Ειδήσεις

Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους Ρομά για πρώτη φορά


Στη χώρα μας υλοποιείται Πρόγραμμα socialcivilmonitorRoma, την παρακολούθηση έχει αναλάβει ένας «συνασπισμός» έξι μη κερδοσκοπικών Οργανισμών (Ρομά χωρίς Σύνορα – Θεσσαλία, Ομοσπονδία Συλλόγων Ρομά ‘Μέγας Αλέξανδρος’- Κεντρική Μακεδονία, Σύλλογος Γυναικών ΡομάΔενδροποτάμου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλονίκη/Κεντρική Μακεδονία, Ένωση Διαμεσολαβητών Ρομά- Αττική και Πολιτεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-Πελοπόννησος υπό το συντονισμό της HEROMACT- Αττική).

Οι εκπρόσωποι των προαναφερόμενων φορέων παρουσίασαν τους στόχους τους ως μηχανισμός παρακολούθησης και ελέγχου της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής, την πρόθεση κάλυψης του συνόλου της επικράτειας μέσα από τη σύνθεσή τους και την ανάγκη συνεργασίας με τους φορείς της πολιτείας στο έργο της συλλογής στοιχείων για τη σύνταξη της σχετικής αναφοράς προς την Ευρωπαϊκής  Επιτροπή για το 2017.Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι η πρώτη φορά που “Εθνικός Μηχανισμός” με συγκεκριμένο “ρόλο” για τους Έλληνες Τσιγγάνους, απαρτίζεται από 6 “Ρομά Οργανώσεις”.

Η οργάνωση  «Ρομά Χωρίς Σύνορα» στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος “RomaCivilMonitor” (https://cps.ceu.edu/roma-civil-monitor) της Ευρ. Επιτροπής και του CentralEuropeanUniversity ( CEU), όπου είναι μέλος  του Εθνικού Μηχανισμού παρακολούθησης (monitoring) της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ένταξη των Ρομά (NRIS) στην Ελλάδα, ανέλαβε  τη παρακολούθηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των Δήμων που εδρεύουν στα διοικητικά της όρια  καθώς και σε διάφορους κρατικούς φορείς  και δημόσιους υπηρεσίες.  Αντίστοιχη δράση  ανέλαβαν και οι  υπόλοιπες οργανώσεις.

Στο πλαίσιο της προσπάθεια αυτής οι οργανώσεις Ρομά επισκέφτηκαν  την  Ειδική Γραμματέας Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά η οποία  δεσμεύτηκε για την:

  • εδραίωση της συνεργασίας και η ενεργοποίηση του διαλόγου με τον πληθυσμό στόχο κατά την υλοποίηση της στρατηγικής
  • ενδυνάμωση του πληθυσμού-στόχου, ώστε να αποτελέσουν ενεργούς πολίτες, η συμμετοχή και κινητοποίηση των οποίων θα συνεισφέρει εποικοδομητικά στην υλοποίηση της στρατηγικής από την πολιτεία
  • προτεραιοποίηση της ενδυνάμωσης και υποστήριξης των γυναικών και των νέων, ως φορέων αλλαγής και ελπίδας.
Προηγούμενο άρθρο Ημερίδα με θέμα: Καινοτομία και Ένοπλες Δυνάμεις
Επόμενο άρθρο Μάξιμος από το Βερολίνο: Απαράδεκτη η πρόταση Τουσκ για το μεταναστευτικό