Ειδήσεις

Κέλλας: Στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης οι παραγωγοί βιομηχανικής τομάτας


Το θέμα της οικονομικής κατάρρευσης των παραγωγών της βιομηχανικής τομάτας στο Ν. Λάρισας, φέρνει στη βουλή με ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός επισημαίνει την τεράστια μείωση στην παραγωγή για τη φετινή χρονιά από τις εντομολογικές προσβολές, που οφείλονται στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ζητά δε από τον αρμόδιο Υπουργό να συνυπολογιστεί για την αποζημίωση των παραγωγών βιομηχανικής τομάτας από τον ΕΛΓΑ -προκειμένου να αποφευχθεί η οικονομική τους καταστροφή – και η δευτερογενής απώλεια από αιτίες, που οφείλουν την εμφάνισή τους στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Μια από τις πιο δυναμικές καλλιέργειες στο Ν. Λάρισας, η οποία προσφέρει δεκάδες θέσεις εργασίας και συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία της περιοχής, η καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας, έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Και συγκεκριμένα:

Οι χαλαζοπτώσεις του Μαΐου, οι έντονες βροχοπτώσεις σε κρίσιμο στάδιο της καλλιέργειας – με αποτέλεσμα την απώλεια φυτών ανά στρέμμα –  ο πρωτοφανής πρώιμος για την εποχή καύσωνας που ακολούθησε και εν συνεχεία οι καταστροφικές βροχοπτώσεις είχαν ως συνέπεια την εμφάνιση δευτερογενών αιτιών απώλειας της παραγωγής, όπως ο περονόσπορος, το βακτήριο και τα ωίδια.

Επειδή οι εντομολογικές προσβολές, που οφείλονται στα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν τεράστια μείωση της παραγωγής για τη φετινή χρονιά.

Επειδή οι παραγωγοί βιομηχανικής τομάτας βρίσκονται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης, αφού το κόστος παραγωγής είναι ιδιαίτερα υψηλό για μονοετές φυτό (550 – 650 ευρώ/ στρέμμα) με τις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΛΓΑ, μάλιστα, να ανέρχονται στα 28,52 ευρώ / στρέμμα.

ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ

Προτίθεστε να συνυπολογίσετε και τη δευτερογενή απώλεια από αιτίες που οφείλουν την εμφάνισή τους στα ακραία καιρικά φαινόμενα για την αποζημίωση των παραγωγών από τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να αποφευχθεί η οικονομική καταστροφή στην οποία οδηγούνται;

 

Προηγούμενο άρθρο Εχθροί και ασθένειες του αμπελιού
Επόμενο άρθρο Ρύθμιση ωραρίου της Δ/νσης Μεταφορών και Επικοινωνιών