Ειδήσεις

Καινοτόμο σεμινάριο στη Λάρισα με θέμα τα μεγάλα προβλήματα του πλανήτη


Πρόσκληση προς την εκπαιδευτική κοινότητα όλων των βαθμίδων, προς τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και τα στελέχη των εθελοντικών οργανώσεων από όλη τη Θεσσαλία, για συμμετοχή σε καινοτόμο Σεμινάριο και Στρογγυλή Τράπεζα, κάνουν  τέσσερις Φορείς Πολιτισμού και Επιστημών από τη Θεσσαλία που  υλοποιούν   ένα  μέρος του έργου Rural DEAR Agenda-Πρόγραμμα Europe Aid της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο Πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν εταίροι από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες (συντονιστής Φορέας  από την Ισπανία)  και επιχειρεί την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με αναπτυξιακά εμπόδια και με την προώθηση της Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης (ΑΕ) σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και υλοποιείται για την Ελλάδα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Για τον λόγο αυτό  υπογράφηκαν σημαντικές συμβάσεις συνεργασίας, μετά από ανοιχτό διαγωνισμό,  μεταξύ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και δραστήριων Φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών της Θεσσαλίας (Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας  , Χιονοδρομικός Ορειβατικός Περιβαλλοντολογικός Σύλλογος Σπασμού -ΧΟΠΣ ΣΠΑΡΜΟΥ και «Πράσινη Κιβωτός») .

Στα πλαίσια των καινοτόμων αυτών προσπαθειών οι Φορείς υλοποίησης των δράσεων αυτών συνεργάζονται με το ΚΠΕ Κισσάβου -Ελασσόνας  και συνδιοργανώνουν ένα  μονοήμερο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στη Λάρισα ,

την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017 και ώρες 17.00-21.00 μ.μ. στο αμφιθέατρο ΟΥΗΛ Λάρισας

που   απευθύνεται σε στελέχη Τ.Α από όλη τη Θεσσαλία, εκπαιδευτικούς Α’Βάθμιας και Β’/Βάθμιας Εκπαίδευσης ,γονείς και στελέχη της Κοινωνίας των Πολιτών  .

όλες οι πληροφορίες στο https://www.facebook.com/events/389976988018951/.

Στα πλαίσια υλοποίησης του Προγράμματος αυτού ,ήδη πραγματοποιούνται  τηλεοπτικές εκπομπές , ημερίδες, συνέδρια , βιωματικά εργαστήρια , συνεργασίες με εκπαιδευτικούς και γονείς, με εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ  ετοιμάζονται ντοκιμαντέρ και άλλες δράσεις ενημέρωσης  ευαισθητοποίησης.

Η  εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την διοργανωτική ευθύνη του ΧΟΠΣ Σπαρμού και του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” , με τη συνεργασία και τη στήριξη  του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του ΚΠΕ Κισσάβου -Ελασσόνας  ,του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων  Θεσσαλίας και της “Πράσινης Κιβωτού.

 Ανάμεσα στους εισηγητές είναι διακεκριμένοι επιστήμονες όπως οι κ.κ. :  Κουρέτας Δημήτρης  -Καθηγητής Βιοχημείας -Βιοτεχνολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,  Κίττας Κωνσταντίνος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δρ Κολοκοτρώνης Δημήτρης-Σχολικός Σύμβουλος Δ.Ε. Νομών Λάρισας και Καρδίτσας , Πρόεδρος ΕΕΠΕΚ ,Τάκης Γρηγορίου-Υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace,Νάστος Γεώργιος–Εκπαιδευτικός   Μ.Sc.Βιώσιμης Ανάπτυξης και έμπειροι εισηγητές των διοργανωτών Φορέων (Κ.Σκριάπας , Βασ. Τσιάρας, Βίκυ Νίκου , Χρ. Ζορμπάς κ.΄.α) .

Eπίσης , μετά το τέλος των εισηγήσεων θα ακολουθήσει Στρογγυλή Τράπεζα, ,όπου όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις απόψεις τους .

 Σημειώνεται  ότι η  Αναπτυξιακή εκπαίδευση  συμβάλλει στην εξάλειψη της φτώχειας και στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από την ευαισθητοποίηση του κοινού και μέσα από εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και δραστηριότητες που είναι βασισμένες στις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κοινωνικής υπευθυνότητας, ισότητας των φύλων .

Δημιουργεί  την  αίσθηση ότι ανήκουμε σε ένα Κόσμο, στις ιδέες και την κατανόηση των ανισοτήτων, στις ανθρώπινες συνθήκες ζωής και των προσπαθειών να ξεπεραστούν τέτοιες  ανισότητες, και στη συμμετοχή σε δημοκρατικές ενέργειες που ασκούν επιρροή σε κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές ή περιβαλλοντικές καταστάσεις που επηρεάζουν τη φτώχεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη (European Multi-Stakeholder Steering Group on Development Education, 2010 p.5).

Οι  κύριες θεματικές περιοχές  που σχετίζονται με την Αναπτυξιακή Εκπαίδευση και  θα αποτελέσουν θέματα του σεμιναρίου είναι :

1.Παγκόσμια Ιθαγένεια,  2.Συν-Ανάπτυξη ,3.Δίκαιο εμπόριο/Υπεύθυνη Κατανάλωση ,4.Συνεργασία για Ανάπτυξη  5.Ανθρώπινα Δικαιώματα , 6.Εκπαίδευση στις αξίες: αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, ειρήνη  ,7.Φύλο και ανάπτυξη

8.Παγκοσμιοποίηση , 9.Μετανάστευση και ανάπτυξη  ,10.Περιβάλλον και ανάπτυξη /Κλιματική Αλλαγή

  1. Αναπτυξιακοί Στόχοι Χιλιετίας/ Στόχοι Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης , 12.Διεθνείς Οργανισμοί, 13.Φτώχεια και Ανάπτυξη/Διανομή πλούτου και δύναμης ,14.Σχέσεις Βορρά-Νότου, 15.Επίλυση Διαφορών

Όσοι  ενδιαφέρονται παρακαλούνται να δηλώσουν  ΑΜΕΣΑ τη συμμετοχή τους στους διοργανωτές    ηλεκτρονικά στο skriapask@gmail.com , είτε με FAX: 24210-71200, δεδομένου ότι οι θέσεις είναι περιορισμένες, σε μια επιστημονική συνάντηση που  αφορά άμεσα την εκπαιδευτική πολιτική όλων των χωρών του κόσμου και προφανώς και της χώρας μας, ,στην προσπάθεια δημιουργία μιας καλύτερης παγκόσμιας κοινωνίας για τις επόμενες γενεές.

Η εκπαιδευτική κοινότητα όλων των βαθμίδων , η τοπική αυτοδιοίκηση και οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών ,έχουν σοβαρό ρόλο να επιτελέσουν στο μεγάλο θέμα  της Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης.

Θα δοθούν ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ .

Όλες οι  πληροφορίες στο  https://www.facebook.com/events/389976988018951/

Για  οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση.  Πληροφορίες : K. Σκριάπας -Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” 6974-881944, Βίκυ Νίκου -ΧΟΠΣ Σπαρμού 6937-261789

 

Προηγούμενο άρθρο Ημερίδα αφιερωμένη στον ενοριακό Ι.Ν. του Αγίου Αθανασίου Λαρίσης
Επόμενο άρθρο Το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας για το προσφυγικό και την εκπαίδευση των παιδιών