Ειδήσεις

5η Πανδημοτική γιορτή ελιάς στους Γόννους


Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου και την Κυριακή 26 Νοεμβρίου η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Τεμπών διοργανώνουν η 5η Πανδημοτική Γιορτή Ελιάς. Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί και φέτος στο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου Γόννων στην πλατεία του χωριού. Το Σάββατο  και ώρα 07:00 το απόγευμα θα υπάρξει ημερίδα για τους αγρότες στην αίθουσα του παλιού δημοτικού σχολείου ενώ την Κυριακή 26 του μήνα και ώρα 12:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί κεντρική εκδήλωση με πολιτιστικές εκδηλώσεις στην αίθουσα του παλιού δημοτικού σχολείου.

Στον χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχουν περίπτερα προβολής από τους τοπικούς φορείς, τους συνεταιρισμούς, τους επαγγελματίες και παραγωγούς καθώς και έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Η ελιά και το λάδι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα». Παράλληλα θα προσφέρονται διάφορα εδέσματα από τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Γόννων καθώς και από την σχολή ΕΠΑΣ -ΟΑΕΔ μαθητείας Λάρισας (τμήμα μαγειρικής τέχνης). Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας οι διοργανωτές ανέφεραν τα εξής:

Κώστας Αγοραστός – Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμος Τεμπών, παραγωγοί, εθελοντές και τοπικοί φορείς, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προβάλουν, αλλά ταυτόχρονα να δώσουν και καλές πρακτικές καλλιέργειας του πολύτιμου προϊόντος της ελιάς και του ελαιόλαδου. Είναι μια γιορτή τιμή στους παραγωγούς και στο προϊόν τους. Ο πρωτογενής τομέας είναι η δύναμη της χώρας. Εμείς ενισχύουμε τα προϊόντα με την προβολή τους και δημιουργούμε, με τις δυνάμεις που διαθέτουμε, ένα περιβάλλον καλύτερο και πιέζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις για να γίνουν ανταγωνιστικότερα και πιο εξωστρεφή. Συμβουλεύουμε τους παραγωγούς και εκπονούμε προγράμματα δακοκτονίας. Η ελιά και το ελαιόλαδο προσφέρουν στο περιφερειακό ακαθάριστο εισόδημα και από τα οποία ζει και εργάζεται μεγάλο μέρος του πληθυσμού της περιοχής. Καλούμε όλους όσους ενδιαφέρονται να έρθουν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις στους Γόννους.

Κώστας Κολλάτος – Δήμαρχος Τεμπών: «Μια ακόμα μεγάλη συνδιοργάνωση του Δήμου Τεμπών και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Σκοπός της είναι η προβολή του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή, η ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας και να αποτελέσει τόπο συνάντησης εμπόρων, ελαιοπαραγωγών, καταναλωτών και τυποποιητών. Διοργανώσεις σαν αυτές αναδεικνύουν την παραγωγική δυναμική της ελιάς, την εγρήγορση των φορέων, την δημιουργικότητα των τοπικών κοινωνιών, τον εθελοντισμό, τη συμμετοχή, τη συνεργασία. Ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται στήριξη και ανταγωνιστικότητα. Αυτό κάνουμε πράξη από κοινού με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και γι’ αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό».

Γεωργία Τσιόπα – Αντιδήμαρχος Τεμπών: «Η γιορτή ελιάς είναι θεσμός πλέον στο χωριό μας και ευχαριστούμε τον Δήμαρχο που την καθιέρωσε, τον Περιφερειάρχη που την στηρίζει και όλους τους παραγωγούς και εμπόρους που συμμετέχουν. Η γιορτή κρατάει δύο μέρες με την επιστημονική εσπερίδα το Σάββατο 25/11 και την Κυριακή με το κυρίως μέρος της γιορτής. Ο Συνεταιρισμός Γυναικών με τις «Αντιγονίδες» θα προσφέρουν πλούσια εδέσματα, η σχολή ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ θα μαγειρέψει για όλους και τα τμήματα του Μορφωτικού Συλλόγου θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς. Καλούμε όλους να έρθουν το σαββατοκύριακο να πάρουν μια μυρωδιά χωριού

Παρόντες στην συνέντευξη τύπου ήταν ακόμη: ο Ανιτπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Μπουτίνας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Νίκος Λιούπας και Βασίλης Πινακάς, καθώς και η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Τουρισμού κα Ελένη Κατσαρού.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Σάββατο 25 Νοεμβρίου και ώρα 07:00 το απόγευμα.

Α) Δρ Τσαντήλας Χρήστος Γεωπόνος – ερευνητής-Διευθυντής Ινστιτούτου βιομηχανικών και κτηνοτροφικών φυτών Λάρισας του ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ. «Επίδραση των πυρκαγιών στο έδαφος»

Β) Δρ Δημήτριος Σταυρίδης – Προϊστάμενος Τμήματος ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικου Ελέγχου ΔΑΟΚ Λάρισας – Περιφέρεια Θεσσαλίας. «Ολοκληρωμένη Φυτοπροστασίας στην Ελιά»

Γ) Χαρουντάκης Ιωάννης Γεωπόνος-  «Το κυκλωκονιο της Ελιάς»

Δ) ΜSc. Αθανάσιος Λιάκατας Γεωπόνος- Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ΔΑΟΚ Λάρισας – Περιφέρεια Θεσσαλιας.
«Ή Συνταγογράφηση στο πλαίσιο της Εμπορίας Γεωγραφικών Φαρμάκων»

Ε) MSc. Βασιλική Παπατζέλου Γεωπόνος- Τμήματος Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής ΔΑΟΚ Λάρισας – Περιφέρεια Θεσσαλιάς
«Ομάδες Παραγωγών και Ελαιοκομικό μητρώο»

 

Κυριακή 26 Νοεμβρίου και ώρα 12:00

– Έναρξη εκδήλωσης.
– Χαιρετισμός Δημάρχου Τεμπών κ.Κώστα Κολλάτου .
– Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ.Κώστα Αγοραστού .
– Χαιρετισμοί επισήμων .
– Ομιλία Ή καλλιέργεια της ελιάς στο Δήμο μας από τον Προϊστάμενο του γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Τεμπών κ.Σπυρίδων Μπετχαβέ .

Στο τέλος της εκδήλωσης θα ακολουθήσουν τα χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού Συλλόγου Γόννων .

Συνδιοργάνωση : Περιφέρεια Θεσσαλίας Π.Ε Λάρισας – ΔΟΠΑΠΕΠ Τεμπών .

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Δ. Λαρισαίων συμμετέχει στο Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια
Επόμενο άρθρο Η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στη Λάρισα