- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Κέλλας: Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος

Εξηγήσεις από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου, ζητά, για ακόμη μια φορά, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ,  βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, για την ανυπαρξία ελέγχων από τους μηχανισμούς της πολιτείας, που έχουν  ως αποτέλεσμα τη μείωση της τιμής στο αιγοπρόβειο γάλα, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Ο κ. Κέλλας μεταφέρει σχετική επιστολή της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, στην οποία “καταγγέλλεται”, εκτός των άλλων, η αθέτηση της υπόσχεσης εκ μέρους του Υπουργείου για αποζημίωση των κτηνοτρόφων από τα περσινά ακραία φαινόμενα μέσω του “Deminimis”.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, είχε σπεύσει από τον περασμένο Ιανουάριο με ερώτησή του προς τον κ. Αποστόλου, να ζητήσει άμεσες αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους του Ν. Λάρισας, ύστερα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή.

Είχε επισημάνει, ακόμη, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τις αθρόες εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος που χρησιμοποιείται για παραγωγή φέτας, με επίπτωση τη ραγδαία μείωση των τιμών του εγχώριου γάλακτος, καταγγέλλοντας συγχρόνως την Κυβέρνηση για αδυναμία προστασίας της κτηνοτροφίας.

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή:

 Κύριε Υπουργέ

Οργή και αγανάκτησηεπικρατούν στις τάξεις των κτηνοτρόφων, που μεταφέρεται μέσα και από επιστολή της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, αναφορικά με δηλώσεις σας που αποδίδουντην ευθύνη για μείωση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος στους κτηνοτρόφους.

Η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, μάλιστα, σας καταλογίζει ευθύνες για “ανύπαρκτους ελέγχους του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, καθώς αν και είναι ο μοναδικός οργανισμός που βάσει νομοθεσίας έχει την υποχρέωσηνα κάνει ελέγχους στο αιγοπρόβειο γάλα, η ασυδοσία στις εισαγωγές συνεχίζεται με αμείωτη ένταση”.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια επιστολή “οι κτηνοτρόφοι έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και 8 μήνες για την ασφυκτική κατάσταση στην αιγοπροβατοτροφία, χωρίς να έχουν λάβει καμία απάντηση”.

Ευθύνες σας καταλογίζονται, ακόμη, για την καθυστέρηση στη δημιουργία Διεπαγγελματικής για τη φέτα, καθώς όπως αναφέρεται “το Υπουργείο δεν δίνει έγκρισηστη Διεπαγγελματική οργάνωση Φέτας, η οποία μπορεί άμεσα να λάβει δράσεις για την προστασία της”.

Τέλος, εύλογη είναι η αγανάκτηση των κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας για τις αποζημιώσεις μέσω deminimis από τα περσινά ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή, καθώς έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος και “το μόνο που ακούγεται είναι κάποιες απόψεις ότι θα δοθεί μόνο σε αγελαία κοπάδια και σε συγκεκριμένες περιοχές”.

Κατόπιν όλων αυτών ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ:

 

  1. Σε ποιους ελέγχους έχει προβεί ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για να σταματήσει η ασυδοσία στις εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος, προκειμένου να προστατευθεί η εγχώρια παραγωγή και ποια τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών;
  2. Πότε θα λάβουν οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας αποζημιώσεις από τα περσινά ακραία καιρικά φαινόμενα μέσω του deminimis, όπως άλλωστε είχατε υποσχεθεί;
  3. Για ποιο λόγο το Υπουργείο καθυστερεί την έγκριση για Διεπαγγελματική οργάνωση Φέτας, η οποία μπορεί άμεσα να λάβει δράσεις για την προστασία της, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας στην επιστολή της;