Tags: , ,

Στην Ημαθία η Παιδική Χορωδία των μαθητών του Δημ. Σχολείου Νίκαιας

Η Παιδική Χορωδία των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας του Δήμου Κιλελέρ, τόλμησε και πάλι φέτος με αξιώσεις να υπερβεί τα γεωγραφικά σύνορα του Δήμου για 2η σχολική χρονιά και να γίνει πρέσβειρα τους στο 2ο Φεστιβάλ Παιδικών και Νεανικών Χορωδιών στη Νάουσα Ημαθίας στις 29 – 4 – 2017.     Αυτή τη φορά όμως όχι σε συνάντηση ομόβαθμων δημοτικών σχολείων όπως πέρσι στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, αλλά σε συνάντηση που με απόλυτη επιτυχία οργάνωσε και περάτωσε ο επαγγελματικός σύλλογος «εν CANTO» με την επιχορήγηση του Δήμου Η.Π.Νάουσας και Καλλιτεχνική Διευθύντρια την αξιόλογη και γνωστή στο χώρο κυρία Δήμητρα Μητρέντση.

Στη συνάντηση αυτή τα 9 από τα 15 σύνολα ήταν Ωδείων & Μουσικών Σχολών και τα 6 μόνο μαζί με του Σχολείου της Νίκαιας, Δημοτικών Σχολείων.      Η χορωδία, σε διδασκαλία & διεύθυνση της μαέστρου & μόνιμης μουσικού  κυρίας  Άσπας Αγοραστού ερμήνευσε στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Νάουσας συνοδεία ορχήστρας, 4 τραγούδια που ήταν κατά σειρά εμφάνισης τα: Ρίχνω την καρδιά μου στο πηγάδι &Περιμπανού του Μ.Χατζιδάκι, Hijo de laluna του Hose’ MariaCano, και Voissurtonchemin, από το μιούζικαλ <<Τα παιδιά της χορωδίας>> του Β.Coulais.

Το 1ο τραγούδι, με σολίστ τις μαθήτριες της στ’ τάξης  Αίγλη Παπαδημητρίου και Μαρία Ξιώνη, απέσπασε με το άνοιγμα του προγράμματος το θερμό χειροκρότημα της κατάμεστης αίθουσας του θεάτρου, καθώς και τα υπόλοιπα, με το τελευταίο να εκδηλώνεται ταυτόχρονα η ικανοποίηση του κοινού για το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα ενός απλού, δημόσιου, δημοτικού σχολείου.

Στο τέλος της ημέρας όλες οι χορωδίες μαζί και με το σύνθημα <<Μια πόλη μια φωνή >> τραγούδησαν ένα κοινό τραγούδι: το » Άσπρα Καράβια» των Γ.Σπανού&Σ.Σκίπη

Η συνάντηση δεν είχε διαγωνιστικό χαρακτήρα, αλλά είχε ως στόχο και σκοπό να προαγάγει το καλό και ποιοτικό χορωδιακό τραγούδι. Έτσι, δεν υπήρξαν βραβεία και διακρίσεις χορωδιών (κάτι που δίνεται σε διαγωνισμούς) σ’ αυτή τη συνάντηση, παρά μόνο ευμενή σχόλια και απονομές αναμνηστικών,όπως έλαβε και η Παιδική Χορωδία του σχολείου της Νίκαιας.

Σε αυτό το σημείο θέλουμε ενθέρμως να ευχαριστήσουμε, όλο το Δ.Σ.του «Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων» του σχολείου μας ,για την αμέριστη ηθική και οικονομική του στήριξη και ειδικά την πρόεδρο κυρία Λία Κουλίζη-Αναστασοπούλου, που συνέβαλε τα μέγιστα στην πραγματοποίηση αυτού του ταξιδιού.Στη συνέχεια να ευχαριστήσουμε τη διευθύντρια, κυρία Δώρα Ιωακείμ και τους δασκάλους κ.κ.ΣπύροΚαλέτσιο και δημοτικό σύμβουλο Κιλελέρ-πρόεδρο της «Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας»,  Βάσω Πιλάτου και πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Νίκαιας,   Δημήτρη Μπαντούλη,  Κώστα Ξυδούλη και Ελένη Μπαντούλη, που πίστεψαν στην πολιτιστική και πολιτισμική δημιουργία και μας συνόδεψαν με χαρά στη Νάουσα, εκτός ωραρίου τους. Τις ευχαριστίες μας, επίσης, να εκφράσουμε στη διεύθυνση και τη διοίκηση της Μουσικής Σχολής Νίκαιας που ευγενικά μας παραχώρησαν αίθουσα και μουσικά όργανα για τις πρόβες μας μέσ’ το Πάσχα και τις καθηγήτριες της Σχολής : Αντιγόνη Τσιπλακούλη (πιάνο) & Ευαγγελία Ζαπίτη (ακορντεόν) για την ουσιαστική βοήθεια που προσέφεραν συμμετέχοντας στην ορχήστρα, όμως και στους γονείς των παιδιών και τους οδηγούς των 2 λεωφορείων, εκ των οποίων οι μεν πρώτοι μας συνόδεψαν, οι δε δεύτεροι μας μετακίνησαν με ασφάλεια.                                                                                                                                       Να σημειώσουμε εδώ πως η χορωδία συστάθηκε το 2014, στα πλαίσια της καλύτερης και πιο κατανοητής πρακτικής εργασίας στο μάθημα της μουσικής, αλλά και των αναγκών των γιορτών του σχολείου, όποτε αυτό χρειάστηκε από την καθηγήτρια και μαέστρο Άσπα Αγοραστού. Πήρε μέρος στις σχολικές γιορτές  Χριστουγέννων, και Λήξης του Σχολικού Έτους καθώς και στη γιορτή του «Συλλόγου Νεολαίας Νίκαιας» το έτος 2016. Το σχολ. έτος 2015-2016 πήρε μέρος στην 21η Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης και φέτος στη 2η Συνάντηση Παιδικών & Νεανικών Χορωδιών στη Νάουσα.                                                                                                                                                                                                                    Στη χορωδία πήραν μέρος κατ’ αλφαβητική σειρά :

Ακρίβου Κ., Αποστολακόπουλος Σ., Αράπη Α., Ασταρλή Ι., Ασταρλή Χρ., Βασιλείου Φ., Βενουζίου Ε., Γεωργιλά Χρ., Γκιγκιούλη Α., Γκιγκιούλης Β., Ζάχος Α., Ζιαβλιάκη Α., Καραλαριώτη Δ., Καραλαριώτη Κ., Κατσέλος Β., Κορέλη Μ., Κουκουτιανός Κ., Κουλιόπουλος Α., Λυμτιούλη Α., Μαλαχτάρη Ε., Μάντση Μ., Μανωλόπουλος Λ., Μητρακούλης Θ., Μηχαλέ Τ., Μπαλανίκας Θ., Μπαλταγιάννη Φ.,  Μπαντούλη Δ., ΜπρούζαΔ., Μωραίτη Μ., Νικολάου Ε., Ντέκας Α., Ξιώνη Μ., Παναγούλης Ν., Παπαβασιλείου Χρ., Παπαδημητρίου Β., Πατσιούρα Ρ., Σουλιώτης Γ., Σώκου Ε. Τζιώρα Ξ., Τόσκα Α., Τσαμτσαρίδου Σ., Χαδέλη Κ.

Στην ορχήστρα έπαιξαν οι μαθητές : Ξυδούλη Β., Χαρισούλη Α., Τσιάρα Σ., (φλάουτο),   Γεωργιλά Χρ., Γκιγκιούλη Α., Μπαντούλη Δ., Παπαβασιλειου Χρ., (αρμόνιο),   Κουλιοπούλου Α., Μπλιάτσιου Α., Παπαδημητρίου Α.,   (κιθάρα)

και  οι καθηγητές : Ε.Ζαπίτη (ακκορντεόν),   Α.Τσιπλακούλη (πιάνο)   Γ. Κουλιόπουλος (κοντραμπάσο)

Η επεξεργασία και η ενορχήστρωση των κομματιών έγιναν από τον  συνθέτη  και καθηγητή της Μουσικής Σχολής Νίκαιας και του Μουσικού Σχολείου Λάρισας Μανώλη Καμπούρη.

Tags: , ,

Φιλανθρωπική εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολης

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η φιλανθρωπική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΛΟΓΙΑ της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου. Την εκδήλωση άνοιξε ο υπεύθυνος του φιλανθρωπικού έργου της Μητροπόλεως, ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος π. Ιγνάτιος Μουρτζανός, ο οποίος και μίλησε για την πνευματική παραλυσία της κοινωνίας και τόνισε πώς ο Χριστός μας γιατρεύει την απιστία, το φόβο του θανάτου, το αίσθημα της ματαιότητας, αρκεί εμείς οι ίδιοι να το θελήσουμε κάνοντας ο καθένας ξεχωριστά τον αγώνα του.
Ακολούθησε το ψυχαγωγικό πρόγραμμα, το οποίο περιελάμβανε στο πρώτο μέρος τραγούδια-καντάδες από την παλαιά αυθεντική εποχή μας, τα οποία ερμήνευσαν παιδιά που δραστηριοποιούνται στη νεανική κίνηση του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Λαρίσης.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης μία συντροφιά νέων παιδιών με την καθοδήγηση μίας καθηγήτριας, της κ. Μαρίας Μουρτζανού, μας γύρισαν πίσω την μηχανή του χρόνου, στην όμορφη Πλάκα της Αθήνας και ενσάρκωσαν ρόλους, μεταφέροντας μας στιγμές που οι δικοί μας άνθρωποι μας διηγούνταν και μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο καταφέραμε να ζήσουμε. 
Παιδιά γυμνασίου και λυκείου, με αστείρευτο ταλέντο, χωρίς να λυγίσουν δευτερόλεπτο, μη φειδόμενοι χρόνου, μετέφεραν στη σκηνή την πραγματικά ανεπανάληπτη ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα». Μία ταινία με πλήθος αναφορών στη ζωή και στα προβλήματα της μικροαστικής τάξης στις αρχές της δεκαετίας του εξήντα.
Παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω!
Τι είναι ο άνθρωπος; Ένα τίποτα!
Αμ, δεν το ‘φαγες το αρνί, Μιχαλάκη μου, σ’ έφαγε..
Σύνελθε Ελενίτσα…
Σύνελθε εσύ, Αντωνάκη…
Άκουσε να δεις Αντωνάκη μου… δέκα χρόνια μ’ έπρηξες «παίρνω το καπελάκι μου» και«παίρνω το καπελάκι μου». Ε, λοιπόν πάρε το καπελάκι σου και ώρα καλή στην πρύμνη σου και αγέρα στα πανιά σου.
Τελειώνοντας η θεατρική παράσταση, η οποία πανθομολογουμένως άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους τους παρευρισκομένους, έλαβε το λόγο ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος.
Συνεχάρη την κ. Μαρία Μουρτζανού για την επιτυχημένη σκηνοθεσία της θεατρικής παράστασης αλλά και για την προετοιμασία του μουσικού συνόλου, ευχόμενος όπως συνεχίσει να εργάζεται με τον ίδιο ζήλο. Παρότρυνε παράλληλα όλους να χειροκροτήσουν ενθέρμως τα παιδιά για τις φιλότιμες προσπάθειες τους, ενώ ευχαρίστησε τον π. Ιγνάτιο και τα μέλη του συμβουλίου για το έργο το οποίο επιτελούν. Τέλος, απευθυνόμενος σε όλους τους συνοδοιπόρους του φιλανθρωπικού έργου, αφού τους ευχαρίστησε για την ανταπόκριση, τόνισε πώς η Εκκλησία μας είναι η κολυμβήθρα του Σιλωάμ και όλοι οι άποροι αδελφοί προσέρχονται σ’ Αυτήν και περιμένουν την ταραχή του ύδατος ώστε να βρουν αγάπη, στήριξη και ψυχική δύναμη.

Tags: , ,

Χρ. Κέλλας: Κυβέρνηση της αντισυνταγματικότητας

Υπενθυμίζοντας μία σειρά δικαστικών «ηττών» της κυβέρνησης για αποφάσεις που έλαβε, συμπεριλαμβανομένης της χθεσινής διαρροής της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις παρατάσεις που δόθηκαν σε δεκάδες χιλιάδες συμβάσεις εργαζομένων, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, έκανε λόγο για προσπάθεια “ομηρείας” εργαζομένων με απώτερο σκοπό τη δημιουργία “πελατειακού κράτους” από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, “παίζοντας” με την ελπίδα χιλιάδων ανθρώπων.

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στην εκπομπή της ΕΡΤ «Πρωινή Ζώνη» και στους δημοσιογράφους Γιώργο Δαράκη και Νίνα Κασιμάτη, ο κ. Κέλλας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «προχωρά σε ένα τέταρτο, αχρείαστο μνημόνιο, χωρίς να πάρει ούτε ένα ευρώ» και επανέλαβε την απόφαση της Ν.Δ. να καταψηφίσει μέτρα και αντίμετρα, εξηγώντας ότι πρόκειται περί «κοροϊδίας».

Αναλυτικά για το θέμα των συμβασιούχων είπε:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, κρίνεται αντισυνταγματικός.

Έχει προηγηθεί η αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ακολούθησε η αντισυνταγματικότητα του νόμου Μπαλτά για τους διευθυντές σχολικών μονάδων, ενώ στη συνέχεια είχαμε την απόφαση για το νόμο Πολάκη σύμφωνα με την οποία, κρίθηκαν παράνομες οι απολύσεις διοικητών νοσοκομείων.

Σ’ όλα αυτά προστέθηκε η είδηση για το παράνομο των παρατάσεων στις συμβάσεις εργαζομένων.

Η πολιτική, η οποία ασκείται από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι δεδομένη.

Προσπαθούν να δημιουργήσουν πελατειακό κράτος κρατώντας ομήρους τους εργαζόμενους, με την προσδοκία ότι κάποια στιγμή θα μονιμοποιηθούν.

Αυτή η τακτική μας οδηγεί στα σημερινά αποτελέσματα».

Για το νέο, τέταρτο μνημόνιο που συμφώνησε η κυβέρνηση:

«Η κυβέρνηση προχωρά σε ένα τέταρτο, αχρείαστο μνημόνιο, χωρίς να πάρει ούτε ένα ευρώ. Αντίθετα επιβάλλει  σκληρές περικοπές.

Η κυβέρνηση είπε ότι δε θα πάρει κανένα μέτρο εάν δε ρυθμιστεί το χρέος. Δεν τηρήθηκε.

Η κυβέρνηση είπε «θα σκίσω τα μνημόνια» και υπέγραψε δύο μνημόνια σε δύο χρόνια.

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε 13η σύνταξη και σήμερα έχει κόψει την 12η και κόβει και την 11η με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και τη μείωση του αφορολόγητου.

Ο κ. Τσακαλώτος έλεγε «αφορολόγητο στις 9.000 ευρώ, αλλιώς παραιτούμαι», τώρα έφθασε στα 5.600 ευρώ και κάθεται κολλημένος στην καρέκλα του.

Η κυβέρνηση έλεγε ότι τέλος του 2014 ξεκινούσε η ανάπτυξη και σήμερα τρία χρόνια μετά, είμαστε το μοναδικό κράτος στην Ευρώπη σε ύφεση.

Η κυβέρνηση έλεγε ότι δεν πρόκειται να γίνει ούτε ένα ευρώ περικοπή στα ειδικά μισθολόγια και προχωρά σε νέες περικοπές».

Γιατί η Ν.Δ. θα καταψηφίσει μέτρα και αντίμετρα:

«Δε θα ψηφίσουμε τα αντίμετρα γιατί ψηφίζοντάς τα είναι σα να ψηφίζουμε και τα μέτρα. Για να δοθούν τα αντίμετρα θα πρέπει η κυβέρνηση να πιάσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 5,5%, δηλαδή 10 δις ευρώ, πράγμα αδύνατο. Επομένως, ποιόν να κοροϊδέψουμε;»

Κλείνοντας ο Λαρισαίος πολιτικός αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή, “ευχαριστώντας” όπως χαρακτηριστικά είπε τους νοσηλευτές γιατί «σήμερα τα νοσοκομεία, παρά τις τόσες ελλείψεις, λειτουργούν με το φιλότιμο και τον επαγγελματισμό του προσωπικού τους».

 

Tags: , ,

Δ. Κιλελέρ: Συνάντηση με γνωριμίες νέων, γλέντι και χορό στο Δίλοφο

Η λέξη Μιντζιά για πολλούς είναι άγνωστη. Πόσοι άλλωστε γνωρίζουν τη σημασία της. Ακούγεται παράξενη και όμως η Μιντζιά για κάποια χωριά  και ιδιαίτερα για το Δίλοφο είναι εξαιρετική. Η επεξήγησή της δηλώνει ένα είδος  αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης, καθώς συγκεντρώνονταν κάποιο  βράδυ στο σπίτι ενός  νοικοκύρη όλα τα αγόρια και  κορίτσια  του χωριού για να τον βοηθήσουν  στο ξεσπύρισα του καλαμποκιού. Είχε όμως  και έναν επικοινωνιακό χαρακτήρα, αφού είχαν την ευκαιρία αγόρια και κορίτσια να  «ιδωθούν»  να φλερτάρουν και να περάσουν μια ευχάριστη βραδιά.  Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το πώς έφτανε άμεσα σε όλους τους νέους η είδηση – πρόσκληση για συμμετοχή στη ΜΙΝΤΖΙΑ. Αποτελεί  πάντως τοπικό λαογραφικό στοιχείο  που χαρακτηρίζεται από την μοναδικότητα.

Φέτος, στις  27 Μαΐου, η ΜΙΝΤΖΙΑ  θα επαναληφθεί, χωρίς καλαμπόκι,  θα είναι μια άλλη ευχάριστη βραδιά   με γνωριμίες νέων  με  συμμετοχή συμπατριωτών και φίλων και ατελείωτο γλέντι και χορό.

Στα πλαίσια  σύσφιξης των σχέσεων  των καταγόμενων από το Δίλοφο και των φίλων τους, της αλληλογνωριμίας των νέων του και  της ανασύστασης της φιλίας τους με τους  κατοίκους- φίλους  των γειτονικών χωριών, διοργανώνεται  στην πλατεία του Διλόφου,  το Σάββατο 27 Μαΐου, ώρα 8.30  μ.μ   ΜΙΝΤΖΙΑ στο ΔΙΛΟΦΟ,  μια  συνάντηση-γιορτή-γλέντι  με  ζωντανή  μουσική,   διάφορα  εδέσματα, πλούσιους μεζέδες, άφθονο κρασί  και ολονύκτιο γλέντι, με στόχο να  καθιερωθεί ως ετήσια εκδήλωση σαν όπλο στο χρόνο και στη λήθη.

Τη γιορτή θα πλαισιώσει χορευτικό συγκρότημα με θρακιώτικους χορούς.

Κάποιοι ενεργοί πολίτες  που  νοσταλγούν  το χωριό  και επιθυμούν να συνεχιστεί η ιστορία του, ώστε  να μη χαθεί στο πέρασμα του χρόνου, ευαισθητοποιήθηκαν  και αποφάσισαν από κοινού με  το δήμαρχο να υλοποιήσουν την  ιδέα  για συνάντηση στο χωριό των καταγομένων από το  Δίλοφο νέων και όχι μόνο, για γνωριμία και σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ τους, δεδομένου ότι, αν και  έχουν τις ίδιες ρίζες, αντλούν ακούσματα, ήθη  και έθιμα από τον ίδιο τόπο, δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, δεν  γνωρίζουν  το χωριό, τόπο καταγωγής των προγόνων τους, αλλά  ούτε τη διαδρομή  και την εξελικτική πορεία που ακολούθησε από τα παλιά χρόνια μέχρι σήμερα. Παράλληλα  μη ξεχνώντας  συγγενείς και φίλους  προσκαλούν κι αυτούς  για συμμετοχή στη βραδιά γλεντιού.

Στη βραδιά αυτή, θα  προσφερθούν τόσο από τις γυναίκες που κατοικούν στο χωριό όσο και από τις γυναίκες που κατοικούν στη Λάρισα ή αλλού, διάφορα εδέσματα, πίτες παραδοσιακά φαγητά, γλυκά κλπ. αλλά και διάφορα μεζεδάκια  από τον συμπατριώτη μας δήμαρχο, μαζί με άφθονο κρασί, όλα   ΔΩΡΕΑΝ. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει  χορευτικό συγκρότημα, ενώ θα υπάρχει ζωντανή μουσική υπό  τους ήχους της οποίας θα ακολουθήσει ολονύκτιο γλέντι με ελληνικούς και θρακιώτικους χορούς.

Για την καλύτερη  οργάνωση της εκδήλωσης συγκροτείται ομάδα πρωτοβουλίας γυναικών του χωριού, αποτελούμενη από τις κ.κ. Σαρατζίωτη Κική, Μπακαρτζή Ασπασία, Παπαγεωργίου Φωτεινή, Τοπάλη Κωνσταντίνα, Γκιτσάκη Φωτεινή, ΛαγγούραΣέτα, Μαλαμούδη Μαρία, οι οποίες θα είναι υπεύθυνες για την οργάνωση, το στρώσιμο, την τακτοποίηση των   τραπεζιών και των εδεσμάτων. Στην ομάδα θα είναι όλες ισότιμες.        Συγκροτείται επίσης  μια δεύτερη ομάδα πρωτοβουλίας ανδρών  γενικών καθηκόντων οι οποίοι θα έχουν τη φροντίδα της τακτοποίησης του χώρου και της εύρυθμης λειτουργίας της εκδήλωσης, αποτελούμενη από τους κ.κ. Λαγγούρα Γεώργιο του Δημ, Λαγγούρα Αθανάσιο του Παρ. Μπακαρτζή Πασχάλη  του Νικ. Ντικούδη Πασχάλη του Δήμου, Μπακαρτζή Πασχάλη του Γ, Κουλελίδη Ιωάννη του Στ. Κουτίνα Αναστάσιο του Δ. Και στην ομάδα αυτή η συμμετοχή θα είναι ισότιμη.  Ευχή μας  είναι,  να προκύψουν στο  μέλλον απ’ αυτούς και από άλλους νέους, οι  συνεχιστές των σημερινών  προσπαθειών.

Απώτερος στόχος της  εκδήλωσης – γιορτής είναι  να  συγκεντρωθούν περισσότεροι, κατά το δυνατόν, συμπατριώτες, νέοι και μεγαλύτεροι,  αλλά και  φίλοι και γείτονες,  να στεφθεί με επιτυχία  και να καθιερωθεί  ως ετήσια γιορτή, που θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο το τελευταίο Σάββατο του Μαΐου  και θα εμπλουτίζεται ίσως  με καινούργια ενδιαφέροντα στοιχεία από τους επόμενους συνεχιστές,  γιατί όπως είναι αποδεκτό  «τα βιβλία και οι εκδηλώσεις αποτελούν όπλο στη μάχη με το χρόνο και τη λήθη».

Η γιορτή διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας του Δήμου Κιλελέρ σε συνεργασία με την τοπική Κοινότητα Διλόφου.

Υπεύθυνος για την  οργάνωση, επιμέλεια  και  συντονισμό της  εκδήλωσης  είναι ο  καταγόμενος από το Δίλοφο Χρήστος Ζαβράκας, δάσκαλος-καθηγητής ΤΕΙ.

Tags: , ,

Επίσκεψη Μ. Χαρακόπουλου στο ΕΣΚΕ της Πυροσβεστικής

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, επισκέφθηκε το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΣΚΕ Π.Σ.), όπου ενημερώθηκε για την ετοιμότητα και τα προβλήματα του Σώματος ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

Μετά την ενημέρωση έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο καλός συντονισμός των Πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά και όλων των εμπλεκομένων φορέων στη δασοπυρόσβεση, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, που πλήττουν κάθε χρόνο τη χώρα.

 Η συνεργασία Πυροσβεστικού Σώματος, ΕΛΑΣ, Ενόπλων Δυνάμεων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εθελοντών κάθε χρόνο πρέπει να βελτιώνεται.

 Γνωρίζουμε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα αντιμετωπίζει προβλήματα όπως:

 

 • Η έλλειψη ομογενοποίησης του προσωπικού
 • Ο γερασμένος στόλος των οχημάτων
 • Τα γερασμένα πυροσβεστικά αεροσκάφη με τη διαρκώς μειούμενη ετοιμότητα.

 Παρόλα αυτά, θέλω να τονίσω ότι εμπιστευόμαστε το ανθρώπινο δυναμικό. Είμαστε σίγουροι ότι το σύνολο του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί Πυροσβέστες, μόνιμοι, πενταετούς ή τριετούς θητείας, εποχικοί πυροσβέστες και εθελοντές, θα εργασθεί και φέτος με αυταπάρνηση, επιτελώντας το καθήκον του, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω της κρίσης και παρά την συνεχή απαξίωσή του από την σημερινή Κυβέρνηση. 

 Δεν αρκεί, όμως, η καλή πρόθεση, η υπεράνθρωπη προσπάθεια. Η πολιτεία οφείλει να στηρίξει έμπρακτα όλους τους εργαζόμενους στο Πυροσβεστικό Σώμα, που καλούνται και εφέτος να υπερασπιστούν με πενιχρά μέσα τον εθνικό δασικό πλούτο και την περιουσία των πολιτών και του Κράτους».

 

Tags: , ,

Σύλληψη 44χρονου φυγόποινου

Συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (12-05-2017) στη Λάρισα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, ένας 44χρονος ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμεί απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας, με ποινή φυλάκισης (8) μηνών, για το αδίκημα της κλοπής.

Tags: , ,

Στην προσέλκυση επισκεπτών για ποδηλατικό τουρισμό στοχεύει η Περιφέρεια

Εκπρόσωποι μεγάλης εταιρείας του εξωτερικού, που ασχολείται με τον εναλλακτικό τουρισμό, βρέθηκαν στη Θεσσαλία προκείμενου να ανιχνεύσουν και εντοπίσουν περιοχές, τις όποιες θα εντάξουν στα τουριστικά πακέτα που προσφέρουν στους πελάτες τους.

Η συγκεκριμένη εταιρεία ασχολείται κυρίως με τον ποδηλατικό τουρισμό και διακινεί αρκετές χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο τους οποίους διοχετεύει κυρίως στην Αυστρία και την Κροατία.

Η περίοδος που ενδιαφέρονται να διοχετεύσουν τουρίστες την περιοχή μας είναι από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν ποδηλατικές διαδρομές  σε καλή κατάσταση προκείμενου να μπορούν να ποδηλατούν  με ασφάλεια. Κατά την επίσκεψή τους στη Θεσσαλία έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα ποδηλατικά μονοπάτια της και έμειναν κατενθουσιασμένοι από τις φυσικές ομορφιές.

Τους εκπροσώπους της εταιρείας συνάντησε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θανάσης Παιδής με τον οποίο εξέτασαν τις δυνατότητες που υπάρχουν στην Θεσσαλία για προσέλκυση τουριστών-ποδηλατών από χώρες του εξωτερικού.

 

Tags: , ,

Τροχονομικές δράσεις στη Θεσσαλία με 20 συλλήψεις

Αστυνομικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στις 11.05.2017 σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, εστιάζοντας στην πρόληψη και δραστική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και στην εξασφάλιση ευμενέστερων συνθηκών για ασφαλή οδήγηση.

Συγκεκριμένα, στις συντονισμένες δράσεις, με τη συμμετοχή αστυνομικών από Υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομίας Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας, δόθηκε έμφαση στην αστυνόμευση του οδικού δικτύου, τον έλεγχο των οχημάτων και  των επιβαινόντων ατόμων, την αντιμετώπιση των επικίνδυνων παραβάσεων.

Κατά τη διάρκεια των δράσεων ελέγχθηκαν (1.430) άτομα και (1.101) οχήματα.

Προσήχθησαν (15) άτομα.

Συνελήφθησαν (20) άτομα και συγκεκριμένα:

 • Δεκαεπτά (17) άτομα, από τα οποία δεκαπέντε ημεδαποί και δύο υπήκοοι Αλβανίας, για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης.
 • Ένας (1) αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.
 • Δύο (2) ημεδαποί, σε βάρος των οποίων εκκρεμούν καταδικαστικές αποφάσεις για το αδίκημα της κλοπής και για παραβίαση της νομοθεσίας περί ασφάλισης οχημάτων.

Βεβαιώθηκαν (464) παραβάσεις και συγκεκριμένα:

 • Τετρακόσιες εξήντα δύο (462) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ήτοι:
  • (3) για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,
  • (7) για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα,
  • (14) για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
  • (36) για μη χρήση προστατευτικού κράνους,
  • (5) για ΚΤΕΟ,
  • (78) για υπέρβαση ορίου ταχύτητας,
  • (6) για χρήση κινητού τηλεφώνου,
  • (2) για φθαρμένα ελαστικά,
  • (5) για μέθη,
  • (306) λοιπές παραβάσεις.
 • Μία (1) παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.
 • Μία (1) παράβαση για επαιτεία.

Ανάλογοι τροχονομικοί έλεγχοι θα πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθόσον η οδική ασφάλεια και πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων αποτελούν θέμα μείζονος σημασίας για το κοινωνικό σύνολο.

Tags: , ,

Αυξάνει την ασφάλεια στο οδικό δίκτυο της Π.Ε. Λάρισας η Περιφέρεια

Αυξάνει την ασφάλεια στο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας η Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά από την έγκριση δημοπράτησης από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, του έργου «Αντικατάσταση και επισκευή στηθαίων ασφαλείας και πινακίδων σήμανσης στο  οδικό δίκτυο της Π.Ε. Λάρισας» προϋπολογισμού: 300.000,00 € (με ΦΠΑ).

Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός τόνισε τα εξής: «Με σχέδιο, προγραμματισμό και ιεράρχηση των αναγκών εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την αύξηση του βαθμού οδικής ασφάλειας στους δρόμους της Θεσσαλίας. Με τον τρόπο αυτό βελτιώνουμε την ασφαλή επικοινωνία της μετακίνησης των ανθρωπίνων κοινοτήτων και της μεταφοράς των εμπορευμάτων».

Με την παρούσα εργολαβία, προβλέπεται να συντηρηθούν – αντικατασταθούν, αλλά και να επισκευαστούν στηθαία ασφαλείας και πινακίδες σήμανσης καθώς και να αντικατασταθούν σιδηρά κιγκλιδώματα των οδών, κατά μήκος του Εθνικού και Επαρχιακού δικτύου, αρμοδιότητος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας  Λάρισας.

Προβλέπεται η συντήρηση και η αντικατάσταση ρυθμιστικών πινακίδων σήμανσης στο οδικό δίκτυο της Π.Ε. Λάρισας. Επίσης προβλέπεται η αποξήλωση παλαιών ή κατεστραμμένων προς αντικατάσταση στηθαίων ασφαλείας αλλά και σιδηρών κιγκλιδωμάτων οδών. Στόχος της παρούσας εργολαβίας είναι να αυξηθεί η ασφάλεια του οδικού δικτύου, η προστασία των διερχόμενων αυτοκινήτων για την ελαχιστοποίηση ατυχημάτων.   Η τοποθέτηση θα γίνεται αυστηρά με τις υποδείξεις της Υπηρεσίας.

 

 

Tags: , ,

Νούσιος: Επιχειρηματικότητα και καινοτομία στον καιρό της κρίσης

Στα χρόνια της κρίσης, το τοπίο της ελληνικής οικονομίας είναι θολό: η ανεργία καλπάζει, οι φοροεπιδρομές «στραγγαλίζουν» τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που -αν δε βάλουν λουκέτο- κατά κύματα ταξιδεύουν τα… ΑΦΜ και τις δραστηριότητές τους στη Βουλγαρία, οι νέοι επιστήμονες να μεταναστεύουν σε εργασιακά περιβάλλοντα όπου το πτυχίο και οι ικανότητές τους αναγνωρίζονται και (αντ)αμείβονται ανάλογα.

Κι αν τα παραπάνω μεταφράζονται σε παρόν και μέλλον… ζοφερό για την επιχειρηματικότητα, δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης.

Τα κίνητρα και οι ευκαιρίες

Παρά τα εμπόδια και τον δικαιολογημένο φόβο, οι Έλληνες διαθέτουν την κουλτούρα του επιχειρείν. Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο που προκύπτει από την έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα το 2015, με την χώρα μας να βρίσκεται στην πρώτη θέση των χωρών καινοτομίας.

Οι νέοι επιχειρηματίες δεν εκλείπουν. Ιδέες υπάρχουν, η νεανική επιχειρηματικότητα (μέσω των start-ups και όχι μόνον) είδε στην κρίση όχι μόνο αδιέξοδο αλλά και ευκαιρία.Η ενίσχυση των επιχειρηματικών ιδεών από νέους ανθρώπους και η δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα και την απορρόφηση των ΕΣΠΑ, σε συνδυασμό με παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και προγραμμάτων κατάρτισης,οφείλει να είναι ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα.

Ένας ακόμη τομέας που αναπτύσσεται ταχύτατα διεθνώς και στον οποίο πρέπει να δοθεί βάρος και στην Ελλάδα είναι η πράσινη επιχειρηματικότητα, όπως και η ενθάρρυνση της γυναικείας επιχειρηματικότητας,που κερδίζει έδαφος σιγάσιγά και εισέρχεται στον χώρο δυναμικά.

Ένας παράγοντας που διευκολύνει την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεώνείναι οι νέες τεχνολογίες. Παρ’ ότι η χώρα μας υστερεί σε δαπάνες στην έρευνα και ανάπτυξη, στην ελληνική επιχειρηματική πρακτική υπάρχουν παραδείγματα επιτυχούς απορρόφησης, προσαρμογής και διάχυσης της τεχνολογίας.

Πολλές επιχειρήσεις που επέλεξαν να καινοτομήσουν μέσα στην κρίση βγήκαν κερδισμένες, καθώς επανατοποθέτησαν δυναμικά τον εαυτό τους με ανανεωμένους όρους στην αγορά και στον χώρο ανταγωνισμού τους.

Η ευθύνη και ο ρόλος του κράτους

Βασικά εμπόδια στην καινοτομία είναι τα λεγόμενα «εξωτερικά», που περιλαμβάνουν την έλλειψη υποδομής, την έλλειψη κατάλληλης νομοθεσίας, τα μη κατάλληλα εκπαιδευτικά συστήματα και συστήματα κατάρτισης, παθογένειες που χαρακτηρίζουν διαχρονικά την ελληνική περίπτωση.

Η κρίση ξεγύμνωσε τις μακρόχρονες δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας που εμποδίζουν την παραγωγικότητα, όπως η δομή της -που αποθαρρύνει τις επενδύσεις-, ο διογκωμένος και μη αποδοτικός δημόσιος τομέας, η δομή της αγοράς εργασίας που περιορίζει την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και η ευρεία εξάπλωση της παραοικονομίας.

Από το 2007 και έπειτα, η οικονομική δραστηριότητα βρίσκεται σε συνεχή συρρίκνωση. Το αίσθημα αβεβαιότητας, κινδύνου και ανασφάλειας είναι υψηλό, οι συνθήκες της αγοράς μεταβάλλονται συνεχώς, οι ρυθμοί λειτουργίας της κοινωνίας διαταράσσονται, η παραγωγή και η κατανάλωση μειώνονται, οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις περιορίζονται σημαντικά, τα προβλήματα ρευστότητας στις τράπεζες και στις επιχειρήσεις εντείνονται και η ύφεση μετατρέπεται ραγδαία σε κρίση απασχόλησης…

Μέσα σε ένα τέτοιο ασφυκτικό περιβάλλον, το κράτος καλείται να βρειαπαντήσεις…

 

Η παραγωγική επανάσταση

Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε στην χώρα μας ένα ουσιαστικό μεσομακροπρόθεσμο εθνικό στρατηγικό πλάνο για την ανάπτυξη. Στο πλαίσιο της δημιουργίας των κατάλληλων συνθηκών προς αυτόν τον σκοπό, απαιτούνται ριζικές αλλαγές στο γενικότερο θεσμικό πλαίσιο οι οποίες θα εξασφαλίσουν ένα ελκυστικό οικονομικό περιβάλλον.

Κρίνεταιέτσι επιτακτική η υιοθέτηση δράσεων που θα οδηγήσουν τη χώρα σταδιακά από την ύφεση και τη λιτότητα, σε μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Αυτό που χρειάζεται είναι οργάνωση, δημιουργία ευκαιριών, προσέλκυση επενδύσεων και κυρίως ολική αναδιάρθρωση του μοντέλου της παραγωγικής διαδικασίας. Για την «παραγωγική ανασυγκρότηση» έχει γίνει πολύς λόγος τα τελευταία χρόνια. Για δημιουργηθούν νέες -σταθερές- θέσεις εργασίας, χρειάζεται μια «παραγωγική επανάσταση», ως απάντηση στην αναδιανομή της φτώχειας και της ανέχειας.

Για να γίνει πράξη, πρέπει να προχωρήσουμε σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της άδικης φορολογίας, γρήγορη απονομήδικαιοσύνης, ανοικτές τράπεζες με χρηματοδοτήσεις σε υγιείς κι εξωστρεφείς παραγωγικές δυνάμεις, μείωση των τιμών των παραγωγικών συντελεστών.Στόχος της νέας αναπτυξιακής πολιτικής θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η άρση των καθημερινών εμποδίων, με βασικότερο την εξάλειψη της γραφειοκρατίας.

Ο καλύτερος τρόπος να ξεπεραστεί με επιτυχία η οικονομική κρίση είναι η ανάδυση μιας «επιχειρούσας κοινωνίας», που θα στηρίζεται στη γνώση, τη δημιουργικότητα και την τόλμη. Αν το κράτος, μαζί με την ευρηματικότητα του σκληραγωγημένου ιδιωτικού τομέα, βάλει το χεράκι του ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο και αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, η Ελλάδα θα μπορεί να ατενίζει ξανά το μέλλον της με πιο… ζωντανά χρώματα.

Του Κωνσταντίνου Γ. Νούσιου, Δικηγόρου, Θεμ. Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας

Tags: , ,

Ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος στη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος θα μετάσχει την προσεχή Τρίτη 16 Μαΐου και ώρα 14.00 στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) στα γραφεία της, Μεσογείων 15, 4ος όροφος.

Στη συνεδρίαση πρόκειται να συζητηθούν τα θέματα των δασικών χαρτών, της διαχείρισης υδάτων και της διαχείρισης υγρών αποβλήτων.

Η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ θα ξεκινήσει στις 12.00.

Tags: , ,

Επίσκεψη του Προέδρου του ΤΕΙ Θεσσαλίας στη Λεμεσό

Στις   4 Μάιου 2017 , ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Τ.Ε.Ι)  Θεσσαλίας, Παναγιώτης Γούλας Καθηγητής , επισκέφθηκε το Τεχνολογικό  Πανεπιστήμιοστην Λεμεσό Κύπρου  (www.cut.ac.cy) , και συναντήθηκε με τον Πρύτανη κ Ανδρέα Αναγιωτό, Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών –Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών. Στην συνάντηση παρευρέθη και ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονικών Επιστημών , Βιοτεχνολογίας  και Επιστήμης Τροφίμων , Καθηγητής Ανδρέας Κατσιώτης.

Ο κ. Πρύτανης παρουσιάζοντας το  προφίλ του  Πανεπιστημίου είπε τα εξής:

Όραμα και Αποστολή

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) ,είναι ένα νέο δημόσιο Πανεπιστήμιο, που ιδρύθηκε με νόμο του Κράτους το 2004 και δέχθηκε τους πρώτους προπτυχιακούς φοιτητές το Σεπτέμβρη του 2007.

Έδρα του Πανεπιστημίου είναι η Λεμεσός όπου λειτουργούν και οι έξι Σχολές του.

Ο συναγωνισμός για εξασφάλιση θέσης στο ΤΕΠΑΚ είναι ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του πολύ έντονος: η αναλογία υποψηφίων – εισαγομένων είναι περίπου 10 προς 1.

Βασικοί Στόχοι

Ο σχεδιασμός όλων των Τμημάτων κατευθύνεται από τέσσερις βασικούς στόχους:

 • Υψηλή επιστημονική, τεχνική και επαγγελματική επάρκεια στην εκπαίδευση των φοιτητών του.
 • Υψηλής ποιότητας έρευνα που θα είναι ικανή να υπερβαίνει γόνιμα τα παραδοσιακά σύνορα ανάμεσα στη βασική και την εφαρμοσμένη έρευνα, προκειμένου να προσφέρει λύσεις σε σημαντικά προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας και να επιτρέπει στην Κύπρο να παραμένει σημαντικός εταίρος στον σύγχρονο, ευρωπαϊκό, κυρίως, καταμερισμό των πόρων που διατίθενται για την έρευνα.
 • Διεπιστημονικός προσανατολισμός τόσο στη συγκρότηση των προγραμμάτων σπουδών όσο και στη στελέχωση των Τμημάτων, προκειμένου το Πανεπιστήμιο να εισέλθει εξαρχής και να παραμείνει στην πρωτοπορία των επιστημονικών, των εκπαιδευτικών και των κοινωνικών εξελίξεων στον τόπο και διεθνώς.
 • Συνεργασία με την τοπική βιομηχανία και οικονομία ώστε να συμβάλει στην προσπάθεια καινοτομίας και συνεχούς βελτίωσης των προϊόντων και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

 

H Έρευνα στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Βασική αποστολή του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι, τόσο η μετάδοση της γνώσης (εκπαίδευση), όσο και η παραγωγή νέας γνώσης μέσω της επιστημονικής και ειδικά της εφαρμοσμένης έρευνας.

Η έρευνα στο ΤΕΠΑΚ διεξάγεται στα Τμήματα ή μεταξύ δύο ή και περισσότερων Τμημάτων, με την ευθύνη ενός ή περισσότερων μελών του Ακαδημαϊκού Προσωπικού.

Οι Ερευνητικές δραστηριότητες πραγματοποιούνται στο ΤΕΠΑΚ με χρηματοδότηση από δυο κυρίως πηγές:

 • την Kρατική χορηγία όπως προνοείται από τον Προϋπολογισμό του ΤΕΠΑΚ
 • από οργανισμούς, φορείς ή ιδιώτες τόσο σε Eθνικό όσο σεEυρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο οι οποίοι αναθέτουν, άνευ ή κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας σε ερευνητικές ομάδες ή/και μεμονωμένα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού συγκεκριμένα ερευνητικά έργα.

Βασική αρχή Πολιτικής του ΤΕΠΑΚ είναι, η όσο το δυνατό πιο ισόρροπη και ορθολογιστική διαχείριση των εσωτερικών πόρων, όσο και η ενίσχυση της διοικητικής υποδομής, κυρίως για την καλύτερη αξιοποίηση των ευκαιριών για διεκδίκηση εξωτερικής χρηματοδότησης για την έρευνα. Σε πλήρη εναρμόνιση με διακηρύξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τον ενιαίο χώρο ανώτατης εκπαίδευσης, το ΤΕΠΑΚ υιοθετεί τις ακόλουθες αρχές σε σχέση με την Έρευνα:

 • Ίση μεταχείριση ειδών και περιοχών έρευνας
 • Ίσες ευκαιρίες σε όλα τα μέλη Ακαδημαϊκού Προσωπικού
 • Υποστήριξη Ερευνητικής Δραστηριότητας
 • Προαγωγή ανταγωνισμού, ποιότητας και υποστήριξης ερευνητικών προγραμμάτων
 • Εναρκτήρια χρηματοδότηση για τα νέα μέλη Ακαδημαϊκού προσωπικού για δημιουργία ερευνητική υποδομής και κυρίως τη δημιουργία ερευνητικών εργαστηρίων.

 

Η Διεθνής Συνεργασία στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ένας από τους βασικούς σκοπούς ίδρυσης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η ανάπτυξη του ως διεθνούς εκπαιδευτικού πόλου έλξης για τις γειτονικές, καθώς και για άλλες, χώρες και η ανάπτυξη συνεργασίας με ακαδημαϊκά και επιστημονικά ιδρύματα του εξωτερικού. Το ΤΕΠΑΚ στοχεύει στην ανάπτυξη, οργάνωση και διατήρηση συνεργατών και καλών διεθνών σχέσεων με γνώμονα την διεθνή επιστημονική παρέμβαση στο εξωτερικό προωθώντας τα παρακάτω:

 • Διεθνή κινητικότητα φοιτητών και προσωπικού καθώς επίσης και ανάπτυξη διεθνούς συνεργασίας
 • Διαπανεπιστημιακές συμφωνίες του ιδρύματος στα πλαίσια των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Η διεθνής Συνεργασία στο Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου που συμπεριλαμβάνει:

 • Διαδικασία της Bologna
 • Διμερείς Συμφωνίες Συνεργασίες με Πανεπιστήμια και Οργανισμούς
 • Προγράμματα Ανταλλαγών ERASMUS
 • ECTS (European Credit Transfer and Accumulation System)
 • ERASMUS MUNDUS
 • Μεσογειακή Συνεργασία
 • Διεθνής Συνεργασία
 • Πανεπιστημιακά Δίκτυα
 • Οργανισμοί
 • Ευρωπαϊκή Ένωση
 • Διακρατικά Πολιτιστικά Πρωτόκολλα Συνεργασίας

ΣΧΟΛΕΣ  ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ

Σχολές και Τμήματα

 

ΣΧΟΛΗΓΕΩΤΕΧΝΙΚΙΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 

 

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

 

 

ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

 

ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

 

Κέντρο Γλωσσών            

Τα έτη σπουδών είναι 8 εξάμηνα σε όλα τα Τμήματα , ακολουθώντας την Οδηγία της Μπολόνια.Για την απόκτηση πτυχίου απαιτείται η συμπλήρωση τουλάχιστον 240 Ευρωπαϊκών Πιστωτικών Μονάδων (ΕΠΜ), στο πλαίσιο του συστήματος ECTS.Toκόστος ανά φοιτητή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 3.400€ / εξάμηνο και για τους φοιτητές εντός Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης 1.700€/φοιτητή το εξάμηνο, τα οποία πληρώνει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Πρόεδρος του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας ενημέρωσε και παρουσίασε το ίδρυμά μας  και κάλεσε τον κ. Πρύτανη να μας επισκεφθεί και στην συνέχεια να υπογραφτεί ένα πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των δύο ιδρυμάτων. Ο κ. Πρύτανης απεδέχθη την πρόταση και αρχές Ιουλίου θα πραγματοποιήσει την επίσκεψη.

 

Tags: , ,

Κ. Αγοραστός: Να συσταθεί Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων στην ΕΕ

Να συσταθεί Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρότεινε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σήμερα στην 123η ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Η ΕΕ θεωρείται πλέον σταθερά σ’ όλο τον κόσμο και σ’ αυτή προσβλέπουν στις δύσκολες στιγμές. Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι πρωτοποριακό για την ΕΕ, αυτό είναι μία Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων για να προλαβαίνουμε τις κρίσεις και να τις αντιμετωπίζουμε στην ώρα τους κι όχι να τρέχουμε εκ των υστέρων να τις θεραπεύσουμε ξοδεύοντας πολλά σε ανθρώπινους και υλικούς πόρους», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός και αξιολόγησε την αποτελεσματική διαχείριση των κρίσεων ως «νευραλγικής σημασίας παράγοντα για ν’ αποκατασταθεί η κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ του Ευρωπαίου πολίτη και της ΕΕ».

Ο κ. Κ. Αγοραστός προέβη στην εκτίμηση ότι «η Ευρώπη ήταν η νικήτρια στις γαλλικές προεδρικές εκλογές» και στηλίτευσε την πρακτική κάποιων κρατών – μελών να χαράσσουν διαχωριστικές γραμμές και να περιχαρακώνονται.

«Έχουμε ένα μεγάλο όπλο στα χέρια μας, τη δύναμη της ενωμένης Ευρώπης, ας μην το απεμπολήσουμε», προέτρεψε και υπογράμμισε: «Εμείς οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης καλούμαστε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις καλύτερα γιατί είμαστε πιο κοντά στον Ευρωπαίο πολίτη, αφουγκραζόμαστε την αγωνία, την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα, την έγνοια του για το μέλλον, συναισθήματα που ουδέποτε στο παρελθόν ήταν τόσο έντονα.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες αξιώνουν σήμερα δουλειά, ασφάλεια, ευημερία, ανάπτυξη με όρους ισότητας.Για να επιτευχθούν αυτά πρέπει να οδηγηθούμε σε αύξηση πλούτου στην ΕΕ γιατί η παραγωγή πλούτου ισοδυναμεί με κοινωνικήευημερία», σημείωσε.

Tags: , ,

Εργαστήριο κατασκευών για την ημέρα της Ευρώπης

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο πλαίσιο των δράσεων του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – «Europe Direct» και  σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Ν. Λάρισας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, τους «Teachers 4 Europe» και το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας «Artfools», διοργανώνουν τη δράση για τον εορτασμό της ημέρας της Ευρώπης : «Εργαστήριο κατασκευών για την ημέρα της Ευρώπης», το Σάββατο, 13 Μαΐου 2017, στον κήπο του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, στην οδό Κούμα, από 11:00 το πρωί έως 1:00 το μεσημέρι.

Στον αίθριο χώρο του Γαλλικού Ινστιτούτου, μαθητές και παιδιά, ηλικίας 5-15 χρονών, από την περιφέρειας Θεσσαλίας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις σημαίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να δημιουργήσουν και να κατασκευάσουν με τα χέρια τους, κάτι δικό τους, με αφορμή την ημέρα της Ευρώπης. Πιο συγκεκριμένα, θα υπάρχουν 3 θρανία εργασίας, όπου τα παιδιά θα μπορούν να δημιουργήσουν βραχιολάκια, κονκάρδες ή μπρελόκ και ζωγραφιές, χρησιμοποιώντας υλικά ζωγραφικής και κατασκευών, όπως ξυλάκια, χαρτόνι, σχοινί, κορδόνια, πετρούλες, χάντρες, συγκολλητική κόλλα, χαρτί, ξυλομπογιές, κηρομπογιές, μαρκαδόρους, κ.α. Η εκδήλωση δεν είναι διαγωνιστικού χαρακτήρα και δεν έχει κόστος για τους συμμετέχοντες, θα πρέπει να δηλώνεται το όνομά τους, στο τηλέφωνο της γραμματείας : 2410251910, ενώ στη λήξη της δράσης, θα δοθούν σε όλους τους μαθητές, βεβαίωση συμμετοχής και αναμνηστικά δωράκια.

 

 

 

Tags: , ,

Καλές Πρακτικές αειφορικής διαχείρισης του Περιβάλλοντος και Αγωγής Υγείας

Ενόψει του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου (9-10 Ιουνίου) που διοργανώνει η Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας με τίτλο: «Κλιματική Αλλαγή: Αυτοδιοίκηση & Θεσσαλία» μπροστά στην παγκόσμια πρόκληση»  στην Καρδίτσα.

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας στα πλαίσια του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου (9-10 Ιουνίου) που διοργανώνει η Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας με τίτλο: «Κλιματική Αλλαγή: Αυτοδιοίκηση & Θεσσαλία» μπροστά στην παγκόσμια πρόκληση»  σε συνεργασία με την  Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας , με την Περιφέρεια Θεσσαλίας,  το Δήμο Λαρισαίων και το Κ.Π.Ε. Κισσάβου – Ελασσόνας διοργάνωσε σήμερα, την Παρασκευή 12/5/2017 από τις 8.30 έως τις 13.00 το πρωί, στο πάρκο του Αλκαζάρ Λάρισας την Ημερίδα με τίτλο «Καλές Πρακτικές αειφορικής διαχείρισης του Περιβάλλοντος και  Αγωγής Υγείας».

Την ημερίδα χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γεώργιος Κωτσός, ο εκπρόσωπος Περιφέρειας Θεσσαλίας και Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Καλομπάτσιος, ο Δήμαρχος Λάρισας κ. Απόστολος Καλογιάννης, η Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κα Ελένη Αναστασοπούλου, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σωτήρης Βούλγαρης , από την ΠΕΔ Θεσσαλίας ο Διευθυντής της κ. Τσούμας Δημήτρης ,Αντιπεριφερειάρχης  Θεσσαλίας κ. Αθανάσιος Παιδής και η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κα Ιωάννα Χατζημίχου.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γεώργιος Κωτσός με δηλώσεις του ευχαρίστησε τους δασκάλους και τα παιδιά για την ενεργή συμμετοχή τους στην Ημερίδα, συνεχάρη όλους τους διοργανωτές για την σημαντική αυτή δράση για την ευαισθητοποίηση πάνω στο θέμα του περιβάλλοντος και τέλος προσκάλεσε όλους τους παρευρισκομένους στο επερχόμενο Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή.

Σε δηλώσεις του, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Καλομπάτσιος τόνισε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει δράσεις που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος και βελτιώνουν την περιβαλλοντική συνείδηση και την περιβαλλοντική αγωγή και συνεχάρη τα παιδιά, που συμμετείχαν στις δράσεις της ημερίδας, τους εκπαιδευτικούς καθώς και τους διοργανωτές.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Λάρισας, κ. Απόστολος Καλογιάννης, που τόνισε τη σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην πόλη μας και την προσπάθεια του Δήμου για μια πιο πράσινη πόλη και έκλεισε τονίζοντας τη σημασία αντίστοιχων δράσεων.

Η Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κα Ελένη Αναστασοπούλου, με τη σειρά της, δήλωσε ότι η μεγαλύτερη απόδειξη της εμπλοκής της εκπαίδευσης στο περιβάλλον είναι η παρουσία των παιδιών σε τέτοιες δράσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση και προετοιμασία της νέας γενιάς για ένα πιο αειφόρο μέλλον.

Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σωτήρης Βούλγαρης χαιρέτισε και αυτός με τη σειρά του την εκδήλωση, ενώ η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κα Ιωάννα Χατζημίχου συντόνισε με επιτυχία την όλη εκδήλωση.

Τα σχολεία που έλαβαν μέρος στις εκδηλώσεις της Ημερίδας ήταν το 3ο, 4ο, 14ο, 31ο και 37ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας καθώς και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λάρισας και το Ειδικό Δημοτικό ΔΑΔ Λάρισας.

Τα διπλώματα συμμετοχής στην εκδήλωση εδόθησαν από τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αθανάσιο Παιδή.

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου (9-10 Ιουνίου) που διοργανώνει η Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας με τίτλο: «Κλιματική Αλλαγή: Αυτοδιοίκηση & Θεσσαλία» μπροστά στην παγκόσμια πρόκληση»  στην Καρδίτσα και θα περιλαμβάνει εισηγήσεις, Τεχνική έκθεση , παράλληλες εκδηλώσεις .

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2410252121 ,2410259757.

Email: info@pedthessalias4clima.gr

www.pedthessalias4clima.gr

Facebook : ΠΕΔ Θεσσαλίας 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλιματική Αλλαγή

Twitter : @pedthes4clima

Youtube : pedthessalias4clima

 

Πάολα - Για μένα
Αλέκος Ζαζόπουλος - Αεροπλάνο
Θέμης Αδαμαντίδης - Επιβάλλεται
Αντύπας - Θα κάνεις μαύρα μάτια
Πέγκυ Ζήνα - Απαγορεύω
Γιώργος Νταλάρας & Μελίνα Ασλανίδου - Παραμύθια
Γιώργος Τσιτόγλου - Δεν θα ασχοληθώ
Νατάσσα Θεοδωρίου - Αν σε χάσω
Πάνος Κιάμος - Δύσκολα βράδια
Θέμης Παναγιωτίδης - Πήρα δεν σε βρήκα

 


Μάιος 2017
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031EC