Tags: ,

Εγκαίνια ΚΕΠ Υγείας Δ.Τεμπών την Κυριακή 18 Ιουνίου

Ο Δήμος Τεμπών και το Κέντρο Πρόληψης Υγείας Μακρυχωρίου σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων ιδρύουν μία νέα δημοτική δομή με σκοπό την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας. Βασικό μέλημα του Προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση, η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων και παραπομπών σε δομές υγείας, όλων των πολιτών ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ικανότητας, με έμφαση στα εξής 7 νοσήματα: α) Καρκίνος του παχέος εντέρου β) Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας γ) Καρκίνος του μαστού δ) Καρδιοαγγειακός κίνδυνος ε) Ανεύρυσμα αορτής στ) Καρκίνος του προστάτη και ζ) Μελάνωμα Η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί στην κατεύθυνση και παρότρυνση των πολιτών να προβούν σε προληπτικές εξετάσεις, χρησιμοποιώντας τον ασφαλιστικό τους φορέα ή ακόμη και εξ’ ιδίων πόρων. Στη προσπάθεια αυτή ζητούμε την βοήθεια των γιατρών ώστε να γίνεται άμεσα η πρόσβαση των πολιτών σε παρόχους εργαστηριακών εξετάσεων. Οι νέες δημοτικές δομές των Κ.Ε.Π. Υγείας των Δήμων θα αναλάβουν το συντονισμό της προσπάθειας αυτής. Οι γιατροί στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου θα εξετάζουν τους πολίτες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και θα τους παραπέμπουν για διαγνωστικές εξετάσεις σύμφωνα με συγκεκριμένα διαγνωστικά πρωτόκολλα. Το ΚΕΠ Υγείας προτείνει συγκεκριμένες επισκέψεις και εξετάσεις στον θεράποντα ιατρό, ώστε κάθε πολίτης να θωρακίσει την υγεία του. Οι προτεινόμενες εξετάσεις καλύπτονται, υπό προϋποθέσεις, από τον ΕΟΠΥΥ. Για περισσότερες πληροφορίες ή για ενημέρωση σχετικά με τους γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα που θα συνεργάζονται με τα ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας ή εάν είστε γιατροί ή εκπροσωπείτε διαγνωστικά κέντρα που επιθυμούν να συνεργαστούν με αυτά, μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο 2495022121 ή να στείλετε email στο kepygeiasdimostempon@gmail.com ή εάν επιθυμείτε μπορείτε να περάσετε από το ΚΕΠ Υγείας που βρίσκεται στο Περιφερειακό Ιατρείο του Μακρυχωρίου τις εργάσιμες ημέρες (από 08:30 έως 13:30). 

Τι είναι το ΚΕΠ Υγειας;

Το ΚΕΠ Υγείας είναι μία κοινωνική δομή του Δήμου Τεμπών που έχει ως στόχο την πρόληψη των νοσημάτων και την προαγωγή της υγείας. 

Το ΚΕΠ Υγείας προσφέρει στους δημότες τις εξής υπηρεσίες:

1. Ενημέρωση και συμβουλευτική καθοδήγηση για την Πρόληψη των Νοσημάτων και την Προαγωγή της Υγείας, βάσει τεκμηριωμένων οδηγιών (πρωτοκόλλων), κοινών για όλα τα ΚΕΠ Υγείας 
2. Προσανατολισμός και ενημέρωση για τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας ανάλογα με τα προσωπικά προβλήματα υγείας που αναφέρονται 
3. Οργάνωση προγραμμάτων μαζικού ελέγχου υγιών πολιτών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για διάφορα επικίνδυνα για τη ζωή νοσήματα (προσυμπτωματικός έλεγχος) 

Βασικό μέλημα του Προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση, η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων και παραπομπών σε δομές υγείας, όλων των πολιτών ανεξαρτήτου ασφαλιστικής ικανότητας για τα παρακάτω νοσήματα:

α) Καρκίνος του παχέος εντέρου β) Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας γ) Καρκίνος του μαστού δ) Καρδιοαγγειακός κίνδυνος ε) Ανεύρυσμα αορτής στ) Καρκίνος του προστάτη ζ) Μελάνωμα

Δικαιώματα του πολίτη

Ο πολίτης θα μπορεί να επικοινωνεί με τα ΚΕΠ Υγείας ή να επισκέπτεται τους χώρους τους και να ενημερώνεται για θέματα προληπτικής υγείας. Πιο συγκεκρίμενα:

• Εφόσον το επιθυμεί θα δημιουργείται ένας ιατρικός φάκελος με τις προληπτικές του εξετάσεις.
• Το προσωπικό των ΚΕΠ Υγείας θα προμηθεύει στον Δημότη μια λίστα με τους παρόχους Ιατρούς και τα Διαγνωστικά Εργαστήρια του Δήμου. Υπάρχει ειδική πρόβλεψη και για τους Ανασφάλιστους.
• Έχει δημιουργηθεί δίκτυο παραπομπών σε εξειδικευμένα νοσοκομειακά κέντρα, για τα αποτελέσματα των προληπτικών εξετάσεων που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση.
• Οι πάροχοι Ιατροί αλλά και ο ίδιος ο Δημότης μπορεί να ενημερώνει τον ιατρικό του φάκελο μέσω των ΚΕΠ Υγείας.
• Ο Δημότης που έχει ιατρικό φάκελο στα ΚΕΠ Υγείας μέσω ειδικού λογαριασμού θα ενημερώνεται για την ημερομηνία που πρέπει να επαναλάβει τις προληπτικές εξετάσεις του.

Πώς μπόρω να συμμετάσχω στο πρόγραμμα;

Όσοι δημότες επιθυμούν να εγγραφούν στο ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας ώστε να ωφεληθούν των υπηρεσιών του, παρακαλούμε να προσέλθουν στην έδρα του πλησιέστερου σε αυτούς Δημοτικού Διαμερίσματος και συγκεκριμένα στα κατά τόπους Δημοτικά Καταστήματα στο Μακρυχώρι, στους Γόννους, στο Συκούριο και στον Πυργετό. 

Tags: , ,

Σεμινάριο για τους θεσμούς και εφαρμογές της Κοινωνικής Οικονομίας

Σεμινάριο εργασίας με θέμα «Θεσμοί και Εφαρμογές Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας» και σχετική ημερίδα, ανοικτή για το κοινό, πραγματοποιείται στη Λάρισα από τις 16 εως τις 18 Ιουνίου, με διοργανωτές τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Λάρισας, η Αντιδημαρχία  Α Κοινωνικής Πολιτικής και  η Αντιδημαρχία Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας «ΠΕΣΚΟ»,   την υποστήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του  ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΘΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ και υπο την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων.

Το σεμινάριο και η ημερίδα θα πραγματοποιηθούν στο Μύλο του Παππά.

Μυλος 1927   Γεωργιάδου 55, Λάρισα 412 21

Το τριήμερο σεμινάριο εντάσσεται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα για την επιμόρφωση στελεχών, στους  θεσμούς και εφαρμογές της Κοινωνικής Οικονομίας, με στόχο την κατανόηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στην Κοινωνική Οικονομία, την μεταφορά οργανωτικής τεχνογνωσίας και  την προώθηση της θεσμικής συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις  κοινωνικές επιχειρήσεις  τους άλλους φορείς κοινωνικής οικονομίας και την δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος ανάπτυξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

 

 

Η Οργανωτική Επιτροπή απευθύνει ανοικτή πρόσκληση

 

 • σε όλα τα οργανωμένα δευτεροβάθμια δίκτυα και ομοσπονδίες των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών και κοινωνικών επιχειρήσεων  συμμετάσχουν  με εκπροσώπους τους ,
 • ε όλες τις εθελοντικές συλλογικές οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών που ασκούν ή στηρίζουν την κοινωνική επιχειρηματικότητα,
 • τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς και κάθε συνεταιρισμό του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα,
 • τους καταναλωτικούς συνεταιρισμούς και τις οργανώσεις προστασίας καταναλωτών, να συμμετάσχουν στις στο Συνέδριο με τις προτάσεις & τις ιδέες τους
 • στους φορείς της τοπικής & περιφερειακής αυτοδιοίκησης, στους δημόσιους οργανισμούς αλλά και στην Εκκλησία, που έχουν ανάγκες συνεργασίας για να λειτουργήσουν τις κοινωνικές τους δομές, να συμπράξουν και να στηρίξουν το Συνέδριο.

 

Δήλωση συμμετοχής στα τηλ της ΔΗΚΕΛ 2410663085 ,2410661727

 

 

 

Tags: , ,

Βραβείο στο Δήμο Λαρισαίων για τη Βιοκλιματική ανάπλαση του Φρουρίου

Mε το βραβείο περιβαλλοντικής ευαισθησίας «Οικόπολις 2017» , στην κατηγορία «Τοπική Αυτοδιοίκηση – Αστική Ανάπλαση» βραβεύτηκε ο Δήμος Λαρισαίων, για το έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης τμήματος Ιστορικού Κέντρου της Λάρισας.

Η τελετή της βράβευσης πραγματοποιήθηκε στην Ραφήνα, την Πέμπτη 1η Ιουνίου, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε ο οργανισμός «Οικόπολις» στην οποία παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων,  ο Αν. Υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης και η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Κατερίνα Ιγγλέζη.

Ως γνωστόν, το έργο  αφορά στην ανάπλαση τμήματος του Ιστορικού Κέντρου, με  βιοκλιματικό στόχο τη βελτίωση του μικροκλίματος και  τη μείωση των επιφανειακών θερμοκρασιών και περιλαμβάνει:

 

 • Πεζοδρομήσεις και αναπλάσεις οι οποίες μετατρέπουν το Λόφο Φρουρίου σε χώρο πρασίνου και περιπάτου,
 • Την κατασκευή νέων επιστρώσεων με ψυχρά υλικά
 • Την εγκατάσταση γεωθερμίας εναλλακτών εδάφους – αέρα.
 • Την αύξηση χώρων πρασίνου κατά 45%,
 • Τη κατασκευή στοιχείων τρεχούμενου νερού
 • Τη τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στοιχείων
 • Την κατασκευή νέου δικτύου φωτισμού με φωτιστικά LED χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης
 • Τη δημιουργία Δικτύου Σκίασης  με σκίαστρα κεκλιμένων πανιών που επιτρέπουν την ροή του αέρα.

 

Οι νέοι πεζόδρομοι δημιουργούν διόδους για το πράσινο και τη φύση στη πόλη. Συνδέονται σημαντικοί θύλακες πολιτισμού με το δίκτυο των υπαίθριων χώρων δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο πλέγμα διαδρομών αειφορικού χαρακτήρα .Έτσι επιτυγχάνεται η ενοποίηση των σημαντικών αρχαιολογικών χώρων του ιστορικού κέντρου της πόλης, και η ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας της πόλης.

 

Από τον Δήμο Λαρισαίων, στην τελετή παρέστησαν οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Γ. Σούλτης και  Δημ. Μαβίδης, η γενική διευθύντρια του Δήμου Λαρισαίων – αρχιτέκτων μηχανικός  κ. Ευαγ. Γιοβρή,  Γιοβρή Ευαγγελία  Γενική Διευθύντρια -Αρχιτέκτων μηχανικός, ο Διευθυντής Τεχνικής Υπηρεσίας- Τοπογράφος μηχανικός κ. Αθαν. Πατσιούρας, η προισταμένη Τμήματος ηλεκτρομηχανολογικών- ηλεκτρολόγος μηχανικός κ. Βάσω Μπουμπίτσα, η επιβλέπουσα του έργου – αρχιτέκτων μηχανικός κ. Ελένη Μάγκου, ο επιβλέπων του έργου- ηλεκτρολόγος μηχανικός κ. Ηλίας Πνευματικος,ο επιβλέπων του έργου – δασολόγος κ. Νίκος Μήτσου  και ο σύμβουλος μελέτης αρχιτέκτων μηχανικός κ.   Κώστας Σκρουμπέλος.

 

 

Tags: , ,

Αποστόλου σε Κέλλα: Σε διαδικασία εξατομίκευσης ζημιάς και τα αμύγδαλα στο Καλοχώρι

“Οι καλλιέργειες των αμυγδάλων που επλήγησαν τον περασμένο Απρίλιο στην περιοχή του Καλοχωρίου, συμπεριλαμβάνονται στη διαδικασία εξατομίκευσης των εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ”, απαντά σε σχετική ερώτηση του αν. Τομεάρχη Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ν.Δ, βουλευτή Ν. Λάρισας κ. Χρήστου Κέλλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου.

Υπενθυμίζεται, πως ο κ. Κέλλας είχε επισημάνει μεταξύ άλλων στην ερώτησή του ότι «παρά το γεγονός πως τα συνεργεία του ΕΛΓΑ προχώρησαν σε εκτιμήσεις για απώλεια παραγωγής στα βερίκοκα, δε συνέβη το ίδιο και στα αμύγδαλα. Έτσι, επικρατεί το παράδοξο ορισμένοι παραγωγοί να αποζημιωθούν για τις βερικοκιές τους κι όχι για τις αμυγδαλιές, που βρίσκονται σχεδόν στο ίδιο χωράφι».

Από την πλευρά του ο κ. Αποστόλου απάντησε μεταξύ άλλων πως «το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη. Έχουν διενεργηθεί επιτόπιες πρώτες εκτιμήσεις για όλες τις καλλιέργειες (συμπεριλαμβανομένων και των αμυγδάλων) και στη συνέχεια θα διενεργηθούν οι τελικές εκτιμήσεις από τα κλιμάκια του ΕΛ.Γ.Α., έτσι ώστε να διαπιστωθεί ακριβέστερα το ύψος της ζημιάς προς όφελος των παραγωγών, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α. Στη συνέχεια, θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς, σύμφωνα με τον προαναφερόμενο Κανονισμό».

Επ’ αφορμή του συγκεκριμένου ζητήματος που προέκυψε, ο Λαρισαίος πολιτικός είχε ζητήσει επίσης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τη θεσμοθέτηση ειδικού φορέα, που αφενός θα διασφαλίζει στο μέγιστο δυνατό την επιστημονική τεκμηρίωση των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ και αφετέρου θα συνδράμει στη διαρκή επικαιροποίηση του κανονισμού ασφάλισης του Οργανισμού.

Για τα συγκεκριμένα ζητήματα ο υπουργός υποστήριξε πως «επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (νόμος 3877/2010), για να ενταχθεί ένας νέος κίνδυνος στην ασφαλιστική κάλυψη που παρέχει ο ΕΛ.Γ.Α., θα πρέπει; α) να προηγηθεί εκπόνηση επιστημονικής μελέτης,

β) να διενεργηθεί αναλογιστική μελέτη (στην οποία, εκτός των άλλων, θα πρέπει να καθορίζονται το ύψος της δαπάνης και ο τρόπος κάλυψής της-αλλαγή ασφαλίστρου) και

γ) να εκδοθεί κατόπιν Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, όπου θα καθορίζονται ο χρόνος έναρξης και οι όροι κάλυψης των κινδύνων που δεν περιλαμβάνονται στους Κανονισμούς Ασφάλισης του ΕΛ.Γ,Α.

Ειδικότερα, η διαδικασία αυτή απαιτεί μελέτη τεχνική και οικονομική για τις επιπτώσεις τόσο στις ασφαλιστικές εισφορές όσο και στη βιωσιμότητα του δημοσίου συστήματος γεωργικών ασφαλίσεων.

Ως εκ τούτου, γίνεται σαφές ότι για την ένταξη ενός κινδύνου στην ασφάλιση του ΕΛ.Γ.Α. πρέπει να τηρηθούν τα ανωτέρω, τα οποία περιγράφονται στον προαναφερόμενο νόμο 3877/10, που διέπει την αγροτική ασφάλιση της χώρας».

Σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Αποστόλου, ο βουλευτής της Ν.Δ. υποστήριξε τα εξής:

«Εκφράζω την ικανοποίησή μου καθώς ο ΕΛΓΑ αναθεωρεί την αρχική του στάση και συμπεριλαμβάνει στη διαδικασία εξατομίκευσης των ζημιών από τον παγετό και τις καλλιέργειες του αμυγδάλου. Ευελπιστώ όμως, πως τα τελικά πορίσματα θα οδηγήσουν σε αποζημιώσεις που θα διέπονται από απόλυτο πνεύμα δικαιοσύνης, καθώς οι καταστροφές που έχουν υποστεί οι παραγωγοί της περιοχής είναι μεγάλες.

Σε ότι αφορά την ανάγκη για έναν πιο σύγχρονο και πιο ευέλικτο ΕΛΓΑ, που θα απαντά σαφώς και εγκαίρως σε όλες τις προκλήσεις του πρωτογενή τομέα, θεωρώ πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από υπάρχουσες διατάξεις και κανονισμούς, αλλά να βγει μπροστά και να νομοθετήσει προς όφελος των αγροτών».

 

Tags: , ,

Προχωράνε οι εργασίες στο γήπεδο της ΤΚ Ζαππείου του Δήμου Κιλελέρ

Τις εργασίες που έγιναν στο γήπεδο της ΤΚ Ζαππείου του Δήμου Κιλελέρ επιθεώρησαν ο αντιδημάρχος Τεχνικών Έργων Κ. Χατζηκωνσταντίνου, ο αντιδήμαροχος των ΔΕ Νίκαιας – Κραννώνα Χ. Τσιχίτας και η πρόεδρος της ΤΚ  Κ. Γκαραγκούνη.

Τα έργα που έγιναν αφορούσαν σε εργασίες σκυροδέτησης και πλακόστρωσης του εξωτερικού χώρου των αποδυτηρίων καθώς και τοποθέτηση στεγανωτικού υλικού στην τοιχοποιία προς αποφυγή υγρασίας στο εσωτερικό του κτιρίου. Στην τοποθέτηση υδρορροής και ελαιοχρωματισμών εσωτερικά και εξωτερικά του κτιρίου. Στη συντήρηση των W.C με αντικατάσταση των ειδών υγιεινής, στην αντικατάσταση των κουφωμάτων με καινούργια που έχουν ανάκληση, ώστε να υπάρχει αερισμός στο εσωτερικό των αποδυτηρίων.Τέλος, στην προμήθεια πάγκων τόσο στα αποδυτήρια όσο και στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου. Να σημειωθεί ότι φέτος η ποδοσφαιρική ομάδα του Ζαππείου ανήλθε από την  Γ’ στην Β’ κατηγορία της ΕΠΣΛάρισας.

 

 

 

Tags: , ,

Συγκινητική η λιτάνευση της ιεράς εικόνος του Αγίου Λουκά

Συγκινητική υπήρξε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος και του χαριτοβρύτου τεμαχίου του ιερού λειψάνου του Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Κριμαίας, του Ρώσσου, του νέου Ιατρού και Ομολογητού το απόγευμα της Κυριακής 11 Ιουνίου 2017, στην συνοικία του Αγίου Γεωργίου στην παλαιά εθνική οδό. Οι πατέρες, οι Ιεροψάλτες, τα στελέχη της ενορίας και ο φιλόχριστος και φιλάγιος λαός του Θεού συμπροσευχήθηκαν κατά την τέλεση της ιεράς παρακλήσεως και εξήλθαν λιτανευτικά, συνοδεύοντας την ιερά εικόνα του αγίου Λουκά, που φιλοτεχνήθηκε στην ενορία του αγίου Γεωργίου από την μεγάλη ευλάβεια των πιστών χριστιανών προς Εκείνον τον Θαυμαστόν και θαυματουργόν Ηγιασμένον Ιεράρχην της Εκκλησίας. Την ιερά εικόνα και την λειψανοθήκη πλαισίωναν η φιλαρμονική της ενορίας, και οι πολλοί ενδεδυμένοι με παραδοσιακές στολές νέοι και νέες από την ενοριακή δραστηριότητα, τους οποίους στο τέλος ιδιαιτέρως ευχαρίστησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως π.Αχίλλιος, μαζί με τον π.Νικηφόρο και τον π.Βασίλειο.

Tags: , ,

Οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας μας δείχνουν Τι είναι η ευτυχία

Το τελευταίο σεμινάριο γι αυτή τη σεζόν, στο πλαίσιο της δράσης «Οι Πέμπτες αλλιώς…», θα δοθεί στη Στέγη Αλληλεγγύης των Ενεργών Πολιτών Λάρισας (Παναγούλη 37), την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, στις 7 το απόγευμα. Η έγκριτη κοινωνιολόγος κ. Διονυσία Τριπολίτου θα μας παρουσιάσει «Τι είναι η ευτυχία» μέσα από ένα βιωματικό σεμινάριο, με τον μοναδικό τρόπο της, που τόσο γοητεύει κάθε φορά το κοινό της.

Για να μετασχηματίσουμε μία πράξη μέσα από ένα χαμόγελο, πρέπει να νοιώθουμε εσωτερική αρμονία, η οποία μας βοηθάει να λέμε ότι είμαστε ευτυχισμένοι. Επιστημονικές έρευνες, συμβουλές ευζωίας, άρθρα φιλοσόφων, συγγραφέων ψυχολόγων ψάχνουν από τον 18ο αιώνα έως και σήμερα να απαντήσουν στο ερώτημα «τί είναι αυτό που κάνει την καρδιά μας να φτερουγίζει»;
«Η ευτυχία είναι μία λέξη καουτσούκ», λέει η Φωτεινή Τσαλίκογλου καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. «Σαν την ομορφιά, η ευτυχία είναι στο μάτι μόνον εκείνου που την κοιτάζει». Ποιές είναι οι προσδοκίες μας και ποιές είναι οι υποχρεώσεις μας; Ποια είναι τα πρέπει και τα θέλω μας; Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση ανάμεσα στα πρέπει και τα θέλω μας τόσο πιο δυστυχισμένοι νοιώθουμε.

«Η ευτυχία», έγραφε ο διακεκριμένος ψυχολόγος-φιλόσοφος του 19ου αιώνα Ουίλιαμς Τζέιμς, «αντανακλάται στην αναλογία των επιτευγμάτων ενός ατόμου σε σχέση με τις φιλοδοξίες του. Αυτό σημαίνει ότι, όταν αναζητούμε την ευτυχία μπορούμε να ακολουθήσουμε δύο μονοπάτια: είτε να προσπαθούμε συνεχώς να επιτυγχάνουμε νέα επιτεύγματα, είτε να κάνουμε εκπτώσεις στις φιλοδοξίες μας».

Οι Ενεργοί Πολίτες βέβαια, έχουν επιλέξει το πρώτο μονοπάτι, και γι αυτό νιώθουν ευτυχισμένοι μέσα από τις δράσεις τους!
Ελάτε λοιπόν στο βιωματικό μας σεμινάριο, για να ανιχνεύσετε κι εσείς την ευτυχία και να βρείτε τους τρόπους για να την κατακτήσετε!
Η είσοδος είναι ελεύθερη!
 

Tags: , ,

Θανατηφόρο τροχαίο στην περιοχή των Φαρσάλων Λάρισας

Στις 9-06-2017 το απόγευμα στη Επαρχιακή Οδό Βόλου-Καρδίτσας, Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που οδηγούσε 45χρονος ημεδαπός, εξετράπη της πορείας του και ανετράπη, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του οδηγού.

Ο 45χρονος τραυματίας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Λάρισας, όπου κατέληξε.

Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Φαρσάλων Λάρισας.

Tags: , ,

Μάξιμος: Κατρακυλούν οι τιμές των ροδάκινων εν μέσω φοροκαταιγίδας

«Η συγκομιδή φρούτων έχει ξεκινήσει με δυσάρεστα “μαντάτα” σχετικά με τις τιμές -κυρίως στα ροδάκινα. Παρά τις ελπίδες των αγροτών ότι η χρονιά θα ήταν καλύτερη, καθώς η αναμενόμενη παραγωγή είναι αυξημένη όπου δεν υπήρξαν ζημιές, στην πράξη αποδεικνύεται ότι οι επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο στην αγροτική μας οικονομία είναι καταλυτικές, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν εναλλακτικές λύσεις διάθεσης της παραγωγής». Τα παραπάνω αναφέρει σε ερώτησή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος προς τους υπουργούς Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

Ο κ. Χαρακόπουλος,που έγινε αποδέκτης παραπόνων από αγρότες της Γιάννουλης και της ευρύτερης περιοχής του Τυρνάβου, προσθέτει ότι «σύμφωνα με τους παραγωγούς, οι τιμές στα ροδάκινα, ένα προϊόν που επλήγη σοβαρότατα από το εμπάργκο, είναι άκρως απογοητευτικές στην αρχή της συγκομιδής. Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιούνται πόσο θα κατρακυλήσουν ακόμα, όσο οδεύουμε προς την συγκομιδή του κύριου όγκου της παραγωγής».

Ο πρώην αν. υπουργός αγροτικής ανάπτυξης σημειώνει στην ερώτησή του ότι «η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του αγροτικού κόσμου, λόγω των κυβερνητικών μέτρων -με πρώτο τις εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές- θα μπορούσε να μετριαστεί μόνο με τη διαμόρφωση ικανοποιητικών τιμών στα αγροτικά προϊόντα και την αύξηση των εξαγωγών. Η έλλειψη ρευστότητας, όμως, και η οικονομική δυσπραγία των ελληνικών νοικοκυριών, έχουν άμεση επίπτωση στην εσωτερική αγορά, με αποτέλεσμα να πλήττεται η ζήτηση και να συμπιέζονται οι τιμές προς τα κάτω. Αλλά και στο μέτωπο των εξαγωγών, τα πράγματα,μετά την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο, είναι ιδιαιτέρως δυσάρεστα. Παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες κυβερνητικών παραγόντων ότι επίκειται άρση του εμπάργκο των εξαγωγών αγροτικών μας προϊόντων στη ρωσική αγορά,κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί με οδυνηρά αποτέλεσμα στην εμπορία των φρούτων. Αλλά η κυβέρνηση απέτυχε να βρει και νέες αγορές για την προώθηση των εξαγωγώνμας,προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες από το ρωσικό εμπάργκο».

Καταλήγοντας, το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς:

 • Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί ώστε να λήξει το ρωσικό εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, τα οποία πλήττονται από την κάμψη των εξαγωγών; Τι ενέργειες έχουν κάνει στην ΕΕ ώστε να επανεξεταστούν οι κυρώσεις προς τη Ρωσία και συνακόλουθα να επανεκκινήσουν οι ελληνικές εξαγωγές προς τη ρωσική αγορά, προβάλλοντας την ζοφερή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την ανάγκη αύξησης των εξαγωγών.
 • Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί προκειμένου, να βρεθούν, τουλάχιστον, εναλλακτικές λύσεις για την εξαγωγή των ελληνικών φρούτων.
 • Αν υπάρχουν ευρωπαϊκοί πόροι που μπορούν να αξιοποιηθούν προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις των χαμηλών τιμών στον παραγωγό λόγω του εμπάργκο; Αν ναι, τι έχετε πράξει έως σήμερα.
 • Αν σχεδιάζουν κάποιου είδους αντίμετρα προς τους παραγωγούς που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο, και αν ναι ποια είναι αυτά.

 

 

Tags: , ,

Ημερίδα για τα απόβλητα βιομηχανικών – βιοτεχνικών μονάδων

Ενημερωτική ημερίδα με θέμα την επεξεργασία και διάθεση των αποβλήτων βιομηχανικών – βιοτεχνικών μονάδων πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας. Στην ημερίδα, την οποία κλήθηκαν να παρακολουθήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, τοποθετήθηκαν με εισηγήσεις Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σημείωσε τα εξής:

«Η συνάντηση αυτή είναι ενημερωτική και ταυτόχρονα προειδοποιητική. Όλοι μας οφείλουμε να δουλέψουμε σαν ελβετικό ρολόι. Καθένας από εμάς είναι ένα γρανάζι και πρέπει να συντονιστούμε. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση σε πολλά τυροκομεία, ελαιοτριβεία και σφαγεία δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Υπάρχουν προβλήματα και πολλοί δεν θέλουν να συμμορφωθούν με την κείμενη νομοθεσία. Πρέπει όλοι όσοι ασχολούνται στον τομέα της μεταποίησης, βιομηχανίες, βιοτεχνίες κ.α, να γνωρίζουν ότι οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και προς όλους. Όλα τα προβλήματα μπορούν να εξαλειφθούν, με σωστή συνεργασία και μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Εμείς επιθυμούμε να υπάρχει παραγωγή, οι υπηρεσίες μας βοηθούν όπου μπορούν, όμως η παραγωγή δεν πρέπει να λειτουργεί εις βάρος του περιβάλλοντος. Εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια και υλοποιούμε περιβαλλοντικά έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης, διαχείρισης στερεών  και υγρών αποβλήτων, για να μπορέσουμε να είμαστε σήμερα μια από τις πιο «πράσινες» περιφέρειες της χώρας. Και αυτό πρέπει να το διατηρήσουμε».

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν στην ημερίδα, τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος καθώς και τα στελέχη των υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ζήτησε τη συνεργασία όλων για να μην υπάρξουν μελλοντικά προβλήματα.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Κωστής Νούσιος σημείωσε τα εξής: «Αυτόν τον ένα χρόνο που βρίσκομαι στην Αντιπεριφέρεια Περιβάλλοντος έχουμε αντιμετωπίσει μαζί με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πολλά ζητήματα σε ότι έχει να κάνει με τη διάθεση των υγρών αποβλήτων των βιομηχανικών – βιοτεχνικών μονάδων. Η ημερίδα αυτή έχει σαν στόχο την ευαισθητοποίησή των ενδιαφερομένων και την ενημέρωση τους σε ότι αφορά την κείμενη νομοθεσία».

Η ημερίδα συνεχίστηκε με τις εισηγήσεις:

– Η σύννομη διαχείριση των υγρών αποβλήτων και οι προοπτικές διαχείρισης υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων από την Dr Σοφία Χριστοφόρου, Χημικό Μηχανικό – Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος, Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος, ΣΕΠΔΕΜ, ΥΠΕΝ

 

– Διάθεση αποβλήτων ελαιοτριβείων στο έδαφος από τον Dr Βίκτορα Καββαδία

Δασολόγο – Τακτικό Ερευνητή, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός Δήμητρα ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών πόρων, Τμήμα Εδαφολογίας Αθηνών.

 

– Η ορθή διαχείριση αποβλήτων τυροκομείων από την MSc Μαρία Νικηφοράκη

Χημικός – Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος, Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος – Δόμησης – Ενέργειας και Μεταλλείων, Συντονιστικό γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών

 

– Διαχείριση ζωικών υποπροϊόντων και αποβλήτων σφαγείων από τον Τσιαμπαλή Παναγιώτη Κτηνίατρο, Τμήματος Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας , Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας

Tags: , ,

Μηνιαία δραστηριότητα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας

Κατά τη διάρκεια του μήνα Μαΐου του έτους 2017, από τις  υφιστάμενες Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας:

α. Συνελήφθησαν συνολικά (641) άτομα και ειδικότερα:

 

 • Δύο (2) άτομα για απόπειρα ανθρωποκτονίας.
 • Τρία (3) άτομα για ληστεία.
 • Ενενήντα οκτώ (98) άτομα για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.
 • Δώδεκα (12) άτομα για παραβάσεις του νόμου περί όπλων.
 • Πενήντα τρία (53) άτομα για διάπραξη κλοπών – διαρρήξεων οικιών, καταστημάτων, οχημάτων, κ.α.
 • Ενενήντα (90) άτομα για παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών.
 • Εξήντα πέντε (65) άτομα για καταδιωκτικά έγγραφα (εντάλματα σύλληψης, αποφάσεις δικαστηρίων κ.α.).
 • Δεκατρία (13) άτομα για παραβάσεις του Τελωνειακού Κώδικα.
 • Πέντε (5) άτομα για πλαστογραφία.
 • Ένα (1) άτομο για εμπρησμό.
 • Ένα (1) άτομο για απάτη.
 • Δύο (2) άτομα για μαστροπεία.
 • Τέσσερα (4) άτομα για παράβαση του νόμου περί αθλητισμού.
 • Διακόσια ενενήντα δύο (292) άτομα για λοιπά αδικήματα (παραβάσεις Ποινικού Κώδικα, Κ.Ο.Κ., Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, Υγειονομικές παραβάσεις κ.α.).

 

β. Εξιχνιάστηκαν ενδεικτικά:

 

 • Δύο (2) υποθέσεις απόπειρας ανθρωποκτονίας.
 • Επτά (7) υποθέσεις ληστείας.
 • Εξήντα πέντε (65) υποθέσεις ναρκωτικών.
 • Είκοσι δύο (22) υποθέσεις του νόμου περί όπλων.
 • Εξήντα πέντε (65) κλοπές – διαρρήξεις οικιών και καταστημάτων, κλοπές οχημάτων κ.α.
 • Τέσσερις (4) υποθέσεις απάτης.
 • Τρεις (3) υποθέσεις πλαστογραφίας.
 • Δεκαπέντε (15) υποθέσεις του Τελωνειακού Κώδικα.
 • Μία (1) υπόθεση μαστροπείας.

 

γ. Κατασχέθηκαν ενδεικτικά:

 

 • ηρωίνη: 268,91 γραμμάρια,
 • κάνναβη: 70808,07 γραμμάρια,
 • δενδρύλλια κάνναβης: 186,
 • κοκαΐνη: 8,13 γραμμάρια,
 • ναρκωτικά δισκία: 641,
 • ζυγαριές: 8,
 • κινητά τηλέφωνα: 21,
 • κυνηγετικά όπλα: 7,
 • πιστόλια: 2,
 • τυφέκια: 1,
 • φυσίγγια: 450,
 • μαχαίρια –σουγιάδες – ξιφολόγχη: 22,
 • χειροβομβίδες: 8,
 • αφορολόγητος καπνός: 390,2 γραμμάρια,
 • πακέτα αφορολόγητων τσιγάρων: 111,
 • είδη παρεμπορίου: 431,
 • χρηματικό ποσό: 333,92 ευρώ,
 • πλαστά χαρτονομίσματα: 4,
 • πλαστά διαβατήρια: 5,
 • Ι.Χ.Ε αυτοκίνητα: 7,
 • Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητα: 2.

 

ε. Υπενθυμίζονται ενδεικτικά, σημαντικές υποθέσεις του μήνα:

 • (04-05-2017): Συνελήφθη ημεδαπός στα Τρίκαλα, κατηγορούμενος για παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών και περί όπλων. Σε νομότυπες έρευνες που διενεργήθηκαν στην οικία και σε γυμναστήριο, ιδιοκτησίας του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, μικροποσότητα κοκαΐνης, δύο πιστόλια με τους γεμιστήρες τους και το χρηματικό ποσό των (2.850) ευρώ.
 • (04-05-2017): Συνελήφθη ημεδαπός στη Λάρισα για εμπρησμό σε τρεις κάδους απορριμμάτων. Επιπλέον, προέκυψε ότι κατά το τελευταίο πεντάμηνο είχε διαπράξει ακόμη (31) εμπρησμούς κάδων στην πόλη της Λάρισας.
 • (05-05-2017): Συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί στον Αλμυρό Μαγνησίας, κατηγορούμενοι για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής. Εξιχνιάσθηκαν συνολικά (5) περιπτώσεις κλοπών – διαρρήξεων οικιών, από τις οποίες τρεις τετελεσμένες και δύο απόπειρες.
 • (07-05-2017): Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, οι οποίοι επιχείρησαν να εξέλθουν παράνομα από τη χώρα, μέσω του Κρατικού Αερολιμένα της Νέας Αγχιάλου Μαγνησίας.
 • (08-05-2017): Συνελήφθη ημεδαπός στην Καρδίτσα, κατηγορούμενος για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα. Σε έλεγχο που διενεργήθηκε σε Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητό του, καθώς και σε αποθήκη οικίας του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά πάνω από (47) κιλά χύμα αφορολόγητου καπνού.
 • (08-05-2017): Συνελήφθησαν δύο ημεδαπές στη Λάρισα, κατηγορούμενες για μαστροπεία.
 • (09-05-2017): Συνελήφθησαν (3) άτομα στη Λάρισα, κατηγορούμενα για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα. Κατασχέθηκαν συνολικά πάνω από (4,5) κιλά αφορολόγητου κατεργασμένου καπνού.
 • (10-05-2017): Συνελήφθη αλλοδαπός στη Λάρισα, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση για ληστεία και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής. Παράλληλα, είχε παραβιάσει άδεια που του είχε χορηγηθεί από το Κατάστημα Κράτησης Κέρκυρας.
 • (11-05-2017): Συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, κατηγορούμενοι για παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών και περί όπλων. Κατασχέθηκαν (920) γραμμάρια κάνναβης περίπου, μικροποσότητα ηρωίνης, ναρκωτικά δισκία, μαχαίρι, σουγιάς και φυσίγγια.
 • (12-05-2017): Συνελήφθη αλλοδαπός, ο οποίος επιχείρησε να εξέλθει παράνομα από τη Χώρα, μέσω του Κρατικού Αερολιμένα της Νέας Αγχιάλου Μαγνησίας
 • (12-05-2017): Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμπάκας Τρικάλων, κατηγορούμενοι για εισαγωγή στη χώρα, διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Κατασχέθηκαν περίπου (65) κιλά ακατέργαστης κάνναβης.
 • (13-05-2017): Εξιχνιάστηκε άμεσα ληστεία που έλαβε χώρα την (12-05-2017) στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας Λάρισας και συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, ηλικίας 20 και 19 ετών. Οι δύο δράστες αφαίρεσαν με χρήση σωματικής βίας χρυσαφικά από ηλικιωμένη, τα οποία πούλησαν σε χρυσοχοείο της Λάρισας.
 • (13-05-2017): Συνελήφθη ημεδαπός στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, κατηγορούμενος για παραβίαση του Τελωνειακού Κώδικα. Κατασχέθηκαν (20) κιλά αφορολόγητου καπνού και (99) κιλά φύλλων καπνού.
 • (17-05-2017): Εντοπίστηκαν υδροπονική καλλιέργεια κάνναβης σε οικία, καθώς και φυτεία κάνναβης στην ευρύτερη περιοχή της Αγιάς Λάρισας. Συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί, δύο από τους οποίους τυγχάνουν έγκλειστοι στο Κατάστημα Κράτησης Λάρισας για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών. Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, (182) δενδρύλλια κάνναβης, πάνω από (3) κιλά ακατέργαστης κάνναβης, αποξηραμένοι κλώνοι κάνναβης, ναρκωτικά δισκία, δύο κυνηγετικά όπλα, (97) φυσίγγια και χρηματικό ποσό
 • (17-05-2017): Εξιχνιάστηκε ληστεία που διαπράχθηκε στην Τερψιθέα Λάρισας. Ταυτοποιήθηκαν τρεις από τους πέντε συνολικά δράστες.
 • (17-05-2017): Συνελήφθη ημεδαπός στα Τρίκαλα, ιδιοκτήτης πρακτορείου Ο.Π.Α.Π., κατηγορούμενος για ψευδή ανωμοτί κατάθεση και άσκοπη κινητοποίηση Αρχής.
 • (18-05-2017): Συνελήφθησαν στην Καρδίτσα τέσσερις ημεδαποί που διέπρατταν απάτες και κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων. Οι δράστες προσποιούμενοι τους υπαλλήλους της Δ.Ε.Η. εισέρχονταν στις οικίες των ηλικιωμένων, από τις οποίες αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, τιμαλφή και άλλα αντικείμενα.
 • (20-05-2017): Εξιχνιάστηκε ληστεία σε βάρος ηλικιωμένης που διαπράχθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας. Συνελήφθη ως δράστης αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για ληστεία και παράβαση του νόμου περί όπλων.
 • (22-05-2017): Εξιχνιάστηκαν (11) περιπτώσεις κλοπών, τετελεσμένων και σε απόπειρα, που τελέστηκαν κατά τα τελευταίο δίμηνο στην πόλη της Λάρισας. Συνελήφθη ως δράστης ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και απείθεια.
 • (24-05-2017): Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί στο Βόλο, κατηγορούμενοι για διακίνηση ηρωίνης και παράνομη οπλοκατοχή. Κατασχέθηκαν (260) γραμμάρια ηρωίνης περίπου.
 • (25-05-2017): Εξιχνιάστηκε απόπειρα ληστείας που διαπράχθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας. Ταυτοποιήθηκε και συνελήφθη ένας από τους δράστες δυνάμει εντάλματος σύλληψης του κ. Ανακριτή Λάρισας.
 • (25-05-2017): Συνελήφθη ημεδαπή στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, κατηγορούμενη για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος 27χρονης ημεδαπής. Συνελήφθη ένας ακόμη ημεδαπός, κατηγορούμενος για σωματικές βλάβες, απειλή και εξύβριση σε βάρος της 27χρονης. Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, μία κυνηγετική καραμπίνα, (16) κυνηγετικά φυσίγγια, ένα μαχαίρι, (239) ναρκωτικά δισκία και ποσότητα αφορολόγητου καπνού.
 • (26-05-2017): Συνελήφθη ημεδαπός στη Λάρισα, δυνάμει Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης για παράνομη απειλή και παραβίαση περιοριστικού όρου.
 • (28-05-2017): Εξιχνιάστηκαν άμεσα δύο περιπτώσεις ληστείας που διαπράχθηκαν στην πόλη του Βόλου. Ταυτοποιήθηκε και συνελήφθη 36χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας.
 • (29-05-2017): Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, οι οποίοι επιχείρησαν να εξέλθουν παράνομα από τη xώρα μας, μέσω του Κρατικού Αερολιμένα της Σκιάθου Μαγνησίας.
 • (30-05-2017): Συνελήφθη ημεδαπός στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμπάκας Τρικάλων, κατηγορούμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας.
 • (31-05-2017): Εξιχνιάστηκε ληστεία σε βάρος υπηκόου Ρουμανίας που διαπράχθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας. Ταυτοποιήθηκε και συνελήφθη, δυνάμει εντάλματος σύλληψης, 35χρονος ομοεθνής του.

 

Επιπλέον, από τις υφιστάμενες Υπηρεσίες της ΓΕ.Π.Α.Δ. Θεσσαλίας, βρέθηκαν συνολικά τριάντα (30) κλεμμένα οχήματα.

Tags: , ,

Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή

«Την κλιματική αλλαγή δεν είναι λογικόνα την αντιμετωπίζουμε α λα καρτ, δηλαδή να επισημαίνουμε τους κινδύνους σε κάποιους τομείς και σε κάποιους άλλους να σφυρίζουμε αδιάφορα», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κατά την ομιλία του στην τελετή έναρξης των εργασιών του συνεδρίου για την κλιματική αλλαγή σήμερα στην Καρδίτσα.

«Δεν μπορεί να μας απασχολούν – και σωστά μας απασχολούν – οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε κάποιους τομείς και να μην μας απασχολούν στη γεωργία και πολύ περισσότερο στους υδάτινους πόρους», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε με νόημα:

«Δεν μπορεί από τη μία να λέμε ότι ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον και από την άλλη να σφυρίζουμε αδιάφορα ή ακόμη και να εναντιωνόμαστε σε έργα όπως το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Μεσοχώρας που είναι σχεδόν έτοιμοκαι με τη λειτουργία του οποίου θα προστεθούν στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας 362 GWh «καθαρής», «πράσινης» ενέργειας».

ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΡΓΑ ΝΕΡΟΥ

Ο κ. Κώστας Αγοραστός έκρουσε για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι η Θεσσαλία είναι ελλειμματική στο νερό και σημείωσε ότι «με την κλιματική αλλαγή η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, το έλλειμμα αυτό να διευρυνθεί.

Η Θεσσαλία κινδυνεύει με περιβαλλοντική ερημοποίηση,η οποία με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει και στην κοινωνική. Με άλλα λόγια χιλιάδες Θεσσαλοί θα κινδυνεύσουν να μετατραπούν σε περιβαλλοντικούς πρόσφυγες», προειδοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και επισήμανε ότι «τώρα,έγκαιρα, πρέπει κατ’ απόλυτη προτεραιότητα να προχωρήσουμε στα έργα εκείνα που είναι απαραίτητα για να εξασφαλίσουμε τις ποσότητες νερού που χρειάζεται ο τόπος μας».

ΓΙΑ ΑΧΕΛΩΟ: ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΡΓΑ

Ο κ. Κ. Αγοραστός έκανε ειδική αναφορά στα έργα μεταφοράς νερού από τον Αχελώο τονίζοντας: «εδώ στον τόπο μας, δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιλέγουμε έργα νερού ούτε να λέμε πως δεν θέλουμε ποσότητες νερού που σε άλλες περιοχές περισσεύουν και χύνονται στη θάλασσα, ενώ για τον τόπο μας είναι όρος επιβίωσης.Χρειαζόμαστε νερό πρώτα απ’ όλα για την ύδρευση – γιατί είμαστε ελλειμματικοί -αλλά βεβαίως και για την άρδευση», ξεκαθάρισε και συνέχισε:

«Και πρέπει εμείς εδώ ως τοπική κοινωνία, οι θεσμικοί φορείς αλλά και κάθε πολίτης, να αποφασίσουμε:

Θέλουμε να έχει μέλλον η γεωργία και η κτηνοτροφία στον τόπο μας; Θέλουμε να γίνει αναδιάρθρωση καλλιεργειών με στροφή σε προϊόντα που είναι περιζήτητα στην ελληνική αλλά και κυρίως στη διεθνή αγορά και μπορούν να αποφέρουν προστιθέμενη αξία, άρα επιπλέον εισόδημα και καινούργιες θέσεις εργασίας, στον τόπο μας;

Αν η απάντηση είναι καταφατική– και για εμάς ως Περιφερειακή Αρχή είναι απόλυτα καταφατική χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, χωρίς «αλλά» -τότε πρέπει να εξασφαλίσουμε τις απαιτούμενες ποσότητες νερού.

Γιατί γεωργία χωρίς νερό δεν γίνεται χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνουμε ακόμη πιο αποτελεσματικοίστο να μειώσουμε τις απώλειες, να εφαρμόσουμε σύγχρονες καινοτόμες αρδευτικές μεθόδους, να εκσυγχρονίσουμε και να υπογειώσουμε τα δίκτυα και φυσικά να ενισχύσουμε την ορθολογική χρήση αποτρέποντας πιθανές σπατάλες.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι στην πρώτη γραμμή σ’ αυτήν την προσπάθεια, εξαντλούμε κάθε δυνατότητα προς αυτήν την κατεύθυνση και δεσμευόμαστε να κάνουμε ακόμη περισσότερα στο μέλλον», διαβεβαίωσε.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

«Οραματιζόμαστε ώστε η Θεσσαλία να είναι μια «πράσινη» περιφέρεια», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός σε άλλο σημείο της ομιλίας του κι αφού υπενθύμισε πως αφ’ ενός «ο ίδιος ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στη Θεσσαλία με το περιβάλλον ξεκίνησε» κι αφ’ ετέρου «στη Θεσσαλία υλοποιείται το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στην Ευρώπη, η Κάρλα», ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια ξεκινά την εκπόνηση Περιφερειακού Σχεδίου  Θεσσαλίας για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.

Όπως εξήγησε, «το Σχέδιο είναι βέβαιο πως πρόκειται να αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο καθώς θα οδηγήσει σε εκτίμηση των αναμενόμενων στη Θεσσαλία κλιματικών μεταβολών και ανάλυση της κλιματικής τρωτότητας επιμέρους τομέων και γεωγραφικών περιοχών, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα (δηλαδή έως και το 2100) όπως προβλέπεται.

Θα περιλαμβάνει τα προτεινόμενα μέτρα και δράσεις για τους τομείς και τις περιοχές προτεραιοτήτων που θα αναδειχθούν, και που κατά προτεραιότητα στοχεύουν: α) στην αποφυγή των επιπτώσεων, β) στη μείωση της έντασης και έκτασης των επιπτώσεων και γ) στην αποκατάσταση.

 

Σε επίπεδο διατιθέμενων πόρων για δράσεις και έργα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής,  στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 έχουν προβλεφθεί στοχευμένα πόροι τάξης 12,5 εκατ.ευρώ στο πλαίσιο της Επενδυτικής Προτεραιότητας «5a: Στήριξη των επενδύσεων για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή καθώς και των τεχνικών που βασίζονται στο οικοσύστημα».

Αφορούν σε δράσεις σχεδιασμού, πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού,

ενδεικτικά δε σε δράσεις προστασίας ακτών από διάβρωση (όπως έργα συγκράτησης, έργα τεχνητής ανάπλασης ακτών),

δράσεις και έργα προστασίας του δασικού πλούτου της Περιφέρειας, ιδιαίτερα από πυρκαγιές (δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, συστήματα εκτίμησης κινδύνων πυρκαγιάς, ενίσχυση της φύλαξης / παρακολούθησης ευάλωτων περιοχών και της ικανότητας άμεσης επέμβασης),

οικισμών από κατολισθήσεις (έργα φυσικής και τεχνητής συγκράτησης),

δράσεις, συστήματα και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας οικισμών Περιφέρειας Θεσσαλίας σύμφωνα με το σχέδιο αντιμετώπισης πλημμύρων Θεσσαλίας (έργα αντιπλημμυρικής προστασίας οικισμών, προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού, αντιμετώπιση πλημμυρικών συμβάντων), δράσεις ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

 

Το ποσό αυτό αυξάνεται με συμπληρωματικούς πόρους από άλλες επενδυτικές δράσεις του ΠΕΠ.Θ, από Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ που αναμένονται να συνεισφέρουν, ή και άλλες πηγές χρηματοδότησης».

 

 

Tags: , ,

Συνάντηση αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την ΕΔΑΘΕΣΣ

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λάρισα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, συμμετείχε σε σύσκεψη που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της ΕΔΑΘΕΣΣ με αντικείμενο το πρόγραμμα των επεκτάσεων του δικτύου του φυσικού αερίου την πενταετία 2017 – 2021 και στην οποία συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και οι δήμαρχοι των πόλεων οι οποίες θα ενταχθούν στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου.

Ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑΘΕΣΣ Λεωνίδας Μπακούρας παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα της σύνδεσης δήμων της Θεσσαλίας με το δίκτυο του φυσικού αερίου ένα έργο πολλών εκατομμυρίων ευρώ – όπως χαρακτηριστικά δήλωσε –  το οποίο προχωρά και με την συμβολή της πολιτείας και αναμένεται να εξυπηρετήσει βιομηχανίες και εμπορικούς καταναλωτές. Έτσι, συνέχισε, θα επιτευχθεί μείωση του ενεργειακού κόστους. Με τους 7 δημάρχους της Θεσσαλίας κατέληξε συζητήσαμε  λεπτομέρειες για το πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες, πότε θα ολοκληρωθούν, κλπ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε ότι «βασικός στόχος του υπουργείου είναι να επεκτείνουμε την πρόσβαση των πολιτών και το επιχειρήσεων στο πιο ωφέλιμο περιβαλλοντικά και οικονομικά καύσιμο».

 

Tags: , ,

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Συνέδριο της ΠΕΔ

Την Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017, στις 20:00, πραγματοποιήθηκε η Επίσημη Τελετή Έναρξης του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: Η Αυτοδιοίκηση και η Θεσσαλία μπροστά  στην παγκόσμια πρόκληση», στο Thessalikon Grand, στην Καρδίτσα.

Την Τελετή άνοιξε ο διακεκριμένος Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, Καθηγητής  Φυσικής της Ατμοσφαίρας, Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών. Με μια αναλυτική παρουσίαση, πλούσια σε γραφικά και στατιστικά στοιχεία, ο καθηγητής ανέπτυξε τους συσχετισμούς πληθυσμού και οικονομίας με την κλιματική αλλαγή. Αναφέρθηκε εκτενώς στις επιπτώσεις του φαινομένου στη στάθμη της θάλασσας, την αλιεία, τη γεωργία, τη βιοποικιλότητα, τα οικοσυστήματα, ακόμη και τον τουρισμό και την υγεία. Ολοκλήρωσε την ομιλία του με μια τελική ανάλυση κόστους και οφελών σε επίπεδο ελληνικό.

Την τελετή τίμησε με την παρουσία του, ο Αναπληρωτής  Υπουργός  ΥΠΕΚΑ, κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στη δέσμευση της Ελληνικής Κυβέρνησης απέναντι  στη Συμφωνία των Παρισίων , παρά τις τελευταίες εξελίξεις, με τις ΗΠΑ να αποσύρονται από τη Συμφωνία. Συνέχισε, αναφερόμενος στη θεσμική δράση της Κυβέρνησης, με τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και στην ανάγκη για εκπόνηση Περιφερειακών Σχεδίων Προσαρμογής. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις επιπτώσεις του φαινομένου στη Θεσσαλία, κάνοντας παράλληλα και μια εκτενή αναφορά στο φράγμα της Μεσοχώρας, για το οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η λειτουργία του ως υδροηλεκτρικό έργο περιλαμβάνεται στα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και το οποίο θα προχωρήσει, τηρώντας τις ευρωπαϊκές και διεθνείς δεσμεύσεις.

 

Στην Τελετή παρευρέθησαν επίσης o Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, κκ. Τιμόθεος η Βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κατσαβριά Χρυσούλα, ο Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σιμορέλης Βασίλειος, ο Πρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) & Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Πρυτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής Πετράκος Γεώργιος, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) , καθηγητής Καρδάσης Βασίλης και ο Πρόεδρος το ΤΕΙ Θεσσαλίας, καθηγητής Γούλας Παναγιώτης και σημαντικοί παράγοντες της τοπικής κοινωνίας.

Την Τελετή Έναρξης  έκλεισε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου, κ. Γεώργιος Κωτσός, , ο οποίος με δηλώσεις του αναφέρθηκε στις αιτίες και τις επιπτώσεις του παγκόσμιου φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις εκφάνσεις του φαινομένου στην Ελλάδα ειδικότερα. Παράλληλα, έδειξε την αισιοδοξία του για την ορθή και αποτελεσματική αντιμετώπιση του, με την προϋπόθεση της ενεργής συμμετοχής Πολιτείας, Φορέων και Κοινωνίας. Συνέχισε, επισημαίνοντας το ρόλο και τη δέσμευση της Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση του παγκόσμιου αυτού φαινομένου, σε συνεργασία με άλλους φορείς. Τέλος, παρέθεσε τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση της ΠΕΔ για την υλοποίηση του Συνεδρίου και εξήρε τη συνεργασία του συνόλου των συνδιοργανωτών για την αποτελεσματική υλοποίηση του.

Το Σάββατο 10 Ιουνίου συνεχίστηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου και πραγματοποιήθηκαν οι βραβεύσεις των έργων Ζωγραφικής και Φωτογραφίας των Διαγωνισμών, που διενήργησε η ΠΕΔ Θεσσαλίας.

Την ίδια ημέρα,  πραγματοποιήθηκε η Τελετή Λήξης του Συνεδρίου, στην οποία ο Διευθυντής της ΠΕΔ Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Τσούμας, αφού ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές, τους επιστημονικούς φορείς και τις επιχειρήσεις, που συμμετείχαν στην Τεχνική Έκθεση δήλωσε ότι η Κλιματική Αλλαγή του Πλανήτη μας αφορά όλους και αναφέρθηκε στον καίριο ρόλο, που πρέπει να έχει η Αυτοδιοίκηση.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, κ. ΚωνσταΝτίνος Διαμάντος  αναφέρθηκε στο μεγάλο αριθμό εισηγήσεων του Συνεδρίου, συγκεκριμένα, 92 εισηγήσεις και ανακοινώσεις, καθώς ευχαρίστησε και τον Διακεκριμένο Ομιλητή, κ. Ζερεφό για την παρουσία του. Παρουσίασε επίσης  τα δεδομένα του Συνεδρίου, που ήταν άκρως ενδιαφέροντα και θα αποτελέσουν στη συνέχεια πολύτιμο εργαλείο για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Έπειτα, η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Προστασίας του  Περιβάλλοντος και Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής,  κ. Ιγγλέζη Αικατερίνη χαιρέτισε την πρωτοβουλία της ΠΕΔ Θεσσαλίας  και έθεσε τις απόψεις της για το καίριο φαινόμενο της Κλιματικής Αλλαγής.

Κλείνοντας τις εργασίες του  1ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγής, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου, κ. Κωτσός Γεώργιος τόνισε ξανά την ανάγκη συνεργασιών μεταξύ της Αυτοδιοίκησης, της Επιστημονικής Κοινότητας, των Κοινωνικών Εταίρων και των εμπλεκόμενων φορέων στα θέματα που αφορούν την Κλιματική Αλλαγή. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση  στο θέμα της μεταφοράς των υδάτων από λεκάνη σε λεκάνη και ζήτησε τη λύση των χρόνιων προβλημάτων. Επίσης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που έχει το φαινόμενο σε διάφορους τομείς, όπως η γεωργία και το αστικό περιβάλλον και τεκμηρίωσε την ανάγκη ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου καθώς και την ανάγκη ενεργούς συμμετοχής της Αυτοδιοίκησης στη λήψη αποφάσεων.

 

Tags: , ,

Εορτασμός της Ημέρας Τιμής των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας

H εορτή των Αγίων Πάντων έχει καθιερωθεί από την Ελληνική Πολιτεία ως ημέρα τιμής στους απόστρατους αστυνομικούς, για την επιβράβευσή τους και την αναγνώριση της προσφοράς τους στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και γενικότερα στο κοινωνικό σύνολο, κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Για το σκοπό αυτό, τελέστηκαν στις 11-06-2017 δοξολογίες υπέρ των απόστρατων αστυνομικών σε Ιερούς Ναούς της Λάρισας, του Βόλου, των Τρικάλων και της Καρδίτσας.

Παράλληλα, αναγνώστηκε η ημερήσια διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου ΤΣΟΥΒΑΛΑ.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θρησκευτικές Αρχές, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών ενώσεων του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, καθώς και πλήθος αποστράτων και εν ενεργεία αστυνομικών.

Κατερίνα Νάκα - Μαύρα χρώματα
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου - Έλα πες τα
Πέγκυ Ζήνα - Να μην ξεχάσεις ποτέ
Χάρης Κωστόπουλος - Σε χρειάζομαι
Βασίλης Καρράς - Απ΄ το βορρά ως το νότο
Νίκος Μακρόπουλος - Δύσκολη νύχτα
Έλλη Κοκκίνου - Ήταν ψέμα
Αντώνης Ρέμος - Βρέξε ουρανέ
Αγγελική Ηλιάδη - Τα παράπονα
Αντύπας - Αδέσποτη σφαίρα