Θ. Νασιακόπουλος: Να συνεχιστεί το πρόγραμμα νιτρορύπανσης

10 Ιανουαρίου 2018

nitro

Το δήμαρχο Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλο επισκέφθηκαν στο γραφείο του αγρότες από κοινότητες του δήμου που βρίσκονται εκατέρωθεν της οδού Βόλου και συζήτησαν μαζί του φλέγον θέμα της νιτρορύπανσης που αφορά την ευρύτερη περιοχή.

Ο δήμαρχος ενημέρωσε τους αγρότες ότι πραγματοποιήθηκε, ύστερα από πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Κιλελέρ, διευρυμένη σύσκεψη αγροτικών φορέων και αγροτών στην Τοπική Κοινότητα  Πλατυκάμπου με θέμα το πρόγραμμα μείωσης της ρύπανσης από γεωργική δραστηριότητα (νιτρορύπανση).

Σε συνέχεια αυτής της συνάντησης, δήλωσε ο κ. Νασιακόπουλος, ο τότε αντιδήμαρχος αγροτικής ανάπτυξης Σωτήρης Σωτηρίου απέστειλε επιστολή  στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Αποστόλου την οποία κοινοποίησε στον υφυπουργό κ. Β. Κόκκαλη, στους βουλευτές του Νομού Λάρισας και στη ΔΑΟΚ ΠΕ Λάρισας με την οποία ζητούσε «το υπουργείο να τροποποιήσει τα κριτήρια επιλογής, λαμβάνοντας υπόψη και το χάρτη της ποσοτικής σύστασης, κριτήριο το οποίο αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής  Ένωσης», όπως έγραφε χαρακτηριστικά. Ζητούσε επίσης «να εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησης του προϋπολογισμού γιατί η νιτρορύπανση  αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα το οποίο εκτός των άλλων καλύπτει εν μέρει και την υποχρέωση του «πρασινίσματος» που προβλέπει η ΚΑΠ»

Ο δήμαρχος Κιλελέρ  ανέφερε ότι «τόσο εγώ όσο και η αντιδημαρχία Αγροτικής Ανάπτυξης  γνωρίζουμε ότι η μοριοδότηση στο εν λόγω πρόγραμμα στηρίζεται σε δύο κριτήρια και ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να δημιουργηθούν αδικίες μεταξύ των παραγωγών του ιδίου Δήμου αλλά και της ίδιας Περιφέρειας. Είναι γνωστό επίσης  ότι τα δύο κριτήρια είναι αφενός τα αγροτεμάχια να βρίσκονται στο χάρτη της κακής (ποιοτικής) χημικής σύστασης  αλλά και οι περιοχές που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα Natura. Τα αγροτεμάχια του Δήμου μας που δεν εμπίπτουν στα προαναφερόμενα κριτήρια λαμβάνουν μηδενικά μόρια με άμεση συνέπεια να ελλοχεύει ο κίνδυνος, για πρώτη φορά στην ιστορία εκτέλεσης του προγράμματος, να μείνουν εκτός του προγράμματος μεγάλες περιοχές του Δήμου Κιλελέρ».

Κλείνοντας ο δήμαρχος ανέφερε ότι εντός των ημερών θα βρίσκεται στα χέρια του μελέτη, που έχει παραγγελθεί από το Δήμο, η οποία  θα καταγράφει την ποσότητα των νιτρικών στις αρδευτικές γεωτρήσεις που σύμφωνα με εκτιμήσεις εάν το πρόγραμμα σταματήσει θα αυξηθεί. Η τελική εκτίμηση, κατέληξε ο δήμαρχος, είναι ότι το υπουργείο οφείλει να μην εξαιρέσει από το πρόγραμμα νιτρορύπανσης  τις περιοχές εκατέρωθεν της οδού Βόλου γιατί θα δημιουργηθούν σοβαρότατα προβλήματα στις καλλιεργητικές εκτάσεις. Ευελπιστούμε το τεκμηριωμένο αίτημα μας να ληφθεί υπόψη και οι αποφάσεις που θα παρθούν να είναι επωφελείς για τους αγρότες του Δήμου μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ι. Κουκούτσης, Ι. Μπακαλόπουλος, Ι. Πινάκα, Κ. Φιλιππούλης και Κ. Χατζηκωνσταντίνου και οι τέως αντιδήμαρχοι Σ. Σωτηρίου και Τ. Τσινούλης.

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Γιώργος Γιαννιάς - Τηλεφώνησέ μου
Πασχάλης Τερζής - Οι φίλοι
Γιάννης Πλούταρχος - Γιατί μελαγχολείς
Γιώργος Μαζωνάκης - Μη μου ζητάς
Νότης Σφακιανάκης - Αγάλματα
Έλλη Κοκκίνου - Χαρταετός
Βασίλης Τερλέγκας - Ενός λεπτού σιγή
Μάκης Χριστοδουλόπουλος - Σημαδάκι κόκκινο
Νατάσσα Θεοδωρίδου - Επειδή με ξέρω
Κατερίνα Στανίση - Δεν ανήκω σε κανέναν

 


Ιανουάριος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031EC