Ειδήσεις

Παρουσίαση ταινιών μικρού μήκους και φωτογραφιών


Την Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018, στις 19:30, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μαζί με την Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, σας υποδέχονται στην έκθεση “Η ΖΩΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ” στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα (Γ. Παπανδρέου 2, Λάρισα, 41334).

Η έκθεση συνδυάζει πρωτότυπες ταινίες μικρού μήκους και φωτογραφίες που δημιουργήθηκαν από προσφυγόπουλα και Έλληνες μαθητές/τριες στο πλαίσιο του προγράμματος “Η ζωή μέσα από τα μάτια του Άλλου”, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, της Σχολής Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του Κολλεγίου Ανατόλια και του Αρσάκειου Λυκείου.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2016 με τη συμμετοχή μαθητών/τριών του Κολλεγίου Ανατόλια και νεαρούς πρόσφυγες που διέμεναν σε δομές φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα. Η δεύτερη φάση του προγράμματος ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017, σε συνεργασία με το Αρσάκειο Λύκειο και με πρόσφυγες από την Παλαιστίνη, την Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, που διαμένουν στη Θεσσαλονίκη, σε διαμερίσματα του Προγράμματος Στέγασης της Ύπατης Αρμοστείας, στο πλαίσιο του ESTIA (Στήριξη Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση), που χρηματοδοτείται από την Πολιτική Προστασία και Ανθρωπιστική Βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO). Ο καθένας από τους συμμετέχοντες (πρόσφυγες και Έλληνες) είχε την ευκαιρία να δει τη ζωή του άλλου μέσα από τον φακό της κάμερας, μετατρέποντας την εμπειρία τους αυτή σε ντοκιμαντέρ υπό την καλλιτεχνική επίβλεψη και την τεχνική υποστήριξη των φοιτητών/τριών του Τμήματος Κινηματογράφου.

Η συλλογή των ντοκιμαντέρ και των φωτογραφιών θα παρουσιαστεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως τις 12 Απριλίου 2018. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν δράσεις με τη συμμετοχή οικογενειών προσφύγων που φιλοξενούνται σε διαμερίσματα του προγράμματος ESTIA του Δήμου Λάρισας.

 

Προηγούμενο άρθρο Μνημεία και τουριστική ανάπτυξη - Μια αμφίδρομη σχέση
Επόμενο άρθρο Μάξιμος: Παροιμιώδης η ανικανότητα της κυβέρνησης με το Εξοικονομώ