Ειδήσεις

Οι Θεσσαλοί τοματοπαραγωγοί στο Υπουργείο Οικονομικών


Φορολογική ήταν η ατζέντα της σύσκεψης που διοργανώθηκε την Τετάρτη 24/5 στο γραφείο της Υφυπουργού Οικονομικών κας Κατερίνας Παπανάτσιου με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλη Κόκκαλη, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Α.Σ. ΘΕΣΤΟ. Τον ΘΕΣΤΟ εκπροσώπησαν στη συνάντηση ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος αυτού κκ. Σουλιώτης και Χριστοδούλου, ο Γενικός Διευθυντής κ. Σαπουνάς και ο Φοροτεχνικός Υπεύθυνος κ. Βαλιώτης, ενώ παρευρέθηκε με ουσιαστικές παρεμβάσεις η σύμβουλος αγροτικών θεμάτων του ΥΠ.ΟΙΚ. κα Βούλα Πετεινάτου.

Πρώτο και φλέγον θέμα στην ατζέντα ήταν η ανάγκη προώθησης της διαδικασίας οριστικοποίησης της απόδοσης του πιστωτικού ΦΠΑ, με την έκδοση του σχετικού ΤΑΦΕ, στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις ΑΒΕΚ Δ. ΝΟΜΙΚΟΣ & ΚΩΠΑΪΣ ΑΒΕΕ, ώστε να αποδοθεί αντιστοίχως από τις εταιρίες προς τα μέλη του ΘΕΣΤΟ η σχετική οφειλή προς εξόφληση του προϊόντος του 2016, θέμα το οποίο επιλήφθηκε άμεσα η κα Παπανάτσιου και αναμένεται η εξόφληση των παραγωγών εντός των επόμενων ημερών.

Το θέμα της δυνατότητας απαλλαγής του ΦΠΑ των επενδυτικών αγαθών των Συνεταιρισμών – Ομάδων Παραγωγών όταν αυτά προορίζονται για χρήση από τα μέλη τους, έθεσε ο κος Βαλιώτης. Ουσιαστικά πρόκειται για πρόβλημα ρευστότητας και είναι έντονο σε Οργανώσεις οι οποίες εφαρμόζουν επιχειρησιακά προγράμματα και προμηθεύονται μηχανολογικό εξοπλισμό για τα μέλη τους. Θετική ήταν και εδώ η άποψη της Υφυπουργού με την κα Πετεινάτου να αναλαμβάνει τη διαδικασία προώθησής του.

Ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκε και το θέμα της μείωσης της φορολογίας εισοδήματος για το αγροτικό προϊόν που διακινείται συλλογικά μέσα από Οργανώσεις Παραγωγών και Συνεταιρισμούς. Η κα Παπανάτσιου τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που δίνεται στο θέμα, αποκλείοντας πάντως τη δυνατότητα άμεσης προώθησής του, ενώ ο κ. Κόκκαλης το ενέταξε στη φιλοσοφία των ελαφρυντικών μέτρων που προωθεί το ΥΠ.Α.Α.Τ. σε συνεργασία το ΥΠ.ΟΙΚ. (μείωση ΦΠΑ αγροεφοδίων, αφαίρεση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί), δηλώνοντας και οι δύο ότι αναμένουν συγκεκριμένες και περισσότερες προτάσεις επί του θέματος.

Στο τέλος τέθηκε από τον κ. Σουλιώτη το θέμα της αύξησης του συντελεστή απόσβεσης των γεωργικών μηχανημάτων καθώς και η ανάγκη να αναγνωριστεί η αγορά γης από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ως επενδυτικό αγαθό και να υπόκειται και αυτή σε απόσβεση.

Να τονίσουμε ότι η σύσκεψη κινήθηκε σε εξαιρετικό θετικό κλίμα από πλευράς και των δύο Υφυπουργών, ενώ κλείνοντας ο κ. Σουλιώτης επέμεινε στα φορολογικά και άλλα κίνητρα που πρέπει να δοθούν στις Ομάδες Παραγωγών, αλλά και στην αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων για την παραγωγική ανασυγκρότηση, με στόχο έναν ζωντανό και εξωστρεφή πρωτογενή τομέα.

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος για βανδαλισμούς σε γραφεία της ΔΑΠ: Όχι στο άσυλο της ανομίας!
Επόμενο άρθρο Ικανοποίηση ΣΘΕΒ για την παράταση προθεσμίας των επενδυτικών σχεδίων