Κέλλας: Επιτακτική ανάγκη η αλλαγή κριτηρίων για τη νιτρορύπανση

19 Ιανουαρίου 2018

Επανέρχεται στο θέμα της αναγκαιότητας τροποποίησης των κριτηρίων επιλογής για το πρόγραμμα “Μείωσης της Ρύπανσης Νερού από Γεωργική Δραστηριότητα”, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας με ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

Ο Λαρισαίος πολιτικός επισημαίνει τον κίνδυνο να βρεθούν εκτός προγράμματος Μείωσης της Νιτρορύπανσης εκτάσεις Δήμων του Ν. Λάρισας, λόγω αλλαγής του τρόπου μοριοδότησης, αφού τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα αποκλείουν την πλειοψηφία των καλλιεργητών του Νομού.

«Περιοχές των Δήμων Κιλελέρ, Ελασσόνας και Τεμπών, μένουν εκτός προγράμματος μείωσης της Νιτρορύπανσης, με ό, τι αυτό συνεπάγεται στην αντιμετώπιση του μείζονος περιβαλλοντικού προβλήματος, που προκάλεσε η εντατικοποίηση της καλλιέργειας.

Είναι επιτακτική ανάγκη να επανεξεταστούν τα κριτήρια επιλογής, όπως επιτακτική είναι και η ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού, ώστε να μην μείνει εκτός προγράμματος κανείς καλλιεργητής του Νομού.

Ευελπιστώ ο κ. Αποστόλου να αντιμετωπίσει θετικά ένα ζήτημα μείζονος σημασίας για το Ν. Λάρισας», δήλωσε ο κ. Κέλλας με την κατάθεση της ερώτησης.

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή:

Με ερώτησή μου στις 9/11/2017 επεσήμανα τον κίνδυνο να βρεθούν εκτός προγράμματος Μείωσης της Νιτρορύπανσης εκτάσεις Δήμων του Ν. Λάρισας, λόγω αλλαγής του τρόπου μοριοδότησης, καλώντας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προβεί σε τροποποίηση των κριτηρίων επιλογής.

Μολονότι έχουν παρέλθει πάνω από δύο μήνες δεν έχω λάβει απάντηση και τα προβλήματα διογκώνονται, αφού τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα αποκλείουν την πλειοψηφία των καλλιεργητών του Νομού.

Πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα, η επιστολή του Δημάρχου Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτου προς το Υπ.ΑΑΤ, στην οποία αναφέρεται  ότι “Τα αγροτεμάχια του Δήμου Τεμπών που δεν εμπίπτουν στα νέα κριτήρια του προγράμματος, λαμβάνουν μηδενικά μόρια με άμεση συνέπεια να ελλοχεύει ο κίνδυνος, για πρώτη φορά στην ιστορία εκτέλεσης του προγράμματος, να μείνουν εκτός, σχεδόν όλες οι περιοχές του Δήμου Τεμπών”.

Επειδή παρόμοια προβλήματα παρουσιάζονται και σε περιοχές των Δήμων Κιλελέρ και Ελασσόνας, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπιση του μείζονος περιβαλλοντικού προβλήματος, που προκάλεσε η εντατικοποίηση της καλλιέργειας.

Επειδή το πρόγραμμα “Μείωσης της Ρύπανσης Νερού από Γεωργική Δραστηριότητα” είναι ιδιαίτερης σημσίας για το Ν. Λάρισας στον οποίο έχουν καταγραφεί υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης νιτρικών άνω του επιτρεπόμενου ορίου.

ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ

Προτίθεστε να επανεξετάσετε τα κριτήρια επιλογής για το πρόγραμμα “Μείωσης της Ρύπανσης Νερού από Γεωργική Δραστηριότητα”, προβαίνοντας στην τροποποίηση τους και ποιο το ακριβές χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;

 

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Χρήστος Πάζης - Πιο τρελός
Λευτέρης Πανταζής - Να πεθάνουν οι γυναίκες
Στέλιος Διονυσίου - Απολογισμός
Άννα Βίσση - Εκατομμύρια
Χρήστος Χολίδης - Ποιός σε κρατάει
Γιάννης Πλούταρχος - Τα αυτονόητα
Πασχάλης Τερζής - Πρόσωπο με πρόσωπο
Αλέκος Ζαζόπουλος - Στην υγεία της αχάριστης
Βασίλης Καρράς - Πέρασε ο καιρός
Αντώμης Ρέμος - Εκατό φορές κομμάτια

 


Οκτώβριος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031EC