Tags: , ,

Μάξιμος: Τεράστιο κόστος από καθυστέρηση του Εξοικονομώ κατ’ οίκον!

«Τεράστιο το κόστος για τα νοικοκυριά και την ελληνική οικονομία από την καθυστέρηση  στην έναρξη του νέου προγράμματος ‘‘Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ’’, του ΣΕΣ 2014-2020, για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών. Το κόστος της μη έγκαιρης ενεργοποίησης του προγράμματος προκύπτει, αφενός, από το γεγονός ότι χιλιάδες πολίτες δεν μπορούν να επιδοτηθούν ώστε να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους και να μειώσουν έτσι τη δαπάνη για θέρμανση και ψύξη, δεδομένου ότι το 89% των κατοικιών δε διαθέτει ικανή θερμομόνωση, και αφετέρου, από το «πάγωμα» στον κλάδο της οικοδομής και τα συνδεμένα με αυτόν επαγγέλματα και επιχειρήσεις, που έχουν πληγεί στα χρόνια της κρίσης και με τους πόρους αυτούς  θα μπορούσαν να αναζωογονηθούν, να δώσουν απασχόληση και να συνεισφέρουν στην Εθνική οικονομία». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή που συνυπογράφει προς του υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη και Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Η ερώτηση με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Τρικάλων κ. Κώστα Σκρέκα, αναφέρει ότι: «το πρόγραμμα ‘‘Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ’’, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, θα κάλυπτε την ανάγκη για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε έως και 40.000 κατοικίες. Παράλληλα, μέσω του Ταμείου Εξοικονομώ ΙΙ, προϋπολογισμού 68 εκατ. ευρώ, θα δινόταν η δυνατότητα ακόμη και σε ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα να ενταχθούν στο πρόγραμμα, συμβάλλοντας έτσι και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας που πλήττει βάναυσα την ελληνική κοινωνία». «Αντί αυτού, η κυβέρνηση», καταγγέλλουν οι βουλευτές της ΝΔ «κωλυσιεργεί και χρονοτριβεί επί δυόμιση χρόνια, καθώς από τον Φεβρουάριο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2017 γίνεται συνεχώς λόγος για τον ανασχεδιασμό, την αναθεώρηση και βελτίωση του ιδιαίτερα επιτυχούς προγράμματος ‘‘Εξοικονομώ κατ’ οίκον’’ του ΕΣΠΑ 2007-2013 και η έναρξη του νέου Εξοικονομώ μετατίθεται συστηματικά. Μόνο στο τελευταίο εννεάμηνο, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη άλλαξαν αρκετές φορές την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος όπως φαίνεται από δηλώσεις τους, απαντήσεις σε ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου και δημοσιεύματα».

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν ότι «η κατάσταση σήμερα, λιγότερο από μισό μήνα πριν την εκπνοή και του α’ εξαμήνου του 2017, είναι αποκαρδιωτική. Τα σημάδια για χρονική μετατόπιση εντός ή και μετά του γ’ τριμήνου του 2017 είναι πλέον ορατά, καθώς οι αρμόδιοι δε φρόντισαν να αναθεωρήσουν εγκαίρως τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ). Η αναθεώρηση του εν λόγω Κανονισμού είναι ‘‘αιρεσιμότητα’’ στο ΣΕΣ 2014-2020, αποτελεί δηλαδή προϋπόθεση προκειμένου να διατεθούν ευρωπαϊκοί πόροι για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Εν αναμονή της έγκρισης και δημοσίευσης του αναθεωρημένου ΚΕΝΑΚ, υφίσταται πάγωμα των σχετικών με την ενεργειακή αποδοτικότητα κονδυλίων».

Κατόπιν τούτων ζητούν να πληροφορηθούν από τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Γιατί τόση καθυστέρηση στην εκπλήρωση της αιρεσιμότητας για αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ και πότε αναμένεται να εγκριθεί και τεθεί σε εφαρμογή ο αναθεωρημένος ΚΕΝΑΚ.
  • Ποιο το πραγματικό χρονοδιάγραμμα για την έναρξη του Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ και πότε αναμένεται η έκδοση πρόσκλησης, ποια τα περιθώρια υποβολής αιτήσεων και οι χρόνοι για την ένταξη στο πρόγραμμα των σχετικών δράσεων.
  • Ποιες οι ενέργειές τους έως σήμερα για την ίδρυση του Ταμείου Εξοικονομώ ΙΙ, προϋπολογισμού 68 εκατ. ευρώ, που θα στηρίξει ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα.
  • Ποιο το εκτιμώμενο κόστος για την Ελληνική Οικονομία και τους πολίτες από την καθυστέρηση της έναρξης του Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ.

Tags: , ,

Θερινά Δρώμενα από τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Συκουρίου

Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος περιοχής Συκουρίου διοργανώνει για ακόμη μία χρονιά την εκδήλωση «ΘΕΡΙΝΑ ΔΡΩΜΕΝΑ» υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, το Σσάββατο 24 Ιουνίου 2017 και ώρα 21:00 μ.μ. στο Γήπεδο Συκουρίου.
Με εκτίμηση
Το Δ.Σ. του Μ.Ε.Σ Συκουρίου

Tags: , ,

Πανηγυρίζει το παλαιό εξωκκλήσι του τιμίου Προδρόμου στην Ραψάνη

Πανηγυρίζει το ερχόμενο Σάββατο 24 Ιουνίου το παλαιό εξωκκλήσι του τιμίου Προδρόμου στην Ραψάνη, που είναι αφιερωμένο στο γενεθλιό του, κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:
-Παρασκευή 23 Ιουνίου στις 7.30 μ.μ.: Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος υπό του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως, π.Αχιλλίου.
-Σάββατο 24 Ιουνίου στις 7.00 π.μ. : Όρθρος και η πανηγυρική θεία Λειτουργία υπό του Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως, π.Κυρίλλου.

Tags: , ,

Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας καθαριότητας του Δ. Τεμπών

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας καθαριότητας (μόνιμοι & συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου) του Δήμου Τεμπών  από σήμερα Δευτέρα 19/6/2017 έως  και μέχρι την  Πέμπτη 22/6/2017.
Για την ελαχιστοποίηση αυτών των προβλημάτων και την αποφυγή κατά το δυνατόν δυσάρεστων εικόνων, η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Τεμπών παρακαλεί τους δημότες να αποφεύγουν την χρησιμοποίηση των κάδων κατά το παραπάνω 4ήμερο και όταν αυτό δεν είναι εφικτό, να φροντίζουν ώστε τα μη προοριζόμενα για ανακύκλωση απορρίμματα να είναι τοποθετημένα σε σακούλες καλά δεμένες».

Tags: , ,

Στα Βούναινα του Δ. Κιλελέρ η πρώτη Σύναξη ορθόδοξων λαών

Η πρώτη Σύναξη ορθόδοξων λαών πραγματοποιήθηκε στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου του Νέου, στα Βούναινα. Εκπρόσωποι της ορθόδοξης εκκλησίας από την Ελλάδα τη Βουλγαρία και τη Σερβία, εκπρόσωποι των Ενόπλων δυνάμεων αντίστοιχα, αλλά και πολιτιστικοί σύλλογοι έδωσαν δυναμικό παρών επιδιώκοντας τη σύσφιξη των σχέσεων και τη διατήρηση της φιλίας των ορθόδοξων λαών.

«Η ορθοδοξία είναι ενωμένη, σε δύσκολους καιρούς. Στηρίζουμε αυτήν την σημαντική προσπάθεια, ώστε να γίνει θεσμός…» δήλωσε σε χαιρετισμό του ο δήμαρχος του δήμου Κιλελέρ κ. Αθ. Νασιακόπουλος, αναφερόμενος στη σύναξη, ενώ σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Μικρασιατικού ΣυλλόγουΒουναίνων «Η Καθ’ ημάς Ανατολή» κ. ΗλίαςΑθαναηλίδηςυποστήριξε ότι:» Κάνουμε πράξη μια παράδοση αιώνων, που ξεκινά τον 8ο αιώνα με τους Έλληνες Θεσσαλονικείς Κύριλλο και Μεθόδιο… Θα συνεχίσουμε οργανώνοντας του χρόνου και το δεύτερο αντάμωμα «.

Στο πλαίσιο της Σύναξης τελέσθηκεπολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντων των Μητροπολιτών Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου και Νευροκοπίου Βουλγαρίας κ. Σεραφείμ, στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου του νέου και κατά τη διάρκειά της έψαλε χορωδία αποτελούμενη από Έλληνες και Βούλγαρους καθηγητές βυζαντινής μουσικής, με χοράρχη τον κ. Ι. Παπαχρόνη.

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί, στο προαύλειο του ναού, από χορευτικά συγκροτήματα των οργανωτών φορέων και ειδικότερα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βουλγάρων και Φίλων Λάρισας και του Μικρασιατικού ΣυλλόγουΒουναίνων «Η Καθ’ ημάς Ανατολή».

Να σημειωθεί ότι η σύναξη οργανώθηκε υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Κιλελέρ και της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Παρευρέθηκαν ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας, κ. Γιώργος Λαδόπουλος, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κιλελέρ κ. Αχ. Βαρδακούλης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Κ. Φιλιππούλης, Χρ. Τσιχίτας, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων Βουλγαρίας και Σερβίας, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βουλγάρων και Φίλων Λάρισας κ. ΒάνιαΠέτροβα και μέλη του Συλλόγου, εκπρόσωποςτης Σερβικής κοινότητας κ. ΛιούμπιτσαΠοκράγιατς κ.α.

 

 

 

 

Tags: , ,

Παράδοση υλικού στο Ειδικό Νηπιαγωγείο από τους Ενεργούς Πολίτες

Η φήμη της πολυδιάστατης κοινωνικής δράσης των Ενεργών Πολιτών Λάρισας, έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας μας. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Θεσσαλός ομογενής στην Γερμανία κ. Νικόλαος Κολοβός, παιδοψυχολόγος και μέλος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», εμπιστεύτηκε τους Ενεργούς Πολίτες Λάρισας και τους παρέδωσε για μία ακόμη φορά ιατρικό υλικό, για να το διαθέσουν σε ανθρώπους και δομές της πόλης μας που το έχουν ανάγκη! Τα έξοδα της μεταφοράς του δωρηθέντος υλικού από τη Γερμανία στη Λάρισα, ανέλαβε ο κ. Γεώργιος Βόμπρας, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης και Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών.
Στο πλαίσιο αυτής της δωρεάς, οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας στις 15/6/2017, διέθεσαν μία ορθοπεδική περπατούρα, στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Λάρισας, την οποία παρέλαβαν ο κ. Γκαντζώρας Αντώνης, προϊστάμενος του σχολείου και η κ. Μούκα Όλγα, φυσικοθεραπεύτρια.
Οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας θέλουν να ευχαριστήσουν θερμά τους δωρητές για την εμπιστοσύνη τους, και υπόσχονται ότι θα κάνουν το καλύτερο, ώστε οι δωρεές που λαμβάνουν, να πιάσουν τόπο σε ανθρώπους και δομές που τις έχουν περισσότερο ανάγκη!

Tags: , ,

Έναρξη των προβολών της κινηματογραφικής λέσχης Νίκαιας

Συνέντευξη τύπου με αφορμή την έναρξη των προβολών της κινηματογραφικής λέσχης Νίκαιας του Δήμου Κιλελέρ έδωσε στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κωνσταντίνος Φιλιππούλης και τα μέλη της λέσχης Νίκος Ζιαβλιάκης, Μυρτώ Παπακωνσταντίνου και Χρυσή Σδρούλια.

Ο αντιδήμαρχος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «… για τρίτη χρονιά ο κήπος του νηπιαγωγείου Νίκαιας μετατρέπεται σε θερινό κινηματογράφο  όπου θα προβάλλονται ταινίες τόσο για παιδιά όσο και για μεγάλους. Έχουμε την πεποίθηση ότι οι μικροί μας φίλοι όσοι και οι λάτρεις της 7ης τέχνης θα αγκαλιάσουν την προσπάθεια της λέσχης. Οι προβολές τωνταινιών εντάσσονται σε πλαίσιο μιας σειράς πολιτιστικών δραστηριοτήτων οι οποίες προσφέρονται δωρεάν στο κοινό. Κι αυτό γιατί θεωρούμε ότι όχι μόνο πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες του πολιτισμού αλλά οφείλουμε να τις κρατήσουμε ανοιχτές με κάθε κόστος».

Οι παιδικές ταινίες θα προβάλλονται κάθε Δευτέρα και οι ταινίες για μεγάλους κάθε Τετάρτη στις 21:15. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τη Δευτέρα και θα συνεχιστεί την Τετάρτη21 Ιουνίου με την  εξαιρετική ταινία “Cabaret” (1972) του BobFosse, μια ταινία που θεωρείται πλέον από τις καλύτερες όλων των εποχών η οποία κέρδισε οκτώ  Όσκαρ με την πρωταγωνίστρια LizaMinnelliνα κερδίζει αυτό του πρώτου γυναικείου ρόλου.

Tags: , ,

Απάντηση Σπίρτζη σε Κέλλα για κόμβο και σήμανση στα Τέμπη

«Αναφορικά με τον ημικόμβο Ραψάνης, συντάσσεται από τον Παραχωρησιούχο η μελέτη του πλήρους κόμβου, η δε κατασκευή του δεν ανήκει στο Έργο Παραχώρησης και το έργο θα δημοπρατηθεί ως κλασσικό Δημόσιο Έργο.

Σχετικά δε, με την σήμανση, είναι ήδη σε εξέλιξη σχετική μελέτη συμπλήρωσης της πληροφοριακής σήμανσης των κόμβων και η εγκατάσταση θα γίνει το συντομότερο δυνατό μετά από την έγκριση της εν λόγω μελέτης από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό του Έργου».

Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων στην απάντηση του Υπουργού, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, κ. Χρήστου Σπίρτζη – αλλά και έγγραφο της εταιρείας “Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου” προς τον Δήμο Τεμπών, που κοινοποιείται στον βουλευτή -, στην ερώτηση του αν. Τομεάρχη Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτή Ν. Λάρισας, κ. Χρήστου Κέλλα, με θέμα “την έλλειψη συγκοινωνιακού κόμβου προς τους Δήμους Αγιάς και Τεμπών αλλά και την έλλειψη σήμανσης στο τμήμα της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης από τον Ευαγγελισμό μέχρι και τη Σκοτίνα”.  .

Να σημειωθεί ο τι ο Λαρισαίος πολιτικός, ύστερα από επικοινωνία με κατοίκους των Δήμων Αγιάς και Τεμπών αλλά και επαγγελματίες  των παραπάνω περιοχών, είχε θέσει στον αρμόδιο Υπουργό τα παρακάτω ερωτήματα:

  • Έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή πλήρους κόμβου στο ύψος του Πυργετού κι αν ναι σε ποιά φάση αυτή βρίσκεται;
  • Η μελέτη προβλέπει την άρση του οδικού αποκλεισμού για το σύνολο των περιοχών Δήμων Αγιάς και Τεμπών του νομού Λάρισας;
  • Υπάρχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της κατασκευής του έργου;
  • Πόσο θα είναι το κόστος του και ποιός θα αναλάβει την αποπληρωμή;
  • Σχετικά με το νευραλγικό ζήτημα των απαλλοτριώσεων, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην εξέλιξη του έργου;

 

Στην απάντηση που έλαβε ο κ. Κέλλας σημειώνονται μεταξύ άλλων:

“Η πρόσβαση στην κοιλάδα των Τεμπών γίνεται από τους Α/Κ  Ευαγγελισμού, Πλαταμώνα και του ημικόμβου Ραψάνης, οι οποίοι απέχουν μεταξύ τους 10 χλμ περίπου, ενώ η μέγιστη προβλεπόμενη απόσταση στους κόμβους των υπεραστικών Αυτοκινητόδρομων με βάσει τις ισχύουσες προδιαγραφές, είναι 20χλμ.

Αναφορικά με τον ημικόμβο Ραψάνης, βάσει του άρθρου 2.9 της από 17-01-2017 Συμφωνίας για την ολοκλήρωση των Εργασιών, συντάσσεται από τον Παραχωρησιούχο η μελέτη του πλήρους κόμβου, η δε κατασκευή του δεν ανήκει στο Έργο Παραχώρησης και το έργο θα δημοπρατηθεί ως κλασσικό Δημόσιο Έργο με μέριμνα της ΕΥΔΕ/ ΚΣΣΥ.

Αναφορικά δε με τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις για την κατασκευή του πλήρους κόμβου, το Ελληνικό Δημόσιο έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία για την Κήρυξή τους και αναμένεται η εκδίκαση της Προσωρινής τιμής Μονάδας».

 

Tags: , ,

Ο Δήμος Κιλελέρ για την αποκομιδή των απορριμμάτων

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατέρχονται  οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας καθαριότητας των ΔΕ Κιλελέρ & Αρμενίου του Δήμου Κιλελέρ μέχρι την Πέμπτη 22/6/2017. Για την ελαχιστοποίηση  των προβλημάτων και την αποφυγή κατά το δυνατόν δυσάρεστων εικόνων ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, Καθαριότητας και Πρασίνου Σωτήρης Σωτηρίου παρακαλεί τους δημότες να αποφεύγουν την χρησιμοποίηση των κάδων κατά το διάστημα των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων και όταν αυτό δεν είναι εφικτό, να φροντίζουν ώστε τα μη προοριζόμενα για ανακύκλωση απορρίμματα να είναι τοποθετημένα σε σακούλες καλά δεμένες.

Tags: , ,

ΣΘΕΒ: Επίσκεψη Ρώσο – Βουλγαρικής αποστολής

Την Παρασκευή 16 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου, συνάντηση του Προέδρου του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέα Νταβέλη με αντιπροσωπεία Ρώσων και Βούλγαρων επιχειρηματιών και καθηγητών ιατρικής, με σκοπό την αναζήτηση κοινού ενδιαφέροντος σχετικά με την ενίσχυση του  ιατρικού τουρισμού στην Θεσσαλία.

Ειδικότερα στην συνάντηση συζητήθηκαν πέραν των προοπτικών ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού  και εξωστρεφείς δράσεις όπως η  παροχή ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας σε ξένους πολίτες από πιστοποιημένες τοπικές επιχειρήσεις  που δραστηριοποιούνται κυρίως στο χώρο της υγείας, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των φορέων με σκοπό την ανάπτυξη  υπηρεσιών ιατρικής αποκατάστασης εκτός Ελλάδος, η  εισαγωγή στη χώρα μας υψηλής ποιότητας ιατρό – τεχνολογικού εξοπλισμού  παρέχοντας στις εγχώριες υπηρεσίες προστιθέμενη αξία. Στην συνάντηση παρουσιάστηκαν επίσης από τους συμμετέχοντες καινοτόμες ιατρικές και διαγνωστικές  μέθοδοι.

Στην συνάντηση συμμετείχαν οι κκ Georgi Vasilev Iliev – επιχειρηματίας – δημοσιογράφος – ιδιοκτήτης  κλινικής αισθητικής και ομορφιάς – ‘Mona Lisa’ Sofia, ο Prof Dr  Dimitar Radenovski – διευθυνής κλινικής ‘Mona Lisa’ – επίτιμος καθηγητής χειρουργικής, Ιατρικής Σχολής Sofia. Πρώην διοικητής  του νοσοκομείου ‘PIROGOV’ Sofia (K.A.T.) και o Prof. Dr Valeri Voynov – επίτιμος καθηγητής χειρουργικής, Ιατρικής Ακαδημίας Αγίας Πετρούπολης Ρωσίας –  ιδρυτής και Διευθυντής του ερευνητικού, πρότυπου Ινστιτούτου αιματολογίας-ενδοκρινολογίας («’βαρυτικής’ χειρουργικής αίματος» – ‘Πλασμαφαίρεσις’), στην Αγία Πετρούπολη  καθώς και συνεργάτες τους.

Tags: , ,

Εκδήλωση του ΣΕΤΕ για τον τουρισμό στη Θεσσαλία

Γίνεται γνωστό ότι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων διοργανώνει την Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017 και ώρα 11.30 στο ξενοδοχείο Domotel Xenia Volos (Πλαστήρα 1, Βόλος) Κλειστή Συνάντηση Εργασίας, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα που απασχολούν τον τομέα του τουρισμού στη Θεσσαλία.

 

Tags: , ,

Στο τελικό στάδιο το Κολυμβητήριο της Νέας Πολιτείας

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η υπόθεση της ολοκλήρωσης του Κολυμβητηρίου της Νέας Πολιτείας. Το μεσημέρι της Τρίτης, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, στελέχη της δημοτικής αρχής, υπηρεσιακοί παράγοντες και οι ανάδοχοι του έργου βρέθηκαν στο χώρο του Κολυμβητηρίου. Στόχος ης δημοτικής αρχής είναι  επίσπευση των τελευταίων διαδικασιών για τη λειτουργία του. Οι πισίνες (μεγάλη ανοικτή και μικρή εσωτερική) γεμίζουν με νερό, ενώ συνεχείς είναι οι έλεγχοι του εξοπλισμού και των σχετικών προδιαγραφών.

Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση το Κολυμβητήριο θα δοθεί για δοκιμαστική λειτουργία σε συλλόγους και μετά την ολοκλήρωση όλων τω απαραίτητων δοκιμών θα ακολουθήσει η παράδοσή του προς χρήση από τα ευρύ κοινό.

Επίσης, σε λίγες ημέρες και ειδικότερα στις 29 Ιουνίου, θα γίνει η δημοπράτηση του έργου για την ολοκλήρωση του Κολυμβητηρίου, προϋπολογισμού 309.00 ευρώ, με χρηματοδότηση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι για την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του κολυμβητηρίου, δεν απαιτείται η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης εργολαβίας.

Τέλος, αποφασίστηκε η  εκπόνηση μελέτης για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Κολυμβητηρίου.

 

 

 

Tags: , ,

Σύλληψη τριών ημεδαπών για απόπειρα κλοπής

Συνελήφθησαν, σήμερα (20-06-2017) τις πρώτες πρωινές ώρες στη Λάρισα, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης, τρεις ημεδαποί – δύο 18χρονοι και ένας 16χρονος -, διότι διέρρηξαν αποθήκη τροφίμων με σκοπό την κλοπή, χωρίς ωστόσο να ολοκληρώσουν την πράξη τους, καθόσον έγιναν αντιληπτοί και συνελήφθησαν.

Tags: , ,

Κ. Αγοραστός: Για την κλιματική αλλαγή χρειάζεται ένα κράτος doer

Στο ντοκιμαντέρ του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης «διαΝΕΟσις» με θέμα «Οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελληνική Οικονομία» φιλοξενείται η εξής δήλωση του Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού:

«Η νομοθεσία στη χώρα μας (σ.σ. για την κλιματική αλλαγή) είναι επαρκής κι είναι εναρμονισμένη με τα ευρωπαϊκάπρότυπα αλλά δεν εφαρμόζεται.

Πρέπει να εφαρμόζεται γρήγορα.

Χρειάζεται ένα κράτος doer: να δρα, να ελέγχει και να είναι γρήγορο.

Κι αυτό χρειάζεται ανθρώπινους και χρηματικούς πόρους που δεν υπάρχουν».

Tags: , ,

Την είσοδο του έκανε ο περονόσπορος στις καλλιέργειες τομάτας

Την είσοδο του έκανε  ο περονόσπορος στις  πρώιμες και μεσοπρώιμες  καλλιέργειες  τομάτας  μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν   είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του παθογόνου.

  Συμπτώματα: 1) Ακανόνιστου σχήματος περιοχές (κηλίδες λαδιού) στην πάνω επιφάνεια των
φύλλων οι οποίες γρήγορα αποκτούν καστανό–γκρίζο ή μαύρο χρώμα, ενώ στην κάτω επιφάνεια  αναπτύσσονται υπόλευκες εξανθήσεις. 2) Στους βλαστούς καστανές έως μαύρες ραβδώσεις με λευκή εξάνθηση. 3) Στους καρπούς διάχυτες γκριζοπράσινες μέχρι καστανές βυθισμένες περιοχές, οι οποίες μπορούν να εξαπλωθούν σε ολόκληρο τον καρπό.

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στα κατώτερα και στη συνέχεια στα ανώτερα φύλλα των φυτών.

   Συνθήκες ανάπτυξης: Η ασθένεια ευνοείται από υγρό και δροσερό καιρό. Οι ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του περονόσπορου είναι νύχτες με υψηλή σχετική υγρασία, νεφοσκεπείς ημέρες, βροχερές ημέρες, με ομίχλες το απόγευμα. Για τον σχηματισμό των σποριαγγείων απαιτείται πολύ υψηλή σχετική υγρασία 80-100% και θερμοκρασίες από 3-260C (άριστη θερμοκρασία 18-220C)..

  Συστάσεις: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών από περονόσπορο να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους με ψεκασμούς κάλυψης με επιτρεπόμενα, φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: Fosetylaluminium ,Pyraclostrobin, Propipineb, Azoxystrobin, Metalaxylm, κ.α.. Επανάληψη του ψεκασμού μετά από βροχή.

 

 

ΚΛΑΔΟΣΠΟΡΙΟ (Cladosporium fulvum, fulvia fulva)

Διαπιστώσεις: Την είσοδό του έκανε το κλαδοσπόριο στις υπαίθριες καλλιέργειες με τομάτες. Οι καιρικές συνθήκες πού επικρατούν είναι ευνοϊκές για τη ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοσή του.

Συνθήκες ανάπτυξης: Η ασθένεια προσβάλλει τα φυτά στα θερμοκήπια όταν επικρατούν υψηλή υγρασία 70%-95% και θερμοκρασίες από 4-320C, με άριστη θερμοκρασία 22-240C.

 

Συμπτώματα: Εμφανίζονται πρώτα στα κατώτερα φύλλα κιτρινοπράσινες ή κίτρινες κηλίδες, σε προχωρημένο στάδιο οι κηλίδες γίνονται κιτρινοκαστανές και νεκρωτικές. Στην κάτω επιφάνεια η περιοχή των κηλίδων καλύπτεται από την εξάνθηση του παθογόνου, η οποία έχει χρώμα ανοικτό καστανό ή γκριζοκαστανό και υφή βελούδου.

Συστάσεις: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (propineb, thriophanate-methyl, difenoconazol tribasic copper sulfate, copper hydroxide).

TUTA  ABSOLUTA

  ΔιαπιστώσειςH πτήση του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζεται. Οι πληθυσμοί του εντόμου στις πρώιμες καλλιέργειες Ανέρχονται σε  20-30 ατομα/3ημέρες/παγίδα  Έχουν παρατηρηθεί οι πρώτες προσβολές στα φύλλα των φυτών στις πρώιμες καλλιέργειες τομάτας (5-7 σταυρούς)και αναμένονται στις μεσοπρώιμες.(3-5 σταυρούς)) Το έντομο έχει πολλές γενεές και σύντομο βιολογικό κύκλο.

Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: baccilus  thuringensis, abamectin  κ.α. εγκεκριμένα σκευάσματα.

Οι ψεκασμοί να γίνονται κατά προτίμηση μετά τη δύση του ήλίου και με ένα μόνο εκλεκτικό εντομοκτόνο (για tuta absoluta). Επανάληψη μετά από δεκαπέντε ημέρες.

 

 

ΘΡΙΠΑΣ(Thrips tabaciFrankiniella accidentalis))

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου.

Ο θρίπας προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων και το κυριότερο είναι φορέας ιώσεων.

  Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα όπως: abamectin, beauveria bassiana strain gha,, formetanate cypermethrin,κ.α.

ΑΦΙΔΕΣ

  Συνεχίζεται η παρουσία των αφίδων στις πρώιμες μεσοπρώιμες και όψιμες καλλιέργειες της τομάτας..

Oι αφίδες προκαλούν πολλές ζημιές στις καλλιέργειες αν δεν γίνει γρήγορη επισήμανση. Έχουν μεγάλη ικανότητα πολλαπλασιασμού, δυνατότητα μετάδοσης ιώσεων και δημιουργία μελιτωμάτων. Για τους

λόγους αυτούς απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους καλλιεργητές για τον έγκαιρο εντοπισμό των πρώτων αφίδων.

  Oι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του εντόμου.

  Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός στις καλλιέργειες όπου εντοπίζεται το έντομο με επιτρεπόμενα  φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως thiamethrin, fatty acid potassium salt  cypermethrin,deltamethrin, κ.α

 

ΑΛΕΥΡΩΔΗΣ

  Διαπιστώσεις: Οι πληθυσμοί του εντόμου είναι μέτριοι  στις πρώιμες καλλιέργειες τομάτας στους Νομούς Καρδίτσας Λάρισας-Μαγνησίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας.. Είναι φορέας ιώσεων και η προσβολή από τον αλευρώδη προκαλεί μείωση της ποσότητας και ποιότητας της  παραγωγής.

Συστασεις: Να γίνει ψεκασμός σε συνδυασμό με την καταπολέμηση των αφίδων και θριπών.

ΠΡΟΣΟΧΗ   Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται  για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της τομάτας  να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση  email: fyto12@otenet.gr

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο διαδίκτυο http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer/agricultural-warnings

 

Ο Προϊστάμενος Τμήματος α.α.

 

 

Λύκας Δημήτριος

 

Κατερίνα Νάκα - Μαύρα χρώματα
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου - Έλα πες τα
Πέγκυ Ζήνα - Να μην ξεχάσεις ποτέ
Χάρης Κωστόπουλος - Σε χρειάζομαι
Βασίλης Καρράς - Απ΄ το βορρά ως το νότο
Νίκος Μακρόπουλος - Δύσκολη νύχτα
Έλλη Κοκκίνου - Ήταν ψέμα
Αντώνης Ρέμος - Βρέξε ουρανέ
Αγγελική Ηλιάδη - Τα παράπονα
Αντύπας - Αδέσποτη σφαίρα