Tags: ,

Συμμετοχή της Περιφέρειας σε δράσεις της για τα προϊόντα ΠΟΠ

Στην τακτική 6μηνιαία συνεδρίαση του Δικτύου Ένωσης Ευρωπαϊκών Περιφερειών AREPO για τα προϊόντα ΠΟΠ, που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, συμμετείχε η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό δίκτυο για την προώθηση πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων, από συνολικά 40 περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος του Δικτύου είναι η καλύτερη προστασία των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης, των Γεωγραφικών Ενδείξεων και εγγυημένων παραδοσιακών ιδιότυπων προϊόντων, στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς και η προώθηση, η προάσπιση και η προστασία τόσο των καταναλωτών όσο και των παραγωγών των ευρωπαϊκών περιοχών οι οποίοι εμπλέκονται στην παραγωγή των προϊόντων προέλευσης.

Επίσης, στοχεύει στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και πετυχημένων μοντέλων για την προώθηση των προϊόντων, του αγροτουρισμού, την οργάνωση της επιχειρηματικότητας του πρωτογενή τομέα, της οικοτεχνίας όπως επίσης η από κοινού προώθηση των αγροτικών θεμάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο συνέδριο μεταξύ άλλων:

– Η Περιφέρεια Θεσσαλίας τοποθετήθηκε ότι η AREPO πρέπει να πιέσει την

Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει θέση κατά των απομιμήσεων ΠΟΠ προϊόντων στις

διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, όπως προβλέπεται στις διεθνείς συμφωνίες της

Στρέσσας 1951 και Λισαβόνας 1958 και στον κανονισμό της ΕΕ 1151 του 2012.

– Μετά από αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των άλλων Ελληνικών

Περιφερειών οι Περιφέρειες μέλη της AREPO εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο αίτημα προς την Ευρωπαική Επιτροπή για πλήρη κατοχύρωση της ΠΟΠ Φέτας και

όλων των ΠΟΠ προιόντων της ΕΕ.

– Ζητήθηκε να γίνουν ενημερώσεις των ΠΟΠ φορέων των Περιφερειών και των δυνητικών φορέων ΠΟΠ προϊόντων που έχουν κάνει διαγνωστικές εκθέσεις

– Συζητήθηκε η ανάγκη διαμόρφωσης και κατευθύνσεων της πρότασης για ενίσχυση των ΠΟΠ προϊόντων μέσω της αναθεώρησης της νέας ΚΑΠ 2021-2026 σε συνεργασία και µε την Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ

– Συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας για την προώθηση της Μεσογειακής διατροφής µε

συντονιστή την Περιφέρεια Απουλίας και συμμετοχή και των Περιφερειών Κρήτης

και Θεσσαλίας

– Αποφασίστηκε να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας με την συμμετοχή των Περιφερειών για εξέταση των διεθνών εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ

– Παρουσιάστηκαν από την Περιφέρεια Εμίλια Ρομάνα της Ιταλίας τα συμπεράσματα

της πρώτης διεθνούς συνάντησης Περιφερειών και παραγωγών ΠΟΠ προϊόντων

Origo του 2017 και ο σχεδιασμός της επόμενης διεθνούς συνάντησης του 2018 με

στόχο την συνεργασία και την κοινή παρέμβαση στον Παγκόσμιο Οργανισμό

Εμπορίου για σύστημα κατοχύρωσης των ΠΟΠ προϊόντων

– Παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές προώθησης των ΠΟΠ προϊόντων και συνεργασίες με παραγωγούς και θεσμούς βιολογικών προϊόντων και ορεινών σημάνσεων Euromontana κυρίως μέσω ομάδων παραγωγών, διεπαγγελματικών οργανώσεων και των Αγροδιατροφικών συμπράξεων των Περιφερειών Λομβαρδίας Ιταλίας, Λουάρ Γαλλίας, Καταλωνίας Ισπανίας και Πούλιας Ιταλίας.

– Συζητήθηκαν προτάσεις διαμόρφωσης κοινών έργων των ΠΟΠ Περιφερειών και του Δίκτυου AREPO στα διακρατικά Ευρωπαϊκά Προγράμματα Interreg και στις 2

προσκλήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δράσεις προώθησης ΠΟΠ προϊόντων

στο αιγοπρόβειο κρέας και στα οπωροκηπευτικά, που θα δημοσιευτούν τον

Ιανουάριο του 2018.

Σημειώνεται ότι για την προεδρία της νέας 3ετίας εξελέγη η Περιφέρεια Κρήτης και η επόμενη τακτική συνάντηση θα γίνει τον Ιανουάριο 2018.

Tags: , ,

Εξιχνιάστηκαν εννέα περιπτώσεις κλοπών συσσωρευτών από οχήματα

Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Ελασσόνας σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Τυρνάβου, συνολικά εννέα (9) περιπτώσεις κλοπών συσσωρευτών από οχήματα, τετελεσμένες και απόπειρες, που διαπράχθηκαν τον προηγούμενο μήνα στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας.

Για τις υποθέσεις αυτές, κατηγορούνται δύο ημεδαποί, ηλικίας 24 και 25 ετών και ένας ακόμη άγνωστος, μέχρι στιγμής, συνεργός τους, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής, της διατάραξης της ασφάλειας συγκοινωνιών, καθώς και της απόπειρας διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας εξακριβώθηκε ότι οι δύο ημεδαποί μαζί με το συνεργό τους, κατά το χρονικό διάστημα από (10.09.2017) έως (12.09.2017) σε χωριά της Ελασσόνας διέπραξαν επτά κλοπές και δύο απόπειρες κλοπών συσσωρευτών από ισάριθμα οχήματα (Ι.Χ. φορτηγά αυτοκίνητα και γεωργικούς ελκυστήρες), ιδιοκτησίας ημεδαπών, από τις οποίες αποκόμισαν εννέα (9) μπαταρίες.

Επιπλέον, την (12.09.2017) τις πρώτες πρωινές ώρες οι τρεις δράστες εντοπίστηκαν να επιβαίνουν σε Ι.Χ. Επιβατικό αυτοκίνητο στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας και αντιλαμβανόμενοι την προσέγγιση των αστυνομικών για επικείμενο έλεγχο, ο 24χρονος οδηγός του οχήματος προσπάθησε ανεπιτυχώς με αιφνιδιαστική οπισθοπορεία να συγκρουστεί με το υπηρεσιακό όχημα, ενώ στη συνέχεια κινήθηκε εμπρός, αναπτύσσοντας ταχύτητα. Παράλληλα, ο 25χρονος εκσφενδόνιζε αντικείμενα (ηχεία και συσσωρευτές) στο οδόστρωμα, διαταράσσοντας την ασφαλή κίνηση των υπολοίπων οχημάτων.

Τα προαναφερόμενα αντικείμενα κατασχέθηκαν, διακριβώθηκε ότι αποτελούν προϊόντα κλοπής και μέρος αυτών αποδόθηκε στους νόμιμους δικαιούχους.

Από την κατοχή των δραστών κατασχέθηκε επίσης το προαναφερόμενο όχημα.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από το Αστυνομικό Τμήμα Ελασσόνας, για την ταυτοποίηση του συνεργού τους, καθώς και για την εξακρίβωση τυχόν συμμετοχής τους σε παρόμοια αδικήματα.

 

Tags: , ,

Στη φάση της υλοποίησης το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης

Στη φάση της υλοποίησης μπαίνουν έργα ιδιαίτερης σημασίας που αναμένεται να βελτιώσουν την εικόνα της Λάρισας, αναβαθμίζοντας τις υποδομές σε κεντρικές συνοικίες της πόλης. Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τη Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας, υπέγραψε την έγκριση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) της Λάρισας συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, που περιλαμβάνει 17 έργα και δράσεις που επενδύουν σε τομείς όπως το περιβάλλον, ο πολιτισμός, η πρόνοια, η επιχειρηματικότητα και οι συγκοινωνίες.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κώστας Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Ξεκινά η υλοποίηση 17 έργων προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ αλλάζουν και αναμορφώνουν τη Λάρισα τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για έργα επενδύσεις μέσω ενός ολοκληρωμένου αστικού προγράμματος ανάπτυξης. Έργα όπως το Προσκήνιο Πολιτισμού, παρεμβάσεις ήπιας κυκλοφορίας, πεζοδρομήσεις, ποδηλατοδρόμοι, αναπλάσεις, έργα πρόνοιας, περιβάλλοντος, τα οποία πρόκειται να τονώσουν την επιχειρηματικότητα μέσα στην περιοχή παρέμβασης. Εμείς από το 2014 όταν ξεκίνησε η διαδικασία του Στρατηγικού Σχεδιασμού για το ΕΣΠΑ 2014-2020, βλέποντας ότι οι πόλεις πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, συντάξαμε και περάσαμε μέσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πόλεις πάνω από 70.000 κατοίκους, όπως προέβλεπε η οδηγία, τις παρεμβάσεις βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που γίνονται ολοκληρωμένα για πρώτη φορά, μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Υπήρξε συνεργασία με τον Δήμαρχο κ. Απόστολο Καλογιάννη και τις Υπηρεσίες της Διαχειριστικής Αρχής και του Δήμου Λαρισαίων, για να αρχίσει η υλοποίηση αυτού του προγράμματος. Ευελπιστούμε και αισιοδοξούμε ότι δίνουμε ένα άλλο «αέρα» στην πόλη της Λάρισας η οποία καλείται να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο βασισμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις, όσον αφορά την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, της τόνωσης της επιχειρηματικότητας και της διατήρησης και εξεύρεσης νέων θέσεων εργασίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας, τις Διευθύνσεις Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Τεχνικών Έργων του Δήμου Λαρισαίων και τον Δήμαρχο Αποστολο Καλογιάννη, που ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να κερδίσουμε το μέλλον της πόλης. Τώρα χρειάζεται ταχύτητα για την υλοποίηση των έργων».

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης συμπλήρωσε ότι πρόκειται να γίνουν έργα που θα σηματοδοτήσουν την αντιστροφή της κοινωνικής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης, ιδίως περιοχών συγκέντρωσης μειονεκτικών κοινωνικών ομάδων, υποβαθμισμένων κέντρων και επαγγελματικών ζωνών. Θέλουμε την άμεση αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης με αναζωογόνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ανασυγκρότηση των κοινωνικών υποδομών, την προώθηση της σύνδεσης καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στο αστικό περιβάλλον.
«Ως μέσα για την επίτευξη του σκοπού δεν είναι τίποτα άλλο από την τόνωση της επιχειρηματικότητας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η προώθηση της καινοτομίας και η διασύνδεσή της με την επιχειρηματικότητα. Στα προγράμματα δώσαμε βάρος στην ανάπτυξη δομών κοινωνικής προστασίας αλλά και οικονομίας με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και τη δημιουργία υποδομών και χώρων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών», ανέφερε ο Κώστας Αγοραστός.

 

 

Tags: , ,

Στο Δημαρχείο της Λάρισας ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης

Με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου συναντήθηκε στο Δημαρχείο της Λάρισας, ο δήμαρχος κ. Απόστολος Καλογιάννης και στελέχη της δημοτικής αρχής.

Ο κ. Παπαδημητρίου,  βρίσκεται στη Λάρισα, στο πλαίσιο της διεξαγωγής του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Θεσσαλίας, ενώ το πρωί εγκαινίασε και το Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών Λάρισας, το οποίο στεγάζεται σε δημοτικό κτίριο, επι της οδού Αεροδρομίου.

Στη συνάντηση στο δημαρχείο, οι κ.κ. Παπαδημητρίου ενημέρωσε το δήμαρχο Λαρισαιων και τα στελέχη της δημοτικής αρχής για τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, για το επόμενο χρονικό διάστημα με κύρια στόχευση την ανάκαμψη της οικονομίας.

Από την πλευρά του ο κ. Καλογιάννης ενημέρωσε τον κ. Παπαδημητρίου για το σχεδιασμό και τις παρεμβάσεις του Δήμου Λαρισαίων, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στον ιδιαίτερα κομβικό και κεντροβαρή χαρακτήρα της πόλης αλλά και την οικονομικό δυναμισμό της.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Παπαδημητριου και αναφερόμενος στη συζήτηση του με το δήμαρχο Λαρισαίων υποστήριξε ότι υπήρξε διεξοδική συζήτηση για μια σειρά θέματα, εκ των οποίων κάποια μπορούν να  δρομολογηθούν. Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, παρέπεμψε και στις εργασίες του  Αναπτυξιακού συνεδρίου Θεσσαλίας για τη συζήτηση επιμέρους θεμάτων.

Από την πλευρά του ο κ. Καλογιάννης, εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση που είχε με τον κ. Παπαδημητρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στις εργασίες του Αναπτυξιακού συνεδρίου  αλλά και θέματα για την στήριξη του αγροτοδιατροφικού τομέα, της επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, ο δήμαρχος Λαρισαίων έθεσε στον υπουργό ζητήματα που αφορούν την Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, όπως η αξιοποίηση της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής, του Εμπορευματικού κέντρου του ΟΣΕ κ.α.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο αναπληρωτής δήμαρχος κ. Γ. Σούλτης και οι αντιδήμαρχοι Θαν. Αδαμόπουλος, Δημ. Μαβίδης και Παν. Νταής καθώς και η γενική γραμματέας του Δήμου Λαρισαίων κ. Β. Μόσιαλου.

Tags: , ,

ΛΑ.Ε. Λάρισας: Μνημόνια και ανάπτυξη είναι ασύμβατα

Την ώρα που οι κυβερνώντες περιοδεύουν σε δήθεν συνέδρια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, τα οποία είναι φιέστες, σε συνεργασία με τους ΄΄άφωνους’’ τοπικούς άρχοντες, ο κ. Τσίπρας προπαγανδίζει ότι είναι ο καλύτερος εφαρμοστής των μνημονίων, και υλοποιεί όλες τις απαιτήσεις των δανειστών, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου, οι οποίοι απαιτούν νέες επώδυνες παραχωρήσεις.

Απαιτούν την περιουσία των εξαθλιωμένων από τα μνημόνια πολιτών.

Απαιτούν τις ενεργειακές υποδομές,ανυπολόγιστης αξίας, που έκτισε ο λαός μας με το υστέρημα δεκαετιών. Απαιτούν τους υδάτινους πόρους της χώρας (λίμνες, ποτάμια, φυσικά και τεχνικά  φράγματα).

Απαιτούν τον αφανισμό κάθε έννοιας εργασιακού δικαίου.

Απαιτούν περαιτέρω λεηλασία εισοδημάτων και συντάξιμων αποδοχών.

Απαιτούν την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας.

Απαιτούν νέο αίμα και νέες θυσίας στο βωμό του κέρδους και της ασυδοσίας.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί να «επενδύσει» για επικοινωνιακούς λόγους  στην «αναπτυξιολογία». Ο ‘’σύγχρονος΄΄ πρωθυπουργός, ο  άνθρωπος των ανοικτών αγορών και του αυθεντικού νεοφιλελευθερισμού, άριστος ακόλουθος της Γερμανο-Γαλλικής επικυριαρχίας, ένθερμος υποστηρικτής των επενδύσεων τους στην χώρα μας, δηλ. των εξαγορών, μέγας εκσυγχρονιστής των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων στο όνομα της δημιουργίας νέων θέσεων ‘’μισής΄΄ εργασίας, έρχεται για ακόμα μια φορά να εξαπατήσει με ψέματα την σκληρά δοκιμαζόμενη κοινωνία και να μας πείσει ότι μπήκαμε στο «δρόμο της ανάπτυξης».

Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη και τη βιώνουμε όλοι μας. Ο λαός είναι  8 χρόνια  εγκλωβισμένος στις  αδιέξοδες πολιτικές  που μας  επιβάλλουν   οι δανειστές, στις  πολιτικές  των συνεχών  μνημονίων που έβαλε  το ΠΑΣΟΚ ,  ΝΔ και συνεχίζει ακάθεκτος ο ΣΥΡΙΖΑ.  Ένα  καθεστώς  συνεχούς λιτότητας φτώχειας  ανεργίας   μείωσης  μισθών και συντάξεων και εκτίναξης των ποσοστών της ανεργίας ιδιαιτέρα στους νέους,   περιορισμό  των συνδικαλιστικών  ελευθεριών  και διεύρυνση  της ελαστικής εργασίας,   ιδιωτικοποιήσεις οργανισμών στρατηγικής  σημασίας, ανεπανόρθωτες περιβαλλοντικές καταστροφές και χάρισμα φιλέτων στην Eldorado και στην Ελληνικός χρυσός, ξεπούλημα  της  λαϊκής  κατοικίας   μέσω των  ηλεκτρονικών  πλειστηριασμών. Συνολικά  έχουν  ανακοινωθεί 3650 σε όλη την Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους, 248 πλειστηριασμοί σπιτιών και χωραφιών μόνο στη  θεσσαλική γη. Κάθε βδομάδα δεκάδες συμπολίτες οικογένειες με παιδιά προστίθενται σε αυτές λίστες της αναμονής. Σε όσους μάλιστα δίνουν αγώνες ενάντια στις βάρβαρες πολιτικές, δεν διστάζουν να απαντήσουν με αυταρχισμό, ματ και ξύλο.

Τα μνημόνια και οι μνημονιακές πολιτικές που υλοποιεί τώρα ο μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ, σε αγαστή συνεργασία με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα μνημονιακά κόμματα, έχουν διαλύσει την παραγωγική βάση της χώρας, η Θεσσαλία, η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός, χρειάζονται ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Η θέση μας, μας δίνει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του αγροτικού τομέα. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη όταν η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, τα μνημόνια και η νέα ΚΑΠ, επιδιώκουν τη συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια και την καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτών. Ούτε μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με αύξηση του κόστους παραγωγής, χρειαζόμαστε στη Θεσσαλία δημόσια, συλλογικά έργα υποδομής στον αγροτικό χώρο (φράγματα, λιμνοδεξαμενές, κλπ) για να μπορούν οι αγρότες να αυξήσουν την παραγωγή, χρειαζόμαστε το νερό να είναι δημόσιο αγαθό, ενώ η κυβέρνηση, μέσω της εφαρμογής των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προωθεί την τιμολόγηση, δηλαδή την εμπορευματοποίηση του νερού αλλά και την ιδιωτικοποίησή του. χρειάζονται οι αγρότες φθηνή ενέργεια από μία ενιαία, δημόσια ΔΕΗ.

Όλα τα παραπάνω απαιτούν έξοδο από την Ευρωζώνη, με εθνικό νόμισμα, διαγραφή τους χρέους, σεισάχθεια ιδιωτικών χρεών και σύγκρουση με τις αντιαγροτικές πολιτικές. Η απάντηση στη μνημονιακή λαίλαπα που ισοπεδώνει τη χώρα και το λαό είναι μια και μοναδική: Μέτωπο εδώ και τώρα όλων των αριστερών, ριζοσπαστικών και αντιμνημονιακών δυνάμεων για να απαλλαγούμε από τα μνημόνια, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση και τους ψευτομεταρρυθμιστές «ευρωπαϊστές», που μας έχουν καταντήσει αποικία χωρίς ημερομηνία λήξης.

 Η Λαϊκή Ενότητα καλεί το Λαρισαϊκό λαό, ιδιαίτερα τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τη νεολαία, να διατρανώσουν ζωντανά ότι τα σχέδια που εξυφαίνονται γι’ αυτούς χωρίς αυτούς δεν θα περάσουν, παίρνοντας μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί για αύριο Τετάρτη, στις 06:00μ.μ., έξω από το ξενοδοχείο Ιmperial  που πραγματοποιείται το συνέδριο-φιέστα.

Tags: , ,

Πληρωμή δικαιούχων της Δράσης 1.1 Βιολογική γεωργία

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει τους δικαιούχους της Δράσης 1.1 «Βιολογική γεωργία» του Μέτρου 2.1.4., ότι έχουν εκδοθεί οι αναλυτικές καταστάσεις της 1ης πληρωμής του έτους 2015 της Πενταετίας και έχουν αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων της υπηρεσίας. Για την Πενταετία υπολογίστηκε το ποσό ενίσχυσης των 1.658.083,37 € για 473 δικαιούχους.

Οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερωθούν για την πληρωμή τους από τους γεωπόνους – γεωργικούς συμβούλους τους και έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν στην υπηρεσία μας τυχόν ενστάσεις, πέντε (5) εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία ανάρτησης, δηλαδή από 10-9-2017 έως 16-10-2017.

Επισημαίνεται ότι οι ενστάσεις θα πρέπει να είναι απόλυτα δικαιολογημένες, τεκμηριωμένες, σαφείς και να επισυνάπτονται όλα τα δικαιολογητικά που θα βοηθήσουν την επιτροπή ενστάσεων στην εξέτασή τους, καθώς δε θα υπάρχει δυνατότητα συμπλήρωσης νέων δικαιολογητικών σε μεταγενέστερο χρόνο.

 

Tags: , ,

Στο επίκεντρο τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας κ. Κωτσός Γεώργιος υποδέχτηκε την αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Αντωνοπούλου Ράνια και τους συνεργάτες της προκειμένου να συζητηθεί η πορεία της νέας γενιάς προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας που υλοποιούνται στους δήμους της χώρας.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ ενημέρωσε για τα προγράμματα και τις δράσεις της Τ.Α. στον κοινωνικό τομέα, χαρακτηρίζοντας τη νέα κοινωφελή εργασία πρώτο  βήμα για την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας και ταυτόχρονα επισήμανε πως αποτελεί σημαντική βοήθεια για την τοπική αυτοδιοίκηση, στην προσπάθεια που καταβάλει να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας σε μία πολύ δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία.  Ο κ. Κωτσός επεσήμανε τόνισε την άριστη συνεργασία με την κ. Αντωνοπούλου, λέγοντας  ότι μακάρι να υπάρχει η ίδια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κεντρικής εξουσίας και τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλα τα ζητήματα.

Στη συνέχεια η αναπληρώτρια Υπουργός επισήμανε ότι τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας σχεδιάστηκαν με επίκεντρο τον άνεργο, ιδίως  τον μακροχρόνια άνεργο που δεν απορροφά ο ιδιωτικός τομέας, προσφέροντας του μία προσωρινή θέση εργασίας, σε μετρήσιμα έργα με όφελος για την τοπική κοινωνία.            Ακολούθως όλοι οι Δήμαρχοι τοποθετήθηκαν επί του θέματος και επέβαλαν διευκρινιστικές ερωτήσεις.

Παρόντες στην συνάντηση ήταν, Ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Καλογιάννης Απόστολος, ο ΔήμαρχοςΤρικκαίων κ. Παπαστεργίου Δημήτριος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Αλεξάκος Φώτιος, ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Σακελλάριου Γεώργιος, ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Βασιλούδης Χρήστος, ο Δήμαρχος Κιλελέρ κ. Νασιακόπουλος Αθανάσιος, ο Δήμαρχος Τυρνάβου κ. ΣαρχώσηςΠαναγιώτης, ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Κολλάτος Κωνσταντίνος, ο Δήμαρχος Αγιάς κ. Γκουντάρας Αντώνιος, η ΓΓ της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Λαρισαίων κ. Καραλαργιώτου Ρένα, ο Δημοτικός Σύμβουλος Λάρισας και μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΔ κ. Καλαμπαλίκης Κωνσταντίνος, ο Αντιδήμαρχος Σοφάδων κ. Κοντοβάς Δημήτριος καθώς και ο υπεύθυνος Τ.Α. της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑΛάρισας κ. Σαρρής Ματθαίος.

Tags: , ,

Συναντήσεις Κ. Αγοραστού με Υπουργό Οικονομίας και Αν. Υπουργό Εργασίας

Διαδοχικές συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης είχε την Τρίτη στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Το πρωί συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου και κατόπιν με την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας κα Ράνια Αντωνοπούλου. Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων έγινα οι ακόλουθες δηλώσεις:

Στις δηλώσεις του ο κ. Δ. Παπαδημητρίου χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση με τον κ. Αγοραστό και πρόσθεσε πως: «στο πλαίσιο του Περιφερειακό Αναπτυξιακού Συνεδρίου στόχος είναι να μάθουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία, όπως και τις προτάσεις για τη λύση αυτών των προβλημάτων. Ο περιφερειάρχης μου έδωσε ιδέες τις οποίες θα πάρω μαζί μου για να δούμε τι μπορούμε να υλοποιήσουμε άμεσα και να φέρουμε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στη Θεσσαλία, τη Λάρισα και τις άλλες πόλεις».

Από την πλευρά του ο κ. Κ. Αγοραστός τόνισε πως «Θέσαμε επί τάπητος την πραγματικότητα. Αυτά που ζουν Έλληνες πολίτες αλλά και την διαδικασία για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Γνωρίζουν όλοι τα προβλήματα στους μισθούς, τις συντάξεις, τις αγωνίες των ανθρώπων, τη φτώχεια την ανεργία που βιώνουν οι πολίτες της χώρας. Στόχος μας είναι να δούμε τα προβλήματα και να βρούμε τα εργαλεία ώστε να επιταχύνουμε τις λύσεις των προβλημάτων, οι οποίες πρέπει να είναι άμεσες. Πρέπει να πάμε γρήγορα, με ασφάλεια, σταθερότητα, πραγματισμό και ευελιξία γιατί τα πράγματα αλλάζουν καθημερινά».

Στη συνάντηση της κ. Αντωνοπούλου και του κ. Αγοραστού συζητήθηκαν τα ζητήματα του προγράμματος της κοινωφελούς εργασίας καθώς και η αποτελεσματική προώθηση και ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας, για νέες προσπάθειες καθώς οι υφιστάμενες χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο. Συζητήθηκε ακόμη η δημιουργία Περιφερειακού μηχανισμού διάγνωσης αναγκών εργασίας, η πραγματοποίηση εξειδικευμένης κατάρτισης και η διοργάνωση expo κοινωνικής οικονομίας στη Θεσσαλία. Όπως επαναβεβαιώθηκε, στρατηγικός στόχος του Υπουργείου και των Περιφερειών είναι η δημιουργία νέων και βιώσιμων θέσεων εργασίας μέσω και της ανάπτυξης συνεταιριστικών δομών και δομών κοινωνικής οικονομίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, όπως ο αγροτικός και αγροδιατροφικός τομέας, ο βιομηχανικός, ο τουριστικός, η ενέργεια, η υγεία, το περιβάλλον, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών με την απαιτούμενη μεταξύ τους συνεργασία και στήριξη.

 

Tags: , ,

Ο χαιρετισμός του Προέδρου της ΠΕΔ κ. Κωτσού στο Αναπτυξιακό Συνέδριο

Σας καλωσορίζω στη Θεσσαλία και στη Λάρισα , στην πόλη που αποτελεί από αρχαιοτάτων χρόνων αναπτυξιακό και επιχειρηματικό κέντρο για τη χώρα μας

Σας καλωσορίζω στο κέντρο της αγροτικής παραγωγής, εδώ που χτυπά η καρδιά του πρωτογενούς τομέα, βασικού πυλώνα για την έξοδο της χώρα μας από την κρίση. Σας καλωσορίζω τέλος και σε μία περιφέρεια που το υδατικό έλλειμμα είναι τεράστιο και απαιτεί άμεσες και στιβαρές λύσεις προκειμένου να στηριχθεί και να υποστηριχθεί το παραγωγικό της σύστημα.

Σήμερα και αύριο αναμένεται να είναι ένα σημαντικό διήμερο για τη Θεσσαλία, καθώς φιλοξενείται εδώ το Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειάς μας. Η παρουσία τόσων υπουργών της Κυβέρνησης αλλά και η αυριανή ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες σε όλους εμάς τους Θεσσαλούς που ζούμε και προσφέρουμε στον τόπο αυτό.

Μέσα από τις παράλληλες συνεδριάσεις που θα πραγματοποιηθούν, των οποίων η θεματολογία καλύπτει τους πιο σημαντικούς πυλώνες ανάπτυξης μιας κοινωνίας, είμαι σίγουρος πως θα γίνει αντιληπτό στους εκπροσώπους της κεντρικής διοίκησης της χώρα μας ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα που χρειάζεται να επιλυθούν ώστε να αφήσουμε πίσω τα οχτώ χρόνια της κρίσης την οποία βιώνουμε όλοι μας.

Είμαι σίγουρος πως τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από τον αποκεντρωμένο διάλογο με όλους τους παραγωγικούς και δημιουργικούς φορείς της Θεσσαλίας , θα διαμορφώσουν και το πλαίσιο της Αναπτυξιακής Πολιτικής που χρειάζεται η περιφέρεια μας.

«Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά» έλεγε σε κάποιο από τα πνευματικά του αριστουργήματα ο Οδυσσέας Ελύτης, καλώντας την Ελληνική κοινωνία να ξεπεράσει τα επικίνδυνα σύνδρομα αυτοκαταστροφής που έχουν πληγώσει στο παρελθόν βαθιά το έθνος μας και να πορευτεί στο μέλλον, με θάρρος και δημιουργικότητα!

Η προτροπή του αυτή παραμένει επίκαιρη, καθώς σήμερα η Ελλάδα προσπαθεί να συνέλθει από την πρωτοφανή οικονομική κρίση που την χτύπησε και να σταθεί ξανά όρθια στα πόδια της!

Κυρίες και Κύριοι,

Η εν εξελίξει διαβούλευση, αποτελεί για την κεντρική εξουσία ανοιχτό πεδίο δράσης, όπου μπορεί να συμφωνήσει με τις τοπικές κοινωνίες και τις παραγωγικές δυνάμεις, την χάραξη νέων αξιόπιστων δρόμων, οι οποίοι οδηγούν στην αληθινή ανάπτυξη!

Όμως σε αυτό το σημείο, είμαι αναγκασμένος να επισημάνω ότι οποιαδήποτε ιδεοληπτικά προαπαιτούμενα τίθενται σε αυτήν την καλή προσπάθεια κοινωνικοπολιτικής συνεννόησης, της προσδίδουν προσχηματικό χαρακτήρα, την αδικούν  και την ωθούν προς την αποτυχία!

Και εξηγούμαι…

Ενώ η κοινωνική διαβούλευση για την 1η αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης των υδατικών πόρων βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ σύσσωμοι οι φορείς της Θεσσαλίας στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικής Διαβούλευσης εκφράστηκαν θετικά στη μεταφορά νερών από τον Αχελώο προς το Θεσσαλικό κάμπο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το υδατικό έλλειμμα, με πολιτική παρέμβαση και όχι βάσει επιστημονικών κριτηρίων, ανακοινώνεται μέσω Υπουργικών χειλιών  ότι «σβήνονται» από τα Σχέδια Διαχείρισης Υδατικών Πόρων τα έργα μερικής μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, στον Θεσσαλικό κάμπο!

Και βέβαια, για μας τους Θεσσαλούς, αλλά και για την κοινή λογική, είναι άστοχη η ακύρωσή τους, καθώς κόστισαν μισό δις ευρώ στους Έλληνες φορολογούμενους και έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό άνω του 80%!

Σύμφωνα με την εξειδικευμένη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, (έγινε υπό την επίβλεψη του οικολόγου καθηγητή του Πανεπιστημίου Μασσαλίας PierreHeurteaux), η μεταφορά από τη Συκιά προς τη Θεσσαλία μιας ποσότητας 600-650 εκατ. κυβ. μέτρων ετησίως, δεν ενέχει κανέναν περιβαλλοντικό κίνδυνο για την Αιτωλοακαρνανία και ιδιαίτερα για τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου! Αντίθετα, συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση των πλημμυρικών φαινομένων που πλήττουν συχνά την Δυτική Ελλάδα!

Άρα, στην παρούσα πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία,  πρόκειται για τον πλέον ενδεδειγμένο και λιγότερο δαπανηρό τρόπο ενίσχυσης της λεκάνης του Πηνειού, με τον οποίο επιτυγχάνεται η γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του δραματικού υδατικού ελλείμματος της Θεσσαλίας, δεδομένου ότι, απομένουν εργασίες περίπου 250 -300 εκ. ευρώ για να τελειώσουν τα έργα, στον μικρότερο δυνατό χρόνο (5-8 έτη)!

Αντ’ αυτού, εξαγγέλλονται ανώριμα έργα ταμίευσης ύψους 1,3 δις ευρώ μέσα στη λεκάνη του Πηνειού! Ένα σχέδιο δηλαδή πανάκριβο, με ακαθόριστο χρονικό ορίζοντα και γεμάτο αβεβαιότητες!

Λέω μόνο ότι, μικρό μέρος αυτών των πιστώσεων είναι αρκετό για να ολοκληρωθούν τα έργα Συκιάς – σήραγγας εκτροπής και οι ταμιευτήρες στον κάμπο (Πύλη, Παλαιοδερλί, Μουζάκι, Νεοχωρίτης κλπ).

Κυρίες και Κύριοι

Τα παραπάνω δεν αποτελούν σχέδια επί χάρτου, περιγράφουν με ακρίβεια και σαφήνεια την κατάσταση, αλλά και τις ανάγκες που υπάρχουν και θα δημιουργηθούν στο μέλλον! Και επειδή η ολοκλήρωση των έργων στον Αχελώο, έχει  την καθολική αποδοχή των κοινωνικών, επαγγελματικών, επιστημονικών, επιχειρηματικών, συνδικαλιστικών, αυτοδιοικητικών και αγροτικών φορέων της Θεσσαλίας, καλώ τον Πρωθυπουργό να παρέμβει άμεσα και να αποκαταστήσει την πληρότητα των Σχεδίων Διαχείρισης Υδατικών Πόρων!

Προτείνω ακόμη να δώσει εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να εγκρίνουν τις απαραίτητες πιστώσεις για την ολοκλήρωση των έργων μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, διότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την επιδιωκόμενη ανάκαμψη του πρωτογενούς τομέα και συνολικότερα της οικονομίας στην περιοχή μας!

Επίσης, καλώ τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης να αφουγκραστούν τις ανησυχίες, τις ανάγκες και τις δυνατότητες των Θεσσαλών και :

1) Να δρομολογηθεί η  κατασκευή των υπολειπόμενων τμημάτων του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδος (Ε65), προς την ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό, μιας και είναι ο μοναδικός νέος οδικός άξονας στη χώρα που επιχειρείται να παραδοθεί  προς χρήση «τυφλός», χωρίς ορατή προοπτική ολοκλήρωσης!

2) Να προχωρήσειη εκπόνηση και υλοποίηση ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για τις ορεινές περιοχές των Αγράφων και της Πίνδου, με βασικούς επιχειρησιακούς άξονες την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων τους όπως είναι: ο μοναδικός φυσικός και δασικός πλούτος, η σπάνια χλωρίδα και πανίδα, τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, η αγροδιατροφή, η ζωική παραγωγή, τα κτηνοτροφικά προϊόντα, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο περιηγητικός και ιαματικός τουρισμός, τα αρχαία μνημεία, ο πολιτισμός και η ξεχωριστή λαϊκή παράδοση.

Το αυτοδιοικητικό Δίκτυο που έχει ήδη συσταθεί από 11 Δήμους και 4 αναπτυξιακές εταιρίες των περιφερειών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος, είναι έτοιμο να αναλάβει τον ρόλο του συντονιστή και επισπεύδοντα του προγράμματος.

3) Να προχωρήσει άμεσα η κατάρτιση ενός στρατηγικού εξειδικευμένου σχεδίου παραγωγής, τυποποίησης, ανάδειξης και οργανωμένης προώθησης κυρίως στις διεθνείς αγορές, των τοπικών ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων, με καθοριστική ανάμειξη σε αυτό, τόσο του επιχειρηματικού, όσο και του αγροτικού κόσμου!

Ρόλο καθοδηγητών σε αυτό το Σχέδιο μπορούν να αναλάβουν οι κρατικές ερευνητικές, εκπαιδευτικές και αναπτυξιακές δομές που εδρεύουν στην περιφέρειά μας και μέχρι σήμερα ελάχιστα έχουν αξιοποιηθεί! Τέτοιες είναι:

  • το Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος,
  • το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Καρδίτσας,
  • το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας,
  • οι Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, τα τρόφιμα και τις νέες τεχνολογίες.

Βασικός πυλώνας μπορεί να είναι η θέσπιση ειδικών οικονομικών και φορολογικών κινήτρων για υλοποίηση νέων επενδύσεων που θα προσφέρουν θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και νέους ορίζοντες ανάπτυξης στην επαρχία, διότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη…

Είναι και η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, η Λάρισα, ο Βόλος!

Κυρίες και κύριοι

Όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τα κοινά, είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε άμεσα πολιτικές πρωτοβουλίες, να πούμε επιτέλους στον λαό την αλήθεια για την απαιτούμενη «συνταγή» της πολυπόθητης ανάκαμψης και να δημιουργήσουμε νέους δρόμους και όραμα για το μέλλον της χώρας μας!

Μόνο η στενή συνεργασία των δημιουργικών-παραγωγικών  δυνάμεων του τόπου μας και η σκληρή δουλειά όλων μας, μπορούν να απαλλάξουν την Ελλάδα από την δυστυχία της διαρκούς λιτότητας.

Πιστεύω ακράδαντα πως ακόμη και μετά από τόσα χρόνια κρίσης, ο Ελληνικός λαός έχει το σθένος και τις δυνατότητες να μπορέσει να ξεπεράσει όλα όσα τον κρατούν δέσμιο των καταστάσεων και με τη στήριξή μας και την εφαρμογή μια σταθερής κοινωνικοοικονομικής πολιτικής να ξεδιπλώσει τις σπάνιες ικανότητές του, ώστε – όπως μας προτρέπει ο Νομπελίστας ποιητής – να κάνουμε πράξη για άλλη μια φορά ένα ιστορικό άλμα πέρα από τη θανατηφόρα φθορά της κρίσης!

Κλείνοντας θα ήθελα με τη  έναρξη των εργασιών του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, να ευχηθώ τα συμπεράσματά του να γίνουν εφαλτήριο ριζικής μεταβολής του δυσάρεστου κλίματος που επικρατεί στη χώρα και στην περιφέρειά μας και να αποτελέσουν το κορμό της εφαρμογής των απαιτούμενων πολιτικών, με στόχο την επιστροφή της ελπίδας σε όλους μας για την ανάπτυξη και την πρόοδο της Θεσσαλίας και της Πατρίδας.

 

 

 

Tags: , ,

Ανάπτυξη με αίμα εργαζομένων υπόσχεται η κυβέρνηση και η αστική πολιτική στη Θεσσαλία

Επί ποδός βρίσκονται τις τελευταίες μέρες οι δήμαρχοι και η περιφερειακή αρχή, οι εκπρόσωποι της «υγιούς επιχειρηματικότητας» και ο κομματικός συρφετός των κυβερνητικών κομμάτων προκειμένου να υποδεχτούν την Τετάρτη 11/10 στη Λάρισα τον Τσίπρα και το κυβερνητικό του επιτελείο, που έρχεται κουβαλώντας στις αποσκευές του την «ανάπτυξη» και το δικό του success story. Ο παραπάνω συνασπισμός κοινωνικών και πολιτικών συμφερόντων, σε αλληλεπίδραση και αλληλοστήριξη με τους διεθνείς «εταίρους» τους, είναι εκείνοι που δημιούργησαν τον φαύλο της καπιταλιστικής κρίσης, που την εκμεταλλεύτηκαν για να επιβάλλουν έναν αντεργατικό Αρμαγεδδώνα και σήμερα επιχειρούν να σταθεροποιήσουν και να θεμελιώσουν το τερατούργημά τους ντύνοντάς το με το πέπλο της «ανάπτυξης».

Όλοι αυτοί θέλουν να χτυπήσουμε παλαμάκια και να δακρύσουμε για την «κοινή εθνική προσπάθεια» κλείνοντας τα μάτια, καθώς αυτό που ονομάζουν «επιστροφή της ανάπτυξης», είναι οι μειωμένες προσδοκίες μιας ολόκληρης γενιάς που λιώνει σαν το κερί μεταξύ της ανεργίας, της εργασίας με όρους σκλαβιάς και της μετανάστευσης, και το οποίο επιχειρείται να γίνει το κυρίαρχο δόγμα που θα εγκαινιάσει μια εποχή εκμετάλλευσης δίχως τέλος.

Κανείς δεν μπορεί να γελαστεί πλέον. Στα πρόσωπα όλων αυτών των κουστουμαρισμένων κυρίων μπορεί να δει κανείς εκείνους που αιματοκυλούν εδώ και χρόνια την εργαζόμενη πλειοψηφία και τη νεολαία. Μπορεί να δει τα πρόσωπα των αφεντικών που απέλυσαν όλα αυτά τα χρόνια χιλιάδες εργαζόμενους και σε όλους τους υπόλοιπους φέρθηκαν ως πειραματόζωα σε έναν ατελείωτο κατήφορο υποβάθμισης της αξίας της εργατικής δύναμης. Μπορεί να δει όλους εκείνους που συνέχισαν να πίνουν ανερυθρίαστα τους καφέδες τους, όταν οι χώροι εργασίας άρχισαν να γεμίζουν με σακατεμένους ή νεκρούς εργάτες, ως αποτέλεσμα της εργασιακής κόλασης που έχτισαν σκαλί σκαλί, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΛΑΟΣ, η ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι, η Ενωση Κεντρώων και όλοι οι «λαγοί» του πολιτικού συστήματος. Μπορεί να δει όλους εκείνους που εφάρμοσαν και εξειδίκευσαν τα πιο βάρβαρα μέτρα με τον Καλλικράτη, την κοινωφελή εργασία, την επικύρωση των ΕΣΠΑ με επικοινωνιακή «καραμέλα» τη «σωτηρία» και ιδεολογικό δόγμα το μονόδρομο της πληρωμής των βαρών της κρίσης από τους εργαζόμενους και τους ανθρώπους του μόχθου. Τέλος μπορεί να δει όλους εκείνους που σαν αρπακτικά περιμένουν να πέσουν πάνω στη δημόσια περιουσία, στον κοινωνικό πλούτο και στο φυσικό περιβάλλον και τα αγαθά του προκειμένου να τα «αξιοποιήσουν» καταστρέφοντάς τα και αφήνοντας για εμάς κυριολεκτικά καμένη γη.

Εμείς θα τους ετοιμάσουμε την υποδοχή που αρμόζει στα έργα και τους λόγους τους. Μια υποδοχή που δε θα σκοπεύει να πιέσει την κυβέρνηση για τα έργα που υπόσχεται, αλλά καθυστερεί (βλ. Αχελώος), αλλά να βάλει τις βάσεις για ένα κίνημα ανατροπής των κυβερνητικών σχεδίων ως βασική προϋπόθεση μπλοκαρίσματος της αντεργατικής πολιτικής. Μια υποδοχή που δε θα αποδέχεται με το ένα πόδι την κυβερνητική συμμορία ως συνομιλητή και συνεργάτη (βλ. κοινό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ στην περιφέρεια Θεσσαλίας) και με το άλλο θα διεκδικεί μια ελαφρώς βελτιωμένη εκδοχή της κυβερνητικής τακτικής, αλλά θα διεκδικεί τη σύγκρουση και τη ρήξη με τους βασικούς πυλώνες που συγκροτούν την  αντεργατική επίθεση. Την κυβέρνηση, την ΕΕ και την εργοδοσία. Μία υποδοχή που τελικά δε θα διεκδικεί μια «δίκαιη ανάπτυξη» και τελικά έναν ταξικό συμβιβασμό για να πάρει μπρος η μηχανή του ελληνικού καπιταλισμού, αλλά θα διεκδικεί να σπάσει τα γρανάζια της, να χάσει κέρδη, ιδιοκτησία και δύναμη όλη η αστική οικονομική και πολιτική μηχανή, προκειμένου να μπορέσει να ζήσει ο φτωχός λαός, οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι του μόχθου και η νεολαία. Σε αυτή τη βάση οι τοπικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Θεσσαλία καλούν όλες τις μαχόμενες δυνάμεις του κινήματος σε παλλαϊκή πανθεσσαλική συγκέντρωση την Τετάρτη 11/10 στις 18:00 έξω από το ξενοδοχείο Imperial στη Λάρισα.

 

Τοπικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Θεσσαλία

Πασχάλης Τερζής - Γκρίζα πόλη
Βασίλης Καρράς - Θα της περάσει
Άντζελα Δημητρίου - Δυο φωνές
Γιώργος Μαζωνάκης - Φεύγω για με΄να
Στράτος Διονυσίου - Τελειώσαμε
Δημήτρης Κοντολάζος - Ιστορία μου
Γιώργος Νταλάρας - Τα βεγγαλικά σου μάτια
Πάολα - Δε σε φοβάμαι ουρανέ
Δέσποινα Βανδή - Τα κλειδιά
Πέγκυ Ζήνα - Και μετά

 


Οκτώβριος 2017
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031EC