Tags: , ,

Οικολογική Θεσσαλία: Το υδατικό ζήτημα – Ώρα για νοικοκύρεμα

Περάσανε πάνω από δυο μήνες από τη στιγμή που ο πλανήτης μας εξήντλησε τους πόρους που διέθετε για την παρούσα χρονιά, ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο δεν έτυχε της αντίστοιχης προβολής, σε σχέση με τη σημασία του, και φάνηκε ότι, τελικά, ελάχιστα μας προβλημάτισε.

Φαίνεται να μην ανησυχούμε ιδιαίτερα για το γεγονός ότι δανειζόμαστε συνεχώς πόρους, ακόμη και από τα μόνιμα αποθέματα, τα οποία δεν ανανεώνονται, και υποθηκεύουμε το μέλλον των επόμενων γενεών, κάτι που θα μας οδηγήσει κάποια στιγμή (όχι στο πολύ μακρινό μέλλον) σε ένα αδιέξοδο χωρίς επιστροφή.

Αντί, λοιπόν, να στραφούμε σε πρακτικές βιωσιμότητας και αειφορίας, συνεχίζουμε ακάθεκτοι στον δρόμο της μεγέθυνσης, παίζοντας με τα όριά του.

Μια ενδεικτική απόπειρα αντίστοιχης πρακτικής είναι αυτό που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλία, αναφορικά με το θέμα της διαχείρισης των υδατικών πόρων, όπου πολλοί εκπρόσωποι των φορέων της περιοχής, έχουν ξεκινήσει ένα αγώνα κατά της πρότασης της Ε.Γ.Υ και του ΥΠΕΝ, η οποία υιοθετεί, επιτέλους, την κατεύθυνση του σταδιακού νοικοκυρέματος της διαχείρισης των υδατικών πόρων της περιοχής, το οποίο πρόκειται να επέλθει από την εξοικονόμηση και την μείωση της σπατάλης.

Αντί αυτού, από τους εκπροσώπους των φορέων, με προεξάρχουσα την Περιφερειακή Αρχή, προτείνεται, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, η σύναψη ενός ακόμη δανείου, όπως αυτά που μας φέρανε στην κατάσταση που βιώνουμε. Να δανειστούμε, λοιπόν, νερά από μια άλλη υδρολογική λεκάνη και να εξαντλήσουμε και άλλους πόρους, χωρίς να κάνουμε τίποτα για την αναπλήρωσή τους και η σπατάλη να γίνει ακόμη μεγαλύτερη.

Γιατί όμως, να γίνει η επιλογή ενός ανέφικτου έργου εκτροπής, το οποίο δεν πρόκειται να λάβει έγκριση, επειδή θα είχε τεράστιες, αρνητικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικοπολιτισμικές, συνέπειες, τη στιγμή που, σχεδόν, όλοι συμφωνούμε στην αναγκαιότητα μείωσης των ποσοτήτων στα 450 m3 ανά στέμμα, η οποία, σε συνδυασμό με τα προτεινόμενα έργα για ταμίευση υδάτων στη Θεσσαλία, μπορεί να επαναφέρει την κατάσταση σε επιθυμητό επίπεδο βιωσιμότητας σε βάθος 60 ετών, χωρίς να προκύπτουν προβλήματα για τις αρδευόμενες εκτάσεις, χωρίς καμία μείωσή τους;

Από τους θιασώτες της εκτροπής προβάλλεται, παραπλανητικά, το επιχείρημα του υποτιθέμενου μειωμένου κόστους, κάτι που όμως δεν ισχύει, αφού τεχνηέντως αποκρύπτεται το κόστος των απαιτούμενων δικτύων μεταφοράς, κόστος των οποίων υπολογίζεται ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτά των μικρών έργων ταμίευσης, τα οποία είναι και συγχρηματοδοτούμενα και άρα στο 1/5 της τιμής.

Το ζήτημα του επιλεγόμενου παραγωγικού μοντέλου είναι, επίσης, καθοριστικό για το θέμα που μας απασχολεί. Η χώρα μας και η Θεσσαλία ειδικότερα δεν μπορεί να ακολουθήσει ένα εντατικό μοντέλο, αφού ούτε η διάρθρωση της έγγειας ιδιοκτησίας, ούτε το περιβάλλον ανταγωνιστικότητας το επιτρέπουν, άρα η μόνη διέξοδος είναι η ποιοτικές καλλιέργειες, η αύξηση των εσόδων μέσω της ιδιοτυποποίησης των πόρων της, οι κοινές συνεργατικές δράσεις και η μείωση του κόστους παραγωγής, τόσο με εξοικονόμηση, όσο και με ειδικές ενισχύσεις των ποιοτικών προϊόντων. Και βεβαίως όλα τα παραπάνω σχετίζονται με την βιωσιμότητα και την αειφορία ως στρατηγική της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας.

Άλλωστε, στο μέλλον (αρκετά σύντομα) οι χρησιμοποιούμενες ποσότητες νερού για τα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής τους, τόσο μέσω ειδικών ρυθμίσεων, όσο και μέσω των καταναλωτικών αιτημάτων για τη διασφάλιση της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας κατά την παραγωγή. Η αγροδιατροφική μετάβαση θα γίνει με τέτοιους όρους και όσοι δεν μεριμνήσουν έγκαιρα για την τήρησή τους θα αντιμετωπίσουν πολλαπλά προβλήματα.

Επιπλέον το νέο πλαίσιο των κοινοτικών ενισχύσεων πρόκειται να έχει άλλον προσανατολισμό και να κατευθύνεται σε περιοχές Υψηλής Φυσικής Αξίας, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συνδυαστούν με κανενός είδους περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Άρα τι πρέπει να γίνει στην περίπτωση της επικείμενης αναθεώρησης των σχεδίων διαχείρισης; Είναι επιτακτική ανάγκη να δούμε το θέμα ως μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε, επιτέλους, τις προϋποθέσεις για την σταδιακή επίλυση του υδατικού προβλήματος στη Θεσσαλία, μέσω εξοικονόμησης, με την εκτέλεση των απαιτούμενων έργων ταμίευσης και μείωσης των απωλειών, με την παροχή ισχυρών κινήτρων στους Θεσσαλούς αγρότες σε πολλά επίπεδα, όπως επιδοτήσεις συστημάτων ορθολογικής άρδευσης, μείωση ενεργειακού κόστους, ελκυστικές ενισχύσεις μη υδροβόρων καλλιεργειών, την αξιοποίηση της κυκλικής οικονομίας κ.ο.κ.

Έχουμε τώρα μια μεγάλη ευκαιρία να νοικοκυρευτούμε και να σταματήσουμε τον φαύλο κύκλο του δανεισμού πόρων. Είδαμε τόσες δεκαετίες να περνούν, χωρίς ουσιαστική δραστηριοποίηση, περιμένοντας την απατηλή εκτροπή. Ας πάψουμε να μένουμε αδρανείς, ας ξεκινήσουμε τώρα να ωριμάζουμε τα έργα, να αναπληρώνουμε τις απώλειες, και να εξοικονομούμε, οδεύοντας προς τη βιωσιμότητα και την αειφορία, με παραγωγή πλούτου για τους Θεσσαλούς αγρότες και με δίκαιη αναδιανομή του.

ου.

Tags: , ,

Στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλία

Στο πλαίσιο του γενικού επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, συνεχίζονται οι στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι στους τέσσερις νομούς της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα, στις αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 6.10.2017 από νωρίς το απόγευμα έως αργά το βράδυ, συμμετείχε ο απαιτούμενος αριθμός αστυνομικών από Υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομίας Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας.

Για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού συγκροτήθηκαν ομάδες αστυνομικών που είχαν ως αντικείμενο τον έλεγχο ατόμων, την προσαγωγή υπόπτων και τη σύλληψη δραστών εγκληματικών πράξεων.

Κατά τη διάρκεια αυτών των δράσεων προέκυψαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

Ελέγχθηκαν:

 • (737) άτομα,
 • (565) οχήματα και
 • (136) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

 

Προσήχθησαν (32) άτομα.

 

Συνελήφθησαν (11) άτομα και συγκεκριμένα:

 • Ένας (1) ημεδαπός, για στέρηση πιστοποιητικού υγείας, κατά την εργασία του σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
 • Ένας (1) ημεδαπός για κλοπή.
 • Τέσσερις (4) ημεδαποί, για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.
 • Ένας (1) ημεδαπός, για μέθη.
 • Ένας (1) αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.
 • Τρεις (3) αλλοδαποί, υπήκοοι Βουλγαρίας, Αλβανίας και Πακιστάν, σε βάρος των οποίων εκκρεμούν καταδικαστικές αποφάσεις για επαιτεία, παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών και παραβίαση περιορισμών διαμονής.

Βεβαιώθηκαν (148) παραβάσεις και συγκεκριμένα:

 • Μία (1) παράβαση του Υγειονομικού Κανονισμού.
 • Μία (1) παράβαση για κλοπή.
 • Τέσσερις (4) παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.
 • Μία (1) παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.
 • Εκατόν σαράντα μία (141) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ήτοι:
  • (1) για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,
  • (2) για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
  • (1) για μη χρήση προστατευτικού κράνους,
  • (22) για υπέρβαση ορίου ταχύτητας,
  • (1) για χρήση κινητού τηλεφώνου,
  • (1) για ΚΤΕΟ,
  • (4) για μέθη,
  • (2) για φθαρμένα ελαστικά,
  • (107) λοιπές παραβάσεις.

Κατασχέθηκαν μικροποσότητες ακατέργαστης κάνναβης και ναρκωτικών δισκίων.

Παρόμοιες αστυνομικές δράσεις θα συνεχιστούν σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Tags: , ,

Σε αγωνιστική εγρήγορση οι αγρότες της Θεσσαλίας

Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας καλούνε τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής μας να δώσουν αγωνιστική απάντηση στη φιέστα που ετοιμάζει η κυβέρνηση μέσα από το «αναπτυξιακό συνέδριο» στη Λάρισα στις 10 και 11 Οκτώβρη.

Κανένας μικρομεσαίος αγρότης και κτηνοτρόφος δε πρέπει να «τσιμπήσει» στην κυβερνητική προπαγάνδα περί «εξόδου από τα μνημόνια» και «δίκαιης ανάπτυξης».

Αυτή η «δίκαιη ανάπτυξη» στοχεύει αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και σε ότι αφορά ειδικότερα στον αγροτικό χώρο, στην εξασφάλιση ακόμα μεγαλύτερης κερδοφορίας των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλιακών ομίλων που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους αυτή η «δίκαιη ανάπτυξη» θα είναι «μια από τα ίδια και χειρότερα». Θα φέρει ακόμα χαμηλότερες τιμές για τα προϊόντα μας και λιγότερες επιδοτήσεις – ενισχύσεις, πιο ακριβά αγροτικά μέσα και εφόδια και πιο τσουχτερά φορολογικά, ασφαλιστικά και άλλα χαράτσια.

Θα φέρει παραπέρα συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και της εμπορίας των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων στα χέρια λίγων μεγάλων αγροτοεπιχειρηματιών και μονοπωλιακών ομίλων, που συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Η τραγική μείωση του εισοδήματος από τις εξευτελιστικές ή ανοιχτές τιμές, που αγκαλιάζουν το σύνολο των προϊόντων, φέρει την υπογραφή των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά. Άλλωστε, αποκαλυπτική ήταν η απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην Καρδίτσα στην ερώτηση περί «ανοιχτών τιμών», πως έτσι λειτουργεί η «ελεύθερη οικονομία της αγοράς».

«Ελεύθερη οικονομία της αγοράς» είναι ο μηχανισμός που επιτρέπει την  ασυδοσία μιας χούφτας εμπόρων και βιομηχανιών, με τις πλάτες της εκάστοτε κυβέρνησης, απέναντι και στους παραγωγούς και στην λαϊκή κατανάλωση.

Άλλωστε  ζούμε καθημερινά:

–  Την άγρια φοροληστεία από την κυβέρνηση, τα υπέρογκα ασφάλιστρα σε ΟΓΑ και ΕΛΓΑ χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για τους αγρότες, τα κάθε είδους χαράτσια που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα. Όλα αυτά καλύπτουν σχεδόν το 60% του συνολικού εισοδήματος μας.

–   Το αίσχος των «ανοιχτών τιμών» σχεδόν σε όλα τα προϊόντα, καθώς και η απληρωσιά (πχ καπνά)

–  Τις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων σε συνδυασμό με την αύξηση τους κόστους παραγωγής, οι νέες αυξήσεις και χαράτσια που ετοιμάζουν σε ρεύμα, νερό, καύσιμα.

–   Τις καταστροφές που έχουν υποστεί καλλιέργειες με αποτέλεσμα μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος. Ο ΕΛΓΑ, δίνει ψίχουλα ως αποζημίωση στις περισσότερες περιπτώσεις,  και οι όποιες αποζημιώσεις δίνονται 12-16 μήνες μετά την ζημιά.  Όλα τα παραπάνω θα οδηγήσουν χιλιάδες συναδέλφους σε αδυναμία να καλύψουν τις ανάγκες διαβίωσης των οικογενειών τους, αλλά και όλα τα έξοδα που πρέπει να κάνουν στην διάρκεια του χρόνου.

–  Τις εισαγωγές αγροτικών και κτηνοτροφικών ομοειδών προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας χωρίς δασμούς και σε ανταγωνισμό με τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα με τις ευλογίες και συμφωνίες που υπέγραψαν η Ε.Ε και οι ελληνικές κυβερνήσεις στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της ΚΑΠ.

Οι Ομοσπονδίες, οι Αγροτικοί Σύλλογοι, οι Επιτροπές Αγώνα, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα που έχει δράση και παλεύει όλο το χρόνο αναδείχνοντας προβλήματα και διεκδικώντας λύσεις, μπαίνει μπροστά και πάλι στην οργάνωση της αγωνιστικής απάντησης στα περί «δίκαιης ανάπτυξης» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και της διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μας.

Για να διατρανώσουμε, μαζί με τους συμμάχους μας, τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, την αγωνιστική μας αντίσταση στη νέα λεηλασία σε βάρος μας που προωθούν η κυβέρνηση, η ΕΕ, το ΔΝΤ.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους, σε όσους έχουν διάθεση να παλέψουν, με τα αιτήματα πάλης που διαμορφώσαμε το προηγούμενο διάστημα στα  μπλόκα του αγώνα. Δεν χρειάζεται απογοήτευση και μοιρολατρία, κανείς δεν είναι μόνος του, όλοι μαζί συλλογικά έχουμε την θέληση και την δύναμη να κατακτήσουμε λύσεις προς όφελος μας.

Διεκδικούμε:

 • Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
 • Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
 • Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων. Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος του αφορολόγητου (12.000 ευρώ + 3.000 ευρώ για κάθε παιδί).
 • Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
 • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
 • Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
 • Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ. Όχι στην επιβολή πρόσθετου «περιβαλλοντικού» τέλους στο νερό άρδευσης και ύδρευσης. Να ολοκληρωθεί η εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου.

Να μην λείψει κανείς – να στείλουμε ένα βροντερό μήνυμα στην Κυβέρνηση.

 

ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΓΙΑ «ΥΓΕΙΗ» ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΟΛΟΙ  ΜΑΖΙ,  ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΜΕ  ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ  11  ΟΚΤΩΒΡΗ, 6.00μμ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΒΕΡΩΦ  ΛΑΡΙΣΑ

(ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑ 4.30 ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΙΝΗ ΤΡΑΠΕΖΑ)

 

 

 

Tags: , ,

Ο κ. Τσίπρας και ο γόρδιος δεσμός του Αχελώου – Του Μάξιμου Χαρακόπουλου

Ενόψει της έλευσης του πρωθυπουργού στη Θεσσαλία για το λεγόμενο Αναπτυξιακό Συνέδριο, που εν είδει κομματικής φιέστας πραγματοποιείται στις έδρες των Περιφερειών της χώρας, πληροφορηθήκαμε από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Φάμελλο, κατά την… προδρομική επίσκεψή του στη Λάρισα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει «ταφόπλακα» στον Αχελώο. Είναι αλήθεια ότι τα έργα της ήπιας εκτροπής νερού από τον Αχελώο στον θεσσαλικό κάμπο, που αντιμετωπίζει τεράστιο υδατικό έλλειμμα σε σχέση με τη δυτική Ελλάδα, έχουν χαρακτηριστεί «φαραωνικά» από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συνοδοιπόρους του Οικολόγους. Ναι, αυτούς που θεωρούν ότι για τη μόλυνση του Σαρωνικού δεν φταίει η ολιγωρία της κυβέρνησης αλλά ο… καπιταλισμός. «Κοινωνία ένοχη» που τραγούδησε και ο μεγάλος Στέλιος Καζατζίδης. Διατηρούσα, όμως, την ελπίδα ότι η τριβή με την πραγματικότητα, όχι την «εικονική» με την οποία σκιαμαχούσαν ως αντιπολίτευση, θα απελευθέρωνε τους «πρώτη φορά αριστερά» από ουτοπικές φαντασιώσεις και θα τους βοηθούσε να ανακαλύψουν την κοινή λογική.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την κοινή λογική, η Θεσσαλία, η μεγαλύτερη πεδιάδα της χώρας, και δη ο νομός Λάρισας έχει υδατικό έλλειμμα που πρέπει να αναπληρωθεί. Και όσο περνάει ο καιρός και δεν προκρίνεται κάποια λύση ομόθυμα, το πρόβλημα γιγαντώνεται και θα το βρίσκουμε συνεχώς και εντονότερο μπροστά μας.

Οι εξαγγελίες του κ. Φάμελλου περί άλλων έργων που θα εξυπηρετούν αυτόν τον σκοπό, μόνο σύγχυση και απορίες για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης προκαλούν. Από τη μια υπάρχει ένα έργο σχεδόν έτοιμο, για το οποίο, καλώς ή κακώς, δαπανήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, και από την άλλη μια εξαγγελία που για να υλοποιηθεί ίσως χρειαστεί να περάσουν άλλα τόσα χρόνια –εκτός αν πιστεύει κάποιος ότι ταμιευτήρες, φράγματα και άλλα συνοδά έργα κατασκευάζονται στην Ελλάδα εν ριπή οφθαλμού.

Και επ’ αυτού, όπως και για τους «αφορισμούς» περί υδροβόρων καλλιεργειών σαν το βαμβάκι και αναγκαίων αναδιαρθρώσεων, δεν θα σταθώ στον αντίλογο που εύλογα αναπτύσσει η αντιπολίτευση. Θα σας παραπέμψω σε επίσημη απάντηση που έλαβα σε ερώτησή μου με αφορμή δηλώσεις το Φεβρουάριο του 2016 του τότε υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σκουρλέτη για το έργο του Αχελώου, από τον συναρμόδιο υπουργό Υποδομών κ. Σπίρτζη. Ο μεν κ. Σκουρλέτης, στην απάντησή του χαρακτήρισε το έργο του Αχελώου φαραωνικό, γενεσιουργό αίτιο περιβαλλοντικών προβλημάτων και ακατάλληλο για περιβαλλοντικούς λόγους να αντιμετωπίσει το υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας, το οποίο όπως ανέφερε δημιουργήθηκε από σπατάλη. Αντιθέτως, ο κ. Σπίρτζης, αντί άλλης απάντησης κοινοποίησε έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Υποδομών (ΕΥΔΕ-Κατασκευής Υδραυλικών Υποδομών) στο οποίο αναφέρεται ότι η μεταφορά 250  εκατ. κ.μ. νερού ετησίως από τον Αχελώο αποτελεί το 6% σε σύνολο των 3,8 ως 4 δις κ.μ. νερού. Τονίζεται δε ότι δεν υπάρχει άλλη επιστημονικά ορθή λύση πέραν της ήπιας εκτροπής για να αντιμετωπιστεί το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας. Και καταλήγει με τη διαπίστωση ότι οι απόψεις περί αντικατάστασης των υδροβόρων καλλιεργειών στη Θεσσαλία με αναδιάρθρωση, αναπτύσσονται σε αστικά κέντρα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η άποψη των αγροτών και η μη δυνατότητα στήριξης της απώλειας του εισοδήματός τους από εθνικούς πόρους.

Δυστυχώς, στο εσωκομματικό ντέρμπι Σκουρλέτης – Σπίρτζης, όπως όλα δείχνουν, επικράτησε ο πρώτος. Άλλωστε έπαιζε εντός έδρας! Ο κ. Σπίρτζης είναι… εκ μεταγραφής. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πήρε στις εκλογές 36%, όμως, κουμάντο κάνει ο σκληρός πυρήνας του 4%, ποσοστό στο οποίο βρισκόταν καθηλωμένος για δεκαετίες. Οι άλλοι, όπως οι Σπίρτζης, Κουρουμπλής, Κατρούγκαλος, Τζάκρη «και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις» είναι απλά «κράχτες» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το… νέο ΠΑΣΟΚ.

Εδώ, όμως, που έφτασαν τα πράγματα η Κυβέρνηση δεν μπορεί να κωφεύει και να αναλώνεται σε αόριστες εξαγγελίες, λόγω εμμονών και ιδεοληψιών ορισμένων «συντρόφων». Ο πρωθυπουργός, πριν προβεί σε οποιαδήποτε εξαγγελία, οφείλει, αν μη τι άλλο, να ακούσει την κραυγή αγωνίας των αυτοδιοικητικών  και επιστημόνων φορέων της Θεσσαλίας, που με κοινή τους ανακοίνωση τάσσονται υπέρ της ολοκλήρωσης του έργου του Αχελώου. Η ΠΕΔ Θεσσαλίας, το τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Ελλάδας του ΤΕΕ, το παράρτημα του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου και η Εταιρία Θεσσαλικών Μελετών, με στέρεα επιχειρηματολογία υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα της συνέχισης του έργου μεταφοράς νερού από τον Αχελώο.

Έτσι όπως τίθεται το θέμα απ’ τον αναπληρωτή υπουργό, η λύση του Αχελώου απορρίπτεται και προκρίνονται νέα έργα, με ασαφές χρονοδιάγραμμα στο απώτερο μέλλον -αν όχι στις ελληνικές καλένδες- τα οποία, κι αν ακόμη υλοποιηθούν, δεν αρκούν για να ξεδιψάσει ο κάμπος. Αντιθέτως, η λύση του Αχελώου, δεν αποκλείει άλλες επιμέρους επεμβάσεις για τις οποίες θα υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος σχεδιασμού και υλοποίησης όπου είναι αναγκαίο να γίνουν. Θα ευχόμουν ο πρωθυπουργός να υπερβεί τον εαυτό του και να κόψει τον γόρδιο δεσμό που συνδέει το κόμμα του με τις ιδεοληψίες τους για τον Αχελώο. Ομολογώ, ωστόσο, ότι δεν είμαι αισιόδοξος πως θα το κάνει…

Ο δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας.

 

 

Tags: , ,

Εγκαινιάστηκε η έκθεση Παράλληλοι Βίοι Τέχνης

Το περασμένο Σάββατο 7 Οκτωβρίου εγκαινιάστηκε η έκθεση “Παράλληλοι Βίοι Τέχνης” με έργα του Λάμπρου Ορφανού και της Έλλης Μουρέλου – Ορφανού στην Ύδρα. Η παρουσίαση της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017, αποτελεί συνδιοργάνωση της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας και παρουσιάζεται στην αίθουσα Διονυσίου και Ίνγκριντ Κουντουριώτη του μουσείου. Η έκθεση περιλαμβάνει τέσσερις ελαιογραφίες, ένα εξαιρετικής σπανιότητας σχέδιο (το πρώτο επίσημα παρουσιασμένο σχέδιο του καλλιτέχνη το 1935), μία ακουαρέλα και δεκαέξι χαρακτικά του Λάμπρου Ορφανού. Επίσης, δύο ακρυλικά έργα, μία ελαιογραφία, ένα έργο μεικτής τεχνικής, ένα σχέδιο, μία ακουαρέλα, και το δυσεύρετο και μοναδικό χαρακτικό της Έλλης Μουρέλου – Ορφανού. Την έκθεση συμπληρώσουν τρία επίσης έργα: μία αμφίπλευρη ακουαρέλα σε χαρτί, μία ξυλογραφία σε πλάγιο ξύλο του Λάμπρου Ορφανού και μία ελαιογραφία σε καμβά της Έλλης Μουρέλου – Ορφανού,τα οποία έχει δωρίσει ο γιος του ζευγαριού, κ. Μίνως Ορφανός, στη μνήμη των γονέων του, στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας.

Η βραδιά των εγκαινίων άνοιξε με χαιρετισμό εκ μέρους της κ. Ντίνας Αδαμοπούλου, προϊσταμένης του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας, η οποία μίλησε για τον κοινό βίο και το έργο των δύο σπουδαίων καλλιτεχνών. «Με διαφορετικές τεχνικές και αισθητικές προσεγγίσεις καθένας τους, που όμως σε πολλά σημεία συναντιούνται, συγκλίνουν και συνυπάρχουν, ο Λ. Ορφανός και η Έ. Μουρέλου – Ορφανού χάραξαν τη δική τους πορεία και ακολούθησαν λαμπρά μονοπάτια στη ζωή και στην τέχνη, καθένας μεν από το δικό του μετερίζι αλλά και οι δυο μαζί ταυτόχρονα. Στάθηκαν ο ένας για τον άλλο αληθινή πηγή έμπνευσης κι αυτό είναι διάχυτο μέσα από την προσεκτική ανάγνωση του έργου τους», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τέλος, η κ. Αδαμοπούλου μίλησε για τη σπουδαιότητα της συνδιοργάνωσης με μία από της μεγαλύτερες πινακοθήκες στην Ελλάδα, όπως είναι η Πινακοθήκη της Λάρισας.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η κ. Άννυ Ψάρρα-Περίφανου, Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, η οποία παρουσίασε την ιστορία, τη λειτουργία και το πανελλήνιο εύρος του πολιτιστικού έργου της Πινακοθήκης. Έπειτα, η Αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης μίλησε για την αξία της συνεργασίας μεταξύ των δύο μουσείων. «Το σημερινό αποτέλεσμα της σύμπραξης αυτής ενισχύει την άποψή μας ότι η συμπόρευση μεταξύ ανθρώπων, φορέων και μουσείων παίζουν καταλυτικό ρόλο σε αυτό που ονομάζουμε ‘συλλογική υπόθεση’», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τέλος, ευχαρίστησε τον κ. Μίνωα Ορφανό για τη σπουδαία δωρεά που πραγματοποίησε προς την Πινακοθήκη της Λάρισας και για τη συμπαράσταση σε όλη τη διαδικασία της οργάνωσης της έκθεσης μεταξύ των μουσείων.

Τέλος, ο κ. Μίνωας Ορφανός, αρχιτέκτονας D.P.L.G., μίλησε για τον Λ. Ορφανό και την Έ. Μουρέλου – Ορφανού και τη συνύπαρξή τους ως καλλιτέχνες. Μίλησε για τον βίο και το πολυσχιδές έργο τους, εκ του οποίου δημιουργίες βρίσκονται σε συλλογές των Υπουργείων Παιδείας, Πολιτισμού και Εξωτερικών, στην Εθνική Πινακοθήκη, και στα σημαντικότερα μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχεία και ιδρύματα της Ελλάδος, αλλά και στο εξωτερικό. Κλείνοντας, ο κ. Ορφανός ευχαρίστησε την κ. Αδαμοπούλου και την κ. Ψάρρα για την εξαιρετική ευκαιρία της συνδιοργάνωσης, που είχε το ευτυχές αποτέλεσμα τα έργα να «ταξιδέψουν» από τη Λάρισα και να παρουσιάζονται στην Ύδρα, «σε μια σημαντική έκθεση, η οποία αναδεικνύει τον πλούτο του έργου του Λ. Ορφανού και της Ε. Μουρέλου – Ορφανού μέσα από τις δυνατότητες που προσφέρουν μουσεία, όπως το Μουσείο Κατσίγρα και το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας, εκπληρώνοντας τον σύγχρονο και εξωστρεφή ρόλο τους», όπως είπε.

Τα εγκαίνια έκλεισαν με ξενάγηση, την οποία έκανε ο ίδιος ο κ. Ορφανός.

Tags: , ,

Αρχίζουν οι νεανικές συναντήσεις στον Ι.Ν. του Αγίου Αχιλλίου

Με την καθιερωμένη ιερά ακολουθία του Αγιασμού θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στον κύκλο των νεανικών συναντήσεων του Ι.Ν. του Αγίου Αχιλλίου την Τρίτη 10 Οκτωβρίου  στις 9 το βράδυ. Τον αγιασμό θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιγνάτιος, ο οποίος και θα ομιλήσει καταλλήλως.

Tags: , ,

Εξιχνιάστηκαν άμεσα δύο περιπτώσεις ληστειών

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας εξιχνιάστηκε άμεσα περίπτωση ληστείας που διαπράχθηκε χθες το βράδυ στην πόλη της Λάρισας  και συνελήφθη, σήμερα (09-10-2017) το πρωί, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, ένας 35χρονος ημεδαπός.

Ειδικότερα, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο 35χρονος κινούμενος με ποδήλατο προσέγγισε 19χρονη ημεδαπή πεζή και με την απειλή αιχμηρού αντικειμένου αφαίρεσε το κινητό της τηλέφωνο.

Σε νομότυπη έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του βρέθηκε και κατασχέθηκε το αφαιρεθέν κινητό τηλέφωνο, το οποίο αποδόθηκε στη νόμιμη δικαιούχο του.

Επιπλέον, από την πρόοδο της αστυνομικής έρευνας εξακριβώθηκε ότι το μεσημέρι της (05-10-2017), ο 35χρονος ακινητοποίησε 15χρονο ημεδαπό που κινούνταν με ποδήλατο και με την απειλή μαχαιριού του αφαίρεσε μία σχολική τσάντα που περιείχε βιβλία και το κινητό του τηλέφωνο.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ το προανακριτικό έργο συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας.

 

 

Tags: , ,

Συνεχίζονται οι εγγραφές στη Μουσική Σχολή Νίκαιας

Συνεχίζονται οι εγγραφές στη Μουσική Σχολή Νίκαιας του Δήμου Κιλελέρ  για το σχολικό έτος 2017-2018 και σε όλα τα τμήματά της. Διδάσκονται:  Μουσική Προπαιδεία-Προωδειακή για παιδιά προσχολικής & πρώτης σχολικής ηλικίας,  Κλασική Μουσική (Ευρωπ.Μουσική) με πιάνο, κιθάρα, φλάουτο, βιολί, κλαρινέτο, ευρωπαϊκά κρουστά, ακορντεόν και μονωδία,   Παραδοσιακή με παραδοσιακά κρουστά,    Μοντέρνα με ηλεκτρική κιθάρα, αρμόνιο,  ντράμς, έντεχνο & σύγχρονο τραγούδι,  Ανώτερα Θεωρητικά με ωδική, ειδικό αρμονίας, αντίστιξη, φούγκα  ενοργάνωση πνευστών, σύνθεση  και  Προετοιμασία Πανελλαδικών Εξετάσεων για υποψήφιους Α.Ε.Ι. – Τ.Ε.Ι.

Επίσης λειτουργεί Παιδική Μαθητική Ορχήστρα με πρόβες κάθε Σάββατο 17:00 έως 18:30, και Εφηβική με πρόβες Τετάρτη 18:00-19:30.

Στο χώρο της Φωνητικής Μουσικής υπάρχουν δύο σύνολα: η χορωδία Φυτώριο με πρόβες την  Παρασκευή 19:00 έως 20:00 και η Παιδική χορωδία με πρόβες αμέσως μετά 20:00 έως 21:00.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2410-922260,  κινητό 6936-299490  και με τους μαέστρους, της Παιδικής Ορχήστρας 6944-857236,  της Εφηβικής 6932-842992 και των Χορωδιών 6972-717004.

 

Tags: , ,

Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν στα θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης που συνέβησαν, κατά τη διάρκεια του μήνα Σεπτεμβρίου 2017, στην εδαφική αρμοδιότητα των νομών Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας. Η δημοσίευση των μηνιαίων στοιχείων συνοδεύεται με στατιστικά – αριθμητικά στοιχεία του αντίστοιχου περσινού μήνα.

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, σημειώθηκαν 21 τροχαία ατυχήματα (έναντι 13 το 2016).

Ειδικότερα σημειώθηκαν:

 •  5 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα (έναντι 2 το 2016)
 •  2 σοβαρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 4 το 2016)
 •  14 ελαφρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 7 το 2016)

Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών καταγράφηκαν συνολικά 28 παθόντες (έναντι 15 το 2016).

Ειδικότερα καταγράφηκαν:

 •  5 νεκροί (έναντι 2 το 2016)
 •  3 βαριά τραυματίες (έναντι 4 το 2016)
 •  20 ελαφρά τραυματίες (έναντι 9 το 2016)

 

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας σε όλο το οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, το μήνα Σεπτέμβριο 2017 πραγματοποιήθηκαν (85.871) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν (7.749) παραβάσεις και ειδικότερα:

 

 • 169 για υπερβολική ταχύτητα,
 • 217 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη),
 • 416 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδηγού,
 • 53 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα,
 • 280 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας,
 • 193 για μη χρήση κράνους,
 • 116 για χρήση κινητού τηλεφώνου,
 • 8 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων,
 • 71 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,
 • 21 για αντικανονικό προσπέρασμα,
 • 3 για αντικανονικούς ελιγμούς,
 • 15 για παραβίαση προτεραιότητας,
 • 149 για παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων,
 • 182 για παραβάσεις Κ.Τ.Ε.Ο.,
 • 4 για κίνηση στην αριστερή λωρίδα,
 • 62 για φθαρμένα ελαστικά,
 • 790 λοιπές παραβάσεις.

 

γ. Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας

Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές των Τροχονόμων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει :

 • Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
 • Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και τον έλεγχο του οχήματος
 • Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά
 • Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας
 • Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας
 • Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας
 • Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος
 • Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα
 • Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη
 • Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα
 • Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ
 • Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς
 • Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Οι παραπάνω συμβουλές θα επαναλαμβάνονται διαρκώς με σκοπό να συμβάλλουν στην εμπέδωση της κυκλοφοριακής και οδικής παιδείας.

 

 

 

 

 

 

Tags: , ,

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας για την αξιολόγηση

Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας (ΚΚΕ), καταγγέλλουν την άρνηση της πλειοψηφούσας παράταξης (Ν.Δ), να θέσει για συζήτηση και ψηφοφορία στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, στις 6/10/2017, την επίκαιρη πρόταση έκδοση ψηφίσματος ενάντια στην προωθούμενη αξιολόγηση στο δημόσιο, από την κυβέρνηση, με την επίκληση φτηνών δικαιολογιών ότι δεν έχει καλή ενημέρωση για το θέμα ή ότι δεν είναι και εκπρόσωπος του συλλόγου των εργαζομένων, παραπέμποντας το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση.

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν τόλμησαν να πουν ότι δεν θέλουν να ψηφίσουν το συγκεκριμένο σχέδιο ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης, γιατί συμφωνούν επι της ουσίας με την αξιολόγηση και την γενικότερη αντιλαική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία είναι απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου και της Ε.Ε.

Η συζήτηση του συγκεκριμένου ψηφίσματος στην επόμενη συνεδρίαση, πιθανότατα δεν θα έχει νόημα, αφού η διαδικασία της αξιολόγησης προχωρά γρήγορα, κόντρα στην θέληση των εργαζομένων και των συνδικάτων τους, με βάση την εκβιαστική απόφαση της κυβέρνησης και η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας, θα την υλοποιήσει στην πράξη.

Παραθέτουμε την πρόταση την πρόταση ψηφίσματος, που καταθέσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και αρνήθηκε η πλειοψηφία (Ν.Δ) να την βάλει για συζήτηση και ψηφοφορία:

 

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, αποφασίζει και δεσμεύει την Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας, να μην εφαρμόσει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και τις υπηρεσίες της, την αξιολόγηση που προωθεί η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο.

Θεωρούμε ότι αποτελεί δέσμευση του 3ου μνημονίου και απαίτηση του ΣΕΒ, ο οποίος στην έκθεση του 2016 απαιτούσε την απόλυση των μισών Δημοσίων Υπαλλήλων. Στόχος της προωθούμενης αξιολόγησης είναι πιο γρήγορα να περάσουν μια σειρά ανατροπές (σύνδεση μισθού με παραγωγικότητα, εκχώρηση αρμοδιοτήτων Δημόσιου Τομέα στο μεγάλο κεφάλαιο, σύμπλευση του Δημοσίου με ΣΔΙΤ) κ.α.

Η απόφασή μας αυτή δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε φαινόμενα τεμπελιάς, τη ρεμούλα και την κοπάνα. Δεν είμαστε ενάντια σε κάθε έλεγχο στα εργασιακά καθήκοντα κάθε υπάλληλου. Όπως επίσης δεν θεωρούμε ότι φταίνε οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια και γενικότερα στο Δημόσιο Τομέα, για τα προβλήματα της Δημόσιας Διοίκησης. 

Δεν παραγνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα απόδοσης στην εργασία κάποιων δημοσίων υπαλλήλων, όμως γι’ αυτά υπάρχει ο υπαλληλικός κώδικας εργαζόμενων Δημοσίου και ΟΤΑ, το πειθαρχικό δίκαιο, αλλά και οι εσωτερικοί κανονισμοί των Οργανισμών.

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχουν πληγεί σημαντικά από τις αντιλαϊκές πολιτικές των μέχρι σήμερα αστικών κυβερνήσεων και μνημονίων, έχοντας τεράστιες ελλείψεις προσωπικού πλήρους και μόνιμης εργασίας και θα περιέλθουν σε χειρότερη θέση με απολύσεις μέσω αξιολόγησης.

Πώς επομένως θα αξιολογηθούν οι εργαζόμενοι, όταν υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού, όταν έχουν μειωθεί σημαντικά οι μισθοί τους, με τσακισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και ελλείψεις σε εξοπλισμό και μέσα, που δεν θα πιάνει τους στόχους στην εργασία του;

Στηρίζουμε τις αποφάσεις των σωματείων και των εργαζομένων που αντιτίθενται στην υπόψη αξιολόγηση και συντασσόμαστε με τις θέσεις του εργατικού κινήματος, προασπίζοντας τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Διεκδικούμε:

Πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες των Περιφερειών και Δήμων.

Κάλυψη όλων των αναγκών σε προσωπικό της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με άμεσες προσλήψεις μόνιμου και πλήρους απασχόλησης προσωπικού, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, στις ΜΚΟ, στις ΚΟΙΝΣΕΠ και στις ΣΔΙΤ».

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, καλεί τους δημοσίους υπαλλήλους να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στην αξιολόγηση κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου και στην γενικότερη αντεργατική τους πολιτική και να πάρουν μέρος στην συγκέντρωση ενάντια στο συνέδριο απάτη των εργαζομένων που στήνουν κυβέρνηση και περιφέρεια, την Τετάρτη 11 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ, στην Πλατεία της συνοικίας Αβέρωφ της Λάρισας.

Tags: , ,

Δωρεάν μαθήματα στη Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής του ΔΩΛ

Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων η Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας θα παρέχει δωρεάν μαθήματα  για το σχολικό έτος 2017/2018 για μαθητές ηλικίας 8 έως 12 χρονών.

 Επίσης από φέτος προγραμματίζει τη  σύσταση παιδικής χορωδίας παραδοσιακού τραγουδιού. Θα προηγηθεί ακρόαση από τον υπεύθυνο της σχολής  κ. Γιώργο Δεληγιάννη.

Η  Σχολή  Παραδοσιακής  Μουσικής  του  Δημοτικού  Ωδείου  Λάρισας

ιδρύθηκε  το 1987. Είναι η πρώτη σχολή όπου η διδασκαλία της παραδοσιακής μουσικής  πραγματοποιείτε οργανωμένα βάση ωρολογίου προγράμματος, με ειδικούς καθηγητές στις τάξεις οργάνων, τραγουδιού και θεωρίας. Μετά από την θετική δεκάχρονη πορεία και εμπειρία το 1997 εκδίδετε ο πρώτος οδηγός σπουδών για την διδασκαλία της παραδοσιακής μουσικής. Σύντομα συστήνετε ορχήστρα από ταλαντούχους σπουδαστές που παίρνει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και σε άλλες πόλεις, με αποκορύφωμα τις εμφανίσεις  στο  Μέγαρο Μουσικής  Αθηνών  και  στο  Ηρώδειο Αθηνών

μετά από πρόσκληση της αείμνηστης Δόμνας Σαμίου.

Κατά την διάρκεια των 30 χρόνων αρκετοί σπουδαστές της αποφοιτήσαν αποκτώντας πτυχία και διπλώματα παραδοσιακού κλαρίνου, βιολιού, σαντουριού και λαούτου.

Σκοπός της σχολής παραμένει η διατήρηση και διάδοση της αυθεντικής λαϊκής παραδοσιακής μουσικής στις νεότερες γενιές.

Να σημειωθεί ότι η εγγραφές από 12 ετών και άνω και για ενήλικες συνεχίζονται σε όλες της τάξεις  οργάνων και τραγουδιού.

Τηλέφωνο επικοινωνίας 6937048358 κ. Γιώργο Δεληγιάννη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: , ,

Χρ. Κέλλας: Πρωτοφανής υποβάθμιση στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση

Ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με αφορμήτην πρωτοφανή υποβάθμιση στην Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η πρωτοφανής υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών, σε σημείο “διωγμού”  των Ελλήνων μαθητών από τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

 Το Υπουργείο Παιδείας, χαμένο στις ιδεοληψίες του, αποφάσισε να στερήσει σημαντικούς πόρους από τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, να μη στελεχώσει τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας σε παραδοσιακά κέντρα της διασποράς, να αποδυναμώσει τα Αμιγή Σχολεία από εκπαιδευτικούς βασικών ειδικοτήτων, επαναφέροντας τις αποσπάσεις με επιμίσθιο, που εν τέλει δεν      μπορεί          να       ικανοποιήσει!!!

Αλήθεια, δεν γνώριζαν στη Κυβέρνηση ότι με τις ανεδαφικές διατάξεις του ν.4415/16 για τις αποσπάσεις και παρατάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό θα προκαλούσαν προβλήματα στη στελέχωση των σχολικών μονάδων της ομογένειας;

 Δεν γνώριζε ο Υπουργός, ότι η καθυστέρηση της διαδικασίας των αποσπάσεων και η απώλεια της οργανικής θέσης των υπό απόσπαση εκπαιδευτικών θα οδηγούσε μοιραία στην έλλειψη εκδήλωσης ενδιαφέροντος και την αδυναμία στελέχωσης των σχολικών μονάδων του εξωτερικού;

 Δεν αποτελεί δείγμα διοικητικής ανεπάρκειας η διαπίστωση του αρμόδιου Υφυπουργού, ότι η καθυστέρηση στη στελέχωση των σχολείων οφείλεται στην “εφαρμογή μεταβατικών διατάξεων”;;

 Αντί λοιπόν ο αρμόδιος Υπουργός να αναλάβει τις ευθύνες του, σπέρνει απροκάλυπτα έριδες στους εκπαιδευτικούς του εξωτερικού, μεταθέτοντας την ευθύνη για τα προβλήματα στη στελέχωση των σχολείων.

 Η ομογένεια και τα ελληνόπουλα του εξωτερικού, έχουν καταλάβει πλέον με ποιους έχουν να κάνουν και δεν πείθονται με υποσχέσεις “ασπιρίνες” για στελέχωση των σχολείων έως τις 15 Οκτωβρίου, αφού τα κενά θα παραμένουν μεγάλα για όλο υπόλοιπο σχολικό έτος.

 

 

 

Tags: , ,

Μάξιμος: Ηθικό χρέος η αναγνώριση της Γενοκτονίας

«Η προσπάθεια για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής, Ελλήνων του Πόντου και ευρύτερα της Μικράς Ασίας, Αρμενίων και Ασσυρίων, είναι ηθικό μας χρέος. Πολλοί θα ήθελαν να προτιμήσουμε τη λήθη, και να δώσουμε συγχωροχάρτι στους θύτες, στο όνομα δήθεν της καλής γειτονίας. Εμείς, όμως, γνωρίζουμε καλά ότι η άρνηση της αλήθειας, πέραν της προσβολής στους νεκρούς και στους πρόσφυγες, δεν είναι στέρεα βάση καμίας ειλικρινούς σχέσης συνεργασίας με τη γείτονα». Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ).

Η συνάντηση που έλαβε χώρα στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ στη βουλή, έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας της ΟΠΣΕ, η οποία ήθελε να συγχαρεί τον Μικρασιάτη στην καταγωγή βουλευτή, για τη στάση του στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την «Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας», όπου υπήρξε αυθαίρετη αντικατάσταση από το προεδρείο της Βουλής του όρου «Γενοκτονία» από τον όρο «Καταστροφή».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χαρακόπουλος διαμαρτυρήθηκε εντόνως τόσο κατά τη συνεδρίαση της Βουλής, όσο και με σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Βούτση, η οποία κοινοποιήθηκε, επίσης, σε όλους τους αρχηγούς του δημοκρατικού τόξου, τους διατελέσαντες προέδρους της Βουλής και το ανώτατο όργανο των προσφυγικών Σωματείων.

Κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε η πλήρης συμφωνία για την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας από τη συντεταγμένη Ελληνική Πολιτεία για την προώθηση του αιτήματος αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Χριστιανικών Λαών της Ανατολής από τη Διεθνή Κοινότητα.

Εκ μέρους της ΟΠΣΕ στη συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ. Λουκάς Χριστοδούλου, Πρόεδρος, Φώτης Καραλής, Αντιπρόεδρος, Δημήτρης Παντέλας Γεν. Γραμματέας, Αποστόλης Δαγδελένης, μέλος, και Γιάννης Τριανταφυλλίδης, μέλος.

Tags: , ,

4ο δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς για τις απαραίτητες μετασυλλεκτικές πρακτικές αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

Με δεδομένο ότι η επιτυχής διαχείριση των εντόμων που διαχειμάζουν (και που θα δώσουν την πρώτη γενεά την επόμενη άνοιξη) αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα του ελέγχου του εντόμου για την επόμενη καλλιεργητική  περίοδο, κρίνεται απαραίτητο να πραγματοποιούνται οι κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες των βαμβακοφυτειών αμέσως μετά την συγκομιδή, ώστε να καταστρέφεται μεγάλο μέρος του πληθυσμού των διαχειμάζουσων εντόμων.

Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου η Υπηρεσία μας συστήνει για την πληθυσμιακή μείωση του πράσινου σκουληκιού να πραγματοποιείται στελεχοκοπή και μετά άροση του εδάφους (όργωμα με υνιοφόρο αλέτρι αναστροφής εδάφους), σε βάθος 20-25 εκατοστών κατά το φθινόπωρο, ανεξάρτητα από το αν την επόμενη καλλιεργητική περίοδο τοποθετηθεί ξανά βαμβάκι ή άλλη καλλιέργεια. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η αναστροφή του εδάφους και η ενσωμάτωση των θρυμματισμένων από τη στελεχοκοπή υπολειμμάτων των βαμβακοφύτων στο έδαφος με τα παρακάτω αποτελέσματα:

 1. Άμεση καταστροφή των νυμφών.
 2. Έκθεση των νυμφών σε αντίξοες κλιματικές και εδαφικές συνθήκες.
 3. Μεταφορά των νυμφών σε βάθος 20-25 εκατοστά με επακόλουθο τη μηχανική αδυναμία εξόδου των πεταλούδων στην επιφάνεια του εδάφους.
 4. Καταστροφή των στοών εξόδου των πεταλούδων με επακόλουθο τη μηχανική αδυναμία εξόδου των πεταλούδων στην επιφάνεια του εδάφους.

 

Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι, η διαχείμαση του σκουληκιού γίνεται μέσα στα εναπομείναντα καρύδια (και στους σπόρους) και βαμβακοστελέχη, όπως επίσης και σε ρωγμές του εδάφους. Για το λόγο αυτό, όπως και στην περίπτωση του πράσινου, έτσι και στο ρόδινο σκουλήκι, η Υπηρεσία μας συνιστά να πραγματοποιείται στελεχοκοπή, ψιλοτεμαχισμός και θρυμματισμός των καρυδιών με στελεχοκόπτη/καταστροφέα και στη συνέχεια να γίνεται άροση ενσωμάτωσης (όργωμα με υνιοφόρο αλέτρι αναστροφής εδάφους) για την όσο το δυνατό αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και αυτού του εχθρού.

Υπενθυμίζεται στους βαμβακοπαραγωγούς ότι η χρήση άλλων καλλιεργητικών πρακτικών όπως ρίπερ, καλλιεργητής, δισκοσβάρνα κ.α. αντί του οργώματος με υνιοφόρο αλέτρι, δεν επιτυγχάνουν αναστροφή του εδάφους και ως εκ τούτου δεν αποτελούν αποτελεσματικές μέθοδοι ελέγχου του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού.

Η Υπηρεσία μας επισημαίνει ότι η αύξηση του κόστους καλλιέργειας εξαιτίας των παραπάνω καλλιεργητικών πρακτικών, είναι αμελητέα σε σχέση με το συνολικό όφελος που θα υπάρξει από τη μείωση του αριθμού των ψεκασμών με εντομοκτόνα που θα απαιτηθούν κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, προστατεύοντας ταυτόχρονα τόσο το περιβάλλον, όσο και την υγεία των ίδιων των παραγωγών και των περιοίκων.

Tags: , ,

Επίσκεψη Αν. ΥΠΑΑΤ Γ. Τσιρώνη στη Θεσσαλία

Επίσκεψη στην Θεσσαλία θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 10 και την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, προκειμένου να συναντηθεί με αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς της περιοχής αλλά και να συμμετάσχει την Τρίτη με ομιλία του στο 4ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Λάρισα.

Την Τρίτη 10/10 στις 18:00μμ, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συνεδρίου με τίτλο «Η Θεσσαλία της επόμενης μέρας», ο Γιάννης Τσιρώνης θα μιλήσει στην 1η Παράλληλη Απογευματινή Συνεδρία με θέμα: «Αγροτική Ανάπτυξη και Παραγωγική Ανασυγκρότηση».

Την Τετάρτη 11/10 στις 09.00 το πρωί ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων θα συναντηθεί στο Δημαρχείο με τον Δήμαρχο Λάρισας, Απόστολο Καλογιάννη, για αγροτικά ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα συναντηθεί επίσης με παραγωγικούς φορείς, μεταξύ αυτών την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, την Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας και συλλόγους βιοκαλλιεργητών της περιοχής.

 

 

 

 

 

Ζαφείρης Μελάς - Όνειρο αν είσαι
Διονύσης Μακρής - Πολλά απίθανα
Χρήστος Μενιδιάτης - Αδυναμία μου
Ελένη Χατζίδου - Φαρμάκι
Χάρης Κωστόπουλος - Σε χρειάζομαι
Λένα Παπαδοπούου - Τρελαίνομαι
Αμαρυλλίς - Να σε προσέχει
Νότης Σφακιανάκης - Λίγο λίγο
Βασίλης Καρράς - Απ΄ το βορρά ως το νότο
Παντελής Παντελίδης - Άλλη μια ευκαιρία