Tags: , ,

Χρ. Κέλλας: Στο περίμενε οι αγρότες για το πρόγραμμα γεωργοδασικών συστημάτων

Την αδικαιολόγητη καθυστέρηση προκήρυξης του υπομέτρου 8.2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορά στην εγκατάσταση γεωργοδασικών συστημάτων, επισημαίνει ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων  της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, σε ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

Στην ερώτησή του ο κ. Κέλλας ζητά εξηγήσεις για τη δεκάμηνη καθυστέρηση αλλά και ερωτά αν τελικά θα προκηρυχθεί το μέτρο.

Υπενθυμίζει παράλληλα πως τον Σεπτέμβριο του 2016 και μετά το τέλος επίσκεψή του κ. Αποστόλου στη Ζαγορά, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκδόθηκε ανακοίνωση η οποία ανέφερε:

“Δίνουμε προτεραιότητα στο υπομέτρο 8.2 του ΠΑΑ που αφορά την εγκατάσταση γεωργοδασικών συστημάτων και συγκεκριμένα στην εγκατάσταση οπωροφόρων δέντρων όπως καστανιές, καρυδιές, μηλιές και αχλαδιές.

Το μέτρο αυτό ενισχύει την εγκατάσταση φυτειών σε ποσοστό 80% και το κόστος συντήρησης (άρδευση, λίπανση, φυτοπροστασία και λοιπές καλλιεργητικές φροντίδες) σε ποσοστό 100% για μέγιστη διάρκεια 5 ετών.

Το μέτρο συμβάλλει στην αντικατάσταση γερασμένων οπωρώνων με νέα δέντρα και προσβεβλημένων φυτειών καστανιάς με φυτουγειονομικά εκλεγμένο πολλαπλασιαστικό υλικό.

Όμως γνωρίζοντας ότι αυτό είναι το ελάχιστο δυνατό, διερευνούμε τη δυνατότητα τροποποίησης του υπομέτρου για εγκατάσταση:

 • οπωροφόρων δέντρων όπως μηλιών και αχλαδιών πυκνότερης φύτευσης
 • αύξηση του κόστους εγκατάστασης σε ορεινές επικλινείς περιοχές
 • ένταξη στο μέτρο και άλλων οπορωφόρων δέντρων όπως φουντουκιές, βυσσινιές και αμυγδαλιές
 • προσθήκη στις επιλέξιμες δαπάνες του κόστους εκρίζωσης τυχόν προηγούμενων δέντρων.

 

Επίσης διερευνούμε βάσιμα τη δημιουργία φυτωρίου παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού οπωροφόρων δέντρων η και πειραματικού αγρού σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα, σε δημοσία έκταση του ΥΠΑΑΤ, σε κοντινή στην περιοχή σας τοποθεσία”.

 

Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Κέλλας επισημαίνει πως «δέκα μήνες μετά και παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις για “προτεραιότητα” του Υπομέτρου 8.2, δεν έχει γίνει ούτε προδημοσίευση του Μέτρου, με αποτέλεσμα εκατοντάδες αγρότες σε όλη τη χώρα να μην μπορούν να προχωρήσουν σε καλλιεργητικό προγραμματισμό, καθώς δεν ξέρουν αν θα εκδοθεί ή όχι το εν λόγω Μέτρο».

 

Κατόπιν όλων των παραπάνω, ο Λαρισαίος πολιτικός ρωτά τον Υπουργό “αν θα προχωρήσει τελικά το Υπουργείο στην προκήρυξη του Υπομέτρου και αν ναι, ποιος ο λόγος της καθυστέρησης που δεν επιτρέπει σε πολλούς αγρότες να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των καλλιεργειών τους”.

 

 

Tags: , ,

Κοινή ανακοίνωση των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Λάρισας

Η Λάρισα βρίσκεται ήδη σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» με τους τόνους των σκουπιδιών να αποτελούν μία «υγειονομική βόμβα» και να δημιουργούν μία αφόρητη κατάσταση για τους δημότες μας .

Κι αυτό με αποκλειστική ευθύνη μίας ανεύθυνης Κυβέρνησης , που  ακόμα και με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση που ψήφισε στη βουλή , συνεχίζει να εμπαίζει τους εργαζόμενους αλλά και ολόκληρη την κοινωνία .

Αλλά και με απόλυτη συνευθύνη της Δημοτικής αρχής Λάρισας που συνεχίζει να στηρίζει<τυφλά>τις ανεύθυνες πολιτικές της Κυβέρνησης, να κρατά ομήρους τους εργαζόμενους  παίζοντας με την αγωνία χιλιάδων οικογενειών μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους αλλα και θέτοντας σε κίνδυνο την  δημόσια υγεία όλων μας .

Ακόμη και σήμερα ,την ώρα που η Δημοτική αρχή έπρεπε ήδη να έχει αναλάβει τις ευθύνες της και να λάβει αποφάσεις και να μαζεύει τα σκουπίδια, συνεχίζει το <θέατρο>.

Στην αρχήσήμερα (28/6 )  συγκάλεσαν ένα «έκτακτο» δημοτικό συμβούλιο με θεμα< Ενημέρωση -συζήτηση για το θέμα της αποκομιδής των σκουπιδιών .> Μας καλούσαν  απλά για … συζήτηση , την ώρα που η πόλη κινδυνεύει από τους τόνους σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί . Μας καλούσαν σε ένα <έκτακτο>δημοτικόσυμβούλιοχωρίς να έχουν συγκεκριμένη πρόταση , χωρίς< ατζέντα >.

Στη συνέχεια το αναβάλανε ! Προφανώς για την δημοτική αρχή υπάρχει χρόνος ! Η διοικητική αδυναμία του κ. Καλογιάννη και των συνεργατών του είναι πλέον εμφανής .

 

Εμεις προτείνουμε : 1. .    Να διασφαλίσει η διοίκηση του Δήμουτην απρόσκοπτη πρόσβαση του τακτικού προσωπικού της υπηρεσίας καθαριότητας στα αμαξοστάσια ώστε να αρχίσει άμεσα η διαδικασία αποκομιδής των απορριμμάτων 2. Καλούμε τους εργαζόμενους του Δήμου να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στην τοπική κοινωνία , να σταθούνδίπλα στην κοινωνία και να συνδράμουν το τακτικόπροσωπικό στην αποκομιδή των απορριμμάτων .

Καλούμε τον Δήμαρχο και τη Δημοτική αρχή επιτέλους, να ασκήσουν διοίκηση, να πάρουν αποφάσεις κάτω από εξαιρετικά ακραίες συνθήκες για την πόλη πλέον και να μαζέψουν τα σκουπίδια από όλο το Δήμο.

Κύριε Δήμαρχε στα 3 χρόνια της θητείας σας καλεστήκατε να διαχειριστείτε δυο κρίσιμες καταστάσεις στο Δήμο μας . Την αντιμετώπιση του  χιονιά  και τώρα τα σκουπίδια .Δυστυχώς για την πόλη και τους δημότες της  , αποτύχατε και στα δυο εκκωφαντικά .

Επιτέλους   αναλάβετε  τις ευθύνες σας .

Εμείς δεν έχουμε να πούμε τίποτααλλο .

 

Ειρήνη Καραλαριώτου,

Κωνσταντίνος Τζανακούλης

Έκτορας Νασιώκας

ΚωνσταΝτίνοςΔιαμάντος

 

 

Tags: , ,

Πανηγυρίζει ο ιερός ναός των Αγίων Αναργύρων στο Κιλελέρ

Το Σάββατο 1η Ιουλίου πανηγυρίζει ο ιερός ναός των Αγίων Αναργύρων στην ομώνυμη κοινότητα του Δήμου Κιλελέρ. Την Παρασκευή 30 Ιουνίου, παραμονή της εορτής, στις 7:30 μ.μ. θα ακουστούν κωδωνοκρουσίες και στη συνέχεια θα τελεστεί μέγας αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τιρνάβου κ. Ιγνατίου.  Θα ακολουθήσει αρτοκλασία, θείο κήρυγμα και περιφορά της ιεράς εικόνας των Αγίων, συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου Κιλελέρ, με δέηση στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Ανήμερα της εορτής στις 7:00 π.μ θα τελεσθεί όρθρος και στις 9:00 θεία λειτουργία με αρτοκλασία – ύψωμα προς τιμήν των Αγίων Αναργύρων και ομιλία από εκπρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και  Τιρνάβου.

Tags: , ,

Μάξιμος: Το Μεταναστευτικό μείζον εθνικό ζήτημα!

«Το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό έχει πλέον εξελιχθεί σε μείζον εθνικό ζήτημα για τη χώρα. Η μέχρι τώρα διαχείριση του θέματος από την πλευρά της Κυβέρνησης έχει αποδειχθεί ανεπαρκής, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να απειλείται πλέον σε δημογραφικό και εθνικό επίπεδο, αλλά και να πλήττεται ταυτόχρονα η εικόνα της διεθνώς». Τα παραπάνω τονίζει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε επερώτηση που συνυπογράφει και απευθύνεται στους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα, Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη, Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο, Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Στην επερώτηση, με πρώτο υπογράφοντα τον Τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, βουλευτή Β. Αθηνών, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, υπογραμμίζεται ότι η ΝΔ «δεν πρόκειται να γίνει συμμέτοχος και στη δική τους διαχειριστική ανεπάρκεια και ανικανότητα».

Οι επερωτώντες βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού παρουσιάζουν εκτενώς το μέγεθος του προβλήματος και τη διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης, καταλήγουν ζητώντας να πληροφορηθούν, μεταξύ άλλων, από τους αρμόδιους υπουργούς:

 • Ποιες οι πρωτοβουλίες που πρόκειται να λάβουν, στο εξής, προκειμένου να διασφαλιστεί ο επαρκής και αποτελεσματικός έλεγχος των θαλασσίων συνόρων της χώρας.
 • Ποιες οι ενέργειες στις οποίες πρόκειται να προβούν για την αποσυμφόρηση των νησιών του Βορείου-Ανατολικού Αιγαίου από τους υπεράριθμους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες.
 • Ποιες ενέργειες θα ληφθούν, ώστε να επιτευχθεί η πλήρης απορρόφηση των διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων.
 • Αν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του Μητρώου διαπιστευμένων φορέων, ώστε να σταματήσει η ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ.
 • Ποιος ο σχεδιασμός τους, ενόψει της επερχόμενης θερινής τουριστικής περιόδου, προκειμένου να μην εμφανιστούν και φέτος οι εικόνες ντροπής στα λιμάνια των νησιών και να μη δεχθεί η χώρα μας -εν γένει- ένα ακόμη πλήγμα στο τουριστικό της προϊόν.
 • Γιατί εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν αξιοποιηθεί στο ελάχιστο τα 60 εκατομμύρια ευρώ που έχει διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενίσχυση των συστημάτων ασφαλείας στη φύλαξη των συνόρων.
 • Πόσα χρήματα έχει καταφέρει να απορροφήσει συνολικά η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια για τη διαχείριση του προσφυγικού μεταναστευτικού από τα συνολικά 998 εκατομμύρια, που έχει διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
 • Ποιος ο ακριβής αριθμός προσφύγων και παράνομων μεταναστών που φιλοξενούνται σε κάθε ένα ξεχωριστά Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης, σε θέσεις φιλοξενίας της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες και λοιπών ΜΚΟ και ποιος ο ακριβής αριθμός προσφύγων και παράνομων μεταναστών που βρίσκονται εκτός δομών φιλοξενίας.

 

Tags: , ,

Στη Λάρισα μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Ανάπα

Είκοσι τέσσερις (24) μαθητές και δυο εκπαιδευτικούς από τη Ρωσική πόλη Ανάπα, υποδέχεται ο Δήμος Λαρισαίων, στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των δυο πόλεων.

Η αποστολή μαθητών και εκπαιδευτικών, θα γνωρίσουν την πόλη και το πολιτισμό , θα ξεναγηθούν σε αξιοθέατα της περιοχής, θα συμμετέχουν σε δραστηριότητες. Στη συνέχεια και μέχρι τις 12 Ιουλίου θα φιλοξενηθούν στις κατασκηνώσεις του Πλαταμώνα όπου θα δοθεί η δυνατότητα να αναπτύξουν δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με Έλληνες μαθητές και μαθήτριες.

Όπως είναι γνωστό, η αδελφοποίηση Λάρισας και Ανάπα, έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, δεδομένου ότι τόσο στην Ανάπα όσο στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχει μια πολυπληθής και δραστήρια ελληνική κοινότητα, η οποία και προώθησε την πρόταση της αδελφοποίησης με την Λάρισα.

Πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να υλοποιήσει αυτή την αδελφοποίηση ως πρότυπο, με σειρά δράσεων σε όλο το φάσμα της συνεργασίας, με διάχυση της συνεργασίας στις τοπικές κοινωνίες, με συνέχεια και διάρκεια στον χρόνο . Σ αυτά τα πλαίσια είναι υπό διαμόρφωση ένα σύνολο προτάσεων συνεργασίας που θα υλοποιηθούν στο προσεχές διάστημα

Tags: , ,

Κ. Αγοραστός: Να διπλασιασθούν οι πόροι για την πολιτική συνοχής της ΕΕ

«Πρέπει όλοι να συμβάλλουν ώστε να ευοδωθεί η προσπάθεια του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζ. Κ. Γιούνκερ να διπλασιασθούν οι πόροι που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την πολιτική συνοχής», τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κατά την ομιλία του στην 14ηολομέλεια της Επιτροπής για την Πολιτική Χωρικής Συνοχής και τον Προϋπολογισμό της ΕΕ (COTER) σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 200 δις ευρώ για την πολιτική συνοχής και πρέπει να αυξηθούν σημαντικά γιατί η πολιτική συνοχής είναι νευραλγικής σημασίας εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες αλλά και τις νέες προκλήσεις», σημείωσε ο κ. Κ. Αγοραστός κρίνοντας όμως αναγκαίο «η πολιτική συνοχής να έχει λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε Περιφέρειας, κάθε περιοχής και κάθε Δήμου».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών πρότεινε να διευρυνθούν οι δείκτες με τους οποίους γίνεται η κατανομή των πόρων της πολιτικής συνοχής καθώς, όπως εξήγησε, «το ΑΕΠ και το κατά κεφαλήν εισόδημα αποτελούν παγίδα αφού δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα κάθε Περιφέρειας. Πρέπει το σύστημα να γίνει πολυπαραμετρικό, να τεθούν δηλαδή και άλλοι κοινωνικοί δείκτες όπως ο κοινωνικός δείκτης συνεισφοράς στο γίγνεσθαι», ανέφερε.

Παράλληλα, πρότεινε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να γίνει στενότερη η συνεργασία των υπηρεσιών της ΕΕ με τις Περιφέρειες. «Ο ρόλος των Περιφερειών πρέπει να γίνει πιο ενεργός και πρέπει να κρατήσουμε την Περιφέρεια στην καρδιά της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κ. Αγοραστός έθεσε στο επίκεντρο της ομιλίας του τις ανισότητες που παρατηρούνται αυτή τη στιγμή μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ όσον αφορά για παράδειγμα τους μισθούς ή τους φορολογικούς συντελεστές και τις ασφαλιστικές εισφορές και έκρινε επιβεβλημένες «στοχευμένες επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο και σε εκείνους που έχουν ανάγκη».

Στο πλαίσιο αυτό εμφανίστηκε σύμφωνος με την θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζ. Κ. Γιούνκερ «η κοινωνική Ευρώπη να είναι ο πρωταγωνιστής τα επόμενα χρόνια», ξεκαθάρισε, όμως, πως «ήρθε η ώρα να περάσουμε από την θεωρία στην πράξη».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών χαρακτήρισε ως το «κλειδί» για τη σύγκλιση σε επίπεδο ΕΕ τις επενδύσεις και τις πραγματικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, όπως σημείωσε, «πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα».

Tags: , ,

Συλλήψεις φυγόποινων στη Λάρισα

Συνελήφθη, χθες (27-06-2017) το πρωί στη Λάρισα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, ένας 52χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Λάρισας, με ποινή φυλάκισης ενός έτους, για παράβαση του νόμου περί παιγνίων.

Επίσης, συνελήφθη, χθες (27-06-2017) το πρωί στη Λάρισα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, ένας 40χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας, με ποινή φυλάκισης δέκα μηνών, για το αδίκημα της παραβίασης της υποχρέωσης για διατροφή.

Tags: , ,

Ανακοίνωση Δ. Λαρισαίων για τη συνέχιση κινητοποιήσεων ΠΟΕ ΟΤΑ

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τη γνωστοποίηση της απόφασης της ΠΟΕ ΟΤΑ για συνέχιση των κινητοποιήσεων, συνεδρίασε νωρίς το βράδυ της Τρίτης, η   Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων, υπό την προεδρία του Δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη.

Είναι φανερό πια ότι η συνέχιση των κινητοποιήσεων μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό,  τις βελτιωτικές αλλαγές της νομοθετικής ρύθμισης και την ψήφισή της από την Βουλή, είναι άστοχη και υπερβολική.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Το καλό της πόλης, η υγεία των δημοτών σε συνθήκες καύσωνα επιβάλλουν απ΄ όλους αίσθημα ευθύνης, χωρίς μικροπολιτικά και  επικοινωνιακά  παιγνίδια. Η δημοτική αρχή του Δήμου Λαρισαίων είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία και να υπερασπιστεί το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας.

Καλούμε τους εργαζόμενους του Δήμου να αναλάβουν και τις δικές τους ευθύνες απέναντι στους συμπολίτες μας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων θα συγκληθεί αύριο Τετάρτη, σε έκτακτη συνεδρίαση για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

 

 

 

Tags: , ,

Κώστας Νούσιος: Η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή ως βασικός πυλώνας ανάπτυξης

Η πρόσφατη περιοδεία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Θεσσαλία, ανέδειξε το ζήτημα της συμμετοχής της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής στην ανάπτυξη, ιδίως σε περιφέρειες όπως η Θεσσαλία, που έχει να επιδείξει τεράστια παράδοση, ιστορία και αγώνες στον πρωτογενή τομέα.

Το βασικό θέμα που προκύπτει είναι το πώς, με ποια μέτρα και ενέργειες, τη σημερινή εποχή της κρίσης, ο πρωτογενής τομέας θα… αναστηθεί και θα αναλάβει το ρόλο που του αναλογεί στην τοπική αλλά και εθνική οικονομία και στην αντιστροφή της δεινής υπάρχουσας οικονομικής κατάστασης.

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη είχε έντονα σημειολογικό χαρακτήραως προς τον παραπάνω σκοπό, καθώς συναντήθηκε κατά βάση με αγρότες που είτε έχουν στραφεί σε καινοτόμες καλλιέργειες είτε με νέους που επέλεξαν να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή.

Η καινοτομία είναι μία από τις σημαντικότερες και πιο ελπιδοφόρες μεταβλητές στην εξαιρετικά πολύπλοκη εξίσωση της κρίσης, πόσο μάλλον στον αγροτικό τομέα, όπου η νέα -ευεργετική για την υγεία- διατροφική κουλτούρα που προωθείται στις μέρες μας ανοίγει νέους ορίζοντες και προοπτικές για διαφορετικά προϊόντα από τα παραδοσιακά (βλ. στέβια, ιπποφαές κ.α.).

Βιώνουμε μια περίοδο μεταβατική,όπου ο πρωτογενής τομέας καλείται να περάσει από την λογική των μεγάλων επιδοτούμενων καλλιεργειών, χωρίς φυσικά να παραγκωνίζονται, σε πιο δυναμικές και ανταγωνιστικές καλλιέργειες, μετο βλέμμα στον τελικό καταναλωτή και στόχο ένα προϊόν ποιοτικό και προσοδοφόρο.

Οι καλλιέργειες αυτές είναι το μέλλον του πρωτογενούς τομέα και προς αυτή την κατεύθυνση, η ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική προσφέρει καινούργια εργαλεία τα οποία μέχρι στιγμής μένουν ανεκμετάλλευτα από το αρμόδιο Υπουργείο, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μένει πίσωσυγκριτικά με άλλες-λιγότερο εδαφικά προικισμένες- χώρες.

Οι πρωτοπόρες ιδέες στην παραγωγή βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την ενεργή παρουσία νέων ανθρώπων στα επαγγέλματα αυτά. Το σημαντικότερο βήμα για την ενθάρρυνση των νέων της επαρχίας να αναλάβουν τα ηνία στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και να αγνοήσουν τις… σειρήνες της μεγαλούπολης, των τεχνολογικών επαγγελμάτων και του τομέα των υπηρεσιών, είναι η παροχή κινήτρων.

Η παρούσα πολιτική συγκυρία μόνο αισιοδοξία δεν επιτρέπει, καθώς ησημερινή κυβέρνηση μέσω των μέσω της ακολουθούμενης πολιτικής του Υπουργείουπροσφέρει μόνο… αντικίνητρα. Η φορολογική εξόντωση(ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος) και η γραφειοκρατική Χίμαιρα εκτοξεύουν το κόστος παραγωγής και δεν αφήνουν τον πρωτογενή τομέα να ανασάνει και να εξελιχθεί σύμφωνα με τις τεράστιες δυνατότητές του.

Τα ελληνικά προϊόντα διαθέτουν υψηλή ποιότητα αλλά προκειμένου το brandτους να αναβαθμιστεί και να καταστούν ανταγωνιστικά ως προς τις κύριες εξαγωγικές μας αγορές, αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρειάζονται την αρωγή της Πολιτείας και την προστασία του κράτους σε εθνικό και διεθνές επίπεδοκαι όχι τα συνεχή του προσκόμματα.

Είναι λοιπόν επιβεβλημένες μια σειρά από ενέργειες, ώστε η δυναμική του πρωτογενούς τομέα να μην πάει χαμένη: Καταγραφή των προβλημάτων του κλάδου, διάλογος με τους παραγωγούς, πρωτοβουλίες για εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δημιουργία συνθηκών για επίτευξη οικονομιών κλίμακας και οργανωμένων συνεργασιών, αλλαγή της φορολογικής πολιτικής, μεταξύ άλλων.

Οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας για την οικονομία της χώρας μας είναι πολλές και για την υλοποίηση των προαναφερθέντων στόχων απαιτείται ένα διαφορετικού προσανατολισμού πολιτικό πρόγραμμα με σύγχρονη οπτική, μια συγκροτημένη πολιτικήμε βούληση για στοχευμένες παρεμβάσεις.

Μέσω του δυναμικού μετασχηματισμού του, ο πρωτογενής τομέας μπορεί να γίνει πυλώνας ανάπτυξης και να πρωταγωνιστήσει στην δεδομένα απαραίτητη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με το νέο οικονομικό μοντέλο να «πατάει» στα γερά του θεμέλια.

Του Κωνσταντίνου Γ. Νούσιου, Δικηγόρου, Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας

Tags: , ,

ΕΝΠΕ: Να παραταθεί η προθεσμία καταβολής οφειλών μισθωμένων βοσκήσιμων γαιών

Να παραταθεί για εύλογο χρονικό διάστημα η προθεσμία καταβολής οφειλών μισθωμένων βοσκήσιμων γαιών, που εκπνέει στις 30 Ιουνίου, ζητεί ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός με επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. κ. Ε. Αποστόλου και Ι. Τσιρώνη αντίστοιχα.

Ο κ. Κ. Αγοραστός επισημαίνει ότι

-η συγκεκριμένη διαδικασία είναι πολύπλοκη

-μετά από επικοινωνία με κάποιους από τους Δήμους έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν προβλήματα, αντιδράσεις και ενστάσεις αυτών, ως προς την εφαρμογή της σχετικής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 1340 Β΄/20-4-2017), αναφορικά με τις επιλέξιμες εκτάσεις,

-πολλοί κτηνοτρόφοι είναι μετακινούμενοι και δεν έχουν ενημερωθεί ακόμα

-ενώ υπάρχουν κτηνοτρόφοι με βοσκότοπο σε δύο και τρεις δήμους και σε πολλές περιπτώσεις σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες.

«Απαιτείται παράταση της προθεσμίας καταβολής, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ανάκλησης της κατανομής  βοσκήσιμων γαιών για το  έτος 2018», τονίζει ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

 

Αναλυτικά, η επιστολή του κ. Κ. Αγοραστού έχει ως εξής:

«Με την Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθμ. 558/39122/5-4-2017 (ΦΕΚ 1340 Β’/20-4-2017) «Τροποποίηση της αριθμ. 1332/93570/23-8-2016 (Β΄ 2848) απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» και ειδικότερα με το άρθρο 1 παρ. 2 αυτής, ανακαθορίστηκε η διαδικασία μίσθωσης βοσκήσιμων γαιών, προβλέποντας, μεταξύ άλλων τα εξής:

Μετά την κύρωση των καταστάσεων κατανομής των επιλέξιμων βοσκοτόπων, οι αρμόδιες ΔΑΟΚ υπολογίζουν το ύψος του μισθώματος για κάθε κτηνοτρόφο και διαβιβάζουν σχετικούς πίνακες στους αρμόδιους Δήμους, στα όρια των οποίων βρίσκεται ο κάθε επιλέξιμος βοσκότοπος. Οι Δήμοι συμπληρώνουν τους παραπάνω πίνακες, ενσωματώνοντας τυχόν μη επιλέξιμες βοσκήσιμες εκτάσεις, οι οποίες έχουν κατανεμηθεί σε εφαρμογή του άρθρου 7 της αριθμ. 873/55993/20-5-2015 (Β΄ 942) υπουργικής απόφασης και υπολογίζουν το σχετικό μίσθωμα για τις μη επιλέξιμες βοσκήσιμες εκτάσεις.

Ακολούθως οι κτηνοτρόφοι καλούνται από το Δήμο στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται η βοσκήσιμη γαία που τους έχει κατανεμηθεί, προκειμένου να λάβουν γνώση ενυπόγραφα σχετικά με τα στοιχεία της κατανεμηθείσας έκτασης. Οι κτηνοτρόφοι ειδοποιούνται με κάθε πρόσφορο μέσο, από τον αρμόδιο Δήμο, για το χρόνο και τον τόπο που θα γίνει η ενυπόγραφη ενημέρωση.

Για κάθε κτηνοτρόφο εκτυπώνεται από το Δήμο έντυπο κατανομής βοσκήσιμης γαίας σε δύο αντίτυπα, το οποίο επέχει θέση σύμβασης μίσθωσης ενώ ο ενδιαφερόμενος κτηνοτρόφος λαμβάνει γνώση προσυπογράφοντας το έντυπο και παραλαμβάνει ένα αντίγραφο. Το δεύτερο αντίγραφο παραμένει στο Δήμο εάν πρόκειται για δημοτική έκταση ή αποστέλλεται στην αρμόδια ΔΑΟΚ, εάν πρόκειται για δημόσια έκταση.

Επίσης, με το άρθρο 1 παρ. 4 της αυτής υπουργικής απόφασης (με το οποίο αντικαταστάθηκε το άρθρο 7 της παλαιότερης ΥΑ), ορίστηκαν, μεταξύ άλλων τα εξής: «2. Οι οφειλές που βεβαιώνονται από την κατανομή του έτους 2016 … καταβάλλονται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017. Μη καταβολή της βεβαιωμένης οφειλής του έτους 2016, συνεπάγεται ανάκληση της κατανομής της βοσκήσιμης γαίας με απόφαση της Επιτροπής για το 2018».

Με δεδομένη την πολυπλοκότητα της παραπάνω περιγραφείσας διαδικασίας, καταβολής οφειλών μισθωμένων βοσκήσιμων εκτάσεων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι από την επικοινωνία με κάποιους από τους Δήμους έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν προβλήματα, αντιδράσεις και ενστάσεις αυτών, ως προς την εφαρμογή της σχετικής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 1340 Β΄/20-4-2017), αναφορικά με τις επιλέξιμες εκτάσεις καθώς και ότι πολλοί κτηνοτρόφοι είναι μετακινούμενοι και δεν έχουν ενημερωθεί ακόμα όπως και ότι υπάρχουν κτηνοτρόφοι με βοσκότοπο σε δύο και τρεις δήμους και σε πολλές περιπτώσεις σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες, φρονούμε ότι απαιτείται παράταση της προθεσμίας καταβολής, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ανάκλησης της κατανομής  βοσκήσιμων γαιών για το  έτος 2018.

Για τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε για την παράταση της προθεσμίας καταβολής οφειλών μισθωμένων βοσκήσιμων γαιών, που βεβαιώνονται από την κατανομή του έτους 2016, όπως προβλέπεται στη σχετική Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1340 Β΄/20-4-2017), για εύλογο χρονικό διάστημα, μετά την 30η Ιουνίου 2017».

Tags: , ,

Ειδικές αστυνομικές δράσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας

Ειδικές αστυνομικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν στις 27.06.2017 από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ στους τέσσερις νομούς της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, της διαμόρφωσης ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών και της εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειάς τους.

Οι επιχειρήσεις οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν από τις Υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομίας Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας, σύμφωνα με το γενικό επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας.

Για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού συγκροτήθηκαν ομάδες αστυνομικών που είχαν ως αντικείμενο τον έλεγχο περιοχών με αυξημένη εγκληματικότητα – παραβατικότητα, την πρόληψη κλοπών και διαρρήξεων, την καταπολέμηση των ναρκωτικών, τον εντοπισμό φυγόποινων, τη διενέργεια ελέγχων σε επιχειρήσεις και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τον εξονυχιστικό έλεγχο οχημάτων και της νόμιμης κυκλοφορίας τους, τη δίωξη της επαιτείας, την προσαγωγή υπόπτων τέλεσης αξιόποινων πράξεων, τη σύλληψη δραστών εγκληματικών πράξεων και γενικότερα την αντιμετώπιση κάθε μορφής παραβατικής συμπεριφοράς.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρησιακών αυτών δράσεων,  ελέγχθηκαν:

 • (653) άτομα,
 • (539) οχήματα,
 • (10) επιχειρήσεις σκραπ και
 • (7) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

 

 

Προσήχθησαν (10) άτομα.

 

Συνελήφθησαν (8) άτομα και συγκεκριμένα:

 • Δύο (2) ημεδαποί για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος.
 • Ένας (1) ημεδαπός για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης.
 • Δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.
 • Τρεις (3) ημεδαποί, σε βάρος των οποίων εκκρεμούν καταδικαστικές αποφάσεις για παράβαση του νόμου περί παιγνίων, του νόμου περί επιταγών και του αδικήματος της παραβίασης της υποχρέωσης για διατροφή.

 

Βεβαιώθηκαν (238) παραβάσεις και συγκεκριμένα:

 • Δύο (2) παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών.
 • Διακόσιες τριάντα έξι (236) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας:
  • (1) για μη χρήση προστατευτικού κράνους,
  • (3) για ΚΤΕΟ,
  • (36) για υπέρβαση ορίου ταχύτητας,
  • (2) για φθαρμένα ελαστικά και
  • (194) λοιπές παραβάσεις.

 

Επισημαίνεται ότι ο σχεδιασμός των παραπάνω δράσεων είναι στοχευμένος και έχει ως κύριο σκοπό τόσο την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας όσο και την εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Παρόμοιοι αστυνομικοί έλεγχοι θα συνεχιστούν σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας.

Tags: , ,

Συνεδριάζει η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας

Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου με αριθμό 933/8.06.2017 καλούνται τα μέλη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας Συν. Π. Ε. στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση την 27.06.2017, ημέρα Τρίτη και ώρα 19:30, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Τρικάλων με τα ακόλουθα θέματα ημερήσιας διάταξης:

 • Απολογισμός Διοικητικού Συμβουλίου της διαχειριστικής περιόδου 1/1/2016 έως 31/12/2016.
 • Έγκριση Οικονομικών Καταστάσεων της Τράπεζας, της διαχειριστικής περιόδου 1/1/2016 έως 31/12/2016.
 • Απαλλαγή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας από κάθε ευθύνη σχετικά με τις οικονομικές καταστάσεις, στα πεπραγμένα και τη διαχείριση των υποθέσεων της Τράπεζας για τη χρήση 2016.
 • Έγκριση Προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων χρήσης 2017.
 • Έγκριση εγγραφής νέων μελών.
 • Ορισμός Ορκωτού Ελεγκτή για τη χρήση 2017.
 • Έγκριση Επιτροπής Ελέγχου.
 • Τροποποίηση Καταστατικού.
 • Έγκριση για συμμετοχή στο Συνεταιριστικό Κεφάλαιο α) της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου με το ποσό των 40.000 ευρώ και β) της TERRA THESSALIA LACTIS με το ποσό των 200 ευρώ.

Σε περίπτωση μη απαρτίας, η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί, χωρίς άλλη πρόσκληση, την 4.07.2017, ημέρα Τρίτη, την ίδια ώρα, στον ίδιο τόπο και με τα ίδια θέματα.

Και, αν και πάλι δεν υπάρξει απαρτία, η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί ΟΡΙΣΤΙΚΑ την 11.07.2017, ημέρα Τρίτη και ώρα 19:30, στον ίδιο τόπο και με τα ίδια θέματα.

Δικαίωμα συμμετοχής στην Γενική Συνέλευση έχουν όλα τα μέλη αυτοπροσώπως των οποίων η εγγραφή έχει εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση και συγκεκριμένα όσα μέλη είχαν εξοφλήσει τη μια μερίδα τους μέχρι την 6η Νοεμβρίου 2016 και δεν έχουν δάνεια ή τμήματα δανείων σε καθυστέρηση άνω του έτους ή δικαστική εμπλοκή με την Τράπεζα για καθυστερημένες οφειλές ή παρεχόμενες εγγυήσεις κατά τον χρόνο δημοσίευσης της παρούσας, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 8 του Καταστατικού.

Η προσκόμιση του δελτίου ταυτότητας είναι απαραίτητη.

Ο Απολογισμός της Τράπεζας θα δημοσιευτεί στην ηλεκτρονική της σελίδα www.bankofthessaly.gr στις 30 Ιουνίου 2017.

 

 

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος

Αναστάσιος Λάππας

 

Κατερίνα Νάκα - Μαύρα χρώματα
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου - Έλα πες τα
Πέγκυ Ζήνα - Να μην ξεχάσεις ποτέ
Χάρης Κωστόπουλος - Σε χρειάζομαι
Βασίλης Καρράς - Απ΄ το βορρά ως το νότο
Νίκος Μακρόπουλος - Δύσκολη νύχτα
Έλλη Κοκκίνου - Ήταν ψέμα
Αντώνης Ρέμος - Βρέξε ουρανέ
Αγγελική Ηλιάδη - Τα παράπονα
Αντύπας - Αδέσποτη σφαίρα