Κέλλας: Απλοποιήστε τη διαδικασία καταβολής τελών για τα βοσκοτόπια


Tags |

Τα μεγάλα προβλήματα από τη διαδικασία καταβολής των τελών για τις κατανεμηθείσες βοσκοτοπικές εκτάσεις”, φέρνει στη βουλή με ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, συνυπογράφοντας σχετική ερώτηση της Τομεάρχου Αγροτικών της ΝΔ, κ. Φωτεινής Αραμπατζή.

Οι ερωτώντες βουλευτές επισημαίνουν πως  “ η διαδικασία είσπραξης των τελών ενοικίασης – μίσθωσης των κοινόχρηστων βοσκοτόπων – όπως αυτή προσδιορίζεται οικονομικά με την υπ’ αριθ. ΚΥΑ 410/28408/13-03-2017 και ορίζεται σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 1332/93570/23-08-2016 Απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – προκαλεί μεγάλη ταλαιπωρία και περαιτέρω άσκοπη οικονομική επιβάρυνση Στους κτηνοτρόφους της χώρας”.

“Σύμφωνα, μάλιστα, με την Υπουργική Απόφαση (1332/93570/23-08-2016)”, τονίζουν,  “εκατοντάδες χιλιάδες κτηνοτρόφοι της χώρας, που επιθυμούν να έχουν επιλέξιμο βοσκότοπο προς επιδότηση, θα κληθούν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και ως το τέλος Ιουνίου (σε πρώτη φάση για το έτος 2016) να έχουν ολοκληρώσει έναν γραφειοκρατικό κυκεώνα, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της μίσθωσης και να μην χάσουν τα δικαιώματά τους.

Θα πρέπει δηλαδή, όχι μόνο να μάθουν σε ποιες περιοχές (Περιφέρειες και Δήμους) υποχρεούνται να υποβάλουν το σχετικό μίσθωμα αλλά επιπροσθέτως, αν δεν καλύπτονται από τις βοσκοτοπικές εκτάσεις της χωρικής τους ενότητας (Άρθρο 3, παρ. 2 της σχετικής ΥΑ), να ταξιδέψουν σε όποιον Δήμο ανά την Επικράτεια ανήκει η βοσκοτοπική έκταση, που θα ενοικιάσουν για να υπογράψουν το σχετικό συμφωνητικό. Στη συνέχεια δε, υποχρεούνται να καταβάλουν τα χρήματα στον λογαριασμό της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και κατόπιν να γνωστοποιήσουν την καταβολή των χρημάτων στην οικεία Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) προκειμένου να μην τους επιβληθούν ποινές”.

Στη συνέχεια οι βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνουν πως “η συγκεκριμένη διαδικασία δεν είναι απλά άσκοπα επιβαρυντική αλλά ενδεχομένως και αναποτελεσματική. Με συνέπειες, μάλιστα, τόσο την άδικη και σημαντική οικονομική επιβάρυνση των κτηνοτρόφων με έξοδα μετακίνησης – συχνά για ιδιαίτερα μεγάλες αποστάσεις – και διαμονής, όσο και το γραφειοκρατικό φορτίο και την άσκοπη σπατάλη χιλιάδων εργατοωρών για τους αρμόδιους υπαλλήλους στις Περιφέρειες και τους Δήμους. Υπαλλήλους, που καλούνται σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να εντοπίσουν και να ειδοποιήσουν τους ανά την Ελλάδα κτηνοτρόφους για την υποχρέωση υπογραφής του μισθωτηρίου και καταβολής του αντιτίμου”.

“Ήδη με κατεπείγουσα επιστολή της, στις 2-6-2017, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), υπογραμμίζει τα αδιέξοδα του τρόπου καταβολής των τελών για τους κοινόχρηστους βοσκοτόπους, προτείνοντας την πληρωμή – παρακράτηση από την ΑΕΕ του 2017 των χρημάτων, που προβλέπονται από την ΚΥΑ 13/03/2017 για τα έτη 2016 και 2017” καταλήγουν οι ερωτώντες βουλευτές.

Κατόπιν τούτων, θέτουν τα εξής ερωτήματα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

 

  1. Προτίθεστε και πώς να απλοποιήσετε τη διαδικασία καταβολής τελών των κατανεμηθέντων βοσκοτόπων, διευκολύνοντας τόσο τους κτηνοτρόφους όσο και τους υπηρεσιακούς υπαλλήλους των Δήμων και Περιφερειών;

 

  1. Πότεσκοπεύετε επιτέλους να ολοκληρώσετε τα οριστικά σχέδια βόσκησης, που θα δώσουν ουσιαστική λύση στο ζήτημα της κατανομής των βοσκοτόπων;