Οι δράσεις των Ενεργών Πολιτών στην 3ηΟικογιορτή Λάρισας


Tags |

Η 3ηΟικογιορτή της Λάρισας έχει περάσει πλέον στο παρελθόν. Η Λάρισα, δε θα μπορούσε να μην έχει ένα κορυφαίο περιβαλλοντικό-οικολογικό γεγονός, πανελλήνιας και διεθνούς εμβέλειας, αντάξιο του τίτλου της ως βασίλισσας του Θεσσαλικού κάμπου.
Με αυτή την πεποίθηση συμμετείχαμε κι εμείς οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας στην πρόσκληση που απηύθυνε ο Δήμος Λαρισαίων σε φορείς, οργανώσεις και συλλογικότητες, που με τις δράσεις τους σχετίζονται με οικολογικά αντικείμενα, για να συνδημιουργήσουμε τον θεσμό της Οικογιορτής Λάρισας.
Για τρίτη συνεχή χρονιά, η συμβολή των εθελοντών μας, τόσο στον σχεδιασμό και την οργάνωση, όσο και στην υλοποίηση των θεματικών ενοτήτων και των λεπτομερειών της διοργάνωσης, ήταν καθοριστική. Η φρεσκάδα των ιδεών, η οργανωτικότητα, η αστείρευτη διάθεση για δουλειά και κοινωνική προσφορά που χαρακτηρίζει τους Ενεργούς Πολίτες, σε πνεύμα αγαστής συνεργασίας με τις υπηρεσίες του Δήμου και τους άλλους φορείς και συλλογικότητες, αποτέλεσαν τον καταλύτη για την επιτυχημένη έκβαση και της 3ηςΟικογιορτής Λάρισας.

Οι Ενεργοί Πολίτες με το ζεστό χαμόγελο των εθελοντριών τους, υποδέχονταν τους επισκέπτες στην είσοδο του Άλσους, μοιράζοντάς τους προγράμματα και κουπόνια για τα διανεμόμενα σπορόφυτα.
Στήσανε το βιβλιόδενδρο, όπου από τα κλαδιά του κρέμονταν παιδικά βιβλία, όπου τα παιδιά καθόντουσαν στον ίσκιο του και τα διάβαζαν.
Πιο πέρα οι Ενεργοί Πολίτες είχαν στήσει μία ανταλλακτικήδενδροβιβλιοθήκη με ενδιαφέροντα βιβλίαγια τους ενήλικες.
Στο χώρο του Άλσους μέσα στην ολάνθιστη φύση, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή και η συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης των Ενεργών Πολιτών, με μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με τα έργα της βραβευμένης με Νόμπελ συγγραφέα Ντόρις Λέσινγκ.

Στα εργαστήρια που στήσανε οι Ενεργοί Πολίτες, τα παιδιά μάθανε να κατασκευάζουνε αυτό-ποτιζόμενες γλάστρες από πλαστικά μπουκάλια, όπου σε χώμα προερχόμενο από τον κομποστοποιητή του κήπου των Ενεργών στο Άλσος, έσπερναν σποράκια από την Τράπεζα Παραδοσιακών Σπόρων των Εν.Πο.Λ.. Επίσης, τα παιδιά κατασκεύασαν λουλούδια από φυσικά υλικά, καθώς και όμορφες ευχητήριες κάρτες για τη Γιορτή της Μητέρας, που συνέπεσε την Κυριακή.
Οι εθελοντές μας λειτούργησαν για τα παιδιά και το τρισδιάστατο παιχνίδι «φιδάκι», που είχαν κατασκευάσει πέρυσι οι ίδιοι, στο εγκαταλελειμμένο αμφιθέατρο του Άλσους.

Από την Τράπεζα Παραδοσιακών Σπόρων των Εν.Πο.Λ. κι από τον κήπο μας, προσφέρθηκαν στο ενδιαφερόμενο κοινό εκατοντάδες παραδοσιακοί σπόροι και σπορόφυτα για τους μπαχτσέδες τους.
Ταυτόχρονα στο κήπο των Εν.Πο.Λ. και στις αυτοσχέδιες ζαρντινιέρες από παλιά ελαστικά, φυτεύτηκαν περισσότερα από 100 αρωματικά φυτά που προσφέρθηκαν από την υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου, αλλά και από καλλιέργειες των Εν.Πο.Λ.
Τέλος οι εθελοντές των Ενεργών Πολιτών, πρόσφεραν κάθε δυνατή βοήθεια όπου τους ζητήθηκε και στις άλλες δραστηριότητες της Οικογιορτής, συνεισφέροντας καθοριστικά στην ομαλή διεξαγωγή της.

Η μεγάλη επισκεψιμότητα από τους συμπολίτες μας, και οι διατυπωμένες θετικές τους εντυπώσεις, επιβεβαιώνουν την επιτυχία της 3ηςΟικογιορτής Λάρισας, και μας δίνουν το κουράγιο ναεργαστούμε για τη συνέχιση αυτού του ωραίου θεσμού, και μάλιστα να τον εμπλουτίσουμε και να τον διευρύνουμε ακόμη περισσότερο.