Ειδήσεις

Ενημερωτική εκστρατεία από το Χαμόγελο του Παιδιού


Στη Λάρισα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου η συνάντηση στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας ενάντια στην Σεξουαλική Κακοποίηση των Παιδιών από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αρχών. Η συνάντηση, τον συντονισμό της οποίας είχε ο δημοσιογράφος Σπύρος Χαριτάτος, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκοπίου Παυλοπούλου και την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» άνοιξε τον φάκελο «Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών» με την ουσιαστική και διαδραστική συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας, του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλίας, του Διευθυντή Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, του Διοικητή Ασφάλειας Λάρισας, του εκπροσώπου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καρδίτσας, του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής & Πρόνοιας Λάρισας, της προϊσταμένης και στελεχών της Διεύθυνσης Πρόνοιας Λάρισας, της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Υγείας & Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Τυρνάβου, του Διευθυντή Α’θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, του Διευθυντή Α’θμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, της Υπεύθυνης Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Τρικάλων, του Εφέτη Διοικητικού Εφετείου Λάρισας, του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας, της Αναπληρώτριας Διοικήτριας και του Διευθυντή Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, του καθηγητή παιδιατρικής και μέλους του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, των στελεχών της Κοινωνικής Υπηρεσίας Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας, των εκπροσώπων της Περιφερειακής Εφορείας προσκόπων Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας, της Προέδρου του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών Λάρισας, εκπροσώπων της Τοπικής Ομάδας ΧΕΝ Λάρισας, και της εκπροσώπου της Αθλητικής Ένωσης ΑΕΛ Λάρισας.

Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων για την ενίσχυση της πρόληψης και αντιμετώπισης των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, ένα φαινόμενο που συμβαίνει δίπλα μας, αλλά χρειάζεται θάρρος, διαρκής προσπάθεια και καλές πρακτικές για να αντιμετωπιστεί σωστά από όλους όσοι εμπλέκονται.

Η συνάντηση μεταξύ όλων των θεσμικών αρμόδιων φορέων είχε ως στόχο να συζητηθούν και να ενδυναμωθούν οι προτάσεις του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την ενίσχυση της πρόληψης και αντιμετώπισης των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών με σκοπό ο απολογισμός της πανελλαδικής εκστρατείας και τα συμπεράσματα της να παρουσιαστούν από τον Πρόεδρο του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστα Γιαννόπουλο στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο στις 11 Δεκεμβρίου 2017.

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κατέθεσε προς συζήτηση και επεξεργασία τις παρακάτω προτάσεις:

  1. Να θεσμοθετηθεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία από την α΄βάθμια εκπαίδευση με στόχο αφενός να ενημερώνονται τα παιδιά με έγκυρο τρόπο για τα σχετικά ζητήματα και αφετέρου να εμπεριέχει την ευαισθητοποίηση των παιδιών στο τι να αρνούνται, τι να υποψιάζονται και για να αναζητούν βοήθεια σε περίπτωση που νιώσουν απειλούμενα.
  2. Να δημιουργηθούν και στην Ελλάδα εξειδικευμένα Κέντρα στα οποία εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα θα πλαισιώνει κάθε παιδί θύμα. Στα συγκεκριμένα Κέντρα το παιδί θύμα θα καταθέτει ενοποιημένα, μία και μόνη φορά σε απόλυτα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον σε εκπαιδευμένους Συνεντευκτές όλα όσα έχει υποστεί. Στη διαδικασία αυτή θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες (εισαγγελία, αστυνομία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες σωματικής και ψυχικής υγείας).
  3. Να υπάρχει αυστηρός περιορισμός των δυνατοτήτων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών να καλούν το παιδί – θύμα για περαιτέρω καταθέσεις-συνεντεύξεις ή μαρτυρίες πριν ή μετά αυτή την ενοποιημένη κατάθεσή του προκειμένου να περιοριστεί η δευτερογενής θυματοποίηση των παιδιών που αποκαλύπτουν και να μην αποθαρρύνονται τα σιωπηλά μέχρι σήμερα θύματα στο να αποκαλύψουν και αυτά.
  4. Να συσταθεί και στην Ελλάδα ένας ενιαίος φορέας για την καταγραφή των περιστατικών και της φύσης αυτών.
  5. Να δημιουργηθούν εξειδικευμένα θεραπευτικά Κέντρα για τα παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.
  6. Να εκπαιδευτούν οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά κάθε περιστατικό (αστυνομικοί, εισαγγελείς, εκπαιδευτικοί, γιατροί, κοινωνικές υπηρεσίες).
  7. Να απαιτείται πιστοποιητικό λευκού ποινικού μητρώου για την πρόσληψη επαγγελματιών σε όλους τους φορείς (δημόσιους και ιδιωτικούς) που έρχονται σε επαφή με παιδιά. Το πιστοποιητικό θα πρέπει να ανανεώνεται ετησίως.
  8. Να επιταχύνονται οι νομικές διαδικασίες και να μην ακολουθούν την συνήθη χρονική ροή. Στις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών η διαδικασία αργεί εξουθενωτικά για τα παιδιά – θύματα με ολέθρια αποτελέσματα.
  9. 9. Να είναι αυστηρότερες και παραδειγματικές οι ποινές όσων καταδικάζονται για σεξουαλικά εγκλήματα ενάντια στα παιδιά. Να εκτίουν το σύνολο της ποινής τους, χωρίς καμία ελάφρυνση και να παραμένουν καθόλη τη διάρκεια εγκλεισμού τους σε σωφρονιστικά ιδρύματα υψίστης ασφαλείας. Τέλος, να τηρείται Μητρώο καταγραφής όσων έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα ενάντια στα παιδιά.

Επόμενοι σταθμοί της πανελλαδικής εκστρατείας όπου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τους κατά τόπους αρμόδιους θεσμικούς φορείς: Ιωάννινα (24/11), Χαλκίδα (27/11), Ηράκλειο (28/11), Χανιά (29/11), Τρίπολη (4/12) και Θεσσαλονίκη (8/12). Οι συναντήσεις  πραγματοποιούνται με την υποστήριξη των κατά τόπους Περιφερειών.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» καλεί τους πολίτες να στηρίξουν τις δράσεις του ενάντια στη Σεξουαλική Κακοποίηση των παιδιών και να γίνουμε η «φωνή» τους:

 

  • Επισκεφτείτε το www.meneimystiko.gr για να ενημερωθείτε για το φαινόμενο, να διαβάσετε πραγματικές ιστορίες παιδιών, να βρείτε στατιστικά στοιχεία από την Ελλάδα και τον κόσμο και κυρίως να γνωρίσετε την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν όλα όσα έχουν υποστεί.
  • Υπογράψτε στο www.meneimystiko.gr τις προτάσεις που καταθέτει προς ανοιχτό διάλογο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις από τους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα και να προστατεύσουμε κάθε παιδί από την σεξουαλική κακοποίηση.
  • Ακολουθήστε τα #ΜένειΜυστικό ή #MeneiMystiko στα social media του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
  • Δείτε το τηλεοπτικό σποτ της πανελλαδικής εκστρατείας ενάντια στη Σεξουαλική Κακοποίηση των παιδιών: https://www.youtube.com/watch?v=A7y7d2_khgg&feature=youtu.be

Περισσότερες πληροφορίες: «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Γραφείο Τύπου, press@hamogelo.gr , 210-3306140.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας για τη θεομηνία
Επόμενο άρθρο Στην αποκατάσταση του Α’ Αρχαίου Θεάτρου στοχεύει η Περιφέρεια