- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Υποβλήθηκε φάκελος για την αναστήλωση του κτιρίου Μπεζεστένι

Ολοκληρωμένο και ώριμο φάκελο για την χρηματοδότηση του έργου της αναστήλωσης και επανάχρησης του κτιρίου Μπεζεστένι, στον λόφο του Φρουρίου, υπέβαλε ο Δήμος Λαρισαίων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠ.Αν.Ε.Κ) με τίτλο «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται στα 5.300.000 € (με Φ.Π.Α.), ενώ σύμφωνα με την πρόταση η επανάχρηση του, θα περιλαμβάνει εμπορικές, πολιτιστικές χρήσεις και δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και στήριξης των τοπικών προϊόντων. Αποτελεί παρέμβαση αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού ενός κτιρίου με αρχιτεκτονική αξία και πολιτιστικό ενδιαφέρον για την πόλη, που βρίσκεται σε σημαντική θέση σε σχέση με το πλέγμα διαδρομών ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα της Λάρισας. Με το έργο αυτό, το ήδη επισκέψιμο κτήριο, αναβαθμίζεται και τίθεται σε χρήση ενισχύοντας έτσι, και σε συνδυασμό με τα έργα που υλοποιούνται στην περιοχή, το τουριστικό κεφάλαιο της πόλης και της περιοχής της Θεσσαλίας γενικότερα. Η αναστήλωση και επανάχρηση του κτηρίου έχει άμεση συνέργεια και ολοκληρώνει την στρατηγική του Δήμου για την ανάπλαση του Λόφου Φρουρίου και την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της πόλης.

Το έργο έχει υψηλή ωριμότητα και είναι έτοιμο προς δημοπράτηση αφού έγινε επικαιροποίηση των τευχών δημοπράτησης  και έχει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από τα αρμόδια όργανα: Υπουργείο Πολιτισμού, Δημοτικό Συμβούλιο, Διευθύνουσα Υπηρεσία – Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Λαρισαίων υπ’ αρ. 105043/10-10-2012. Η οριστική μελέτη έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενώ η μελέτη εφαρμογής έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια.

Το Μπεζεστένι αποτελεί τμήμα της ευρύτερης περιοχής των αρχαιολογικών χώρων στο κέντρο της πόλης και κατέχει με την παρουσία του δεσπόζουσα θέση στο ευρύχωρο πλάτωμα του λόφου της αρχαίας ακρόπολης, στη σημερινή τοποθεσία «Λόφος Φρουρίου», η οποία αποτέλεσε θέση συνεχούς κατοίκησης και διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο σε όλες τις εποχές αφού είναι το μοναδικό ύψωμα που διαθέτει η πόλη της Λάρισας. Πρόκειται για μεγάλη σκεπαστή αγορά, που κτίσθηκε από τους Οθωμανούς το διάστημα 1484-1506 μ.Χ. Το Μπεζεστένι αποτέλεσε, έκτοτε, και για τρεις περίπου αιώνες, το ζωτικότερο τμήμα της αγοράς -αληθινό κέντρο της οικονομικής δραστηριότητας – και των πολυάριθμών επαγγελματικών συντεχνιών της, καθώς γύρω από αυτό οργανώθηκε το εμπορικό τμήμα της πόλης, με το τσαρσί και το παζάρι. Αποτέλεσε επίσης φρούριο της πόλης λόγω της στιβαρότητας της κατασκευής του. Σήμερα σώζονται μόνον οι περιμετρικοί τοίχοι του κεντρικού οικοδομήματος διαστάσεων 30,15μx20,20μ.

Η κεντρική ιδέα της μελέτης είναι να γίνουν στο υπάρχον κτίριο μόνο εκείνες οι επεμβάσεις που είναι απαραίτητες για την στερέωση, επισκευή, ανάδειξη καθώς και διατήρηση της δομής του. Για το λόγο αυτό η νέα προτεινόμενη κατασκευή – δάπεδο, πατάρι, νέος τοίχος, επικάλυψη – είναι τελείως ανεξάρτητη από τον υπάρχοντα τοίχο. Εσωτερικά γίνονται μόνον οι απαραίτητες εκσκαφές για την κατασκευή των βάθρων από μπετόν του νέου μεταλλικού φέροντα οργανισμού. Το κτήριο όπως διαμορφώνεται έχει εμβαδό κύριων χώρων: 1.110,25μ2 (ισόγειο χώρο 618,12μ2, όροφο-πατάρι 492,13μ2) και υπόγειο-βοηθητικούς χώρους 195,84μ2 (Συνολικά 1.306,09 μ2).

Η βιοκλιματική μελέτη του κτιρίου περιλαμβάνει την επανακατασκευή των έξι θόλων με ελαφριά διαφανή κατασκευή με ανοίγματα για την κυκλοφορία του αέρα, την συντήρηση και αναστύλωση των πέτρινων τοίχων, την κατασκευή εσωτερικού φέροντα οργανισμού με μεταλλική κατασκευή και όλων των Η-Μ εργασιών που απαιτούνται.