Ειδήσεις

ΕΦΑ Λάρισας: Εκδήλωση για το Κάστρο της Βελίκας


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και ο Δήμος Αγιάς, οργανώνουν αρχαιολογική εκδήλωση για την παρουσίαση των πρόσφατων ευρημάτων του Κάστρου της Βελίκας, καθώς και των προοπτικών για την περαιτέρω έρευνα. Την τελευταία διετία προχώρησε η συντήρηση των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν τις προηγούμενες χρονιές και η πλειοψηφία τους εκτέθηκε την άνοιξη στο Διαχρονικό μουσείο Λάρισας.

Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής την κ. Σταυρούλα Σδρόλια και τον κ. Ιωάννη Βαραλή, καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προέβη σε ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και επιμελήθηκε τον οδηγό της έκθεσης, όπου φαίνεται η σημασία του Κάστρου αυτού για την περίοδο του Ιουστινιανού τον 6ο αιώνα μ.Χ.

Συγχρόνως εξετάζεται ο ρόλος της ευρύτερης περιοχής στα κλασικά χρόνια, όταν η σπουδαιότερη πόλη ήταν η Μελίβοια, με βάση κάποια ευρήματα που προέκυψαν στις Βυζαντινές τομές. Στο θέμα αυτό θα αναφερθεί η κ. Μαρία Σταματοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η οποία εξετάζει τη θέση της Μελίβοιας στο δίκτυο οικισμών της Βόρειας Μαγνησίας καθώς και τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις της με το Αιγαίο και τους Μακεδόνες.

Η εκδήλωση θα γίνει στο θέατρο Θάλασσα στα Πλατάνια Βελίκας την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017 στις 8 το βράδυ.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Πινακοθήκη
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Τεμπών