Tags: , ,

Δ. Κιλελέρ: Υποβολή αιτήσεων για όσους παραγωγούς επλήγησαν από το χαλάζι

Οι παραγωγοί που έπαθαν ζημιά από παγετό τον Ιανουάριο του 2017 σε ελιές και ροδιές μπορούν να υποβάλουν αρχικές δηλώσεις ζημιάς για το πρόγραμμα ΠΣΕΑ του ΕΛΓΑ.

Οι Δηλώσεις θα υποβάλλονται στους Γεωπόνους του Δήμου (παλιό Δημαρχείο Νίκαιας)  από 4/7/2017 ως 19/7/2017 για όλες τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου.

Επιπρόσθετα δηλώσεις θα υποβάλλονται για τις Δημοτικές Ενότητες Κιλελέρ – Αρμενίουστο πρώην Δημαρχείο Κιλελέρ (κ. Τόπη Χρυσούλα).

Να σημειωθεί ότι δήλωση υποβάλλεται μόνο για ζημιές στα δέντρα από τον παγετό και όχι για απώλεια παραγωγής.

Tags: , ,

Ο Δ. Τεμπών ενημερώνει τους αγρότες

Το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Τεμπών και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Σαΐτης Αστέριος καλούν όλους τους κτηνοτρόφους στους οποίους έχει κατανεμηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ βοσκότοπος για το έτος 2016, μέσω της δήλωσης ΟΣΔΕ 2016, εντός της περιφέρειας του Δήμου, να προσέλθουν στο γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου, στο Μακρυχώρι, ώστε να παραλάβουν το έντυπο κατανομής βοσκίσιμης γαίας 2016 και να πληρώσουν την οφειλή τους για το 2016 έως τις 30 Ιουνίου 2017. Να σημειωθεί ότι η μη πληρωμή της οφειλής έτους 2016 συνεπάγεται ανάκληση της κατανομής βοσκίσιμης γαίας για το 2018.

Tags: , ,

Η ετήσια συναυλία της Μουσικής Σχολής στη Νίκαια

Στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Νίκαιας, έδωσε την ετήσια συναυλία της η τάξη της Προπαιδείας-Προωδειακής της δασκάλας κυρίας Σωτηρίας Μακρυγιάννη. Οι μικροί μαθητές που μετά το πέρας του κύκλου των μαθημάτων μπορούν να φοιτήσουν σε όργανα της επιλογής τους, με την διδασκαλία και καθοδήγησή της ερμήνευσαν ένα εξαιρετικό  πρόγραμμα προσαρμοσμένο στα μέτρα τους, με ζηλευτή σκηνική παρουσία και ακρίβεια.

Τα παιδιά αυτής της τάξης ασχολούνται με την εισαγωγή στη μουσική, τις κατασκευές μικρών οργάνων με ευκολόπλαστα υλικά, την γνωριμία με όλα ανεξαιρέτως τα όργανα που διδάσκονται στη Μουσική Σχολή αλλά και με μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται μέσα στην τάξη για το μάθημα.Οι ηλικίες για την Προπαιδεία είναι αυτές των νηπίων-προνηπίων και για την Προωδειακή της Α`,Β`και Γ` Δημοτικού.

Την εκδήλωση στήριξαν με τη μουσική συνοδεία στο πιάνο η κα Αντιγόνη Τσιπλακούλη, καθηγήτρια της Σχολής, στην Αφήγηση & το Τραγούδι η Λίνα Γκοντικούλη, φοιτήτρια επί πτυχίω στη σχολή Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και στην Αφήγηση επίσης,η Βασιλική Παυλοπούλου, μαθήτρια της Μουσικής Σχολής στο οργανικό τμήμα.

Τέλος η διοίκηση, η διεύθυνση και οι καθηγητές της Μουσικής Σχολής συγχαίρουν θερμά τους δέκα μαθητές και μαθήτριές από τη Μουσική Σχολή Νίκαιας του Δήμου Κιλελέρ για τη μεγάλη τους επιτυχία στις πολύ δύσκολες εισαγωγικές εξετάσεις της Α` τάξης του Μουσικού Γυμνασίου Λάρισας για τη σχολική χρονιά 2017-2018. Τους εύχονται καλή  φοίτηση  και μια δημιουργική γενική και μουσική-καλλιτεχνική πορεία.

 

Tags: , ,

Συνελήφθη ημεδαπός για απόπειρα κλοπής και κλοπή

Συνελήφθη χθες (28-06-2017) το μεσημέρι στα Φάρσαλα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, ένας 27χρονος ημεδαπός, διότι όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα τις απογευματινές ώρες προχθές (27-06-2017) εισήλθε αρχικά σε οικία 67χρονης ημεδαπής, όπου αποπειράθηκε να αφαιρέσει αντικείμενα, ενώ στη συνέχεια εισήλθε σε οικία 45χρονου ημεδαπού και αφαίρεσε κλειδιά του Ι.Χ. επιβατικού αυτοκινήτου, καθώς και κλειδιά οικίας.

Tags: , ,

Μάξιμος: Να εργασθούμε για ένα κοινό μέλλον στην Ευρώπη

Ο Εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος συμμετείχε στην ολιγομελή αντιπροσωπεία της ΔΣΟ που παρέστη στη Θρονική εορτή της Καθολικής εκκλησίας στον Άγιο Πέτρο, κατόπιν πρόσκλησης του Βατικανού. Ο κ. Χαρακόπουλος, οποίος παραβρέθηκε στη Ρώμη για να συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, όπου και ήταν ένας από τους εισηγητές, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κατ’ αρχάς θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την ευγενική πρόσκληση του Βατικανού να παραβρεθούμε στην Θρονική εορτή στον Άγιο Πέτρο. Η παραμονή μας στη Ρώμη για τις ανάγκες της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, και η δυνατότητα να έλθουμε σε επαφή και να ανταλλάξουμε απόψεις με παράγοντες του καθολικισμού, κληρικούς και λαϊκούς, ήταν εξαιρετικά χρήσιμη για όλους. Όπως είχαμε την ευκαιρία να δηλώσουμε και στη διάρκεια των εργασιών της Γ.Σ. και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις, η επιλογή μας να έλθουμε στη Ρώμη αποσκοπούσε στο να στείλει ένα μήνυμα συνεργασίας και συνεννόησης όλου του χριστιανικού κόσμου για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων.

Είναι αναμφίβολα πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε από κοινού. Αυτό αφορά τόσο στην επίλυση εσωτερικών κοινωνικών προβλημάτων, όπως η αλληλεγγύη προς τους αναξιοπαθούντες από την οικονομική κρίση, όσο και προς διεθνή ζητήματα, όπως αυτά που ταλανίζουν την Μέση Ανατολή. Ιδιαίτερα εκεί είναι βέβαιο ότι μαζί μπορούμε να προσφέρουμε χείρα βοηθείας για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ευημερίας των λαών και των χωρών αυτών, όπου μην λησμονούμε πως είναι το λίκνο του χριστιανισμού. Είναι, επίσης, πολύ ελπιδοφόρο ότι όλοι συμφωνούμε πως στην σημερινή Ευρώπη δεν θα πρέπει να υψώσουμε τείχη διαχωρισμού και να επιστρέψουμε σε ξεπερασμένες αντιθέσεις, αλλά σε πνεύμα συνεργασίας και αλληλοκατανόησης να εργασθούμε για ένα κοινό μέλλον, διατηρώντας οπωσδήποτε ο καθένας την ιδιαίτερη ταυτότητά του».

Στη Θρονική εορτή της καθολικής εκκλησίας παρέστη εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού κ. Ιώβ. Την αντιπροσωπεία της ΔΣΟ αποτελούσαν, εκτός του κ. Χαρακοπούλου, ο βουλευτής της Αρμενίας κ. Artashes Geghamyan ο βουλευτής του Κογκό κ. Barthelemy Tshiongo, ο βουλευτής της Λετονίας κ. Andrejs Klementievs, η πρέσβης Καλής Θελήσεως της Νοτίου Αφρικής κ. Αικατερίνη Κωνσταντινίδου, και οι Σύμβουλοι κ. Κώστας Μυγδάλης και κ. Βαλέριος Αλεξέγιεφ.

 

Tags: , ,

Μήνυμα του δημάρχου Κιλελέρ προς τους υποψηφίους των Πανελλαδικών

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων συγχαίρω θερμά τους μαθητές και τις μαθήτριες του Δήμου μας που η βαθμολογία τους δίνει τη βεβαιότητα ή την ελπίδα εισαγωγής σε κάποιο Ανώτατο  ή Ανώτερο  Ίδρυμα της χώρας μας. Μπράβο παιδιά! Όσοι και όσες δώσατε τη μάχη των πανελλήνιων εξετάσεων  και δεν τα καταφέρατε μη θεωρήσετε ότι χάσατε τον πόλεμο. Χάσατε μια μάχη. Η επόμενη μάχη είμαι σίγουρος ότι θα είναι νικηφόρα. Αρκεί να το πιστέψετε. Έχετε όλα τα εφόδια από την οικογένεια σας, το σχολείο και την τοπική κοινωνία  να νικήσετε στη ζωή. Ο δήμαρχος σας, η δημοτική αρχή και οι συνδημότες μας πιστεύουν σε σας. Οι πανελλήνιες ήταν μόνο η αρχή. Συνεχίστε πιστεύοντας στην επιτυχία. Σας εύχομαι καλό και ανέμελο καλοκαίρι.

Θανάσης Γ. Νασιακόπουλος δήμαρχος Κιλελέρ

Tags: , ,

Καλοκαίρι στην Πινακοθήκη – Ελεύθερη ξενάγηση

Στα πλαίσια της περιοδικής έκθεσης «Τρεις γενιές Ελληνικής Ζωγραφικής – Χαρακτικής», με έργα από τις συλλογές της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου Ι.Π. Μεσολογγίου που φιλοξενείται στους Μεγάλους Εκθεσιακούς Χώρους – Αίθουσα Ειρήνης Γ. Κατσίγρα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα  θα πραγματοποιηθούν τρεις ανοιχτές ξεναγήσεις για το κοινό από την ξεναγό της Πινακοθήκης Αθανασία Γκούνη την Δευτέρα 3 Ιουλίου, την Δευτέρα 10 Ιουλίου και την Δευτέρα 7 Αυγούστου στις 19:30 διάρκειας 1 ώρας.

Στην έκθεση συμμετέχουν περίπου εκατό σημαντικά ονόματα σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών. Συμπεριλαμβάνονται εικαστικοί όπως Φασιανός, Σόρογκας, Λασιθιωτάκης,  Ρόκος, Σαρελάκου, Στεφανάκης, Κουρσάρης, Κατσουλίδη, Χάρος, Σεβαστάκης, Σταθόπουλος  κ.λ.π. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν δείχνουν να εμπνέονται από τη φύση, το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Τα έργα που παρουσιάζονται είναι φορτισμένα από έντονο συναίσθημα, κουβαλούν μια ιστορία και αφηγούνται βιώματα μέσα από μια σειρά «κρυφών συμβολισμών». Το χρώμα έχει την τιμητική του, ενώ γεωμετρικά σχήματα, ρυθμική συνέχεια, αναφορές στο παρελθόν και αφαιρετική αισθητική χαρακτηρίζουν το σύνολο των έργων της συλλογής που παρουσιάζεται. Η έκθεση διαρκεί μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου.

Ημερομηνίες: Δευτέρα 3 Ιουλίου, Δευτέρα 10 Ιουλίου,Δευτέρα 7 Αυγούστου

Ώρα: 19.30 (διάρκεια 1 ώρα)

Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Τηλ. επικοινωνίας για κρατήσεις:2410-672499 (ώρες 9:00-13:00 καθημερινές)

Email: info@katsigrasmuseum.gr

Σχεδιασμός/υλοποίηση: Α. Γκούνη

Είσοδος ελεύθερη.

Tags: , ,

Βελτιώνεται η κατάσταση με τα σκουπίδια στο Δ.Τεμπών

Καθαρισμός  στα παράλια του Δ.Τεμπών σήμερα το πρωί  απο συνεργεία του δήμου. Στην αποκομιδή απορριμμάτων στην παραλία προχώρησε σήμερα ο Δ.Τεμπών.
Συγκεκριμένα απο το πρωί απορριματοφόρα του δήμου καθώς και το σύνολο των υπαλλήλων καθαριότητας μόνιμου και ορισμένου χρόνου βρίσκονται στα παράλια του δήμου (Καστρί Λουτρό/Μεσάγκαλα/Κουλούρα) και προχωρούν στην αποκομιδή .
Μάλιστα ειδικό συνεργείο πραγματοποιεί απολύμανση στους κάδους απορριμμάτων .

Tags: , ,

Κώστας Αγοραστός: Να προχωρήσει το έργο της Μεσοχώρας

Στην 11η Πανελλήνια Σύνοδος των Φο.Δ.Σ.Α. (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) που διεξάγεται στα Τρίκαλα, μίλησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.  Στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

«Κυρίες και Κύριοι

Θα ήθελα να  σας καλωσορίσω στην Περιφέρεια μας και στην Πόλη των Τρικάλων και να συγχαρώ το Δίκτυο ΦΟΔΣΑ για την πολυετή διοργάνωση ετήσιων Πανελληνίων Συνόδων  με αντικείμενο τα προβλήματα και τις λύσεις που αφορούν στην ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην χώρα μας αλλά και την ΠΑΔΥΘ ως συνδιοργανωτή της Συνόδου.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πιο «πράσινη» Περιφέρεια της χώρας με ούτε έναν ΧΑΔΑ (Χώρο Ανεξέλεγκτης  Διάθεσης Απορριμμάτων) ενεργό, με τρεις ΧΥΤΑ οι οποίοι επεκτάθηκαν πρόσφατα και χωρίς περιβαλλοντικά πρόστιμα από την Ε.Ε.

Πρέπει να ξεκολλήσει άμεσα το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας, καθώς είναι ένα έργο που μόνο οφέλη έχει και σας ευχαριστώ για τη συνεργασία σας στο ζήτημα αυτό, όπως και πρέπει να δούμε το θέμα των δασικών χαρτών για να μην δημιουργηθούν στρεβλώσεις στη τοπική οικονομία και κοινωνία.

Είναι αλήθεια ότι η χώρα μας καλείται σε λίγα χρόνια το 2020 να κάνει άλματα από την εποχή των ΧΑΔΑ  και των εθνικών προστίμων, που ακόμη πληρώνουμε ως χώρα για λίγες εναπομείνασες περιπτώσεις, στην εποχή της Κυκλικής Οικονομίας με στόχους ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή της τάξης του

α. 65% κατ ελάχιστο για Χαρτί – Πλαστικό- Μέταλλο – Γυαλί και

β. 40% κστ ελάχιστο για οργανικά ( κουζίνας και πράσινα/κλαδέματα)

γ. 50% κατά μέγιστο επεξεργασία συμμίκτων και 27% κατά μέγιστο ταφή υπολείμματος επεξεργασίας σε ΧΥΤΥ (όχι ΧΥΤΑ)

βάσει του νέου Εθνικού Σχεδιασμού – και μάλιστα σε συντομότερο κατά 15 έτη διάστημα  ( 2020 αντί για το 2035) από αυτό  που προβλέπουν οι υφιστάμενες και  νέες οδηγίες της Ε.Ε.

Είναι αλήθεια ότι το κύριο βάρος της επίτευξης των παραπάνω στόχων πλέον καλούνται να το σηκώσουν οι Δήμοι είτε αυτοτελώς είτε μέσω των ΦΟΔΣΑ που συμμετέχουν ,

αλλά λόγω του περιφερειακού χαρακτήρα :

1.του συνολικού σχεδιασμού ( ΠΕΣΔΑ )

2.της διαχείρισης των  χρηματοδοτήσεων ( ΠΕΠ)

3.της αδειοδότησης των εγκαταστάσεων μικρής κλίμακας με Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις όπως τα μικρά Πράσινα Σημεία ( Δομές Περιβάλλοντος , Βιομηχανίας των Περιφερειών)

4.των οριζόντιων ενεργειών όπως οι Στρατηγικές Πρόληψης, οι Καμπάνιες Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης ,

5.της τεχνικής υποστήριξης που προσφέρουν οι Περιφέρειες σε Δήμους/ΦΟΔΣΑ στις περιπτώσεις που πιθανά χρειάζεται ισχυρότερη διαχειριστικά ικανότητα για την υλοποίηση σύνθετων έργων ώστε να παραδοθούν λειτουργικά  έργα στους Δήμους/ΦΟΔΣΑ.

αντιλαμβάνεστε τον καθοριστικό συνεργατικό ρόλο των Περιφερειών και γι’ αυτό το λόγο απαιτείται συντονισμός μεταξύ του Α και Β Βαθμού και αλληλοσεβασμός των ρόλων.

Το τελευταίο διάστημα έχουμε γεγονότα  λόγω συσσώρευσης σκουπιδιών εντός των πόλεων, σε νοσοκομεία, σε κοινόχρηστους χώρου πρασίνου, που πέραν του κινδύνου δημόσιας υγείας ζημιώνουν την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό και σε μια ευαίσθητη για την οικονομία μας τουριστική περίοδο.

Ας έρθουμε ξανά όμως στο ευρύτερο θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης και ειδικότερα στην Περιφέρεια μας που:

 1. Έχει διαμορφώσει διαχρονικά και ιδιαίτερα στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ  που έληξε το 2015, ένα λειτουργικό πλαίσιο με Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), έχοντας ταυτόχρονα προχωρήσει στην αποκατάσταση όλων των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ),
 2. Ολοκλήρωσε πρώτη τον νέο ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων) και την ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) αυτού
 3. Το σύνολο  των 24 Δήμων της εκπόνησαν Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων στο πλαίσιο του νέου ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας.
 4. Που πρώτη εισήγαγε τον προγραμματισμό έργων Α και Β Χρηματοδοτικής Προτεραιότητας που αποτέλεσε και πανελλαδικό πλαίσιο μετά για τους άλλους ΠΕΣΔΑ
 5. Που έδωσε την σκυτάλη στους Δήμους/ΦΟΔΣΑ που ήδη ωριμάζουν το μεγαλύτερο ποσοστό των έργων του ΠΕΣΔΑ ( πχ ΦΟΔΣΑ Λάρισας Μελέτη 6 Μικρών Πράσινων Σημείων, ΠΑΔΥΘ Μελέτη Δικτύωσης Πράσινων Σημείων, Μελέτη ΜΕΑ Τρικάλων – Καρδίτσας κοκ)
 6. Έχει εξασφαλισμένους πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020 της τάξης  των 54 εκ ευρώ για έργα – δράσεις Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και αναζητεί – διεκδικεί από την Κεντρική Κυβέρνηση που ενέκρινε τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό με ΚΥΑ τον Δεκέμβρη του 2015,και τους απαραίτητους πρόσθετους πόρους για  υλοποίηση των έργων Α Χρηματοδοτικής Προτεραιότητας που  θα ωριμάζουν σταδιακά
 7. Έχει αποφασίσει την σύναψη  Προγραμματικής Σύμβασης με τον ΦΟΔΣΑ Λάρισας για την υλοποίηση του έργου ΜΕΑ (Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων) και επέκταση ΧΥΤΥ Ν. Λάρισας που βρίσκεται στο Ελ. Συνέδριο για έγκριση σήμερα
 8. Προετοιμάζει την πρώτη πρόσκληση χρηματοδότησης των Δήμων για δράσεις οικιακής κομποστοποίησης που αποτελούν ένα μικρό τμήμα του ευρύτερου σχεδιασμού διαχείρισης οργανικών αποβλήτων

Συμπεράσματα :

– η καλή και στενή συνεργασία που υπήρξε στη Θεσσαλία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών κατά το σχεδιασμό του ΠΕΣΔΑ , η εργασία που εκτελέστηκε και οι ταχείς ρυθμοί, οδήγησαν επιτυχώς στην έγκαιρη έγκρισή του.  Αυτό πρέπει να συνεχιστεί για να έχουμε και πραγματικά αποτελέσματα .

– απαιτείται να ενισχυθεί η χρηματοδότηση του κράτους στον τομέα «απορρίμματα»: είτε με πόρους ΕΣΠΑ είτε με εθνικούς πόρους. Και έγκαιρα, ώστε και τα έργα να έχουν υλοποιηθεί και να έχουν λειτουργήσει στα ορόσημα που έχουν τεθεί : 2019 και 2020.

– Για να επιτευχθούν οι στόχοι του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου και εξ αυτού και των 13 ΠΕΣΔΑ, απαιτείται εκτός των έργων, πλήρης ενημέρωση των πολιτών . Ευαισθητοποίησή τους,  για το τι σημαίνει απορρίμματα, τι πρέπει και μπορούν να κάνουν, ίσως και με θεσμοθέτηση κάποιων κινήτρων, ώστε να έχουμε και στα επόμενα χρόνια μια «πράσινη Θεσσαλία» και χώρα.

-Το νομοθετικό πλαίσιο, είτε αυτό αφορά στις αδειοδοτήσεις των έργων, είτε στους «Περιφερειακούς» ΦοΔΣΑ, είτε στον χρόνο έναρξης επιβολής τέλους ταφής κ.α., πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και ορθολογικά από τα αρμόδια υπουργεία.

Κυρίες και Κύριοι

Με βάση τω ανωτέρω, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Περιφέρεια σε συνεργασία με τους Δήμους και ΦΟΔΣΑ θα συνεχίσει την συστηματική δουλειά ώστε έως το 2020 να έχουμε πλέον προχωρήσει σε υλοποίηση δράσεων

 1. διαλογής στην πηγή ( Πράσινα Σημεία και Καφέ Κάδος Συλλογής Οργανικών
 2. τελικής επεξεργασίας  οργανικών και υπολειπόμενων σύμμεικτων ( Μονάδες Επεξεργασίας-Κομποστοποίησης)
 3. Ευαισθητοποίησης- Ενημέρωσης Πολιτών ( Περιφερειακός Σχεδιασμός Καμπάνιας και Τοπική υλοποίηση)

Δράσεις,  που στο πλαίσιο της Περιφερειακής βιώσιμης ανάπτυξης θα

1.προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας

2.επιπλέον κύκλο εργασιών στις τοπικές επιχειρήσεις

3.μειώσουν τις επιπτώσεις της ταφής στους τρεις μεγάλους ΧΥΤΑ με την μετατροπή τους σε μικρούς  ΧΥΤΥ

4.αποτρέψουν τον κίνδυνο επιβολής εθνικών ( τέλος ταφής ανεπεξέργαστων απορριμμάτων υπέρ Πράσινου Ταμείου και Ευρωπαϊκών Προστίμων ) που δεν αντέχουν ούτε οι δήμοι ούτε η τοπική μας κοινωνία

Ευχόμαστε καλές εργασίες στην Σύνοδο σας και αναμένουμε με ενδιαφέρον τα συμπεράσματα της».

Τοποθέτηση Πρόεδρου ΕΝ.ΠΕ, Περιφερειάρχη Θεσσαλίας στην 11η Πανελλήνια Σύνοδος Φο.Δ.Σ.Α.

Tags: , ,

Ολοκληρωμένη φυτοπροστασία στη βαμβακοκαλλιέργεια

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

 1. Στόχοι

1.1 Η ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών για την αποτελεσματική φυτοπροστασία σε πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο.

1.2 Η έγκαιρη ενημέρωση που αφορά το χρονικό διάστημα μέχρι την έναρξη της ανθοφορίας και την οργάνωση αποτελεσματικής αυτοάμυνας κάθε βαμβακοφυτείας για όλη την καλλιεργητική περίοδο.

1.3 Η τακτική παρακολούθηση κάθε βαμβακοχώραφου και σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα, ώστε να εφαρμόζονται συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας στο σωστό χρόνο, όπως περιγράφονται παρακάτω κατά περίπτωση.

 1. Διαπιστώσεις

Η καλλιέργεια του βαμβακιού ξεκίνησε φέτος με ευνοϊκές συνθήκες για σπορά τον Απρίλιο, οι οποίες συνεχίστηκαν και το Μάιο. Ωστόσο οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν μετά τα μέσα Μαΐου σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις και τις αυξημένες υγρασίες μέχρι και τα μέσα Ιουνίου, δημιούργησαν προβλήματα στο φύτρωμα και είχαν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της ανάπτυξης των βαμβακοφύτων σε ορισμένες περιοχές.

Αυτήν την εποχή και μετά τις ευνοϊκές συνθήκες των τελευταίων ημερών, διαπιστώνεται επιτάχυνση στην εξέλιξη των φυτών, τα οποία έχουν πλέον αναπτυχθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων μας υπάρχει αυτή την εποχή σχετικά αυξημένος αριθμός συλλήψεων ενηλίκων (πεταλούδων) πράσινου σκουληκιού σε ορισμένες περιοχές της Θεσσαλίας. Από τους επιτόπιους ελέγχους που διενεργήθηκαν από γεωπόνους της Υπηρεσίας μας και του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου, διαπιστώθηκε η ύπαρξη ζωντανών προνυμφών (σκουληκιών) πράσινου σκουληκιού πάνω από το όριο επέμβασης σε ορισμένες τοποθεσίες της Π.Ε. Λάρισας και κυρίως στον οδικό άξονα Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου (ΤΚ Μελίας, Μοδέστου) και σε περιοχές της επαρχίας Φαρσάλων (ΤΚ Σταυρού).

Πολλοί βαμβακοπαραγωγοί εντοπίζοντας την παρουσία προνυμφών πράσινου σκουληκιού στα χωράφια τους πραγματοποίησαν ήδη έναν ψεκασμό με ισχυρά εντομοκτόνα, πρακτική που μπορεί να οδηγήσει στην μείωση του πληθυσμού των ωφέλιμων εντόμων με δυσμενείς συνέπειες για την καταπολέμηση των εχθρών του βαμβακιού (αφίδες, θρίπες, τετράνυχοι, πράσινο και ρόδινο σκουλήκι) στα επόμενα στάδια της καλλιέργειας.

 1. Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

Οι παραγωγοί απαιτείται να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και να επιθεωρούν την καλλιέργειά τους τακτικά (κάθε 2 – 3 ημέρες) προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν εντομολογικές προσβολές, έτσι ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. Η επιθεώρηση των βαμβακοκαλλιεργειών συνιστάται να γίνεται πρωινές ή απογευματινές ώρες διασχίζοντας το χωράφι διαγώνια και εξετάζοντας 100 φυτά σε διαφορετικά σημεία της διαγωνίου.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ: Η Υπηρεσία μας τονίζει ότι στο παρόν στάδιο της καλλιέργειας, το κατώτατο όριο επέμβασης για το πράσινο σκουλήκι είναι 6-8 ζωντανές νεαρές προνύμφες (σκουλήκια) κατά μέσο όρο, ανά 100 φυτά.

ΡΟΔΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ: Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι, στο στάδιο της ανθοφορίας το κατώτατο όριο επέμβασης είναι 20% προσβεβλημένων λουλουδιών (ροζέτες) σε τυχαίο δείγμα 100 λουλουδιών από τουλάχιστον 5 αντιπροσωπευτικά σημεία της φυτείας. Στις περιπτώσεις που από τον έλεγχο που θα πραγματοποιήσουν οι παραγωγοί στα χωράφια τους παρατηρήσουν προσβολές σε ποσοστά τουλάχιστον 20% τότε και μόνο θα πρέπει να ψεκάσουν. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις συνιστάται στους παραγωγούς να μην προβούν σε βιαστικούς ψεκασμούς.

Η υπηρεσίας μας επισημαίνει ότι η δράση του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού, στο βλαστικό στάδιο που βρίσκονται αυτή τη χρονική περίοδο οι βαμβακοκαλλιέργειες μπορεί να αναχαιτιστεί από την δραστηριότητα των ωφέλιμων εντόμων, που έχουν εγκατασταθεί και που είναι χρήσιμα στις επόμενες και πιο καταστρεπτικές γενεές. Επίσης, οι προσβολές που προκαλεί το πράσινο σκουλήκι στο παρόν στάδιο του βαμβακιού δεν είναι σημαντικές λόγω της ικανότητας του φυτού να αναπληρώνει τα κατεστραμμένα καρποφόρα όργανα. Γι’ αυτό παρακαλούνται οι παραγωγοί να μην προβαίνουν σε χημική επέμβαση «προληπτικά», αφού οι αυξημένοι πληθυσμοί ωφέλιμων εντόμων που παρατηρούνται από τους επιτόπιους ελέγχους συμβάλλουν σημαντικά στην καταπολέμηση του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού. Στον παρόν στάδιο και εφόσον απαιτηθεί χημική καταπολέμηση τότε αυτή πρέπει να διενεργείται κατά προτίμηση με σκευάσματα που περιέχουν Bacillus thuringiensis ή εναλλακτικά με εντομοκτόνα εκλεκτικής δράσης (π.χ. Diflubenzuron, Spinosad, Emamectin benzoate,  Chlorantraniliprole) που είναι φιλικότερα προς τα ωφέλιμα έντομα.

Η χημική καταπολέμηση του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού είναι πιο αποτελεσματική όταν γίνεται στο 1ο ή στο 2ο στάδιο της προνύμφης (μήκος έως 1 εκατοστό) διότι οι μεγαλύτερης ηλικίας προνύμφες δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στα εντομοκτόνα.

O ψεκασμός θα πρέπει να διενεργείται κατά τις απογευματινές ώρες και μετά τη δύση του ηλίου γιατί τότε αυξάνεται η δραστηριότητα των προνυμφών, αλλά και για την προστασία των μελισσών. Οι βαμβακοπαραγωγοί να προειδοποιούν τους μελισσοκόμους ώστε να απομακρύνουν τα μελίσσια τους από την περιοχή και να λαμβάνουν όλα τα μέτρα ενημέρωσης του κοινού πριν την εφαρμογή του ψεκασμού σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία (Ν.4036/2012).

Επισημαίνεται ότι όπου χρειαστεί επέμβαση με φυτοπροστατευτικά μέσα τότε είναι επιθυμητή η εναλλαγή σκευασμάτων διαφορετικής κατηγορίας δράσης κάθε φορά και η μη χρήση του ίδιου εντομοκτόνου περισσότερο από δύο (2) φορές το χρόνο για την αποφυγή εμφάνισης συμπτωμάτων ανθεκτικότητας.

Οι παραγωγοί πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα των σκευασμάτων, ενώ η χρήση των προϊόντων αυτών πρέπει να γίνεται από επαγγελματίες χρήστες κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Επίσης, οι συνάδελφοι Γεωπόνοι (Καταστήματα Γεωργικών Φαρμάκων, Γραφεία Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ.α.) που πιθανόν εντοπίσουν σημαντική προσβολή ή ανησυχητικό αριθμό συλληφθέντων ατόμων σε φερομονικές παγίδες, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα με την Υπηρεσία μας, έτσι ώστε σε συνεργασία μαζί τους, να εκδοθεί προειδοποίηση για την ευρύτερη περιοχή.

Για περισσότερες πληροφορίες οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου των κατά τόπους Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου (τηλ. 24210-66525).

 

 

Tags: , ,

Γιώργος Κωτσός: Να προχωρήσουν άμεσα οι Μονάδες Επεξεργασίας απορριμμάτων

Η 11η Πανελλήνια Σύνοδος των ΦοΔΣΑ δίνει την ευκαιρία σε όλους μας να καταθέσουμε την εμπειρία και τις απόψεις μας επί της  σημαντικότερης ίσως δραστηριότητας των Δήμων που αφορά στην ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, να συζητήσουμε για τους ΦοΔΣΑ που εντάσσονται σε ένα νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, να ανταλλάξουμε απόψεις, να πληροφορηθούμε για τις καλές πρακτικές,να βελτιώσουμε τις θέσεις και τις απόψεις μας, ώστε να επιτύχουμε καλύτερες συνεργασίες καικαλύτερα αποτελέσματα προς όφελος των Τοπικών κοινωνιών.

Η υλοποίηση του νέου εθνικού σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων είναι επιτακτική ανάγκη. Η διαχείριση αποβλήτων στους Δήμους μας, είναι ίσως η πιο σημαντική δραστηριότητα που επιτελεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και πρέπει να διέπετε από ξεκάθαρους και συγχρόνους κανόνες που θα είναι προσαρμοσμένοι στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Η λειτουργία της ΠΑΔΥΘ στην περιοχή μας μας δίνει κάθε δικαίωμα να είμαστε ικανοποιημένοι για τη λειτουργία και για την αποτελεσματικότητά της. Προσπάθεια όλων μας είναι να βελτιώσουμε περεταίρω την λειτουργία αυτή , ώστε και ο τελευταίος δημότης της περιοχής μας να απολαμβάνει άριστες υπηρεσίες καθαριότητας. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι οι υπηρεσίες που αφορούν στη Διαχείριση Αποβλήτων, σε επίπεδο περιφέρειας Θεσσαλίας είναι σε πολύ καλό επίπεδο και ότι η λειτουργία των τριών ΦοΔΣΑ ίσως είναι το ιδανικό μοντέλο λειτουργίας.

Θα πρέπει να σας θυμίσω ότι η ΠΕΔ Θεσσαλίας είχε αναλάβει μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων , για την λειτουργία των ΦοΔΣΑ με συγχρόνους όρους στα πλαίσια των κοινοτικών οδηγιών. Αυτή η προσπάθεια της ΠΕΔ Θεσσαλίας σε συνεργασία με όλους τους Δήμους της περιφέρειας και τους  προέδρους των ΦοΔΣΑ , οδήγησε σε μια απόφαση και σε μια συγκεκριμένη πρόταση η οποία εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της ΠΕΔ Θεσσαλίας. Η συγκεκριμένη απόφαση αφορούσε στην συνέχιση της λειτουργίας των τριών ΦοΔΣΑ χωρίς την παραμικρή αλλαγή και την δημιουργία ενός περιφερειακού ΦοΔΣΑ ο οποίος θα έχει την αποκλειστική ευθύνη να δρα επιτελικά , να σχεδιάζει και να προγραμματίζει έργα και εγκαταστάσεις διαχείρισηςστερεών αποβλήτων για τους τρείς ΦοΔΣΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Σας ενημερώνω ότι το συγκεκριμένο μοντέλο διαχείρισηςυιοθετήθηκε και προτάθηκε ως ένα εκ των σεναρίων , από το αρμόδιο υπουργείο.

Το νέο Ενικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων ,

 • Δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται από ένα συγκεντρωτικό σύστημα ελέγχου και κρατικές παρεμβάσεις
 • Η όποια απόφαση για την λειτουργία των ΦοΔΣΑ με νέους και συγχρόνους όρους πρέπει μετ’ επιτάσεως να είναι αποτέλεσμα εξαντλητικής διαβούλευσης με τα θεσμικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
 • Να υπάρχει η ίδια θεσμική και οικονομική μεταχείριση μεταξύ των φορέων αφού ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

Νωπές, μας είναι, οι αντιδράσεις επί του σχεδίου Νόμου για την σύσταση και οργάνωση νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων της χώρας το οποίο είχε τεθεί σε διαβούλευση μέχρι τις 15 Μάϊου 2016.

Είχαν εκφραστεί αρνητικά και μάλιστα με οξύς χαρακτηρισμούς τα συλλογικά όργανα των θεσμών όπως ΚΕΔΕ , ΕΝΠΕ , Δίκτυο ΦοΔΣΑ κλπ. Πιο συγκεκριμένα σε συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ( 11-05-2016) χαρακτηρίστηκε ότι ο νόμος παρέπεμπε περισσότερο σε συρραφή αιτημάτων παρά σε ουσιαστική αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος της διαχείρισης στερεών αποβλήτων με βάση και τους περιφερειακούς σχεδιασμούς.

Σε απόφαση της ΕΝΠΕ τονίστηκε ότι η αντιμετώπιση της διαχείρισης θα πρέπει να ξεκινά από τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες με δεδομένο ότι τα προβλήματα και οι ανάγκες έχουν καταγραφεί με μαθηματική ακρίβεια από την τοπική καθημερινότητα. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε το γεγονός ότι ο χρόνος κυλάει και κυλάει εις βάρος ολονών μας. Εις βάρος της χώρας , της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών. Πρέπει να υλοποιηθούν αποφάσεις που δυστυχώς έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί «χθες» .

Πρέπει άμεσα να λυθεί το ζήτημα των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων . Πρέπει να μιλάμε για υπολείμματα και όχι για απορρίμματα . Πρέπει οι ΧΥΤΑ να μετατραπούν σε ΧΥΤΥ .

Δεν αναφέρομαι σε κάτι νέο και καινοτόμο. Αναφέρομαι σε προβλήματα που έχουν επανειλημμένως  συζητηθεί και που επανειλημμένως ως Τοπική Αυτοδιοίκηση καταθέσαμε τις προτάσεις μας.

Πρέπει λοιπόν άμεσα η Περιφέρεια Θεσσαλίας να προχωρήσει μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες στη σύσταση και λειτουργία των Μονάδων Επεξεργασίας απορριμμάτων.

Η ορθή διαχείριση αποβλήτων , η αποτελεσματική λειτουργία των ΦοΔΣΑ και η λειτουργία των ΜΕΑ , είναι υπόθεση όλων μας. Ως πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας είμαι σε θέση να σας διαβεβαιώσω ότι θα συμμετέχουμε σε όλες τις διαδικασίες και θα συνεργαστούμε με όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να συμβάλλουμε με τον καλύτερο τρόπο στην υλοποίηση του «Νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων» .

Χαιρετισμός του Προέδρου ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δημάρχου Μουζακίου, Κωτσού Γεώργιου  στην 11η πανελλήνια Σύνοδο ΦοΔΣΑ 

Tags: , ,

Ενημέρωση παραγωγών φιστικιάς

Σας ενημερώνουμε ότι χορηγήθηκε άδεια διάθεσης στην αγορά 120 ημερών στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα:

 1. SCALA 40 SC (μυκητοκτόνο) (δραστική ουσία pyrimethanil), για την αντιμετώπιση της βοτρυοσφαίριας (Botryosphaeria dothidea).
 2. LUNA EXPERIENCE SC (μυκητοκτόνο) (δραστικές ουσίες fluopyram + tebuconazole), για την αντιμετώπιση της βοτρυοσφαίριας (Botryosphaeria dothidea) και της σεπτορίωσης (Septoria spp.).

Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες χρήσεως των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο διαδίκτυο www.minagric.gr

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται να λαμβάνουν τις γεωργικές προειδοποιήσεις για τα ακρόδρυα, παρακαλούνται να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα προς την Υπηρεσία μας, στη διεύθυνση: fyto12@otenet.gr

 

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος α.α.

Δρ. Λύκας Δημήτριος

Κατερίνα Νάκα - Μαύρα χρώματα
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου - Έλα πες τα
Πέγκυ Ζήνα - Να μην ξεχάσεις ποτέ
Χάρης Κωστόπουλος - Σε χρειάζομαι
Βασίλης Καρράς - Απ΄ το βορρά ως το νότο
Νίκος Μακρόπουλος - Δύσκολη νύχτα
Έλλη Κοκκίνου - Ήταν ψέμα
Αντώνης Ρέμος - Βρέξε ουρανέ
Αγγελική Ηλιάδη - Τα παράπονα
Αντύπας - Αδέσποτη σφαίρα