Ειδήσεις

Όχι στα νέα διόδια και στα χαράτσια στην Ε65


Μετά τις κυβερνητικές «παράτες», στα εγκαίνια του αυτοκινητόδρομου Ε65 (τμήμα Ξυνιάδα-Τρίκαλα), τον περασμένο Δεκέμβρη (2017), ήρθε και η «λυπητερή» για τους κατοίκους της Δυτικής Θεσσαλίας και τους οδηγούς που θα χρησιμοποιούν ένα τυφλό αυτοκινητόδρομο δρόμο, αφού δεν βγαίνει ούτε στην ΠΑΘΕ, ούτε στην ΕΓΝΑΤΙΑ!

Η έξοδος από την οδική «απομόνωση» της Δυτικής Θεσσαλίας, με την κατασκευή μέρους του Ε65 (τμήμα Ξυνιάδα-Τρίκαλα), όπως μας έλεγαν επί χρόνια, κυβερνήσεις, Περιφέρεια και Δήμοι, θα κοστίζει ακριβά στους κατοίκους και στους οδηγούς που θα την χρησιμοποιούν από τα μεσάνυχτα της 17ης Γενάρη 2018, αφού θα πληρώνουν νέα γερά χαράτσια στους 2 μετωπικούς (Σοφάδες, Τρίκαλα) και στους 2 πλευρικούς σταθμούς διοδίων (Ανάβρα, Προάστιο), όπως ανακοίνωσε η «Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος Α.Ε.» (Κεντρική Οδός), που θα έχει την εκμετάλλευση του.

Παράλληλα δημιουργούνται νέα πλευρικά διόδια στην ΠΑΘΕ (Κιλελέρ, Ευαγγελισμός) και νέα χαράτσια έρχονται. Σε λίγο τα διόδια θα φτάσουν έξω από τη πόρτα των σπιτιών μας. Να μια ακόμα απόδειξη τι σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη. Πάνω στην πολύμορφη φοροληστεία, στις περικοπές μισθών, συντάξεων, στη μείωση των τιμών των προϊόντων των μικρομεσαίων παραγωγών, που επιβάλουν εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έρχονται τώρα νέα χαράτσια με τα διόδια στον Ε65 και στην ΠΑΘΕ (Κιλελέρ, Ευαγγελισμός). Μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι και εδώ, όπως στην ΠΑΘΕ, στην ΕΓΝΑΤΙΑ και στην Αττική Οδό, οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι που έχουν και την εκμετάλλευση των δρόμων, βλέποντας τα κέρδη τους να πολλαπλασιάζονται.

Τα διόδια και οι διαρκείς αυξήσεις δεν έγιναν για καλύτερους δρόμους, όπως ισχυρίζονται οι κυβερνήσεις, πριν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ, σήμερα των ΣΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η Περιφερειακή Αρχή και οι Δημοτικές Αρχές που στηρίζονται απ’ αυτά τα κόμματα, αλλά για να ωφεληθούν οι μεγαλοεργολάβοι.

ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ από κοινού ψήφισαν την παράδοση των οδικών αξόνων στους μεγαλοεργολάβους και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το τηρούν με ευλάβεια. Είναι ψέμα ότι αυτοί πληρώνουν για το φτιάξιμο των δρόμων. Στην ουσία το δημόσιο χρηματοδοτεί τα έργα και αυτοί συμμετέχουν με ένα 10% περίπου, ενώ τους παραχωρείται το δικαίωμα να τα εκμεταλλεύονται για δεκαετίες, επιβάλλοντας δυσβάσταχτα χαράτσια στα διόδια. Η Ε.Ε στηρίζει την αύξηση και των διοδίων και των τιμών. Τα διόδια είναι μέρος του πολέμου που έχουν εξαπολύσει κατά του λαού (Κυβερνήσεις, Ε.Ε) για να προστατέψουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Τα όσα ψελίζουν κατά καιρούς, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, της Ν.Δ και οι δήμαρχοι Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, για ακριβά διόδια, αποτελούν προσπάθεια νέας εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων, αφού όλοι τους συμφώνησαν και συμφωνούν με τις πολιτικές των κομμάτων τους, ότι η Ε65, η ΠΑΘΕ, η ΕΓΝΑΤΙΑ, η ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ, η Ε.Ο Αθήνας-Kαλαμάτας, η Αττική Οδός, θα βρίσκονται στα χέρια των μεγαλοεργολάβων που θα τους εκμεταλλεύονται για δεκαετίες, στήνοντας όλο και περισσότερα διόδια με δυσβάσταχτα χαράτσια.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, που στηρίζεται από το ΚΚΕ, βροντοφωνάζει. Φτάνει πιά! Πληρώσαμε και πληρώνουμε πανάκριβα για το οδικό δίκτυο. Υπολογίστε: Πανάκριβα διόδια. Από τη ληστρική τιμή των 1,50 €, κατά μέσο όρο, το λίτρο η βενζίνη, το 1 € περίπου είναι κρατική φορολογία και από το υπόλοιπο το 90% το καρπώνονται τα μονοπώλια του πετρελαίου. Ακόμα τους υπέρογκους φόρους που πληρώνουμε για αγορά αυτοκινήτου, για τέλη κυκλοφορίας, για ασφάλιστρα και τόσα άλλα. Δεν αντέχουμε άλλο!

Είναι δικαίωμά μας και υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να έχουμε δημόσιες, σύγχρονες, φθηνές συγκοινωνίες και δωρεάν σύγχρονους και ασφαλείς αυτοκινητοδρόμους.

  • Να καταργηθούν όλα τα διόδια και οι συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών δρόμων στους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Ελεύθερη διέλευση σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.
  • Να σταματήσουν οι διώξεις όσων αγωνίζονται για κατάργηση των διοδίων.
  • Δημόσιες, σύγχρονες, φθηνές και με δωρεάν χρονικές ζώνες, συγκοινωνίες. Δημόσια έργα, λαϊκή περιουσία.
  • Ενιαίος εθνικός, αποκλειστικά δημόσιος κατασκευαστικός φορέας που θα κατασκευάζει σύγχρονα, ποιοτικά και φθηνά έργα υποδομής για τις λαϊκές ανάγκες (δρόμους, κατοικίες, σχολεία, υγειονομικές μονάδες, κλπ), χωρίς να επιβαρύνεται ο λαός και με προστασία του περιβάλλοντος.
  • Να μειωθούν δραστικά οι τιμές στα εισιτήρια, στη ΔΕΗ, στα καύσιμα.
  • Να πληρώσουν την κρίση οι πλουτοκράτες που την δημιούργησαν. Να φορολογηθεί τώρα με 45% το μεγάλο κεφάλαιο.

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας

  1. Τάσος Τσιαπλές, 2. Αστέρης Χαλάτσης, 3. Λούμας Γιώργος
Προηγούμενο άρθρο Συναντήσεις της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Ειδικές αστυνομικές δράσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας