Ειδήσεις

Μάξιμος: Το BREXIT μπορεί να προκαλέσει «σεισμό» στις αγροτικές οικονομίες


«Στο ζήτημα εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας, υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα που μας απασχολούν, όπως η συμμετοχή της στα ταμεία συνοχής. Ιδιαίτερα, σε ότι αφορά στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, αν το βρετανικό κενό δεν καλυφθεί επαρκώς, φοβούμαι ότι θα προκαλέσει πραγματικό σεισμό στον αγροτικό τομέα πολλών κρατών μελών». Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής τομεάρχης εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC), η οποία πραγματοποιείται στη Βαλέτα της Μάλτας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τις συνέπειες του BREXIT στην Ευρώπη.

Απαντώντας στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και σε βουλευτές άλλων χωρών που έθεσαν το θέμα, ο επικεφαλής Διαπραγματευτής της ΕΕ για το BREXIT κ. Michel Barnier ενημέρωσε ότι «η Μ. Βρετανία συνεισφέρει το 15-16% στον κοινοτικό προϋπολογισμό και πρέπει να της ζητηθεί να αναλάβει τις υποχρεώσεις της. Η εναλλακτική είναι να περικοπούν τα προγράμματα, αλλά πρέπει να ξεκαθαριστούν οι λογαριασμοί και αυτό είναι προϋπόθεση επί της μελλοντικής κατάστασης».

Ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «η αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ είναι αναμφίβολα ένα σοβαρό πλήγμα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η Ευρώπη, από τις απαρχές της, ήταν μια οντότητα διαρκώς διευρυνόμενη, ελπίδα για όλους τους λαούς της ευρωπαϊκής ηπείρου. Κάποιο λάθος, όμως, έγινε στην πορεία και η ΕΕ έχασε την ελκυστικότητά της. Δεν μπορεί κάθε εκλογική αναμέτρηση σε κράτος-μέλος να μετατρέπεται σε δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της Ευρώπης, όπως πρόσφατα στη Γαλλία.

Επίσης, σημαντικό είναι το θέμα των υπηκόων της ΕΕ που εργάζονται ή σπουδάζουν στην Μ. Βρετανία. Για την Ελλάδα, που έχει περίπου 70.000 πολίτες της στη χώρα αυτή, είναι μείζονος σημασίας να βρεθεί μια λύση που θα επιτρέπει απρόσκοπτα τη συνέχιση των δραστηριοτήτων τους».

 

ΟΧΙ “ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΡΙΟ” ΣΤΗΝ ΕΕ…

 

Ο κ. Χαρακοπουλος έλαβε επίσης τον λόγο και στη συζήτηση για «το ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στο μέλλον της ΕΕ» και τόνισε ότι: «το ιστορικό εγχείρημα της Ενωμένης Ευρώπης καθημερινά χάνει τη λάμψη του. Το αίσθημα της ισότητας ή των ίσων ευκαιριών έχει υποχωρήσει, οι ανισότητες έχουν οξυνθεί και διευρυνθεί. Συμφωνώ με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Frans Timmermans ότι είναι πολλοί αυτοί που στα χρόνια της παγκοσμιοποίησης, νοιώθουν ότι είναι στην πλευρά των ηττημένων.

Και το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η έξαρση του ευρωσκεπτικισμού, του λαϊκισμού από τα αριστερά και τα δεξιά, των φυγόκεντρων τάσεων. Τώρα λοιπόν, είναι η ώρα για δραματικές αλλαγές, για αναπροσαρμογή στο τρόπο λειτουργίας της ΕΕ, για ουσιαστικότερη συμμετοχή των πολιτών στα κέντρα των αποφάσεων.

Και ένας δίαυλος ουσιαστικός είναι τα εθνικά κοινοβούλια. Τα οποία δεν πρέπει να υποβιβάζονται σε απλά διαδικαστικούς αποδέχτες των αποφάσεων των Βρυξελλών. Δεν μπορεί ένα διευθυντήριο να αποφασίζει για το αύριο όλης της Ευρώπης, τόσο για την εσωτερική κατάσταση όσο και για τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ. Ούτε να δημιουργηθούν διαφορετικοί κύκλοι κρατών με σκληρό πυρήνα. Αυτό θα είναι η συνταγή της αποτυχίας, η σίγουρη οδός της διάσπασης».

Αύριο, τις εργασίες της COSAC θα απασχολήσει το μεταναστευτικό ζήτημα, παρουσία του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Στην ελληνική αποστολή στην 27η COSAC συμμετέχει, επίσης, και ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αναστάσιος Κουράκης.

Προηγούμενο άρθρο Γιορτάστηκε στο Δίλοφο το έθιμο της μιντζιάς
Επόμενο άρθρο Τροχονομικές δράσεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας