Ειδήσεις

Χρ. Κέλλας: Να δεσμευτεί ο Υπουργός για άμεσες αποζημιώσεις


Το θέμα των ζημιών από τον παγετό, στις δενδρώδεις καλλιέργειες  των περιοχών Δήμου Αγιάς και Τεμπών, φέρνει στη βουλή με ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας.

«Πολλοί αγρότες του Νομού μας από του Δήμους Αγιάς και Τεμπών, βλέπουν τις προσδοκίες τους για μια παραγωγική χρονιά να εξανεμίζονται, καθώς ο παγετός που σημειώθηκε στις αρχές του μήνα, έπληξε την παραγωγή.

Σε μια περίοδο που οι φόροι, οι ασφαλιστικές εισφορές και το υψηλό κόστος παραγωγής, έχουν κάνει το αγροτικό επάγγελμα “είδος προς εξαφάνιση”, οι αγρότες δέχονται το τελειωτικό χτύπημα.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ζητώ από τον αρμόδιο Υπουργό να να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις, καθώς η οικονομική κατάσταση των παραγωγών γίνεται πλέον ασφυκτική. Εύχομαι αυτή τη φορά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων…», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λαρισαίος πολιτικός.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κέλλα:

Τις πρώτες μέρες του Απριλίου – με αποκορύφωμα την Κυριακή 2 του μηνός -, σε περιοχές των Δήμων Αγιάς και Τεμπών σημειώθηκαν κατά τις πρώτες πρωινές ώρες χαμηλές θερμοκρασίες, ακόμη και υπό του μηδενός ( -2 έως -3), με αποτέλεσμα να επηρεαστούν αρνητικά οι παραγωγές εκατοντάδων στρεμμάτων δενδρωδών καλλιεργειών (κερασιές, ροδακινιές, βερικοκιές, αμυγδαλιές, ελιές, και πιθανόν αχλαδιές και μηλιές), με την αναμενόμενη παραγωγή πλέον να υπολογίζεται σε μηδενικές ποσότητες.

Επειδή οι ζημιές προκλήθηκαν τόσο στο καρπίδιο στις πρώιμες καλλιέργειες, όσο και στα άνθη στις όψιμες καλλιέργειες.

Επειδή οι οικονομικές υποχρεώσεις “τρέχουν” και τα προσδοκώμενα έσοδα από την καλλιεργητική περίοδο, θα είναι ελάχιστα.

Επειδή  γίνεται εύκολα αντιληπτό, πως εκατοντάδες αγρότες των συγκεκριμένων περιοχών, εναποθέτουν πλέον όλες τους τις ελπίδες στις έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

Επειδή τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί μεγάλες καθυστερήσεις τόσο στην καταγραφή των ζημιών, όσο και στην καταβολή των αποζημιώσεων.

ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε ώστε να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να καταβληθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις. Ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;

 

 

Προηγούμενο άρθρο Εργαστήριο πειραμάτων φυσικής η Πλατεία Ταχυδρομείου
Επόμενο άρθρο Στον Περιφερειάρχη το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων