Ειδήσεις

Δυναμική διαμαρτυρία συνταξιούχων στην 5η YΠΕ Θεσσαλίας


Κύριοι, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Θεσσαλίας βρίσκονται για μια ακόμα φορά στους δρόμους, διεκδικώντας για την υγεία-ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ότι σε όλη τους την ζωή πλήρωσαν και δεν το χρωστούν σε κανένα δανειστή.

Για μια ακόμη φορά σε συνέχεια κινητοποιήσεων και υπομνημάτων προς όλες τις κυβερνήσεις και την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για την κατάσταση που έχουν διαμορφώσει οι θανατηφόρες πολιτικές σε βάρος των συνταξιούχων και του λαού, στον τομέα τη Υγείας­­– Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Όπως και άλλες φορές έχουμε αναφερθεί σε υπομνήματά μας, θα χρειάζονταν πολλές σελίδες για να περιγράψουμε όλο το φάσμα προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί λόγω των περικοπών σε υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που έχουμε δεχθεί τα τελευταία χρόνια. Όμως οι πολιτικές αυτές συνεχίζονται στην ίδια λογική, με αποτέλεσμα τα φτωχοποιημένα λαϊκά στρώματα να επιβαρύνονται με έξοδα για την υγεία τους βάζοντας βαθιά το χέρι στη συνήθως άδεια τσέπη τους.

Συγκεκριμένα:

Το πακέτο της περίθαλψης σε όλες τις βαθμίδες και επίπεδα είναι υποβαθμισμένο και καρκινοβατεί με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία μας.

Στο ΕΣΥ:

–   Νοσοκομεία έχουν κλείσει και συρρικνωθεί.

– Γιατροί – νοσηλευτικό προσωπικό και παραϊατρικό προσωπικό έχουν αποδεκατιστεί.

– Μ.Ε.Θ. στην πλειοψηφία τους συνεχίζουν να είναι ανενεργές, είτε από έλλειψη προσωπικού είτε άλλων αιτίων.

– Νοσοκομεία με τρομακτικές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, και άλλο προσωπικό καθώς και σε υλικές προμήθειες.

– Οι καθυστερήσεις σε εισαγωγές μεγάλες.

– Στα εξωτερικά ιατρεία κυριολεκτικά στοιβάζονται σε πολύωρες αναμονές όσοι έχουν ανάγκη για εξέταση καθώς και μεγάλο χρονικό διάστημα για να πραγματοποιηθεί το ραντεβού με τον γιατρό.

– Στην περιφέρεια και ιδιαίτερα στα νησιά η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη με τις χαμηλές υποδομές και τις ελλείψεις καθώς και στα ζητήματα της μεταφοράς των ασθενών ακόμα και σε επείγουσες περιπτώσεις.

Οι ασφαλισμένοι συνεχίζουν να πληρώνουν τα φάρμακα με συμμετοχή σε τιμές μεγαλύτερες από εκείνες που ο ΕΟΠΥΥ ορίζει.

Επίσης, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Θεσσαλίας είναι κατηγορηματικά  αντίθετες στη συνεχή υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και όσο προβλέπονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018, που θα δώσει νέο χτύπημα στο δικαίωμα του λαού στην υγεία – περίθαλψη. Προβλέπονται μειωμένα κονδύλια για την υγεία, τον ΕΟΠΥΥ, τα δημόσια νοσοκομεία, και ιδρύματα, περιορισμός στην ιατρική και φαρμακευτική αγωγή.

Έτσι, πάνω σε όλες τις προηγούμενες περικοπές, η κρατική χρηματοδότηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία, μειώνεται το 2018 κατά ακόμα 638 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα:

  • Η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό θα περικοπεί το 2018 κατά 214 εκατ. ευρώ.
  • Για τα δημόσια νοσοκομεία και τα ΠΕΔΥο τακτικός προϋπολογισμός μειώνεται κατά 363 εκατ. ευρώσε σχέση με το 2017.

Απαιτούμε τώρα λύσεις:

  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα.
  • Την επαναλειτουργία των κλινικών νοσοκομείων Θεσσαλίας που έκλεισαν των μονάδων που καταργήθηκαν, των εξεταστριών του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ.
  • Παντού λειτουργία των Κέντρων Υγείας σε 24ωρη βάση.
  • Κατάργηση του νομικού πλαισίου και των αποφάσεων που εμπορευματοποιούν την υγεία.
  • Να καταργηθούν όλες οι πληρωμές των ασφαλισμένων για φάρμακα εξετάσεις και νοσηλεία παντού.
  • Πρόσληψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση στα νοσοκομεία, ΠΕΔΥ, Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας.
  • Άμεση κατάργηση της εισφοράς των συνταξιούχων στον κλάδο της υγείας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
  • Να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην υγεία σε όλους όσους την έχουν ανάγκη δίχως προϋποθέσεις προαπαιτούμενα με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τα ασφαλιστικά ταμεία

 

Οι Διοικήσεις των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων Θεσσαλίας

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Η ασφάλεια του πολίτη δεν είναι δεξιά πολιτική αλλά ύψιστο αγαθό!
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στο Βελεστίνο