Χρ. Κέλλας: Υποβαθμίζουν δομές εκπαίδευσης


Tags |

«Η έλλειψη σχεδιασμού, η υποβάθμιση δομών του Υπουργείου, αλλά και η προνομιακή αντιμετώπιση “ημετέρων”, που διακρίνει του ιθύνοντες του Υπουργείου Παιδείας αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά.

Μόνο, που τώρα έχουμε και την αυτοαναίρεσή τους (!) μέσα από αποφάσεις, αναφορικά με τη λειτουργία των Δομών της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής».

Χαρακτηριστικό απόσπασμα από τη δήλωση του αν. Τομεάρχη Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτή Ν. Λάρισας κ. Χρήστου Κέλλα, σχολιάζοντας την απάντηση που έλαβε από τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου σχετικά με τη στελέχωση της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής.

Η δήλωση του Λαρισαίου πολιτικού:

«Στην απάντησή του ο Υπουργός Παιδείας, πέντε μήνες μάλιστα μετά την, από 25-10-2017, ερώτησή μου, σχετικά με την υποβάθμιση του θεσμού της Φυσικής Αγωγής αλλά και της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, αναφέρει:

“Η εν λόγω Διεύθυνση στελεχώνεται από διοικητικούς υπαλλήλους και αποσπασμένους εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής, οι οποίοι διαθέτουν τη γνώση και τη διοικητική εμπειρία να υποστηρίζουν όλα τα θέματα, τα οποία άπτονται των αρμοδιοτήτων της”.

Την ίδια στιγμή, με την απόφαση (ΑΔΑ:ΨΗΑΣ 4653ΠΣ-ΕΩΔ) τοποθετούνται προϊστάμενοι σε τμήματα της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής, εκπαιδευτικοί, που ουδεμία σχέση έχουν με την Φυσική Αγωγή, γεγονός, που προκάλεσε και την (4205 / 8-3-2018) ερώτηση όλων των βουλευτών του Τομέα Παιδείας της παράταξής μας.

Πλήρης αναντιστοιχία λόγων και έργων, δηλαδή…

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, για άλλη μια φορά σχεδιάζει “στο πόδι”, υποβαθμίζει δομές, αλλά και αντιμετωπίζει προνομιακά “ημετέρους”,  εμπαίζοντας τους εκπαιδευτικούς μας».

Αναλυτικά η απάντηση του κ. Γαβρόγλου:

«Με την κατάργηση των Γραφείων Φυσικής Αγωγής το 2011 δεν υφίσταται περιφερειακή δομή για τη Φυσική Αγωγή και τον Σχολικό Αθλητισμό.

Αντ’ αυτής λειτουργούν άτυπες – «Ομάδες Φυσικής Αγωγής», οι οποίες υπάγονται στις κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ ταυτόχρονα επιτελούν λειτουργικό έργο και για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Το ΥΠΠΕΘ επεξεργάζεται ήδη πρόταση προκειμένου να υπάρξει θεσμοθέτηση των Ομάδων Φυσικής Αγωγής στις Δ.Δ.Ε της χώρας.

Όσον αφορά στην καθυστέρηση, η οποία παρατηρήθηκε στη στελέχωση των άτυπων Ομάδων Φυσικής Αγωγής κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οφειλόταν στην ανάγκη της στελέχωσης όλων των σχολικών μονάδων της χώρας με εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής με στόχο την εύρυθμη λειτουργία τους.

Η στελέχωση των Ομάδων Φυσικής Αγωγής στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει ήδη προχωρήσει σύμφωνα με την αριθ. 188123/Δ5/02-11-2017 Εγκύκλιο.

Το σύνολο των οργανικών μονάδων της Γενικής Γραμματείας του ΥΠΠΕΘ είναι ιδιαιτέρως υποστελεχωμένες λόγω συνταξιοδότησης μεγάλου αριθμού υπαλλήλων από το έτος 2010 έως το 2015.

Πολιτική του Υπουργείου είναι σε κάθε περίπτωση η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των σχολικών μονάδων και η ιεράρχηση της σταδιακής κάλυψης των υποστηρικτικών του δομών με προσωπικό πρωτίστως, μέσω των νέων προσλήψεων από επιτυχόντες προκηρύξεων του ΑΣΕΠ και μετατάξεων διοικητικού προσωπικού από φορείς του δημοσίου μετά από προκήρυξη του έτους 2016 και δευτερευόντως μέσω αποσπάσεων εκπαιδευτικών.

Ειδικότερα, η θέση του Προϊσταμένου Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής κενώθηκε την 1η/9/2017, λόγω λήξης της απόσπασης την 31η/8/2017 του αποσπασμένου εκπαιδευτικού, που είχε τοποθετηθεί στην εν λόγω Διεύθυνση ως Προϊστάμενος αυτής.

Η ανωτέρω Διεύθυνση, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 24 του ΠΔ 114/2014 (181 Α’) «Οργανισμός του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων», δεν αποτελεί Αυτοτελή Διεύθυνση, αλλά υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία υπηρετεί Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης από 29/10/2014, ημερομηνία έναρξης ισχύος του ως άνω Προεδρικού Διατάγματος και τελεί υπό την εποπτεία της, όπως και οι λοιπές οργανικές μονάδες της συγκεκριμένη Γενικής Διεύθυνσης.

Επίσης, η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής στελεχώνεται από διοικητικούς υπαλλήλους και αποσπασμένους εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής, οι οποίοι διαθέτουν τη γνώση και τη διοικητική εμπειρία να υποστηρίζουν όλα τα θέματα τα οποία άπτονται των αρμοδιοτήτων της, όπως περιγράφονται στο ΠΔ 114/2014.

Σύμφωνα δε, με τον κώδικα διοικητικής διαδικασίας εφαρμόζονται οι διατάξεις περί αναπλήρωσης των διοικητικών οργάνων και ως εκ τούτου σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται καθυστέρηση ή παράλειψη των διοικητικών ενεργειών».