Μάξιμος: Ασυγχώρητη ελαφρότητα η απελευθέρωση της χρήσης κάνναβης


Tags |

Αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην άρση της απαγόρευσης της χρήσης κάνναβης για “ψυχαγωγικούς σκοπούς”, όπως ζητούν κυβερνητικά στελέχη, ενώ οι αρμόδιοι φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των χρηστών της, που «θυμίζουν ηρωινομανείς», ζητά να πληροφορηθεί ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό σημειώνει τα εξής:

«Μετά τη ψήφιση από την κυβέρνηση του νόμου 4523/2018, που επιτρέπει την καλλιέργεια της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, η οποία παρουσιάσθηκε ως “πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης στην ελληνική ύπαιθρο” και συμπεριελήφθη στο λεγόμενο “ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο” της κυβέρνησης, έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για την επέκταση της χρήσης της κάνναβης και για λεγόμενους “ψυχαγωγικούς σκοπούς”. Υπέρ αυτής της διεύρυνσης τάσσονται ανοιχτά βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, όπως ο κ. Μάκης Μπαλαούρας, αλλά και στελέχη, όπως ο στρατηγικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Νίκος Καρανίκας. Η δικαιολογητική βάση αυτής της πρότασης είναι ότι η απαγόρευση της κάνναβης συνιστά οπισθοδρομική στάση και οφείλεται σε προκαταλήψεις, ενώ η χρήση της δεν οδηγεί στα σκληρά ναρκωτικά.

Ωστόσο, όσα ακούστηκαν στις 15.05.18 από τους πλέον αρμόδιους για το θέμα, στην υποεπιτροπή της βουλής για την μελέτη και αντιμετώπιση του προβλήματος των Ναρκωτικών, αποδεικνύουν τα ακριβώς αντίθετα.

Συγκεκριμένα, ο επιστημονικός υπεύθυνος του “18 ΑΝΩ” κ. Δημήτρης Υφαντής είπε ότι “πριν χρόνια στην κοινότητα μας είχαμε ένα 4% χρηστών κάνναβης που είχε να κάνει κυρίως με εφήβους και εντασσόταν κυρίως στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον και όχι ως εξάρτηση” για να επισημάνει: “σήμερα, όμως, στη δική μας κοινότητα το ποσοστό που ζητά βοήθεια για την κάνναβη είναι 12% και έχει να κάνει με ενήλικες. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Τους βρίσκουμε σε μια ψυχική κατάσταση που μας θυμίζουν ηρωινομανείς”.

Ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ κ. Βασίλης Γκιοτάκος με τη σειρά του υποστήριξε ότι “υπάρχει έλλειψη σχεδίου δράσης. Ένας στους πέντε μας ζητά θεραπεία απεξάρτησης από την κάνναβη”.

Ο πρόεδρος της “ΟΑΣΗΣ” κ. Διαμαντής Δουίτση, σημείωσε: “μας έρχονται πιο συχνά νέα παιδιά χρήστες κάνναβης. Είναι ανησυχητικό”».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι «το πρόβλημα της χρήσης των ναρκωτικών ουσιών, ιδιαίτερα από τους νέους, είναι πολύ σοβαρό, και οι συνέπειές του είναι βαρύτατες τόσο στους χρήστες όσο και στις οικογένειές τους», επισημαίνοντας ότι «ως πολιτεία οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με τη δέουσα σοβαρότητα και όχι υπό την επιρροή ιδεοληψιών ή μιας ασυγχώρητης ελαφρότητας».

Κατόπιν τούτων, ο Θεσσαλός πολιτικός, ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Εξετάζετε την άρση απαγόρευσης της καλλιέργειας κάνναβης για χρήση πέραν της ιατρικής;
  2. Συμμερίζεστε τις ανησυχίες για αύξηση της χρήσης κάνναβης που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι των αρμόδιων φορέων για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και την απεξάρτηση των χρηστών;
  3. Υπάρχει σχέδιο για την αναχαίτιση της αύξησης της χρήσης κάνναβης, και ποιο είναι αυτό;