Χρ. Κέλλας: Καμία συναίνεση από Γιαβρόγλου για την παιδεία


Tags |

«Το νέο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση φέρει τη σφραγίδα της οπισθοδρόμησης σε εποχές που η χώρα προσπάθησε να ξεπεράσει», τονίζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λάρισας Χρήστος Κέλλας.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει πως «η Ν.Δ είναι υπέρ της συναίνεσης και του διαλόγου», για την Παιδεία, επισημαίνοντας ότι «όλο αυτό το χρονικό διάστημα που ο κ. Γαβρόγλου βρίσκεται στην ηγεσία του Υπ. Παιδείας, δεν έχει έλθει τίποτα με συναίνεση».

Σχετικά με την οικονομική πορεία της χώρας, ο βουλευτής της Ν.Δ κ. Κέλλας διερωτάται «γιατί η κυβέρνηση πανηγυρίζει», καθώς σημειώνει πως «επιβλήθηκαν στον ελληνικό λαό επιπλέον μέτρα λιτότητας, ως αποτέλεσμα της καταστροφικής διαπραγμάτευσης».

Όσον αφορά το πάγιο αίτημα της ΝΔ για πολιτική αλλαγή, ο κ. Κέλλας τονίζει πως «κάθε μέρα που περνάει, η ζημιά που γίνεται στη χώρα είναι δυσβάσταχτη για τους Έλληνες πολίτες» ενώ σημειώνει πως «η ΝΔ έχει καλέσει τον ελληνικό λαό, εδώ και μήνες, σε μια συμφωνία αλήθειας, για να προχωρήσουμε μπροστά».

Τέλος, σχετικά με τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την αγροτική παραγωγή, ο κ. Κέλλας σημειώνει πως «πρέπει να δοθούν όλα τα εχέγγυα» σε εκείνους που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, τονίζοντας μεταξύ άλλων, πως η ΝΔ σχεδιάζει ένα κράτος «που θα δημιουργήσει τις ευνοϊκές συνθήκες και θα δώσει κίνητρα για ποιότητα και γνώση».

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι αντιπαραθέσεις για αλλαγές στον χώρο της Εκπαίδευσης με αφορμή το νομοσχέδιο του κ. Γαβρόγλου. Ποια είναι η κριτική σας και πώς απαντάτε στην άποψη του υπουργού Παιδείας πως η Ν.Δ αντιλαμβάνεται την Παιδεία ως ένα ακόμη προϊόν της αγοράς;

Το νέο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση φέρει τη σφραγίδα της οπισθοδρόμησης σε εποχές που η χώρα προσπάθησε να ξεπεράσει. Με προχειρότητα και ιδεοληψίες, η ηγεσία του υπ. Παιδείας φροντίζει να αποδεικνύει πως όλα γίνονται ερασιτεχνικά και χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο, κατορθώνοντας με τον τρόπο αυτό να προκαλέσει αναστάτωση σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες της χώρας, τόσο στους υπηρετούντες στον χώρο της εκπαίδευσης όσο και σε γονείς και μαθητές.

Να σημειώσω εδώ ότι η Ν.Δ. είναι υπέρ της συναίνεσης και του διαλόγου ιδίως στα θέματα που αφορούν την Παιδεία. Της ιδίας άποψης “ισχυρίζεται” ότι είναι και ο Υπουργός, αλλά όλο αυτό το χρονικό διάστημα που ο κ. Γαβρόγλου βρίσκεται στην ηγεσία του Υπ. Παιδείας, δεν έχει έλθει τίποτε με συναίνεση. Νομοθετεί με υπουργικές αποφάσεις και νυχτερινές τροπολογίες. Πάρτε, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα όσα διαδραματίστηκαν πριν λίγες μέρες με τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Ενώ υπήρχε η εξαγγελία του ίδιου του πρωθυπουργού(!) για κατάργησή τους, έρχεται ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και ανακοινώνει πως το ισχύον σύστημα θα διατηρηθεί. Με απλά λόγια, ένας πρόεδρος Ινστιτούτου «κατήργησε» τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Δεν προλαβαίνει να στεγνώσει η μελάνη των δημοσιογράφων και ο κ. Γαβρόγλου διαψεύδει εκ νέου τον υφιστάμενό του.

Το απίθανο βέβαια είναι πως ο κ. Γαβρόγλου όπως προείπα, είχε διαψεύσει και τον πρωθυπουργό προ μηνών! Πόση σοβαρότητα λοιπόν μπορεί να έχουν όλες τους οι εξαγγελίες; Όλοι συμφωνούμε, ανεξαρτήτως κομματικών πεποιθήσεων, πως οι πανελλαδικές εξετάσεις, με τα όποια μειονεκτήματά τους, είναι αντικειμενικές και κυρίως αδιάβλητες. Δε θα είχε κανείς αντίρρηση να τις αντικαταστήσει με οποιοδήποτε άλλο σύστημα υπό μία βασική προϋπόθεση: Ότι θα πρόκειται για ένα νέο σύστημα εξίσου αντικειμενικό και αδιάβλητο. Όσο για το σχέδιο νόμου του κ. Γαβρόγλου για τα ΑΕΙ, που είδε το φως της δημοσιότητας, μάλλον δεν υπηρετεί την αρχή ενός σύγχρονου ανοιχτού πανεπιστημίου, που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής. Αντίθετα, όταν άπαντες συνομολογούν ότι οι χώροι των πανεπιστημίων είναι κέντρα ανομίας, επαναφέρει το «κακώς εννοούμενο» άσυλο καθώς και τη συμμετοχή των φοιτητών στα συμβούλια διοίκησης.

Κύριε Κέλλα είναι έντονη η κριτική του κόμματός σας στην κυβερνητική πολιτική για την οικονομία. Ωστόσο, θεσμικοί οικονομικοί παράγοντες, αλλά και ευρωπαίοι αξιωματούχοι τις τελευταίες μέρες μιλούν για θετικές εξελίξεις στο ελληνικό πρόβλημα και επιστροφή της χώρας στις αγορές. Πού βρισκόμαστε κατά τη γνώμη σας;

Μόλις πρόσφατα, τεκμηριωμένα και υπεύθυνα, ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, ο Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσίασε αναλυτικά τα στοιχεία που αποδεικνύουν την πραγματική εικόνα της οικονομίας, αυτήν την εικόνα δηλαδή που η κυβέρνηση θέλει να αντιστρέψει. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επικαιροποιημένα στοιχεία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως η οικονομία της χώρας από το 0,4% πλεονάσματος το 2014 βυθίστηκε στην ύφεση το 2015 και το 2016, την ώρα που επιβλήθηκαν στον ελληνικό λαό επιπλέον μέτρα λιτότητας, νέα αχρείαστα μέτρα 14,5 δις ευρώ, αποτέλεσμα της καταστροφικής «διαπραγμάτευσης».

Επιπροσθέτως, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου σε ιδιώτες αυξήθηκαν κατά 31%, από τον Δεκέμβριο του 2014 μέχρι και τον περασμένο μήνα, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, με βάση τον παγκόσμιο δείκτη ανταγωνιστικότητας, επιδεινώθηκε, το οικονομικό κλίμα επιβαρύνθηκε, το κόστος δανεισμού αυξήθηκε, οι καταθέσεις συρρικνώθηκαν, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας υποβαθμίστηκε, ενώ οι δείκτες του χρέους επιβαρύνθηκαν σημαντικά. Αλήθεια, για ποιον ακριβώς λόγο πανηγυρίζουν;

Πάγιο το αίτημα της Ν.Δ για πολιτική αλλαγή. Ποιο είναι το στίγμα που δίνετε μετά και από την τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος;

Είναι το στίγμα που έδωσε και συνεχίζει να δίνει καθημερινά, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, γυρίζοντας την Ελλάδα απ’ άκρη σε άκρη, και συνομιλώντας με όλες τις επαγγελματικές, και όχι μόνο, τάξεις πολιτών, ακούγοντας τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τις θέσεις της αυριανής κυβέρνησης. Είναι η εκτίμηση πως κάθε μέρα που περνάει, η ζημιά που γίνεται στη χώρα είναι δυσβάσταχτη για τους Έλληνες πολίτες. Η ΝΔ έχει καλέσει τον ελληνικό λαό, εδώ και μήνες, σε μια συμφωνία αλήθειας, για να προχωρήσουμε μπροστά, αφήνοντας πίσω μας όλα όσα οδήγησαν την πατρίδα μας στη χρεοκοπία, φέρνοντας και πάλι την αισιοδοξία και το χαμόγελο στα χείλη των Ελλήνων.

Με ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία, καλούμε όλους τους Έλληνες να συστρατευτούν μαζί μας, ώστε, με αιχμή του δόρατος ένα πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας, να καταφέρουμε να βάλουμε τέλος στις εξοντωτικές πολιτικές της λιτότητας, που διέλυσαν τον κοινωνικό ιστό της χώρας. Καλούμε τους πάντες να στηρίξουν τη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη που τους εγγυάται μια ασφαλή, δημοκρατική πορεία, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, απαλλαγμένη από μνημόνια και επιτροπείες. Τους καλούμε να γράψουμε το μέλλον μας με τα δικά μας χέρια.

Είστε βουλευτής της ελληνικής επαρχίας. Ως ΝΔ μιλάτε για ένα νέο αναπτυξιακό αγροτικό πρότυπο. Ποια τα οφέλη της πρότασής σας για τον αγροτικό κόσμο;

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το αγροτικό αποτελεί κατά την άποψή μου μέρος ενός συνολικότερου στρατηγικού σχεδίου που συνηθίζω να αποκαλώ ως «την επανάσταση της κοινής λογικής». Με απλά λόγια, να δώσουμε σε εκείνους που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα όλα τα αυτονόητα εχέγγυα και να δημιουργήσουμε ως κράτος τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν την παραγωγή εθνικού πλούτου. Αυτό μπορεί να γίνει αρχικά, με ένα σταθερό φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον, όπου ο αγρότης θα γνωρίζει τι και γιατί θα καλείται να συνεισφέρει, χωρίς τις σημερινές υπερβολές που οδηγούν στην οικονομική απομύζηση του κλάδου. Επιπρόσθετα, οφείλουμε να λάβουμε στρατηγικού χαρακτήρα αποφάσεις, που θα διαχωρίσουν εκείνους που επιθυμούν να παράξουν από τη λογική της επιδοτούμενης ανάπτυξης.

Νέο, δηλαδή, θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τον όρο «αγρότης» και στροφή σε δυναμικές και ανταγωνιστικές καλλιέργειες, που θα προσαρμόζονται στις επιθυμίες του καταναλωτή. Η Νέα Δημοκρατία σχεδιάζει ένα κράτος συνεπές στις υποχρεώσεις του, συνεπές στις πληρωμές του, ένα κράτος που θα δημιουργήσει τις ευνοϊκές συνθήκες και θα δώσει κίνητρα για ποιότητα και γνώση, ώστε ο πρωτογενής τομέας να αποτελέσει ισχυρό μοχλό ευημερίας για τη χώρα.