - Πολλά απίθανα
Χρήστος Μενιδιάτης - Αδυναμία μου
Ελένη Χατζίδου - Φαρμάκι
Χάρης Κωστόπουλος - Σε χρειάζομαι
Λένα Παπαδοπούου - Τρελαίνομαι
Αμαρυλλίς - Να σε προσέχει
Νότης Σφακιανάκης - Λίγο λίγο
Βασίλης Καρράς - Απ΄ το βορρά ως το νότο
Παντελής Παντελίδης - Άλλη μια ευκαιρία