Tags: , ,

Μάξιμος: Απαιτείται χάραξη εθνικής στρατηγικής για την κτηνοτροφία

«Είτε στη Βουλή είτε με δημόσιες παρεμβάσεις, συνεχίζω να υπερασπίζομαι τους αυστηρούς ελέγχους για ισοζύγια σε γάλα και κρέας, να στηλιτεύω την όποια αβελτηρία για την προάσπιση εθνικών προϊόντων, όπως η φέτα, και να υποστηρίζω τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για την κτηνοτροφία». Τα παραπάνω υπογραμμίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε μήνυμά του προς την Ελληνική Ζωοτεχνική Εταιρία, με αφορμή το 32ο ετήσιο Επιστημονικό της Συνέδριο, που πραγματοποιείται στην Λάρισα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που παραιτήθηκε από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης διαφωνώντας με την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής στο φρέσκο γάλα, επισημαίνει ότι κατά την κυβερνητική του θητεία έπραξε -στο δεδομένο αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο- αυτά που θα βοηθούσαν στην πράξη τον κτηνοτρόφο, υπενθυμίζοντας ενδεικτικά:

 1. Την απαλλαγή αγροτικών κτισμάτων από το φόρο ακινήτων.
 2. Την απλοποίηση με ΚΥΑ της διαδικασίας ίδρυσης νέων κτηνοτροφικών μονάδων.
 3. Τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων σταβλικών εγκαταστάσεων ανεξαρτήτως μεγέθους και με συνοδά κτίσματα προσωρινής διαμονής έως 35 τ.μ..
 4. Την απλοποίηση της διαδικασίας παραχώρησης της χρήσης ακινήτων, ως 8 στρέμματα, σε κτηνοτρόφους για την ανέγερση σταβλικών εγκαταστάσεων, χωρίς δημοπρασία -αν ο αιτών είναι ένας.
 5. Το πλαίσιο ίδρυσης Οργανώσεων Παραγωγών, Ενώσεων Οργανώσεων Παραγωγών και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων στον γαλακτοκομικό τομέα.
 6. Την αναγνώριση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος.
 7. Τη θεσμοθέτηση του Κτηνίατρου Εκτροφής.

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγει τονίζοντας ότι «με βάση εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία απέναντι στις προτάσεις του ΟΟΣΑ για τη διάρκεια των ημερών στο φρέσκο γάλα και τη χρήση σκόνης γάλακτος στην παραγωγή γιαουρτιού, αρνήθηκα να συναινέσω σε πρακτικές που έπλητταν την κτηνοτροφική παραγωγή».

Tags: , ,

Συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί στα Φάρσαλα για απόπειρα κλοπής

Συνελήφθησαν χθες (04-10-2017) το μεσημέρι στα Φάρσαλα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Φαρσάλων, τρεις ημεδαποί, ηλικίας 20, 18 και 16 ετών, για απόπειρα κλοπής. Επιπλέον, σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής, η οποία περιλαμβάνει ακόμη δύο ημεδαπούς συνεργούς τους, ηλικίας 24 και 18 ετών.

Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι στα Φάρσαλα οι τρεις συλληφθέντες ημεδαποί μετέβησαν σε αποθήκη 38χρονου ημεδαπού και αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν, με τη χρήση μεταλλικού λοστού, να αφαιρέσουν εξωτερική μονάδα κλιματιστικού, όμως έγιναν αντιληπτοί και συνελήφθησαν από προστρέξαντες αστυνομικούς.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι οι τρεις συλληφθέντες κατά το χρονικό διάστημα από (19-09-2017) έως (02-10-2017) στα Φάρσαλα, μαζί με τους άλλους δύο συνεργούς τους, με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, διέπραξαν τα ακόλουθα:

 • εισήλθαν στον προαύλιο χώρο σχολείου, απ’ όπου αφαίρεσαν μία εξωτερική μονάδα κλιματιστικού,
 • αφαίρεσαν  από  αγρόκτημα διάφορα σιδερένια και μπρούτζινα εξαρτήματα ποτίσματος,
 • διέρρηξαν παράθυρο αποθήκης Ιερού Ναού και αφαίρεσαν μία μπρούτζινη κολυμπήθρα και δύο μπρούτζινα μανουάλια.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ η έρευνα συνεχίζεται από το Αστυνομικό Τμήμα Φαρσάλων για τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλα παρόμοια αδικήματα.

Tags: , ,

Ημερολόγιο Λέσχης Ανάγνωσης Ενεργών Πολιτών Λάρισας

Στη συνάντηση της Τρίτης ανταμώσαμε ξανά μετά από τέσσερις περίπου μήνες, καλωσορίσαμε καινούρια μέλη και μιλήσαμε για την αγαπημένη συγγραφέα των παιδικών μας χρόνων, Πηνελόπη Δέλτα (1874-1941). Ταξιδέψαμε στον κόσμο του Τρελαντώνη και του Μάγγα, συμφωνώντας ότι η γραφή και οι ιστορίες της συγγραφέως παραμένουν φρέσκιες και μπορούν να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον ακόμη και των μεγαλύτερων «παιδιών». Γνωρίσαμε, τέλος, την πιο «ενήλικη»συγγραφική κατάθεση της Δέλτα, που εκδόθηκε για πρώτη φορά μόλις προ τριετίας, φανερώνοντας μια άγνωστη, για τους περισσότερους, πλευρά αυτής της τόσο σημαντικής προσωπικότητας του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Η συζήτηση ασφαλώς δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλάβει την άλλη σημαντική μορφή της περιόδου και μεγάλο, ανολοκλήρωτο έρωτα της Δέλτα, Ίωνα Δραγούμη (1878-1920), γεγονός που αποτέλεσε τη γέφυρα για την επιλογή του επόμενου συγγραφέα που θα διαβάσουμε.

Αυτόν τον μήνα, λοιπόν, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το έργο ενός από τους πιο πολυδιαβασμένους Έλληνες συγγραφείς, τουΦρέντυ Γερμανού (1934-1999), ο οποίος έχει γράψει ιστορικό μυθιστόρημα με κεντρικό ήρωα τον Δραγούμη. Φεύγουμε για λίγο από τον χώρο της «καθαρής» λογοτεχνίας και ασχολούμαστε με δύο από τα πιο παρεξηγημένα συγγραφικά είδη, το ευθυμογράφημα και τη (μυθιστορηματική) βιογραφία, που αμφότερα υπηρέτησε με μεγάλη επιτυχία ο Φρέντυ Γερμανός.

Ραντεβού τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, στις 8 μ.μ., στη Στέγη Αλληλεγγύης των Ενεργών Πολιτών Λάρισας!

 

Tags: , ,

Αρχίζουν οι πρόβες χορωδίας της Μουσικής Σχολής Νίκαιας

Από αύριο Παρασκευή 6-10-2017 αρχίζουν οι πρόβες χορωδίας της Μουσικής Σχολής Νίκαιας του Δήμου Κιλελέρ για τη νέα σχολική χρονιά 2017-2018. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Χορωδία ΦΥΤΩΡΙΟ (Παιδιά μέχρι Γ’ τάξης Δημοτικού Σχολείου) ώρα  19:00-20:00

ΠΑΙΔΙΚΗ Χορωδία (Παιδιά  από  Δ’ τάξη Δημοτικού Σχολείου και άνω) ώρα 20:00-21:00

Οι πρόβες πραγματοποιούνται στην αίθουσα της Μουσικής Σχολής δίπλα στο Δημαρχείο. Τηλέφωνα επικοινωνίας:2410-922260 γραμματεία και κινητά 6972-717004 & 6936-299490.

Tags: , ,

Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής Δήμου Λαρισαίων

Ανάμεσα στα καινοτόμα προγράμματα που ξεκίνησε να υλοποιεί  η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Λαρισαίων, είναι και το πρόγραμμα «Κυκλοφοριακής Αγωγής προσχολικής και σχολικής ηλικίας».

Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Η Πόλη που Μαθαίνει» και για την υλοποίησή της η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και η Διεύθυνση Αθλητισμού Πολιτισμού & Κοινωνικής Πολιτικής συνεργάζονται με πιστοποιημένους εκπαιδευτές και συγκεκριμένα με το  Σύλλογο Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών Λάρισας, την Ένωση Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών Περιφέρειας Θεσσαλίας, και την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, εκπαιδεύτρια και προπονήτρια ποδηλασίας κα. Εύη Ευαγγέλου με τη βοήθεια του πιστοποιημένου Δημοτικού υπαλλήλου για θέματα Κυκλοφοριακής Αγωγής κ. Κων/νο Κωστακόπουλο.

Προσεγγίζοντας με ιδιαίτερη ευαισθησία το ζήτημα της Κυκλοφοριακής Αγωγής στα σχολεία, έχοντας δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που αγγίζει τις ηλικίες, από τη προσχολική μέχρι και πρώτη σχολική, το Πάρκο κυκλοφοριακής Αγωγής στο Αλκαζάρ άνοιξε τις πύλες του για τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου, την Τρίτη 3/10/2017 , με την επίσκεψη νηπίων του 6ου Παιδικού Σταθμού του Δήμου Λαρισαίων, συνοδεία του παιδαγωγικού προσωπικού του σταθμού ενώ στο χώρο παρευρέθησαν ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κος Δημήτριος Δεληγιάννης και η Δντρια  Αθλητισμού Πολιτισμού & Κοινωνικής Πολιτικής κα Μπαξεβάνου Σταυρούλα.

Τα παιδιά παρακολούθησαν ένα «βιωματικό μάθημα» εφαρμόζοντας απλούς κανόνες διάσχισης διαβάσεων, δρόμων, διασταυρώσεων. Έκπληξη και ενθουσιασμός στα πρόσωπα των μικρών νηπίων όταν αντιλήφθηκαν πως μέρος του μαθήματος είναι και η οδήγηση ποδηλάτου!!!

Η οδήγηση των ποδηλάτων των μικρών μαθητών πρόκειται να συμπληρώσει το αντίστοιχο πρόγραμμα των μαθητών της Δ΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων της πόλης, από το Νοέμβριο, με μάθημα προσαρμοσμένο κατάλληλα στην ηλικία των μαθητών και οδήγηση μηχανοκίνητων οχημάτων.

Με το πρωτοποριακό πρόγραμμα επιδιώκεται η διαμόρφωση συνείδησης επάνω στο ζήτημα της οδικής ασφάλειας και η έμπνευση ορθής νοοτροπίας και συμπεριφοράς μέσα από απλές συμβουλές αλλά και μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες προσαρμοσμένες στις ηλικίες των μαθητών.

Tags: , ,

Στην Ελασσόνα ως εκπρόσωπος της Ν.Δ. ο Χρ. Κέλλας

Ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, θα παραστεί αύριο, Παρασκευή 6/10/2017  στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 105η Επέτειο Απελευθέρωσης της Πόλης και Επαρχίας Ελασσόνας από τον οθωμανικό ζυγό κατά τον βαλκανικό πόλεμο του 1912, ως εκπρόσωπος του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Tags: , ,

Περονόσπορος και σε καλλιέργειες με τομάτα θερμοκηπίου

Αναμένεται η είσοδος του περονόσπορου σε καλλιέργειες με τομάτα θερμοκηπίου στις πρώιμες (με 7-10σταυρούς) και όψιμες (με 5-7σταυρούς) καλλιέργειες, μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Στους Νομούς Μαγνησίας, Καρδίτσας, Σερβωτά Τρικάλων, Λάρισας και Φθιώτιδας

Συνθήκες ανάπτυξης:       Υψηλή σχετική υγρασία στο περιβάλλον των φυτών (υγρασία 80-95% και θερμοκρασίες 6-26o C, με άριστη 18-22ο C).

Συστάσεις: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους με ψεκασμούς κάλυψης (καλό λούσιμο των φυτών), με κατάλληλα επιτρεπόμενα  και εκλεκτικά για τον περονόσπορο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως Mancozeb, maneb, propineb, pyraclostrobin, azoxystrobin κ.ά. Επανάληψη του ψεκασμού μετά από 8 ημέρες.

ΚΛΑΔΟΣΠΟΡΙΟ (Cladosporium fulvum, fulvia fulva)

Διαπιστώσεις: Την είσοδό του έκανε το κλαδοσπόριο στις καλλιέργειες με τομάτες θερμοκηπίου,. Οι καιρικές συνθήκες πού επικρατούν είναι ευνοϊκές για τη ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοσή του.

Συνθήκες ανάπτυξης: Η ασθένεια προσβάλλει τα φυτά στα θερμοκήπια όταν επικρατούν υψηλή υγρασία 70%-95% και θερμοκρασίες από 4-32C, με άριστη θερμοκρασία 22-24 C.

Συμπτώματα: Εμφανίζονται πρώτα στα κατώτερα φύλλα κιτρινοπράσινες ή κίτρινες κηλίδες, σε προχωρημένο στάδιο οι κηλίδες γίνονται κιτρινοκαστανές και νεκρωτικές. Στην κάτω επιφάνεια η περιοχή των κηλίδων καλύπτεται από την εξάνθηση του παθογόνου, η οποία έχει χρώμα ανοικτό καστανό ή γκριζοκαστανό και υφή βελούδου.

Συστάσεις: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (propineb, thriophanate-methyl, difenoconazol tribasic copper sulfate, copper hydroxide).

TUTA  ABSOLUTΑ

Διαπιστώσεις: Οι συλλήψεις των ακμαίων του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζονται και εμφανίζονται υψηλοί πληθυσμοί Από παρατηρήσεις στα θερμοκήπια διαπιστώθηκαν προσβολές στα φύλλα στους καρπούς.

Να γίνουν επεμβάσεις με κατάλληλα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα: Bacillus thuringiensis var. Kustaki (pb-54), Bacillus thuringiensis var. kurstaki (pb-54), emamectin, indoxacarb και spinosadκ..

 

ΠΡΟΣΟΧΗ  Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της Τομάτας θερμοκηπίου  να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση  email: fyto12@otenet.gr

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο διαδίκτυο http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/agricultural-warnings

 

 

 

 

O ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ α.α.

ΛΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

 

 

Tags: , ,

Ανάκληση άδειας διάθεσης στην αγορά φυτοπροστατευτικού προϊόντος

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει τα καταστήματα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων και τους παραγωγούς – επαγγελματίες χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων σχετικά με την ανάκληση οριστικής άδειας διάθεσης στην αγορά του φυτοπροστατευτικού προϊόντος PENCOT 33EC (ζιζανιοκτόνο), με αριθμό άδειας διάθεσης στην αγορά 70111, λόγω επικινδυνότητας για τη δημόσια υγεία.

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις, ανιχνεύθηκαν συγκεντρώσεις της ουσίας nitroso-pendimethalin (νιτροζαμίνη) στο παραπάνω σκεύασμα, οι οποίες υπερβαίνουν το όριο των 45 mg/kg στην τεχνικώς καθαρή ουσία, το οποίο θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ως ανώτατο επιτρεπτό όριο συγκέντρωσης.

 

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω καλούνται:

 • Όσα καταστήματα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων προμηθεύτηκαν το εν λόγω σκεύασμα να μην το διαθέσουν στην αγορά αλλά να το επιστρέψουν στον προμηθευτή τους μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας του άρθρου 9 του ν. 4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8).
 • Όσοι επαγγελματίες χρήστες του εν λόγω φυτοπροστατευτικού προϊόντος προμηθεύτηκαν το συγκεκριμένο σκεύασμα να μην το χρησιμοποιήσουν και να το επιστρέψουν στον προμηθευτή τους, διότι η χρήση του εγκυμονεί κινδύνους για την δημόσια υγεία.

 

Τέλος ενημερώνουμε ότι «σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 3 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α ́8), όποιος εισάγει, παρασκευάζει προς εμπορία, εμπορεύεται, κατέχει, διαθέτει καθ’ οιονδήποτε τρόπο, έστω και δωρεάν, ανταλλάσσει, μεταφέρει, χρησιμοποιεί ή διαφημίζει μέσα στη χώρα φυτοπροστατευτικό προϊόν, για το οποίο δεν έχει χορηγηθεί άδεια διάθεσης στην αγορά ή η άδεια διάθεσης στην αγορά τού έχει ανακληθεί ή δεν έχει χορηγηθεί άδεια παράλληλου εμπορίου ή δεν έχει χορηγηθεί άδεια πειραματισμού, τιμωρείται με πρόστιμο από χίλια (1.000) έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ»

Tags: , ,

Συγκέντρωση του ΕΚΝΛ στο αναπτυξιακό συνέδριο

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων που υποστηρίζουν το εκμεταλλευτικό σύστημα και ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, εντείνει την εφαρμογή των αντεργατικών-αντιλαϊκών μέτρων που ψήφισε αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ετοιμάζεται να πάρει νέα μέτρα στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης, με τα οποία κάνει τον βίο-αβίωτο στους εργάτες, συνταξιούχους, μικρούς αγρότες & ΕΒΕ.

Αυτή την αντιλαική πολιτική, η κυβέρνηση, μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προσπαθούν να εξωραΐσουν, με ένα ακόμα «αναπτυξιακό συνέδριο» στη Λάρισα 10-11 Οκτώβρη, λέγοντας ψέματα ότι τελειώνουν τα δύσκολα και έρχεται η ανάπτυξη, που θα δώσει λύσεις στα προβλήματα και θα είναι δίκαιη για όλους. Η αλήθεια είναι ότι συζητούν πως θα διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις στη Θεσσαλία και πανελλαδικά, για την ανάπτυξη των κερδών και της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου και όχι για τις λαικές ανάγκες.

 

Η καπιταλιστική ανάπτυξη, που επαγγέλλονται η κυβέρνηση, τα κόμματα υποστηρικτές του εκμεταλλευτικού συστήματος και της Ε.Ε, Περιφέρεια και Δήμοι, η μεγαλοεργοδοσία, οι κυβερνητικοί & εργοδοτικοί συνδικαλιστές και μας καλούν να βάλουμε πλάτη, δεν είναι προς όφελος των εργατών, των ανέργων, των φτωχών αγροτών και ΕΒΕ.

Οι απλήρωτοι θα παραμένουν απλήρωτοι, οι περισσότεροι άνεργοι θα παραμείνουν άνεργοι και χωρίς επίδομα ανεργίας, όσοι πιάσουν δουλειά θα είναι συνήθως προσωρινή, με μερική απασχόληση, οι μισθοί και οι συντάξεις, θα μειωθούν περισσότερο, γιατί αυτό απαιτεί η αναταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ο ΕΝΦΙΑ, οι δυσβάσταχτοι φόροι θα παραμείνουν για τους εργατουπάλληλους και τα λαικά στρώματα, η δημόσια υγεία και παιδεία θα γίνονται όλο και ακριβότερο εμπόρευμα, οι μικροί αγρότες και ΕΒΕ θα συνεχίσουν να ξεκληρίζονται, τα έργα για τις λαικές ανάγκες (δομές υγείας, παιδείας, παιδικοί σταθμοί, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας, για άρδευση & ύδρευση, όπως η εκτροπή του Άνω ρου του Αχελώου), πάνε στην άκρη, γιατί δεν συμφέρουν το κεφάλαιο.

 

Η ανάπτυξη στον καπιταλισμό δεν μπορεί να είναι για όλους, ούτε δίκαιη. Θα αφορά την άνοδο των κερδών του κεφαλαίου και θα στηριχτεί στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργατών, με την φθηνή δουλειά, το τσάκισμα των εργατικών & ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στην καταστολή του δικαιώματος της απεργίας και των εργατικών-λαικών αγώνων, στις ιδιωτικοποιήσεις και στο σάρωμα χιλιάδων μικρών αγροτών και ΕΒΕ. Επίσης με την καταλήστευση άλλων λαών, με το αιματηρό ξαναμοίρασμα των ενεργειακών πηγών, των αγορών, το ξαναχάραγμα των συνόρων και νέα κύματα προσφύγων, για να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, παράλληλα με άλλα μέτρα για τη στήριξη της «ανταγωνιστικότητας» τους, όπως η πλούσια χρηματοδότηση από εθνικά & ευρωπαϊκά ταμεία.

Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα, για το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει στην ανάπτυξη και στην κρίση του καπιταλισμού.

Την περίοδο 2009-15, η ανταγωνιστικότητα του κόστους της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τον υπουργό οικονομίας, βελτιώθηκε 24%. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή της εργατικής δύναμης μειώθηκε 24%, όμως η ανεργία δεν μειώθηκε ουσιαστικά και τα μέτρα που συνεχίζει να ψηφίζει η κυβέρνηση μειώνουν περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης, επομένως καμία βελτίωση της θέσης των εργαζομένων δεν έχουμε. Το 2013 οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης ήταν 53,85% του συνόλου, ενώ το 2017 το 47,86%, με παραπέρα πτωτική τάση.

Η COSCO που της έδωσαν το λιμάνι του Πειραιά, ενώ βγάζει τεράστια κέρδη, στους εργαζόμενους έχει επιβάλει καθεστώς γαλέρας, μισθούς 500-600 ευρώ, εχθρεύεται κάθε αίτημά τους και το σωματείο τους. Στον κλάδο του Τουρισμού-Επισιτισμού, που εδώ και χρόνια έχει μεγάλη ανάπτυξη, οι μεγάλοι ξενοδόχοι, εφοπλιστές και άλλοι επιχειρηματίες, αποκομίζουν τεράστια κέρδη, όμως οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους, αμείβονται με μισθούς 400-500 ευρώ, όταν τους πληρώνονται κι αυτούς, πολλοί είναι με μερική απασχόληση και άθλιες συνθήκες εργασίας.

Το ίδιο στον κλάδο των Τροφίμων-Ποτών που αναπτύσσεται στην περιοχή μας, όπου οι εργοδότες, αποκομίζουν πολλά εκατομμύρια κέρδη, όμως οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους δουλεύουν με μισθούς 586 και 511 μικτά, σε καθεστώς εντατικοποίησης και τρομοκρατίας, με απλήρωτες υπερωρίες. Επίσης στην Ιδιωτική Υγεία που έχει μεγάλη ανάπτυξη στην περιοχή μας και οι εργοδότες αποκομίζουν τεράστια κέρδη, οι περισσότεροι εργαζόμενοι αμείβονται με 586 & 511 ευρώ μεικτά, σε πολλές κλινικές-κέντρα αποκατάστασης είναι απλήρωτοι επί μήνες και δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης.   

Επόμενα, τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και η πολιτική της για την ανάπτυξη, είναι μια απάτη για τους εργαζόμενους και παράδεισος για το μεγάλο κεφάλαιο. Άλλωστε η καπιταλιστική ανάπτυξη, έφερε την κρίση και γι’ αυτό πρέπει να απορριφτεί αυτή και γενικά ο τρόπος οργάνωσης της οικονομίας. Γυρίζουμε την πλάτη στην προσπάθεια εργοδοσίας, κυβέρνησης, των αστικών κομμάτων και των αιρετών τους σε Περιφέρεια & Δήμους, να μας υποτάξουν στον δήθεν «εθνικό στόχο» της επιστροφής στην καπιταλιστική ανάπτυξη, την οποία υπηρετούν και όσοι εμφανίζουν ως λύση την καπιταλιστική Ελλάδα με εθνικό νόμισμα.

 

Εμείς δεν δεχόμαστε να ζούμε με ψίχουλα στην ειρήνη τους, ούτε να θυσιαστούμε στον πόλεμό τους, για τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Διεκδικούμε την κατάργηση όλων των αντεργατικών-αντιασφαλιστικών νόμων, πλήρη και σταθερή εργασία για όλους με 7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο, επίδομα ανεργίας 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους και άλλα μέτρα προστασίας τους, ΣΣΕ υποχρεωτικές για όλους, άμεση επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ και της κατώτερης σύνταξης στα 600 ευρώ. Ανάκτηση όλων των απωλειών σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, κατάργηση της άγριας φοροληστείας, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία, κοινωνική ασφάλιση και παιδεία για όλους. Να έχουν όλοι αξιοπρεπή σύνταξη στα 60 οι άνδρες και στα 55 οι γυναίκες, και 5 χρόνια νωρίτερα στα ΒΑΕ. Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, να γίνουν δημόσια έργα για τις λαικές ανάγκες. Να πληρώσει την κρίση και το χρέος η πλουτοκρατία που τα δημιουργεί.

Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, κάθε συμμετοχή της Ελλάδας σ’ αυτούς, καμία αλλαγή συνόρων, να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις στη χώρα μας, έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Να γυρίζουν πίσω οι ελληνικές στρατιωτικές αποστολές που είναι σε ιμπεριαλιστικές αποστολές σε άλλες χώρες. Να πάψει η χώρα μας να πληρώνει τα 4 δις. ετησίως για ανάγκες του ΝΑΤΟ και να δίνονται αυτά για τις λαικές ανάγκες.

 

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, λέει πως υπάρχει κι άλλος δρόμος ανάπτυξης, αυτός που συμφέρει τους εργάτες, τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ και γι’ αυτόν παλεύουμε.

Είναι ο δρόμος που περνά μέσα από την οργάνωση σε γερά, ταξικά προσανατολισμένα σωματεία και στους χώρους δουλειάς και του ταξικού αγώνα της εργατικής τάξης με τη γραμμή πάλης του ΠΑΜΕ, σε συμμαχία με τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ, ενάντια στα μνημόνια και κάθε αντιλαϊκή πολιτική και κυβέρνηση και συνολικά ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Για να έρθει η εργατική τάξη στην εξουσία, να κοινωνικοποιήσει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, για να αναπτυχθούν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας προς όφελος του λαού, να αποδεσμεύσει τη χώρα από Ε.Ε και ΝΑΤΟ, να διαγράψει μονομερώς το χρέος, να αποσύρει τη χώρα από ιμπεριαλιστικές στρατιωτικο-πολιτικές επεμβάσεις και πολέμους

Μόνο έτσι θα μπορέσει η εργατική τάξη και τα λαικά στρώματα να απολαύσουν τους καρπούς της δουλειάς τους και να ζήσουν μια ζωή χωρίς ανεργία, φτώχεια, εκμετάλλευση  και πολέμους. Ο αγώνας μας για να είναι αποτελεσματικός, τέτοιον προσανατολισμό πρέπει να έχει. Όλα μπορούμε να τα αλλάξουμε αν αποφασίσουμε να το κάνουμε. Η κατάσταση αυτό απαιτεί και πρέπει να το κάνουμε.

Tags: , ,

Μάξιμος: Μέτρα για δημογραφικό πριν σβήσουν τα φώτα σε όλα τα χωριά!

«Η Εκκλησία στηρίζει τον θεσμό της οικογένειας, όχι μόνο με το κήρυγμά της αλλά και έμπρακτα, με συγκεκριμένες δράσεις, ιδιαίτερα σε ευαίσθητες εθνικά περιοχές, όπως στη Θράκη, με το πρόγραμμα ενίσχυσης του τρίτου παιδιού των χριστιανικών οικογενειών». Τα παραπάνω σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της βουλής για το Δημογραφικό, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης, κ. Παύλο, κατά την ακρόαση φορέων στην αρμόδια Επιτροπή.

Ο Θεσσαλός πολιτικός έδειξε ενδιαφέρον «αν παρά την κρίση υπάρχει σχέδιο επέκτασης του πιλοτικού προγράμματος και σε άλλες περιοχές που έχουν φοβερή δημογραφική κάμψη», όπως τα Γρεβενά, όπου «οι θάνατοι είναι τριπλάσιοι από τις γεννήσεις». Επιπλέον, συνεχάρη τον ιεράρχη «για το πρόγραμμα που έχετε αναλάβει στη μητρόπολή σας -και μακάρι να βρει μιμητές και αλλού- της εγκατάστασης πολύτεκνων οικογενειών στα χωριά που πραγματικά ερημώνουν. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, στα επόμενα 20, 30 χρόνια δεν θα βρίσκουμε αναμμένα φώτα στα χωριά. Εγώ πολιτεύομαι σε ένα νομό, ο οποίος έχει ακόμη ζωντάνια. Παρόλα αυτά, υπάρχουν χωριά στα οποία περνάμε το βράδυ, επιστρέφοντας από επισκέψεις και περιοδείες και βλέπουμε όλο και λιγότερα φώτα κάθε χρόνο σε σπίτια να ανάβουν».

 

Δημογραφικός κατήφορος…

Ο κ. Χαρακόπουλος με αφορμή την παρατήρηση της προέδρου του Ελληνικού Ινστιτούτου Έρευνας και Ασφάλειας  κ. Δανέλλη- Μυλωνά ότι «τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε αύξηση των τροχαίων» ζήτησε «να υιοθετήσουμε θετικά υποδείγματα από άλλες χώρες για την ανάσχεση του δημογραφικού κατήφορου». Ενώ, απευθυνόμενος στον ταξίαρχο της ΕΛΑΣ κ. Αθανασόπουλο, υποστήριξε ότι «πέρα από την εντατικοποίηση των ελέγχων, το πιο σημαντικό, το οποίο μακροπρόθεσμα έχει θετικότερα αποτελέσματα, είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Θα πρέπει να δούμε πως σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα  αναλάβετε δράσεις με μεγαλύτερη ένταση για την διαμόρφωση της κατάλληλης οδηγικής  αγωγής».

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τη Γενική Γραμματέα  Ισότητας κ. Κούβελα να καταθέσει «συγκεκριμένες προτάσεις για βελτιώσεις στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο προς την κατεύθυνση της συμφιλίωσης της προσωπικής και οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή των γυναικών».

Ο κ. Χαρακόπουλος αναφορικά με το ζήτημα που έθεσε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Τριτέκνων κ. Χριστοθανόπουλος, για την εξομοίωση των τρίτεκνων με τους πολύτεκνους είπε ότι «σίγουρα θα πρέπει να υπάρχουν πρόνοιες της πολιτείας για τη στήριξη πολυμελών οικογενειών, όπως είναι και οι τρίτεκνες».

 

Το επίδομα στην… ΠΑΣΕΓΕΣ

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, είπε ότι θυμάται «την συνεργασία με τον κ. Θεοτοκάτο όταν ήμουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναπληρωτής υπουργός, και τότε είχα ζητήσει τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο στις αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, οι οποίες χρηματοδοτούντο μέσω του ΕΛΓΑ και δεν έδιναν ποτέ λογαριασμό. Όταν, λοιπόν, τους έστειλα στον οικονομικό εισαγγελέα για τα 60 περίπου εκατομμύρια ευρώ που έλαβαν από το 1994 έως το 2011, χωρίς να δώσουν ποτέ λογαριασμό, είπα ότι εγώ δεν ξαναϋπογράφω τη χρηματοδότησή τους και σε συνεννόηση με τον τότε Πρωθυπουργό είχαμε εξαγγείλει τη στήριξη με το ποσό αυτό περίπου 5.000 πολυτέκνων οικογενειών αγροτών και κτηνοτρόφων.

Μετά την αποχώρησή μου από την κυβέρνηση για τους γνωστούς λόγους -τη διαφωνία μου με την ιστορία του φρέσκου γάλακτος- δεν είδα να έχει συνέχεια αυτή η προσπάθεια, και αιφνιδίως την προηγούμενη εβδομάδα ήρθε στα αφτιά μου η πληροφορία ότι τελικά εκταμιεύτηκαν από το ταμείο του ΕΛΓΑ, 1.800.000 ευρώ για την ΠΑΣΕΓΕΣ, μια οργάνωση υπό εκκαθάριση, μια οργάνωση που ουσιαστικά δεν υφίσταται. Πραγματικά η “πρώτη φορά αριστερά” δεν σταματάει να μας εκπλήσσει».

Χαρακτήρισε «εμπεριστατωμένο» το υπόμνημα της ΑΣΠΕ «γιατί καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις, πολλές από τις οποίες δεν έχουν οικονομικό κόστος. Αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε σε μια περίοδο ισχνών αγελάδων, αλλά οι προτάσεις που δεν έχουν οικονομικό κόστος νομίζω ότι μπορούν να υιοθετηθούν. Επίσης, θέτει και το αίτημα της επανόδου των μέτρων εκείνων που ίσχυαν προ κρίσης, έστω με συμβολικό χρηματικό τίμημα, δείχνοντας, όμως, μια κατεύθυνση ότι τώρα είναι αυτή η οικονομική δυνατότητα της πατρίδας και αύριο που τα πράγματα θα βελτιωθούν, θα υπάρξει μια άλλη αντιμετώπιση».

 

Δημοτικά τέλη

Ο Αντιπρόεδρος της Διακομματικής συμφώνησε με τον εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ κ. Χιωτάκη ότι «είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ένα εθνικό στρατηγικό πλάνο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος». Ενώ, ζήτησε να πληροφορηθεί «αν ως ΚΕΔΕ, έχετε κάποια οδηγία στα μέλη σας, να έχουν μια διαφορετική πολιτική απέναντι σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, αν υπάρχει μια κατεύθυνση για την ίδρυση περισσότερων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, γιατί πράγματι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με χιλιάδες παιδιά, για τα οποία κάθε χρόνο δίνουμε μάχη αν θα μπουν στους παιδικούς σταθμούς, όπως έθιξε και η εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος κ. Τσότρα, η οποία αναφέρθηκε σε πάρα πολύ σημαντικά θέματα και διατύπωσε και μια σκληρή αλήθεια ότι η μητρότητα δεν θεωρείται κοινωνική αξία στην Ελλάδα! Θα ήταν πολύ χρήσιμο εάν είχαμε πιο συγκεκριμένες παρεμβάσεις για όλα αυτά τα ζητήματα, της υποαπασχόλησης, της ελαστικής εργασίας και τις συνέπειες που έχουν στη μητρότητα των γυναικών, για να δούμε πως μπορούμε σε επίπεδο νομοθετικό να παρέμβουμε».

 

Tags: , ,

Σύλληψη τριών ημεδαπών για κατοχή μικροποσοτήτων κάνναβης

Συνελήφθησαν χθες (04-10-2017) το απόγευμα στη Λάρισα, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) και της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) Λάρισας, τρεις ημεδαποί, ηλικίας 17, 37 και 45 ετών, διότι κατελήφθησαν να κατέχουν μικροποσότητες κάνναβης, οι οποίες κατασχέθηκαν.

Tags: , ,

Μετέτρεψαν το διαμέρισμα σε εργαστήριο υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης

Εντοπίστηκε την Τετάρτη το βράδυ, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης σε διαμέρισμα της πόλης της Λάρισας.

Συνελήφθησαν τέσσερις ημεδαποί, ηλικίας από 23 έως 26 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, σε νομότυπη έρευνα που διενεργήθηκε στο διαμέρισμα βρέθηκε το οργανωμένο εργαστήριο υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης, το οποίο αποτελούνταν από κατάλληλα συστήματα εξαερισμού και φωτισμού, που εξασφάλιζαν τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη των δενδρυλλίων.

Από το χώρο κατασχέθηκαν :

 • (6) καλλιεργούμενα δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως (1,7) μέτρα, από τα οποία συλλέχθηκε ποσότητα κάνναβης, βάρους (6.788,1) γραμμαρίων,
 • σύνεργα υδροπονικής καλλιέργειας (τουρμπίνα και φίλτρο αέρος, συστήματα εξαερισμού και ημιαυτόματου ποτίσματος, λάμπες και φώτα θερμάνσεως, αεραγωγοί, ηλεκτρικά όργανα μέτρησης υγρασίας – θερμοκρασίας, θερμομονωτικός μουσαμάς, μετασχηματιστές, γλάστρες κ.λπ.),
 • μία νάιλον συσκευασία με ποσότητα αποξηραμένης κάνναβης, βάρους (260,7) γραμμαρίων,
 • μία νάιλον συσκευασία με φύλλα κάνναβης, βάρους (1.163,5) γραμμαρίων,
 • μία νάιλον συσκευασία με φυτικά αποσπάσματα κάνναβης, βάρους (772,5) γραμμαρίων,
 • το χρηματικό ποσό των (60) ευρώ,
 • πέντε κινητά τηλέφωνα,
 • ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο και μια δίκυκλη μοτοσικλέτα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ το προανακριτικό έργο διεξάγει η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας.

 

 

 

Tags: , ,

Εκπαιδευτικό διαδραστικό σεμινάριο από τον ΣΘΕΒ

Ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών διοργανώνει την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017 (16:00-21:00) εκπαιδευτικό διαδραστικό σεμινάριο διάρκειας 6 ωρών, με θέμα:  BUSINESS ENGLISH: (Sales&Purchasing + Negotiating).

Στόχος του σεμιναρίου είναι να  δοθεί βαρύτητα στην αγγλική ορολογία καθώς και στην ενότητα  εξυπηρέτησης πελατών, στην επίλυση τυχόν προβλημάτων καθώς και στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουμε την εργασία και το προϊόν μας με στόχο την πώληση και το σύνολο των τεχνικών δομών της. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν και θα χρησιμοποιηθούν οι  βασικές αρχές της διαπραγμάτευσης, από την αρχή μέχρι την τελική της φάση, δηλαδή την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Η κατανόηση των τεχνικών θα βοηθήσουν τον πωλητή και το στέλεχος των Πωλήσεων ή του Marketing να επιτυγχάνει με ευκολία τους στόχους του και τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλα τα στελέχη εξυπηρέτησης πελατών, πωλήσεων, με καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας ( επιπέδου Β1- Β2).

Εισηγήτρια η κα Μάνη Αναστασία Πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων με πλούσιο ενεργητικό στην εκπαίδευση αγγλικών σε επιχειρήσεις.

Το κόστος του προγράμματος μπορεί να καλυφθεί μέσω 0,24% ΛΑΕΚ- ΟΑΕΔ.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το κόστος και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε με τα γραφεία του ΣΘΕΒ ( αρμόδια κα Αποστολία Χαρμάνη) τηλέφωνο επικοινωνίας : 2410555507 &e-mail: education@sthev.gr

Tags: , ,

4η Γιορτή Σκακιού Κεντρικής Ελλάδας

Η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας,  η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Κεντρικής Ελλάδας (Ε.Σ.Σ.Κ.Ε.), ο Σκακιστικός Όμιλος Λαμίας και ο Δήμος Λαμιέων διοργανώνουν κι εφέτος την «4η ΓΙΟΡΤΗ ΣΚΑΚΙΟΥ» (4ο Φεστιβάλ Σκακιού), την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017, στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας (Αμπλιανίτη 20-22, Λαμία) και σας προσκαλούν να  λάβετε μέρος.

Πρόγραμμα

09:30   Προσέλευση

10:00   Έναρξη

Μαθαίνουμε και παίζουμε σκάκι:

 • Αγώνες σκακιού για μαθητές
 • Αγώνες σκακιού για μαθητές με αθλητικό δελτίο
 • Αγώνας σιμουλτανέ για μαθητές και γονείς

Παράλληλα:

 • Συζήτηση με θέμα «Αθλητισμός και παιδί»
 • Άλλες πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες
 • Πινγκ πονγκ για μικρούς και μεγάλους

14:00 Τελετή λήξης

 

Tags: , ,

Ημερίδα του ΜΠΣ Αειφόρος Αγροτική Παραγωγή

Η Γεωπονική Επιστήμη συνέχεια αλλάζει, βελτιώνεται, αλλάζει κατευθύνσεις, έχει καινούργιους στόχους. Η Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι ιδιαίτερα ενεργός στη δημιουργία νέας γνώσης για την υποστήριξη της φυτικής παραγωγής και της διαχείρισης του αγροτικού και όχι μόνο περιβάλλοντος. Η νέα γνώση δημιουργείται μέσα από στοχευμένα ερευνητικά προγράμματα και από συγκεκριμένες δράσεις των καθηγητών και λοιπών ερευνητών που δραστηριοποιούνται σε ποικίλα θέματα φυτικής παραγωγής και περιβάλλοντος. Τα αποτελέσματα αυτά γίνονται μέρος και της εκπαιδευτικής διαδικασίας των φοιτητών του Τμήματος. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της έρευνας είναι απαύγασμα της άοκνης προσπάθειας των εργαζόμενων στο Τμήμα και των μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών.

Οι μεταπτυχιακές σπουδές αποτελούν το επόμενο από το βασικό πτυχίο βήμα στο οποίο οι ικανοί και με όρεξη απόφοιτοι γεωπονικών και λοιπών θετικών κατευθύνσεων τμημάτων αποκτούν περαιτέρω εξειδίκευση στα αντικείμενα της φυτικής παραγωγής και του περιβάλλοντος. Το Τμήμα μας έχει μεταπτυχιακά προγράμματα σε λειτουργία από το 1998. Αυτά αλλάζουν και μετουσιώνονται σε προγράμματα πιο κοντά στη σημερινή κάθε φορά πραγματικότητα. Στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος με τίτλο ‘Αειφόρος Αγροτική Παραγωγή και Περιβάλλον’ του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος οι φοιτητές που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους αυτή την περίοδο θα παρουσιάσουν σε ημερίδα του Τμήματος τα αποτελέσματα των διατριβών τους.

Θα παρουσιάσουν αποτελέσματα για την ορθή χρήση της αζωτούχου λίπανσης στο σίτο, την ανάπτυξη λαχανικών σε εναλλακτικά βιολογικά υποστρώματα ή σε μολυσμένα ύδατα, απαραίτητες απαιτήσεις της καλλιέργειας του φασκόμηλου, την ανάπτυξη μανιταριών σε ρυπασμένα υποστρώματα, και την τύχη (βιοσυσσώρευση ή δραστικότητα και υπολειμματικότητα) των γεωργικών φαρμάκων στο περιβάλλον, την τροφική αλυσίδα ή στον οπωρώνα.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών (Φυτόκο) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στις 11 Οκτωβρίου2017από τις 10:00 έως τις 13:00. Το πρόγραμμα της ημερίδας είναι αναρτημένο http://agrograd.agr.uth.gr .Όλοι οι ενδιαφερόμενοι είναι ευπρόσδεκτοι να την παρακολουθήσουν και να ενημερωθούν σχετικά.

Ζαφείρης Μελάς - Όνειρο αν είσαι
Διονύσης Μακρής - Πολλά απίθανα
Χρήστος Μενιδιάτης - Αδυναμία μου
Ελένη Χατζίδου - Φαρμάκι
Χάρης Κωστόπουλος - Σε χρειάζομαι
Λένα Παπαδοπούου - Τρελαίνομαι
Αμαρυλλίς - Να σε προσέχει
Νότης Σφακιανάκης - Λίγο λίγο
Βασίλης Καρράς - Απ΄ το βορρά ως το νότο
Παντελής Παντελίδης - Άλλη μια ευκαιρία