Ειδήσεις

Θεσσαλία: Τα τρόφιμα η πρώτη δύναμη


Οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας εξετάστηκαν στο περιθώριο του συνεδρίου της GAIA Επιχειρείν στη Θεσσαλονίκη, με επίκεντρο τις εξαγωγές στον τομέα των τροφίμων-ποτών.

Πρόκειται για έναν κλάδο στον οποίο η Θεσσαλία κυριαρχεί, αλλά, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Κυριάκος Λουφάκης, υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ανέφερε ότι τόσο η Περιφέρεια Θεσσαλίας, όσο και η ΕΝΠΕ, της οποίας ηγείται, «μέσα από προγράμματα και δράσεις προσπαθούν διαρκώς να ενισχύσουν τους κλάδους που διακρίνονται για τις εξαγωγές τους, διότι αυτοί είναι η πραγματική οικονομία και αυτοί θα μας βγάλουν από το τούνελ των μνημονίων».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, συμφωνήθηκε να εξεταστεί επισταμένως η διοργάνωση της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒΕ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς αρχικά οι δύο πλευρές ήταν θετικές στην προοπτική αυτή. Ακόμη, ο Σύνδεσμος γνωστοποίησε στον κ. Αγοραστό τη διάθεσή του να συμβάλει με την τεχνογνωσία και τις γνώσεις του στην επιμόρφωση όσων εξάγουν, προκειμένου να καταρτιστούν και να πληροφορηθούν για όλα όσα πρέπει να κάνουν, ώστε η παρουσία τους σε μια διεθνή έκθεση να είναι αποτελεσματική.

Η δυναμική της Θεσσαλίας

Στην παραπάνω συνάντηση προέκυψε το συμπέρασμα ότι η Θεσσαλία την πενταετία 2012-2016 παρουσίασε μία πολύ καλή επίδοση στον τομέα των εξαγωγών, με ποσοστό 10%, όταν ο μέσος όρος για τη χώρα είναι 14,5% επί του ΑΕΠ. «Οι επιδόσεις μας θα μπορούσε να ήταν ακόμη καλύτερες, αν δεν προέκυπτε η κρίση και ακολούθως τα capital controls», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «ιδιαίτερα στον τομέα των κρεάτων, υπάρχουν πολλά περιθώρια για εξαγωγές. Από την άλλη, όμως, αναρωτήθηκε, γιατί να μη στηρίξουμε πρώτα την εγχώρια αγορά, όταν αυτή είναι ελλειμματική και, εν συνεχεία, να κοιτάξουμε τις ξένες αγορές».

Στην πρόταση του ΣΕΒΕ για αξιοποίηση και αναβάθμιση του λιμανιού στον Βόλο, με την προοπτική σύνδεσής του με τη Συρία, διότι «σε λίγα χρόνια που θα τελειώσει ο πόλεμος θα ξεκινήσει η ανοικοδόμησή της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κατασκευαστικό κλάδο και τις μεταφορές», ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός, εμφανίστηκε απαισιόδοξος, λόγω της εμπλοκής ξένων επενδυτών στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Υπενθύμισε, μάλιστα, την πάγια θέση του ότι λιμάνια, αεροδρόμιο και νερό δεν εκχωρούνται σε ιδιώτες, διότι στο μέλλον οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ αρνητικές, π.χ. στον τουρισμό.

Ο πίνακας των εξαγωγών

Ο τομέας των τροφίμων αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της θεσσαλικής οικονομίας, με σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας, καθώς καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον πίνακα των εξαγώγιμων προϊόντων και γενικότερα του εμπορίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του ΔΣ του ΣΕΒΕ με τον περιφερειάρχη, κ. Αγοραστό, παρουσιάστηκαν τα παρακάτω βασικά σημεία για τη συμβολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στις εξαγωγές: Το 2016, η ΠΘ είχε 4,8% συμμετοχή στις εθνικές εξαγωγές (ετήσια μεταβολή 2015-16: 10,0%).

Τα κυριότερα προϊόντα (top 5-μερίδιο) εξαγωγών της Θεσσαλίας ανά κλάδο είναι τα εξής:

Τρόφιμα: Γαλακτοκομικά (41 %), παρ/τα λαχανικών και φρούτων(37%), τα οποία παρουσιάζουν μια διαχρονική (από το 2012) αύξηση ποσοστού.

Μέταλλα: Αργίλιο (47%), χυτοσίδηρος, σίδηρος (42%), που παρουσιάζουν αυξητική τάση από το 2015.

Κλωστοϋφαντουργία & ένδυση: Βαμβάκι (74%), μικρή η αυξητική τάση από το 2015.

Μηχανές & συσκευές: Λέβητες, μηχανές & μέρη (65%), μηχανές, συσκευές και μέρη (35%).

Οι εξαγωγές ανά νομό έχουν ως εξής:

Ν. Καρδίτσας: 1ος εξαγωγικός κλάδος – Τρόφιμα (μερίδιο 47%), 1ος εξαγωγικός προορισμός – Κύπρος (μερ. 49%)

Ν. Λάρισας: 1ος εξαγωγικός κλάδος – Τρόφιμα (μερ. 52%), 1ος εξαγωγικός προορισμός – Γερμανία (μερ. 22%)

Ν. Μαγνησίας: 1ος εξαγωγικός κλάδος – Τρόφιμα (μερ. 35%), 1ος εξαγωγικός προορισμός – Γερμανία (μερ. 19%)

Ν. Τρικάλων: 1ος εξαγωγικός κλάδος – Τρόφιμα (μερ. 87%) 1ος εξαγωγικός προορισμός – Γερμανία

Όπως προκύπτει, η Γερμανία κατέχει την πρώτη θέση εισαγωγής ελληνικών τροφίμων, σε ποσοστό 22%. Ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Αλγερία (6%), οι ΗΠΑ (5%), η Τουρκία, η Κύπρος (4%), η Ρουμανία, το Ισραήλ και η Βουλγαρία (3%).

ypaithros.gr

 

Προηγούμενο άρθρο Σύσκεψη στην Περιφέρεια για τις ζημιές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα
Επόμενο άρθρο Συνάντηση Δήμου Λαρισαίων-ΕΔΑ ΘΕΣΣ