Ειδήσεις

Μάξιμος: Γρήγορη αποτύπωση ζημιών και αποζημιώσεις εντός τριμήνου για Αγιά και Τέμπη


Την άμεση ενεργοποίηση της πολιτείας για τις ζημιές που υπέστησαν δενδρώδεις καλλιέργειες στους δήμους Αγιάς και Τεμπών από τον παγετό στις αρχές του Απριλίου και την καταβολή αποζημίωσης εντός τριμήνου από τη συγκομιδή -όπως γίνονταν στο παρελθόν- ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός έγινε αποδέκτης της αγωνίας πολλών παραγωγών και κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου, στην οποία σημειώνει τα εξής:

«Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγιάς και γύρω από το Καλοχώρι του Δήμου Τεμπών, η πτώση της βραδινής θερμοκρασίας από την 1-3 Απριλίου και ιδιαίτερα το βράδυ της 2 Απριλίου, παρότι κυμάνθηκε οριακά κάτω από το μηδέν, επηρέασε δυσμενώς την παραγωγή σε βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα, νεκταρίνια, αμύγδαλα και ενδεχομένως σε μήλα και αχλάδια.

Η πλειοψηφία των δένδρων αυτό τον καιρό βρισκόταν στα πλέον ευαίσθητα στάδια, από την πτώση πετάλων στα όψιμα μέχρι την καρπόδεση στα πιο πρώιμα είδη και ποικιλίες. Ως εκ τούτου, όπως διαπιστώνου οι παραγωγοί, τοπικά, ιδιαίτερα στις περιοχές της Ανάβρας, της Πρινιάς και του Αετόλοφου του Δήμου Αγιάς και πέριξ του Καλοχωρίου στο Δήμο Τεμπών, η ζημιά που έχει προκληθεί είναι πολλή μεγάλη, μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις η παραγωγή έχει εκμηδενιστεί.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στους παραγωγούς που ζημιώθηκαν, οι οποίοι για άλλη μια χρονιά βλέπουν τους κόπους τους να “πάνε στράφι”, από την αρχή κιόλας της καλλιεργητικής περιόδου.

Όπως είναι εύλογο, οι συγκεκριμένοι αγρότες απευθύνονται τώρα στον αρμόδιο φορέα, δηλαδή τον ΕΛΓΑ, για την εκτίμηση του μεγέθους της ζημιάς, και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη γρήγορη διεκπεραίωση των διαδικασιών από πλευράς της πολιτείας, τόσο σε τοπικό όσο κυρίως σε κεντρικό επίπεδο, προκειμένου να τύχουν δίκαιων αποζημιώσεων».

Κατόπιν τούτων ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Ποιες θα είναι οι ενέργειές σας προκειμένου να αποτυπωθούν γρήγορα οι ζημιές και να καταβληθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς;
  2. Πότε θα αποζημιωθούν οι δενδροκαλλιεργητές, των οποίων τα δένδρα επλήγησαν από τον παγετό; Θα αποζημιωθούν εντός τριμήνου από τη συγκομιδή, όπως συνέβαινε στο παρελθόν;
Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη δύο ημεδαπών για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας
Επόμενο άρθρο 5ο Πανελλήνιο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών Ελασσόνας